Križev pot žrtev Hude jame

2
Jiři Kočica, 15. postaja Jezus premaga smrt
Jiři Kočica, 15. postaja Jezus premaga smrt

Pred točno devetimi leti so raziskovalci v rovu rudnika Huda jama zagledali osem plasti mumificiranih trupel – odkritje je pretreslo državo, a to je bilo tudi vse, kar se je zgodilo. Enajst pregrad je pred svetom skrivalo stotine trupel moških in žensk, ki so jih takoj po vojni pobili v izvensodnih pobojih. Za njimi niso ostale le kosti, ampak so se zaradi specifičnih pogojev rudniškega jaška in rova ohranili celotni deli teles, ki jih je prekrivala plesen. Zmetani so bili v globok jašek in naloženi v osmih plasteh v rovu.

Človek je bitje, ki je iznašlo Hudo jamo in vse Golgote tega sveta.

Vendar je tudi bitje, ki je v rovih Svete Barbare umiralo dostojanstveno, z molitvijo na ustnicah … zgodi se Tvoja volja … odpusti naše dolge … tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom … (po V. Franklu).

Zdi se, da nas žrtve Hude jame na vse načine kličejo, naj jih vendar opazimo. Zadržalo jih ni niti enajst pregrad niti zanikanje, zapovedani molk in ustrahovanje svojcev. Kličejo nas, ko se čudimo tihi epidemiji poškodovane človečnosti, ko se otepamo z najbolj banalnim pohlepom, otrdelimi obrambami, otopelostjo in preživelimi stališči. Kličejo nas v duhovnih posledicah strašnega pomora.

Kličejo njihove kosti, ki ne vemo, kaj bi z njimi. Nismo še dojeli, da so te kosti skriti zaklad, naša zakopana življenjska sila. Razodela se nam bo, ko bomo zajokali nad zlom, ki jih je nagrmadilo, in nad vsem nepredstavljivim trpljenjem. In če ne jočeš, kdaj potem boš jokal? (Dante, Pekel)

S solzami odpremo pot do ran – do bolečine in žalosti zaradi ubitih življenj, do strahu in nemoči ob več kot polstoletni ujetosti v trpeče stanje. S solzami priteče nova moč, sočutje in usmiljenje do vseh – do žrtev, do rabljev, in do nas, ohromljenih z brezbrižnostjo sveta.

Nobena kazen ne more popraviti hudih krivic in zaceliti ran. To zmore samo dvig sile življenja, ki ji z eno besedo rečemo ljubezen. Pot stvarstva je pot ljubezni. Jezus na križu nam daje popoln  zgled, kako je edino mogoče spreminjati hudo v dobro. Vabi nas, da mu sledimo.

Ob deveti obletnici “odkritja” Hude jame varuhi spomina znotraj pobude Vseposvojitev vabimo k molitvi Križevega pota žrtev Hude jame, posnetega na radiu Ognjišče.

2 KOMENTARJI

 1. “Človek je bitje, ki je iznašlo Hudo jamo in vse Golgote tega sveta.”

  Ja in to bi morali vsi verniki v Boga vedeti: “Pekla ni ustvaril Bog, pekel je ustvaril človek, ki je zlorabil od Boga podarjeno svobodo.”

 2. VEČIN SLOVENSKIH ŽRTEV IZ HUDE JAME JE POPOLNOMA NEDOLŽNIH

  Bili so skromni, pobožni, verujoči v Boga, neuki, neizkušeni, revni, zgarani, ponižni, patrioti in veseli življenja.

  Nihče od njih ni prijel za orožje iz želje, da bo nekaj pridobil ali spremenil vškodo kogarkoli.

  Ravno te dni smo našli v podrti bajti več pol neprecenljivih papirjev spisanih, tipkanih leta 1942 in 1943, v času najhujšega partizanskega divjaštva, nasilništva in serijskih pobijanj popolnoma nedolžnih drugačemislečih ljudi, ki so bili, predvsem, ker so bili Kristjani, označenih za žrtve morda že pred vojno ali na začetku revolucije od svojih sosedov, sodelavcev, sovaščanov, navideznih prijateljev in, absolutno, od političnih nasprotnikov.
  Stvari so jasne kot beli dan pod Božjim modrim nebom.

  Absolutno niso marali nasilja in, to vem od svoje stare matere, matere in od očeta, sicer mobiliziranega partizana,jim je bilo vsajeno v zavest “ne ubijaj”, “Ne želi svojega bližnjega blaga”!
  Še posebej so jim dušni pastirji ob nedeljskih i9n siceršnjih Bogioslužjih vbijali v glave, da ubijati ne smejo, da se ne smejo maščevati, kajti čaka jih končni obračun pred Božjim tronom.

  Vsa vas in vsa pokrajina je vedela kdo so Oni, ki sejejo zlo in strah in koprnijo po njih imetju, še tako bornem!

  ničkolikokrat sem ,in stari materi in lastni materi, ostro oporekal, da so se sami pustili pobijati in, da so sami krivi svoje nesreče!
  Kakšna krivica!

  Obe sta mi zagotavljali, da dušni pastirji niso dovolili,
  so ostro nasprotovali, da obračunajo z banditi in z morilci iz Hudega grabna pri Grozni jami !
  Ni jih bilo veliko, malo jih je bilo, z lahkoto bi jih ukrotili pred strašno morijo 1941/1942 !
  Pa jim niso pustili, grozili so jim s kaznijo in z pogubljenjem!
  Potem se je morilska kataklizma slovenskih rdečih Kajnov razplamtela do neslutenega, predvsem po pobojih, po strašnih mesarskih klanjih Vaških stražarjev konec leta 1943!
  Kakšen je bil njihov zemeljski konec, se krasno težko bere iz njihove zapuščine darovanega strahotnega trpljenja iz Križevega pota žrtev Hude jame!
  Poglejte si in berite, preglejte umetniške podobe.Mene je do tal sesulo večkrat.

  To je zbir spisov s slovenskega Getsemanija, Kalvarije , Golgote in kamitega groba zdrelega Slovenstva!

  Huda jama , antipod in protiutež vsem slovenskim Lažgošam!

Comments are closed.