Kritika konservativna: Nekaj opazk k migrantski krizi (II.) – kje je odločnost v odločilnem času?

33

Ko sem pred dvema tednoma objavil prvi del svojih opazk k t. i. migrantski krizi, sem načrtoval naslednji zapis začeti tam, kjer sem bil končal in nadaljevati z analizo vloge medijev ter širših vidikov evropske krize identitete in vprašanj migracijske politike. Ker pa se je položaj vmes korenito zaostril in Slovenija pravkar nosi glavno breme množičnega eksodusa iz bližnjega Vzhoda, gre komentar trenutni situaciji oziroma akutni politični krizi, v kateri se je bila znašla Evropska unija. Trenutek to zahteva, medtem ko bo za širše razprave brez dvoma še dovolj časa.

Kot sem izpostavil že v prejšnjem zapisu, je naravnost strašljivo, kako je migrantska kriza – ki sicer nedvomno predstavlja zelo velik izziv – do obisti razgalila klavrno stanje evropskega projekta, ki je očitno povsem zašel v slepo ulico. Ne le, da Evropska unija ne deluje, kot bi morala delovati prava unija. Danes se zdi, kot da sploh ne obstaja. Njene težave so nam bile dobro znane že prej, a najbrž si je le redko kdo mislil, da bo že malce večji sunek, ki pa ga kljub njegovi resnosti nikakor (še) ne gre obravnavati kot katastrofo, ne le zamajal evropski projekt, temveč tudi postavil pod vprašaj njegov nadaljnji razvoj.

„Bruselj“, o katerem sicer tako pogosto slišimo in od koder so zadnja leta mesec za mesecem prihajale razne genialne domislice – od direktiv o obliki kumar do prepovedi žarnic na nitko – se je vse te mesece zavijal v molk, dokončno izkazujoč svojo impotentnost in samonamembnost. Kje so zdaj ti famozni komisarji, to „vodstvo“ unije, ki ga njeni državljani izdatno plačujemo? Kje je tisti arogantni uradnik Juncker, ki je še pred nedavnim nonšalantno poniževal madžarskega predsednika vlade, zdaj pa po več mesecih množičnega vstopanja migrantov v Evropo zna povedati le, da mora slednje „potekati legalno“? Kje je vsa tista bohotna birokracija, pristojna za tisoč in eno zadevo – razen tistih, ki bi jih dejansko zahtevala skupna evropska politika? Kje so davkoplačevalske milijarde, s katerimi razpolagajo unija in njeni skladi? Ne bi preveč presenetilo, če bi se izkazalo, da je več tega denarja pri kakšni od tistih organizacij, ki agresivno promovirajo ukinjanje meja in spodbujajo nekontrolirane masovne migracije v Evropo, kot pa ga je pri slovenskih varnostnih silah, ki te dni pod zelo težkimi pogoji skušajo ohranjati red in zagotoviti karseda urejen in human prehod migrantov proti Avstriji.

Že prej je bilo jasno v načelu, zdaj pa tudi v praksi: unija brez skupne zunanje in obrambne politike (kar vključuje upravljanje z mejami in migracijsko politiko) ni nikakršna unija. In nasprotno – „unija,“ ki predpisuje obliko kumar in dovoljeno vrsto žarnic ter vlaga milijarde v propagando, ni kaj več kot nadloga. In, naj poudarim, to niso privoščljive besede antievropejca, nasprotnika evropskega projekta, temveč nasprotno – resignirane ugotovitve razočaranega Evropejca in podpornika ideje evropskega povezovanja.

Več lahko preberete na kritikanservativna.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


33 KOMENTARJI

 1. EU kot celota, prevsem pa v problem ne direktno vpletene članice severa in zlasti zahoda, so ob problemu res precej ignorantske, EU pa zaenkrat zelo jalova v ukrepanju.

  Ampak, ali smo bili mi- Slovenija kaj dosti manj ignorantski, dokler so begunske poti šle drugje? Pri nas jih imamo 14 dni. Sosednja Italija ima ta priliv že skoraj desetletje. A smo se kaj dosti sekirali za Lampeduso in tragične dogodke pred njenimi obalami? Smo bili mi solidarni? Ja, s famozno ladjo Triglav, ki se je doli afnala in ni v nekaj mesecev rešila enega samega brodolomca.

  Potem je tu nerealno lamentiranje, češ kakšno breme zdaj nosi naša država. A Turki, Libanonci, Jordanci ga ne nosijo in še stokrat večjega? A Grki ga ne, Makedonci, Srbi, Hrvati, Madžari, Avstrijci, Nemci? Posebej zanimivo je dojemanje mnogih Slovencev, da nam Hrvati iz zlobe pošiljajo migrantske vlake in da bi bilo najbolj normalno, če bi migrantska reka na Hrvaškem čudežno izpuhtela. Obremenjeni smo skratka približno toliko kot drugi na tej poti. Za razliko od drugih šele 14 dni.

