Kronika nekega nenapovedanega padca

29

KOMENTAR TEDNA. V kar nekaj šahovskih priročnikih sem prebral, da bi se vsaka partija končala z remijem, če nobeden od nasprotnikov ne bi naredil nobene napake. Tudi sobotna izvolitev Janeza Janše za mandatarja je tlakovana z napakami konkurentov. Osvežimo si spomin.

Dan 1

4. decembra leta Gospodovega 2011 ob 19. (no, uradno ob 20.) uri je bilo videti, kot da je Zoran Janković dobil sto odstotkov in Janez Janša nič odstotkov glasov. Uspeh Pozitivne Slovenije in njenih podpornikov je bil zares velikanski. Sapo je še bolj jemalo dejstvo, da so stranke vladajoče koalicije in njihovi derivati po tako “uspešnem” mandatu prejele kar 48 odstotkov glasov, kar je tudi v evropskem merilu edinstveno.

Janša je vsaj teden ali dva vrhu tega deloval povsem paralizirano. Po docela odvečni operaciji trenirka se je celo zdelo, da se je že sprijaznil z dolgimi leti kljubovalne opozicije. Nekaterim se nam ni zdela nemogoča niti njegova politična smrt.

Toda pijanost zmagovalcev je trajala dlje. In to je bila prva velika napaka. Razen tega ne gre prezreti neke statistične opombe pod črto, ki je zaradi osredotočenosti na zmagovalca in poraženca ni domala nihče omenjal. Cena Jankovičeve zmage je bila velikanska. Sesula je tri in zdesetkala četrto stranko. Prepričan sem, da je tudi ta podrobnost precej vplivala na manjše stranke. Obenem je napovedala, da bo sestavljanje vlade odločanje med prevlado načela ljudske fronte na eni in klasično parlamentarno vlado na drugi strani.

Dan 2

Prvih štirinajst dni je nedvomno kazalo v smer ljudske fronte. Verjetni mandatar se je vedel kot gospodar stotih odstotkov, zato se mu ni zdelo samoumevno le, da bodo vse stranke z izjemo neljubljene SDS zletele v njegovo naročje, pač pa je suvereno določal še njihove kadrovske rešitve.

Prvi korak k preobratu je naredil človek, ki je zaradi ljudskofrontnih rošad pravzaprav največ izgubil. Najprej so mu slednje predčasno sesule vlado, nato so mu zdesetkale stranko. Brez Pahorjeve trme in Jankovičeve objestnosti 21. decembra 2011 tudi 28. januarja 2012 ne bi bilo. Janša svojega predhodnika in naslednika sicer ni ustrezno nagradil, se je pa takrat streznil. Jankovičev blok se (še) ni. Druga velika napaka.

Dan 3

Potem ko je pet dni po prvi “črni sredi” prišel na televizijo šef ljudske fronte in okrcal tako imenovane strankokrate, se je bes ljudskofrontnikov čisto preusmeril na Gregorja Viranta. Če ne prej, mu je moralo v tistem trenutku postati jasno, kaj ga čaka v vladi ljudske fronte, če bo njen del. Tretja velika napaka.

Dan 4

Da 21. december ni deloval dovolj streznitveno, je 5. januarja 2012 pokazal predsednik republike in brez zadostnih jamstev dal Jankoviču mandat za sestavo vlade. Če bi se istega dne odločil za Marka Voljča, bi Jankovičev blok obdržal veliko večino niti v svojih rokah, predsednik pa bi bil videti kot nadstrankarski modrec. Ampak to mu 5. januarja kajpak sploh ni prišlo na misel. Za zagovornike koncepta ljudske fronte je bila se vedno edina sprejemljiva formula vse ali nič. Četrta velika napaka.

