Kriza in njene posledice

2

nova_finan_krizaNe vem kako je z vami, a sam sem že sit nenehnih negativnih novic o gospodarski krizi, ki razviti svet pesti že vse predolgo. Izgubljamo dragoceni čas in energijo z odpravljanjem posledic namesto, da bi se osredotočili na lepšo prihodnost. A žal temu breznu še ni videti konca. Analitiki opozarjajo, da bi posledice reševanja te krize z vso silo lahko udarile v 2 ali 3 letih. Da v Sloveniji prepogosto ni prave volje stvari obrniti na bolje, je že očitno, a občutek imam, da je temu tako tudi v tujini.

Banke, ki so krizo v bistvu povzročile, so postale prevelike, ni jih mogoče nadzirati. Pod nadzorom imajo preveč kapitala. Vlečejo niti, ki njim najbolj koristijo, posledice pa bomo nosili navadni smrtniki. Niti vlade držav nimajo prave moči, da bi se temu lahko uprle.

Nekontrolirana rast javnega dolga

V poročilu za javnost je centralna banka vseh centralnih bank, banka BIS, že leta 2010 svarila na »neizogiben bankrot industrijsko razvitih držav«. Opozorili so na nekontrolirano rast javnega dolga. »V prihodnje bodo gospodarstva ustvarila manj kot smo mislili še pred nekaj leti. Rezultat tega bodo nižji javni prihodki in višji odhodki. V kolikor fiskalna politika ne bo postavljena na vzdržne temelje, bi stroški financiranja javnih primanjkljajev lahko narasli nenadoma in zelo močno.« Močna svarila, stara zdaj že 4 leta, a žal so naletela na gluha ušesa. Kar je bilo predvideno, se je zgodilo. BIS banka opozarja ravno na posledice zadolževanja. Težava so namreč obresti. Te so danes rekordno nizke. Ko bodo obresti začele ponovno rasti, bo močno porasel tudi dolg. BIS banka svari tudi o eksponentni rasti obresti na dolgove.

Obresti na izposojen denar že začenjajo kazati zobe. Recimo Grki, Irci, Portugalci opažajo, da način reševanja njihovih držav s strani Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB) ni bil pravilen. Dolgovi se ne umirjajo, brezposelnost je še vedno rekordno visoka (npr. Grčija, Francija), nekatere države so padle v ponovno recesijo (npr. Italija) ali so tik pred tem. Samo slovenski javni dolg bi naj po nekaterih podatkih letos dosegel že vrtoglavih 93,9%. Pa nismo najbolj zadolžena država evro območja!

BIS banka je torej že pred leti opozarjala, da »vlade ne smejo zaspati na lovorikah lahkotnosti dosedanjega financiranja proračunskih primanjkljajev«. Denar, ki si ga danes države po rekordno nizkih obrestih sposojajo, ne pristane v realnem gospodarstvu. Porabljen je za krpanje starih dolgov in lukenj. Temu pričajo rekordno visoke vrednosti delnic razvitega sveta. Države in podjetja ne ustvarjajo gospodarske rasti ali pa je ta zelo skromna, delnice pa so se znašle v novih rekordnih vrednostih. Tudi v Sloveniji so borzni indeksi občutno porasli, gospodarske rasti pa niti ni zaznati. Bojim se, da bodo mnogi ob padcih delnic spet razočarani. Danes je za varčevalce idealno, če varčujejo redno mesečno in s tem koristijo nihanja, ki smo jim priča na trgih.

Obresti nizke tudi na bankah

Da so obresti nizke so opazili tudi varčevalci na bankah. Danes se niti ne splača več, da bi svoja sredstva vezali na daljše obdobje. Obresti na depozite so smešno nizke, pa še vezave ponavadi ne moremo prekiniti brez posledic za svoja sredstva. Da ne govorim o tem, da nas država niti ne vzpodbuja, da bi varčevali. Prej smo kaznovani, če imamo nekaj prihrankov.

