Kristijanofobija: Že drugi zažig križa v Strunjanu

6

Vir: 24kul.si. V medijih smo lahko prebrali informacije, da je bil v četrtek 10.5.2012 že drugič zažgan votivni križ v Strunjanu. Dean Verzel in fotograf Goran Bertok sta podobno akcijo izpeljala pred desetimi leti in bila zaradi tedanjega dejanja kazensko ovadena, vendar sta bila kasneje na sodišču kontroverzno oproščena.

Sodelovala Dean Verzel in Andrej Medved

Letos je z Deanom Verzelom sodeloval pesnik in filozof Andrej Medved, ki je ob gorečem križu povedal svojo pesem. »Križ ni spontanost in svoboda, ampak hierarhija, podrejanje, topost. Zato je znamenje, ki mora pasti. In z njim vsak bog, ki je skamenitev ognja…« pravi Medvedova pesem in dodaja: »Zažig križa in ogenj sta dejavna anarhija, kot uresničena dejavna poezija. In tisti, ki obudi nevarno anarhijo, je vedno tudi njena prva žrtev.«

Dejanje kristjanofobije

Da gre za neposredno spodbujanje verske nestrpnosti in sramotenja verskih simbolov kaže tudi čas tokratnega zažiga. Letos bodo v Strunjanu praznovali 500 obletnico Marijinih prikazovanj in tamkajšnjega svetišča. V ta namen so lansko leto Strunjančani obnovili križ, ki so ga po zaobljubi prvič postavili mornarji in ribiči že leta 1600, da bi jih varoval na morju.

Je kristjane potrebno simbolno zatirati?!

Zažig križa kot votivne podobe je mogoče razumeti kot neposredno dejanje kristjanofobije ter spodbujanja verske nestrpnosti. Zanimivo je, da slovenska sodišča diskriminatorno in nestrpno dopuščajo in s tem spodbujajo sovražni govor zoper kristjane. Razlog je očiten – simbolno zatiranje kristjanov z namenom, da bi bili kristjani v Sloveniji še naprej družbeno zatirani. Ob tem si je mogoče zastaviti vprašanje, zakaj se ne najdejo umetniki, ki bi zažgali zastavo pred Državnim zborom, Bazo 20 v Kočevskem rogu, kip Borisa Kidriča – simbola totalitarne oblasti ali pa partizanske Bolnice Franje. Razlog je očiten – sodišča bi takšna dejanja takoj sankcionirala. V primerih zažiga križa v Strunanu leta 2001, brezjanske Matere božje s podgano v naročju, onečaščenje ptujske Matere božje, sovražnega govora Svetlane Makarovič januarja letos idr., pa tožilstva in sodišča nočejo prepoznati elementov kaznivih dejanj. S takšnimi odločbami spodbujajo sovražni govor proti kristjanom. Vse kaže, da so t.i. umetniki samo drugo ime za ideološke aktiviste proti kristjanom z namenom generiranja t.i. simbolne drugorazrednosti kristjanov ter nedotakljive superiornosti nekaterih borbenih sekularistov, ki se ne spoštujejo človekovih pravic in osnovnih načel demokracije.

6 KOMENTARJI

 1. Vlada RS bo morala takozvane umetnike tipa Verzel in Medved takoj odklopiti od kulturniske pipice!
  Ne more biti kultura, kar imajo vsi narodi za antikulturo.
  Ne more biti kultura narocen, hujskaski primitiven, placan akt barbarstva.
  Kajti ta dva izprijenca pljuvata po kulturi nasih dedov, po nasi kulturi.
  Naj enkrat gresta in zazgeta koran, in pred njima bo za vedno mir!

 2. me prav zanima kdo financira tadva primitivca?!

  Po katoliških simbolih lahko pljuva vsak, ki ima 5 minut časa in se v imenu neke kvazi “umetniške svobode” nič ne zgodi.

  Skrajni čas, da pristojni organi opravijo svoje delo kot je treba.

Comments are closed.