Kraški in istrski Teran suo bratie – sta brata

8

Paolo Naldini, škof spoštovane istrsko – koprske Cerkve – škofije, je v svoji knjigi Coreografia iz leta 1700 zapisal, da so v Krkavčah nad Koprom – to je v Istri, gojili trte, ki so jih imenovali terrene – teran. Pred sto leti je bila še glavna istrska sorta.

Zgodovina vinarstva v Istri sega še v antiko v čas Grkov in Feničanov.

Zapisi govorijo, da v Istri pridelujejo cesarsko vino – Vinum Pucinum. Rimski visoki uradnik, pesnik in menih Kasiodor iz 6. stol. je bil navdušen nad istrskim vinom in oljem. Dalmassa  piše, da so l. 1390 teran podarili carskemu ambasadorju, l. 1408 prav tako beneškemu. Napoleon je pokazal interes za istrsko vino in je zaukazal novo tehniko proizvodnje šampanjca. Stankovich piše l.1825 o teranu “di Barbana”. Hugues l.1889 piše o teranu v Kringi in Kanfanaru, l.1894 pa izraža skrb o oceni prevelike kislosti terana na vinski razstavi v Bolzanu l.1886. Leta 1887 so 30 vzorcev istrskega terana ocenjevali v Bordeauxu. Na razstavi v Torinu l.1902 pa je bil istrski teran dan ob bok najkvalitetnejšim francoskim in španskim vinom.

Tradicija istrskih vin tudi terana torej sloni na delu zgodovinske kulturne dediščine Istre.

V Sloveniji popijemo več vina kot ga pridelamo 33 l/preb. Danes na slovenskem Krasu pridelajo 1 milion litrov terana – 1/2 litra na prebivalca na leto. 700.000 l. pridela Vinakras, 300.000 l. pa 793 kraških kmetov, povprečje ~ 378 l na kmetijo. Največji kmet ima 35.000 trt. V primerjavi z Brici je to malenkost. Glede na lego parcel na eni kmetiji pridelajo tudi do osem različnih teranov. V Istri pridelujejo teran na 240 ha, na Krasu na 450 ha in na tržaškem Krasu.

Rdeča zemlja ali terra rossa, ki daje vinu poseben kiselnat okus, je na Krasu v Sloveniji in Italiji ter v hrvaški Istri. Tu je tudi kraj z imenom Sveta Marija na Krasu.

Državne meje ne morejo biti razlog, da bi zgodovinsko identiteto vinske krajine razdelile.

Pobudo za zaščito terana so sprožili v Vinakras. Biotehnična fakulteta v Ljubljani in hrvaški znanstveniki so ugotovili, da sta istrska in kraška sorta genetsko identični. Razlike so v morfoloških in fizioloških razlikah v listih. V času SFRJ so kraški in istrski vinarji lepo sodelovali. Skupaj so se srečevali na  vinskih sejmih in razstavah, sklepali nova prijateljstva, tudi tržili.

Problem terana med Slovenijo in Hrvaško (je?) “izjemno občutljivo politično vprašanje”, je zapisal kmetijski minister.

Torej politično sprožen problem kot tak zavira hotenja po skupnem čezmejnem sodelovanju med Istro in Krasom. Noro je govoriti, da nam Hrvati “hočejo vzeti” teran. To je demagogija. Tudi 100. člen evropske uredbe 1308/2013 s katero so Sloveniji dovolili zaščito imena teran, v istem poglavju določa, da lahko z delegiranim aktom odobri izjemo za istrski teran.

Teran je sin Krasa in Istre, saj ne raste v Slavoniji.

Dejansko bi se morali kraški in istrski vinarji s podporo svojih držav med seboj regionalno povezati in dogovoriti o skupni strategiji vzgoje, nege, trženja, prodaje in zaščite terana. Saj so to tako majhne količine, evropski trg pa je velik in nudi obojim v sodelovanju z italijanskimi tržaškimi vinarji večjo tržno priložnost. In navsezadnje s Hrvati nimamo zgodovinskih zamer. Da bi s teranom rušili staro istrsko prijateljstvo, to pa ne. Vse to me spominja na čas propada Rimskega imperija, ko se je ob razpadu skupnih vrednot, sodelovanje med plemeni in pokrajinami sprevrglo v nasprotovanje in lokalne vojne za “ped zemlje”.

Realno imamo kraški in istrski teran. Ti imeni bi morali biti evropsko uveljavljeni in zaščiteni.