Dan 5

Da so zmagovalci kljub spremenjenim okoliščinam še vedno v deliriju in da si v okviru ljudske fronte države niso pripravljeni z nikomer deliti, je le dva dni pozneje jasno pokazal njihov starosta med nekim romanjem na Gorenjskem. Pri tem se ni oziral dobesedno na nič in na nikogar. Peta velika, morda usodna napaka.

Dan 6

Ker se je Virant dokončno odrekel usodi Marjana Podobnika, se je unovčevanje relativne zmage za relativnega zmagovalca nepričakovano spremenilo v loterijo. Toda odziv je bil še vedno tak, kot bi bil pod vplivom maliganov. Iz omare so Jankovičevi potegnili duha poteze Cirila Pucka, ki je kljub vsem izjavam, s katerimi gospod Pucko slovensko javnost in samega sebe prepričuje o preroškosti svojega dejanja, za vsakega pravega privrženca desnosredinskih strank še vedno huda nočna mora. Vsekakor zadosten razlog za ročno zavoro 11. januarja 2012 in šesta velika velika napaka.

Dan 7

Predsednik republike je poskušal 16. in 17. januarja v zadnjem hipu pogasiti požar. S svojo ponudbo je sicer zamudil le dobrih deset dni, toda glede na nova dejstva je bila bistveno premalo velikodušna. Če bi predlagal koga bližjega desni sredini, recimo Franceta Arharja, bi bloku relativnega zmagovalca ostalo vsaj nekaj, nemara precej. A če si vseskozi govoriš, da te je volilo sto odstotkov Slovencev, te “nekaj” seveda v nobenem trenutku ne zanima. Sedma velika napaka.

Dan 8

28. januar 2012 po sedmih velikih napakah ne more veljati za presenečenje. Že brez ene med njimi ga po vsej verjetnosti takšnega, kot se je zgodil, ne bi bilo. Da bi se Janša presenečenjem izognil, bo moral (še naprej) kazati več pravega razumevanja volilnega izida v vseh njegovih razsežnostih, kot je to uspelo zagovornikom načela ljudske fronte. Predvsem ne bo smel na nobeni točki pomisliti, da ima za sabo podporo stotih odstotkov.

Foto: 70letof

29 KOMENTARJI

 1. Spoštovani G. Mayer: priročnikiso upoštevali, da sta igralca, nasprotnika profesionalna šahista, enakega reitinga! Sicer pa načelo ne drži! Kajti neumen misli, da ni naredil nobene napake, po svojem dometu pameti je tudi ni, pa proti umnemu izgubi! Med dvema različnima nivojema vedno steče voda in tok in se izlije zmaga! Trditev ima omejeno točnost.

 2. Jankovič se bo menda izognil vsaj osmi veliki napaki – osmešiti se v parlamentu kot nesposobni vodja opozicije – in se vrnil na županski stolček. Kar hkrati pomeni počasni zaton Pozitivne Slovenije, še enega mrtvorojenega Kučanovega otroka. Kučanov veliki debakl odpira priložnost za razvoj »žlahtne« levice. Levice torej, ki se ji ne bo treba šlepati na NOB in ki bo kulturni boj prepustila boljševiškim marginalcem.

 3. Politično nepismeni in naivni Ljubljančani menda ja ne bomo ponovno izvolili bleferja in zapravljilca Z.J.

  • Za Murgeljsko kompanijo gotovo:) je pa res, da so za svoj polom odgovorni izključno sami.

   Gorenjsko romanje pa je dokončno pokopalo tudi ambicije drugorazrednega po kakšni vidnejši vlogi v mednarodnih inštitucijah:)

   On ni naš prijatej.press

  • Serena: za lenuhe je izum motike velika napaka! In sprijazni se, da boš morala prijeti za motiko in okopavati zelje! Ali pa jesti lubje! Na ministrstvu za kulturo smo vam zaprli pipo!

    • Kultura je leglo paraziterstva.

     Zaradi gledališč in galerij ni treba kulturnega ministrstva.

