Ksenofobična Francija?

5

V torek, 12. aprila 2011 je v Franciji začel veljati zakon s katerim je muslimankam v javnosti prepovedano nositi burko in nikab. Francoska javnost je glede tega razdvojena. Nekateri menijo, da je ta zakon fašistoiden (Davidova zvezda za Jude v Hitlerjevi Nemčiji), spet drugi  opozarjajo na islamski radikalizem in terorizem, ki korenini v šeriatskem pravu. V Franciji živi več kot pet milijonov muslimanov, ki niso v ničemer prikrajšani, razen glede najnovejše zgoraj omenjene zakonodaje.

Muslimanske ženske poznajo kar osem imen za različna zgornja oblačila, ki se tako ali drugače dotikajo obraza. Burka popolnoma pokriva celotno telo, še posebej obraz, ki je pokrit z gosto mrežasto tkanino. Nikab je milejša oblika, kjer so odkrite samo oči. Tem, najradikalnejšim oblačilom sledijo še Al – Amira, čador, džilbab, šajla, himar in hidžab.

Novi zakon za kršitelje predvideva plačilo globe v znesku 150 €, tisti, ki pa bodo muslimanke prisilili v nošnjo burke in nikaba pa bodo morali plačati 30.000 € kazni ali pa bodo zaprti eno leto.  Še isti dan, ko je začel veljati nov zakon so tri muslimanke načrtno provocirale državo in se oblečene v nikab (oči se vidijo), sprehajale pred znamenito cerkvijo Notre Dame v Parizu. Policija jih je takoj aretirala in po nekaj urah zasliševanja izpustila. Muslimanke niso bile kaznovane, mediji pa so jih razglasili za simbol islama v Franciji. Dvaintridesetletna Kenza Drider je po izpustitvi izjavila, da ta zakon krši njene religiozne pravice. 

Foto: Wikipedia

   

5 KOMENTARJI

 1. http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/ce-bi-se-vse-raznolikosti-sveta-zlile-v-eno-civilizacijo-nas-caka-konec.html

  Iz intervjuja:

  Te dni je v Franciji kot prvi državi v Evropi v veljavo stopil zakon, ki prepoveduje za krivanje obraza na javnih mestih, torej odevanje v muslimansko burko in nikab.

  Ukrep, ki ga je v parlamentu podprla večina, je potreben. Zapiranje žensk v oblačila je popolnoma nedopustno. Slišati je, da tako hočejo nekatere ženske same, pravijo tudi, da je samo dejstvo civilizacije in ga moramo kot takšno spoštovati in priznati. In vendar kaže na to odgovoriti z besedami: to ni naša civilizacija, v tem prostoru pa je treba spoštovati merila naše civilizacije.

 2. “Zapiranje žensk v oblačila je popolnoma nedopustno.”

  hura! končno nune v mini krilih in tangicah!

  Ali pač ne?

 3. “Nune” v mini krilih in tangicah lahko imate že sedaj. Uvedete novo versko skupnost in predpišete, da morajo imeti nune mini krila in tangice.

  Čeprav mislim, da bi bah raje videl patre v tangicah.

Comments are closed.