  Sicer se pa lahko strinjam glede nečesa. Tudi sam bi od EU pričakoval mnogo več. Samo to lahko pričakuje le nekdo, ki se zavzema za tesnejšo evropsko povezavo. Če nekoga moti odsotnost skupne zunanje in obrambne politike in ga moti razglašenost držav članic, je razumen odogovor lahko le privrženost EU in njenemu mnogo tesnejšnemu povezovanju.

  • Mislim, da vsi bolj negodujemo ob našem političnem vodstvu, ker jih je ta begunska kriza presenetila tako, kot vsako zimo snežno službo preseneti sneg. Sicer je pa težko s temi politiki: vse vedo in znajo in ne potrebujejo nobene pomoči.

   Kar se tiče tega stampeda ilegalnih ekonomskih emigrantov pomešanih med vojščake islamske države … povabila jih je gospa Merklova, kajne? In to na naše stroške, kajne? Imate drugačno mnenje, gospod IF?

   • Vabilo gor ali dol. Oni prihajajo, če imajo to možnost. Kot zgoraj pišem, na Lampeduso intenzivno že skoraj desetletje. Ne da bi jih Merklova vabila.

    Razlog? Vojne, demografska eksplozija, socialna in gospodarska neperspektivnost, tudi že posledice klimatskih sprememb na izvoru migrantov. Na naši strani pa relativno blagostanje in demografsko umiranje. Islam je tu precej postranska zgodba.

    Dvomim, da se od Merklove da iztožiti stroške, več kot dvomim, čeprav ne bi imel nič proti. Nekaj malega bo prišlo iz Bruslja.

    • “Islam je tu precej postranska zgodba.”

     S tem se ne strinjam. Islam je bistveni element vsega tega. Razen otrok in občutka večvrednosti ter s tem povezane sgresije ne proizvaja ničesar. Vsi sosedje muslimanov imajo težave, čim je islamistov dovolj. Resnično ne poznamo zgodovine islama. Smo celo tudi turške vpade pozabili?

     • Dejansko so muslimani nek lakmusov papir, ki pokaže dvoličnost levakov.

      Enako izkoriščajo stanje, ki so ga ustvarili levaki.

      V toliko igra vlogo.

      Prikazuje, da ljudje, ki z vsemi štirimi napadajo kristjane kot nazadnjake in podobno – se muslimanom podrejajo.

      Zanimivo je to, da so edino nacionalisti bili dosledni. Na Norveškem so hoteli gej parado speljati čez nestrpne muslimanske četrti, pa niso bili muslimani, ki so to onemogočili, ampak levaki.

  • IF:”…. A smo se kaj dosti sekirali za Lampeduso in tragične dogodke pred njenimi obalami? Smo bili mi solidarni?”
   =====================

   Si čisto izgubil kompas. In kaj naj bi naredila Slovenija? Imamo glomazen birokratski aparat v Bruslju, več kot 700 članski parlament, razne komisije in komisarji, tu išči krivdo za Lampeduzo.

 2. KOnkreten prispevek avtorja, ki ne olepšuje ampak pogleda stvarnosti v oči.

  Nujno je še opozoriti na nelogične poteze slovenske vlade, ki so po nepotrebnem zakomplicirale begunski naval in nastalo škodo.

  Nepopis beguncev na vlakih in neprevoz vlakov do begunskih centrov zaradi česar so morali begunci dolgo pešačiti…

 3. Ker so “begunci” očitno obrobna tema na spletnih straneh Časnika, bom tu objavil nekatera dejanja, ki jih lahko pričakujemo od tako imenovanih “beguncev”:

  Migrant domačinu na vrat nastavil nož – Zaradi migrantov se bo morala Švedska zadolžiti – Na Danskem zahteve po šeriatskem pravu – Migranti zavrnili namestitev v mestu Lima na jugu Švedske, ker je tam »preveč gozda« – Nemške obveščevalne službe opozarjajo, da migranti prinašajo ekstremizem in konflikte

  To objavlja Reporter na svojih spletnih straneh. Kateri mas medij je še tak, da ne cenzurira informacij, ki bi utegnile “begunce” postaviti v neidealno svetlobo?

 4. Od EU imamo to kar je EU. EU ni država, EU ni ZDA. Vse to malikovanje Bruslja in EU v Sloveniji je trčilo v zid. Kaj pa naj drugega.
  Nimamo se kaj dosti za pritoževati čez EU, razen da kurijo ogromno denarja.
  Še najmanj pa Slovenci. Po 70 letih še vedno sužnjujemo komunistom. Zdaj pa nekateri menda kar branijo krščansko vero pred bregunci. Politično je Slovenija res poden.
  Begunci pa, ki sploh nočejo tu ostat, so še vedno nekaterim v spotiko. Dajte že razumet, da se z vami nočejo niti pogovarajat.