Politika očitno ni naklonjena ohranjanju nekdaj dobrega čezmejnega sodelovanja in povezanosti Krasa, Istre in Trsta. Dobro so nas mediji zmanipulirali saj na spodnjem letaku, ki ga “Vstali Primorci” neodgovorno širijo po medmrežju med drugim piše: “Za teran bomo s Hrvaško obračunali vojaško”, (ali to pomeni Kraševci proti  Istrijanom?!). Tak sovražni govor se lahko izrodi v škodo in nesrečo ljudi. Zato je vihar v glažu terana popoln nesmisel in govori o naši nedoraslosti in sebičnosti. Koga nas je strah, saj smo doma?!

“Moja duša je židane volje, kot bila bi pila kraški teran,” je zapisal pesnik Oton Župančič.

Židana volja Kraševcev in Istrijanov nikoli ni vodila v prepir in niti Židanova ne bo, temveč v dobro voljo in sodelovanje. In tako je bilo včeraj naj bo danes in tudi jutri. Zmoremo nekei zdrave nacionalne vizije in pogleda čez morsko obzorje na katerem se ne da zidati zidov?

S Teranom nazdravljajmo si zdravju, bratstvu, prijateljstvu in uspehom.

Darjo Gregorič, Istrjan

Po virih:
– P. Naldini: Coreografia 1700, https://sl.wikipedia.org/wiki/Paolo_Naldini
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-7QDLRVNC, … dette Terrene, str. 419, 13. vrsta
– Letak: Primorska kri – Vstala Primorska!
– Stališče Ministrstva za kmetijstvo, 2.2.2017 http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/9224/
– Stališče Vinakras http://vinistra.com/teran.html

8 KOMENTARJI

 1. Bravo, gospod Darjo Gregorič! In Časniku, da je dal v javnost ta članek.

  Lepo ste predstavili zgodovinska dejstva in zdravorazumska stališča okoli zgodbe in meddržavnega konflikta glede istrskega in kraškega terana. Vso kampanjo, ki se je zadnje mesece stopnjevala v pravo propagandno histerijo preko večine slovenskih medijev ob podpori nedialoški in nacional-populistični politiki vlade in predvsem ministra Židana ( Prekmurca s čisto drugega konca Slovenije) ste predstavili kot tako kot v resnici je. Povsem zlagano zgodbo. Pavje šopirjenje. Cesarjeva nova oblačila.

  Vina Kras so skratka izsilile neko histerično kampanjo, temelječo na veliki laži, da bi onemogočili istrske vinarje in se zaščitili pred morebitno konkurenco. Poudarek na morebitno. Ker istrski teran dejansko ni konkurenca kraškemu na edinem trgu, kjer se ta dobro prodaja ( znotraj Slovenije).

  Sam sem o tem v komentarjih tule kot glas vpijočega v puščavi nekajkrat pisal. Edini ali skoraj edini v tej državi. Seveda brez uspeha, da bi dejstva, ki se jim predstavljal, prodrla v širšo slovensko javnost.

  Upam, da ima gospod Gregorič kaj večje šanse, da prodre v zavest javnosti s svojim poučnim člankom. Možno pa je, da bojo tudi njega zablokirali in namerno ignorirali. Saj je tako komot in nekaterim lepo in za marsikoga, ne le Vinakras, ampak prej politike in medije koristno živeti v lažeh, posebej če so obarvane v pseudopatritske motive.