     Kulturno ministrstvo rabi množica tistih, ki se sami razglašajo za umemetnike in kulturnike oziroma za delavce v kulturi, ki ne delajo nič koristnega, umetniškega ali kulturnega in ki samo sesajo iz davkoplačevalskega vimena.

  • VSAK BERAČ SVOJO MALHO HVALI: tako SERENa piše, kar je res velika napaka za lene, nepoštene in parazitske! S stališča klopa ali bolhe ali srobreta ima prav!
   Kaj pa mi, ki se hočemo znebiti bolh in uši in parazitov in zdravo in svobodno živeti, kot drevo rasti k soncu brez ovijalk in parazitov! Za nas je 8. dan vesel dan!

 4. NASPROTJE OD POZITIVNEGA je v zdravniški praksi B, P. torej brez posebnosti !
  MEFISTOVE diagnoze so vedno držale !

 5. Pravim samo da mislim da se ne bo zgolj razkrojila. Ta diskreditacija Pahorja z Jankovičem bo imela še neslutene posledice.

 6. ZMAGA V PRVEM TEKU: prjatli, ki smo delovni umni in pošteni, smo si to želeli, da dobimo predsednika vlade, ki je pameten, deloven, ugleden!
  Kajti ob Pahorju smo se res že počutili idiotsko!
  Toda, to je le uspeh prvega kroga, prvega teka, pozicijska premoč v sredini šahovnice, tekme pa še traja!
  1. Pravzaprav je velik zmagovalec prav NSI! NSI z Ljudmilo in Toninom!
  NSI, ki se je prebila v parlament in NSI, ki je demonstrirala POŠTENJE in KOMERATSTVO. Prav to, česar tako pogrešamo v vseh zahodnih demonstracijah!
  2. Drugi krog bo mnogo težje! Prepričati lene in od sociale, brezdelne, toda dobro živeče prebivalce, prepričati prav tako lene in od visokih plač ob nizki delovnosti, birokrate vseh vrst, prepričati neumne in pokvarjene! Da bo treba začeti varčevati, se odpovedovati, delati in točiti znoj! To pa je misija nemogoče, pri stanju duha Slovenskih medijev!
  In bodo maja demonstracije! In bodo mediji vpili, da smo pod Pahorjem dobro živeli, da nas je zapufal Janez! In da bi bil meneger Janković boljši! In da imamo dosti EU, da hočemo YU!
  Ne vidim prav nič spodbudnega za jutri, kljub temu, da sem vesel za danes, da je zmagala poštenost in umnost!
  Bojim se, da bo Janezev plamen obupnega gorenja za nacijo ugassnil v viharju zla in natolcevanj! In da bomo ostali prepuščeni na milost in nemilost špetirmoherju!
  In že danes vpijejo:”Izvoljen je bil največji poraženec volitev!”
  TO NI RES!
  Volitve so v dveh krogih!
  Prvi krog se volijo poslanci, drugi krog pa poslanci volijo izmed sebe predsednika!
  IN Janković je bil največji poraženec teh volitev! Veliko prednost na šahovnici je gladko zakockal s grobo in nasilno igro v sredi, ne da bi pazil na obe končnici! Janša je bil največji zmagovalec teh volitev!
  Janša je odigral partijo, kot je odigral Fischer tretjo partijo proti Spaskem!
  In spati mirno ni mogoče, dokler je v koaliciji Gregor Virant! Človek, ki v dveh dneh zamenja tri mnenja! Žal, Virant bo pogreb te koalicije!