    • Danes nimate sreče … pardon … znanja. Krščanstvo brani njegov ustanovitelj. Je pa in bo odpadlo kar precej ljudi iz krščanstva, ko bodo begunci (=ilegalni politični emigranti, v katere so se vmešali vojaki islama) obstali tu v Sloveniji. Nočemo mi in nočejo oni ampak naprej ne bo šlo, nazaj pa ne bodo hoteli. Boste tudi vi presenečeni tako, kot je snežna služba vsako zimo, ko zapade sneg?

     • A! Vaše znanje pravi, da ustanovitelj nima dovolj moći. Daj, nadutež. Komentiraj zase, ker ne znaš povedati nič umestnega. Nisi človek dialoga.

     • Jaz imam bolj občutek, da se bodo ob množici muslimanov s trdno identiteto, ljudje bolj oklenili krščanstva.

      V muslimanskem svetu so kristjani dosti bolj trdni in verni kot tukaj.

  • Zdravko: “… Begunci pa, ki sploh nočejo tu ostat, so še vedno nekaterim v spotiko.”
   ====================

   Ko se jim bodo, migrantom in ne beguncem, zaprla vrata v “boljše” države, kar se bo prej ali slej zgodilo, jim bo tudi Slovenija dobra. Slep (neumen) je tisti, ki tega ne vidi.

   • ” Slep (neumen) je tisti, ki tega ne vidi.”

    Koliko odstotkov verjetnosti pa dajete možnosti, da je tisti plačan?

   • Če bo tako, morda. Jaz nisem srečen, da živim v državi z najnižjim ugledom v Evropi. Nekateri pa so. Imajo mir, menda.
    Bo pa še veliko jih moralo priti, preden bodo zastali v Sloveniji. Je še veliko držav v Evropi, kjer je človek več kot nesnaga na cesti.

    • Res, kot nesnaga na cesti so obravnavani. Od prvega dne naprej. Vlada je imela več kot dovolj časa, lahko bi bila dobro pripravljena. Prva je, ki je odgovorna za stanje humanitarne katastrofe. Miži pred stisko ljudi, Cerarja še enkrat nisem slišal govoriti o tem, kako skrbijo za te nesrečneže in kaj mislijo izboljšati. Notranja ministrica je pa prava karikatura.

     Na celi poti od grških otokov do evropskega severa jim nikjer ni hujše kot v Sloveniji. V groznih, nedostojnih, zdravje ogrožujočih razmerah jih držijo in tretirajo kot zapornike. In ne vidim enega slovenskega politika, enega samega, ki bi se zaradi tega kaj dosti sekiral. Vsem je bistven samo varnostni vidik, kot da bi begunci v teh 14 dneh že storili vsaj 50 umorov.

     Včerajšnje sporočilo Novakove – N.Si je bilo: zaščitite, za Božjo voljo, lokalno prebivalstvo. Teh tisočev v nemogočih razmerah, ki se jim kršijo človekove pravice in osnovno dostojanstvo, niti opaziti noče, kaj šele, da bi jih ščitila. Janša jih vsaj opazi v zadnji od osmih točk svoje zadnje analize in opozori na vladni spodrsljaj tudi v humanitarnem aspektu. Lucidno ugotavlja tudi, kaj bi bila glavna naloga EU, kjer ni naredila še nič- zmanjšati priliv na grške in druge evropske obale.

     Katastrofa in sramota za Slovenijo, tudi mentalna, ko bereš recimo te, ki naj bi predstavljali intelektualno desno elito. Naj bi. Ker nekdo, ki mu je vseeno za trpljenje človeka, recimo z utemljitvijo, da je sočutje in solidarnost nesmiselno izražati nekim neznanim ljudem oz. tujcem, realno teško predstavlja intelektualno elito.

     Prava elita je žal ob tem obnemela. Zelo mi je žal tega. Recimo Drago Jančar. Novorevijaši. Starejša generacija katoliških izobražencev. Papež, slovenski škofje, Opeka, so kot osamljenih glasovi vpijočih v puščavi.

     To, kar se nam samo-postavlja v Sloveniji za novo desno elito ob soočenju z begunskim problemom razmišlja povsem podobno kot kak lumpenproletarski polizobraženi afnač Strache- FPO. Ali Marine le Pen. Ali bradati nastopači iz Severne lige. V primerjavi s Schumannom, Monnetom, Adenauerjem in njihovimi dediči predstavlja to strahovito regresijo. Če ne prej, bo to opaženo, ko bojo ti nekoč prevzeli oblast.