  Sicer resnica osvobaja, ampak kdo pravi, da večina želi biti duhovno svobodna …

 2. Veliko bolj pomembnih stvari se dogaja v slovenski politiki , povdarjam politiki , kot je
  problem s teranom in podobnimi prepiri , zaradi tega pač ni potrebno riniti v težave v državnem pogledu ! Raje naj se pobriga Država za eksistenčne težave , Piranski zaliv
  itd , med drugim je tudi očitanje slovencem , da namerno zadržujejo tujce na slovensko -hrvaških mejah , velika zabloda hrvaške politike , tako pač zahteva EU ! Nič pa ne naredi na rešitvi tega problema na mednarodnem političnem področju ! Kako je z mejami med Slovenijo in Hrvaško naj povedo zgodovinarji in tisti še živeči kardeljevi pajdaši iz časov FLRJ , Istro je Kardelj PODARIL HRVATOM ! Mar jim je bila republika Slovenija , ena od republik takratne FLRJ , ki jo je vodil in uničil diktator tito !
  Teran je pač teran , dobro vino , ki poživi srce in duha , eden in drugi tekne ! Ali ste že kdaj slišali , da bi francozi oporekali slovenskim vinarjem uporabo naziva za vino silvanec , katerega izvor je Alzacija z glavnim mestom Strasbourg , ki je praktično na
  meji z Nemčijo kjer z ZDRUŽENIMI močmi veselo srkajo zeleni silvanec v gostilnici Pri Gruberju !
  Povzročanje sporov zaradi vina je morbidno , lovimo muhe , sloni pa nam brez velikih
  težav uhajajo ! Tukaj se vidi politična beda države vključno z ministri , kot sta Erjavec
  in kmetijski minister tov . Dejan Židan , ki z vlado vred lovita na limanice “avtohtoni ”
  slovenski narod z lažnimi obeti in “uspehi ” na vseh za obstoj pomembnih področjih !
  Dokler bomo dokazovali državno avtoriteto s teranom , potico itd , se nam ne piše
  nič obetajočega , važno je , da preprost slovenski narod “pelje”njihovi minornosti !

  Andrej Briški

  • Tako zahteva EU?! 🙂 In spet mi slovenci suženjsko sledimo tokrat Bruslju! (namesto Beogradu.)
   Hrvati pa medtem nabirajo politične točke. (ki jim pravite “zabloda”).
   A je še kdo tu normalen?!

   • Zdravko , suženjsko sledimo Bruslju , mar ste pozabili evforično proslavljanje vstopa v EU in smo kot mahni otroci verjeli , da smo na konju ! Pozabili pa smo , da smo še vedno z eno nogo močno v komunizmu , kar pa ne gre skupaj ! Komunistični kameleoni so za določen čas sicer spremenili barvo in tako prevarali Slovence in Evropo , takoj po polnopravnem članstvu v EU so kameleoni spremenili barvo in začeli stegovati lepljive jezike , ki zelo daleč in globoko sežejo , pokazali so se v vsej svoji prvobitnosti , kar pomeni obdržati barvo in oblast in prilagoditi demokracijo svojim hotenjem ter si prilastiti oblast s prevarami in lažmi s pomočjo številnih indoktriniranih slovencev , ki jih ni malo , vedno več jih je ! Zarota je do popolnosti uspela ! Vaše enačenje Bruslja z Beogradom je kljub vsemu neokusno in nesprejemljivo ! Bolj ali ne , smo sedaj na istem kot pred osamosvojitvijo , ko smo hlapčevali Beogradu , dandanašnji hlapčujemo kar domačim slovenskim kameleonom z beograjskim pedigrejem , ki ga v F21 z veliko pozornostjo in prizadevanjem še vedno skrbno negujejo na sto in eden način na vseh področjih gospodarstva in politike ! Napisal bom še enkrat Zdravko , da hrvati , živijo v zablodi , ker nam obešajo duhamorno čakanje na slovesko hrvaški meji s katerim ji mi Slovenci omejujemo turizem in jim krademo turiste , v tem primeru zajec ne tiči v slovenskem grmu , kot razlagajo hrvatje , Zdravko če smatrate , da je poostren nadzor na evropskih mejah suženjsko delo v korist Bruslja , ste zašli v zablodo tudi vi , tak je pač dogovor med članicami EU , ki ni nikogar niso prisilile naj se jim priključi in zelo nespametno bi bilo , če se ne bi ! Druga hrvaška zabloda pa so provokacije s slovenskimi narodnimi jedmi in pijačami ter celo konji lipicanc, ki si jih tudi lastijo zblojeni zagrebški purgerji in celotna hrvaška elita !
    Preberite na Wikipediji : Lipicánec je pripadnik pasme konjev, vzrejene v Lipici. Pasma je bila osnovana v letu 1580, na slovenskem Krasu, v takratni Habsburški monarhiji. Lipicanec je eden od slovenskih simbolov, upodobljen je na slovenskem evro kovancu za 20 centov.Kje je bila takrat samostojna Slovenija , da ne govorim o državi Sloveniji , ki je še vedno v kleščah tistih , ki si ne zaslužijo naziva Slovenec ! Dejstvo je , da smo bili takrat že dolgo let slovenci na koščku Evrope , in imamo danes prav tam in še širše , svojo državo , lahko si celo pripišemo vzrejo te pasme konj , kot hlapci , ali gospodje , Bog si ga vedi !