BIS banka omenja dva izhoda držav iz objema dolgov: neposredno tiskanje denarja za prestrukturiranje dolgov in zniževanje javnega dolga preko inflacije. Obe rešitvi imata za stranski učinek »visoko inflacijo, ki je glavni uničevalec srednjega razreda«. Predvsem obstoječih prihrankov. Inflacije trenutno ni, vsaj statistične ne. Svetujem, da smo pozorni na rast cen vsakdanjih dobrin, za katere trošimo svoj denar. To je namreč najbolj opazen znak inflacije.

Krize smo siti že nekaj časa. Žal bomo morali z njo živeti tudi še nekaj časa. Prav je, da razmišljamo o morebitnih posledicah, ki bi jih kriza lahko imela na nas, naše premoženje in s tem kvaliteto življenja. Konec koncev moramo preživeti tudi v prihodnosti.

Pripis uredništva: Marko Kocuvan je  neodvisni premoženjski svetovalec.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

 1. Kriza in njene posledice

  Krizo gledam širše kot razpad družbe. Sedaj se dogaja finalni del v Sloveniji kot pomanjkanje kapitala. Točno to so socialisti dosegli z vpitjem, da je kapital slab, izgnali so tuje investitorje in izmolzli podjetja.

  Včerajšnji dogodek ko je mlad vojak ustrelil policaja sem šel na Siolu brati.
  http://www.siol.net/novice/crna_kronika/2014/08/kdo_je_26-letni_dusan_petrovic.aspx

  VELIK EKSCES OB TAKEM DOGODKU SE MI ZDI SINIDKAT ( ki je v osnovi mafija)
  Policijski in vojaški sindikat samo jamrata, kako so majhne plače. Problem pa je v družbi.
  Fant je bil dejansko produkt svoje družine, sosedov ( piše da so bili zlobni, ker so doma imeli podjetje), zelo lenih in brezbrižnih učiteljev, predvsem pa številnih vojaških poveljnikov in vojakov, ki so bili v osnovi psihopati. Fant ni imel socialnih spretnosti, šele večji pregled pa bi ugotovil ali ima tudi duševno bolezen.

  Družba ga je omejevala, ker je bolna družba. Silila ga je v samomor in anoreksijo. Fant je morda samo impulzivno narobe odreagiral, …

  Ta zgodba je problem slovenske družbe. Koliko takih “samomorilcev s telovniki eksploziva” je še prikritih v naši družbi in bodo jemali nedolžna življenja, ker smo ideološko in vrednotno popolnoma izkrivljena družba???

  iz njegovega bloga
  “”cela vas ni marala gospodarstva in 2 dobri podjetji so uničli tako da so
  ju pokradli a našega podjetja pa niso morali uničiti zato so naz
  zaznanili kot da smo nesposobni in neumni.
  ker so starši to govorili se je to preneslo na otroke
  in otroci so v šoli že takoj mene označili za neumnega ..”

  Potem iskreno opisuje kako se je želel naučiti snov mehanike ,energetike itd, a učitelji niso znali. Eden je enotedensko snov vlekel cel teden. Drugi mu celo leto ni HOTEL razložiti kaj je to 3-f sistem.

  Fant je imel cilje. Bil iskren. Zelo je trpel, ker je imel določene ovire ( želel si je družbe, biti sprejet, izraziti čustva) – kdo pa nima ovir ali greha??
  Delal je zanje. Trudil se je. V tem sistemu naše družbe pa pridejo skozi ljudje, ki nimajo delovnih ciljev, imajo pa znanja manipulacije, blefiranja.

 2. Ko bo več domoljubja, ne bo več krize.

  Kdor ljubi svoj dom, bo storil vse, da bo dom navznoter prežet z ljubeznijo, delavnostjo in gospodarnostjo, navzven pa z zdravo samozavestjo in enotnostjo.

Comments are closed.