     • Zato pa se ne moremo znebiti komunizma. Ljudomrzna desnica je lahek plen za komuniste. Pojedo jih za zajtrk.

     • Mogoče je to ljudomrzništvo zavestna kalkulacija ob spremljanju političnih trendov v zahodni Evropi, ki jemljejo tradicionalni desni in levi sredini in nagrajujejo ksenofobne populiste, pa ponekod tudi leve populiste.

      Vsekakor se na ta način moralni in intelektualni kapital ne gradi. Spomnimo, da je bil Demos in znotraj njega zlasti SDZ na prvih volitvah intelektualno daleč superioren glede na na komuniste in njihove priveske. No, od takrat se je pomladni blok, kar je od njega ostalo, dodobra otresel intelektualcev. Zlasti humanistov. Edino ekonomistično-neoliberalni krog, ki ga tedaj, ko se je rušil komunizem in postavljala na noge neodvisnost, seveda nikjer ni bilo, kaže močno željo, da bi, večinoma iz ozadja, odločilno vplival na politiko. Ta krog pa, kot se vse bolj izpričuje, splošno sprejemljivih razmislekov, izven ekonomističnih, očitno ni zmožen.

      Mene današnji molk Draga Jančarja skrbi.

     • Koliko lepih besed o socutju, IF ? Sploh ne vem kaj je tu za dodat. Razen, a si morda pomislil, da v Sloveniji, tu kjer smo doma, pa ni bilo socutja. Ni ga bilo niti toliko, da bi se koncno krivicno pobite in njihove svojce rehabilitiralo, da bi se ti koncno osvobodili nalepk da niso bili na pravi strani. Se ti ne zdi da je to poglaviten vzrok za tako stanje ob katerem se zgražas, ob tem pa ne donameš kje je vzrok za to ?

     • Čeprav ne maram te vlade, lahko rečem, da, če bi se pa Slovenija pripravila na take mase, pa jih ne bi bilo – bi pa očitali, da smo spet po nepotrebnem zapravljali.

      Kriva je cela EU, ker bi morali vsi delovati in že na samih mejah Evrope (torej Grčije, Italije in Bolgarije) izvajati nadzor in potem nadzorovano pošiljati ljudi naprej.

      In dejansko jim je v Sloveniji boljše kot na poti čez Balkan. Je pa zdaj hladno.

      Enostavno pretiravaš. Imamo omejene zmožnosti.

    • “Jaz nisem srečen, da živim v državi z najnižjim ugledom v Evropi.”

     K tem ugledu nekaj malega prispevajo tudi vaši komentarji.

 5. Medijska podpora glavnih mas medijev temu stampedu kaže na odločenost vladarjev, da bodo spremenili strukturo prebivalstva v Evropi. Zato tudi ni razumnega, človeškega odgovora: “Pobrati vse tiste s čolnov na varne ladje, jih z ladjami pripeljati nazaj.” Nekaj podobnega bi moralo veljati tudi za te ilegalne ekonomske emigrante, med katere so se pomešali vojščaki islamske države.

  In ne pozabiti besed mnogih poznavalcev islama:
  Islamisti bodo vsilili svojo vero Evropi. Dvomim, da hočete živeti po šeriatskem pravu!?

 6. G. Preac: “Ti mladi podivjani fantje, ki mečejo kamne tudi na slovenske policiste in gasilce, požigajo šotore sovražijo geje, zlorabljajo ženske in otroke za dosego svojih ciljev, vzklikajo Alah akbar in grozijo – Kdo jih najbolj brani – ne boste verjeli, levoekstremistični ateisti, pa geji, lezbijke, skupine žensk, KATOLIŠKI verniki.”
  =====================

 7. Mislim, da je glavna težava Unije to, da jo ne vodijo močni voditelji, ki bi imeli jasno strategijo glede razvoja Unije in njenega položaja v svetu, temveč jo vodijo odlično plačani uradniki. Ti so ob teh pojavih prav tako zmedeni kot naš glavni uradnik.

  Verjetno se sploh ne zavedajo, kaj pomeni ta invazija, ki bo skoraj gotovo povzročila mnogo težav. Strinjal bi se z Jelušičevo, da gre za vojaški pohod brez uniform.

  • Z Jelušičevo se pa ne bi niti najmanj strinjal. Ženska o vojski pač pojma nima. Gre za eksodus, ki so ga povzročile številne vojne na Bližnjem vzhodu. Kaj so vzroki in kaj narediti, pa je stvar za debatirat. EU ni država in ne more imeti “močnega voditelja”. EU prej ovira močne voditelje. Kot Orbana, na primer. Kar morda niti ni slabo, glede na to kdo vse je bil “močan” v Evropi. Na Grke še vedno pozabljamo. Nihče ne gre niti na obisk v Grčijo.

Comments are closed.