 7. PETROVC , tvoj nasvet KUMRU , da se SD pridruži JANŠI ni obrodil sadov , dobili so vsi neozdravljivo alergijo !

 8. KAM BI DEL! Janša je prevzel, kot pravilno pravi, Mefisto, izropano Slovenijo, od Nemških kreditov; presito in topoumno množico volilcev, večino iz “smetane družbe”, z maslom na glavi, ki je kot marioneta potegljiva za vrvico iz Murgel!
  1. In smo živeli od kreditov, Pahorjevih lažnih socialnih transferov, jedli, kar nismo pridelali! In tako tudi Francozi, Italjani, Grki, Španci,……
  IN KDO JE DELAL IN USTVARJAL: NEMCI! Kontinuirano ropanje Nemčije vse od 1944!
  2. In smo volili, pametni in pošteni: SDS in NSI! Prevarantje na levi: SD! Čefurji in željni uničenja SLO, starci iz OF: PS! Zablojeni in nažrti tujega dela, profesorji in destruktivci in so taki Janki in Metke, ki se s tem nenačelnim odnosem celo hvalijo!!!! : Virantovo listo! Zemljiški tajkuni po vaseh in cestah: SLS! Upokojenci, ki morajo preživljati svoje otroke in vnuke: DESUS!
  Z Virantom vladati ne bo mogoče, kolikokrat sem to že napisal! Njegova beseda, podpis, ne pomenita, njemu, nič! Danes tukaj, jutri tam, vmes pa na obeh straneh! Koliko temnih plati še skriva, to ve tisti v murglah, kamor se vse vrvice stekajo!
  Nič dobrega ne bo iz tega!
  Na volitvah so vsi kandidati kričali, da bodo zmanjšali število ministrstev (10 do 11) Danes vsi mečejo Janezu polena pod noge!
  Sindikati, vodljivi iz murgel, so kot stekli psi na ketnah! sicer še bevskajo, se napenjajo in trgajo ketne, komaj čakajo, da murgelčan krikne: “GRIZI, KOLJI!”
  Birokrati in “kulturniki” vijejo roke, presiti in topoumni, LAČNI BOMO!
  SDS-u se je potrebno pripraviti na rezervni scenarij, umik brez škode!
  In čle bi mene kdo vprašal, kdo je tisti 52 poslanec, ki je podpisal eno, glasoval pa drugo, vam povem, to je bil Virant!

  • Motiš se. Virant bo v tej koaliciji pohleven kot psiček, javnomnenjske raziskave mu namreč napovedujejo bolj ali manj zanesljivo politično smrt.

   • Virantov javnomnenjski padec je povsem posledica tega, da je nenačelno pristal na vstop v koalicijo z Janšo. Če bi bil pošten, bi moral po tistem, ko je zavrnil Jankoviča, zavrniti tudi drugo stran. Dejansko je to njegov prvi in tudi zadnji mandat.

    • krščanski demonokrat: Virantov vzpon je bil planiran in je bil z mediji napihnjen! Virant je posegel predvsem na rahlo levo sredino! Sam g. Viranta ne cenim, toda, brez njega bi danes ne bilo vlade Janeza Janše!!!!
     Pa ne zaradi njegovega podpisa sodelovanja z koalicijo NSI+SDS+DESUS+SLS, temveč za to, ker bi sicer Virantove glasove v 75% dobil Janković in Pahor!
     Virant tudi ni bil planiran kot projekt prihodnosti, on je muha enodnevnica, kamorkoli bi se obrnil!
     Sodelovanje v tej koaliciji, če bo in verjamem, da bo, pa mu samo omogoča dostojno življenje!

    • Čudno merilo poštenja, se ti ne zdi. A pravila tega “poštenja” določata ustava in zakon. In nepoštenje je to, če se tega ne prizna in upošteva.

    • Ne pozabi, KRŠČANSKI DEMOKRAT, da je ta Gregor Virant na izpitu vrgel samega Zorana Jankovića, ki mu niso mogli več pomagati ne mediji in ne Kučan ali Tuerk!

 9. Najbolj se je tronti oteplo, da je prevzela stari obnasalni vzorec SDS. Vsemogocna uzaljenost in restavracija nekdanje “vseljudske” OF.

Comments are closed.