    Andrj Briški

   • Zdravko , suženjsko sledimo Bruslju , mar ste pozabili evforično proslavljanje vstopa v EU in smo kot mahni otroci verjeli , da smo na konju ! Pozabili pa smo , da smo še vedno z eno nogo močno v komunizmu , kar pa ne gre skupaj ! Komunistični kameleoni so za določen čas sicer spremenili barvo in tako prevarali Slovence in Evropo , takoj po polnopravnem članstvu v EU so kameleoni spremenili barvo in začeli stegovati lepljive jezike , ki zelo daleč in globoko sežejo , pokazali so se v vsej svoji prvobitnosti , kar pomeni obdržati barvo in oblast in prilagoditi demokracijo svojim hotenjem ter si prilastiti oblast s prevarami in lažmi s pomočjo številnih indoktriniranih slovencev , ki jih ni malo , vedno več jih je ! Zarota je do popolnosti uspela ! Vaše enačenje Bruslja z Beogradom je kljub vsemu neokusno in nesprejemljivo ! Bolj ali ne , smo sedaj na istem kot pred osamosvojitvijo , ko smo hlapčevali Beogradu , dandanašnji hlapčujemo kar domačim slovenskim kameleonom z beograjskim pedigrejem , ki ga v F21 z veliko pozornostjo in prizadevanjem še vedno skrbno negujejo na sto in eden način na vseh področjih gospodarstva in politike ! Napisal bom še enkrat Zdravko , da hrvati , živijo v zablodi , ker nam obešajo duhamorno čakanje na slovesko hrvaški meji s katerim ji mi Slovenci omejujemo turizem in jim krademo turiste , v tem primeru zajec ne tiči v slovenskem grmu , kot razlagajo hrvatje , Zdravko če smatrate , da je poostren nadzor na evropskih mejah suženjsko delo v korist Bruslja , ste zašli v zablodo tudi vi , tak je pač dogovor med članicami EU , ki ni nikogar niso prisilile naj se jim priključi in zelo nespametno bi bilo , če se ne bi ! Druga hrvaška zabloda pa so provokacije s slovenskimi narodnimi jedmi in pijačami ter celo konji lipicanc, ki si jih tudi lastijo zblojeni zagrebški purgerji in celotna hrvaška elita !
    Preberite na Wikipediji : Lipicánec je pripadnik pasme konjev, vzrejene v Lipici. Pasma je bila osnovana v letu 1580, na slovenskem Krasu, v takratni Habsburški monarhiji. Lipicanec je eden od slovenskih simbolov, upodobljen je na slovenskem evro kovancu za 20 centov.Kje je bila takrat samostojna Slovenija , da ne govorim o državi Sloveniji , ki je še vedno v kleščah tistih , ki si ne zaslužijo naziva Slovenec ! Dejstvo je , da smo bili takrat že dolgo let slovenci na koščku Evrope , in imamo danes prav tam in še širše , svojo državo , lahko si celo pripišemo vzrejo te pasme konj , kot hlapci , ali gospodje , Bog si ga vedi !

    Andrj Briški

 3. Saj bi se človek z vsem napisanim strinjal, vendar se sprašujem, čemu imamo potem v Evropi sistem zaščite. Potem pa veselo nazdravljajmo s šampanjcem, s kakšno penino neki, pa s tokajcem, s kakšnim sauvignonassom neki (znam francosko, pa se mi jezik ob tej besedi vedno znova lomi)- nadomestek jakot (obrnjeni tokaj) pa je neposrečena rešitev, ki se nikjer ni prijela. Vse pa le ni treba zrelativizirati. Istrani bi morali protestirati tedaj, ko je bil čas za to.

  • Primorci imate težave z “večnostjo”.
   Hrvati so torej dobili “delegirani akt”. Dovolj, da se nam smejejo in nas sramotijo. To ste Primorci uspeli doseči. O tem kako bi kot piše na letaku “vojaško” rešili to, pa raje ne bom.

   Sistem zaščite je pa čisto pravi sistem, da se zaščiti blagovne znamke. Ne pa da se skuša s sistemom “legalno” nategovati proizvajalce in kupce.

 4. Da se ni treba soočiti s stvarnimi težavami države, se s pomočjo sodelujočih medijev pozornost preusmeri na teran ali kaj podobnega. Preizkušen recept!

  Takšen je domet te vlade: teran.

Comments are closed.