Kraljica z Juga bo ob sodbi vstala

7
Brezijanska Marija Foto: Aleš Čerin
Brezijanska Marija Foto: Aleš Čerin

Ob zatonu evropskega in ob istočasnem razmahu svetovnega krščanstva se marsikomu računica ne izide. Novi sunek evangelizacije, ki smo mu priča na južni polobli, še vedno nima odmeva v zahodnih medijih.

Zakaj? Ker načenja naša prepričanja.

Preroki sekularizacije so zmedeni. Z novim tisočletjem je religija po širnem svetu v vzponu in kdor se z njo ne bo znal pogovarjati, bo lahko kmalu zunaj dogajanja. Omajana so tudi prepričanja liberalnih teologov. Ti so govorili o nujni posodobitvi krščanstva v smeri razumarske, humanitarne, karseda simpatične ter do posameznikovih moralnih izbir popustljivejše religije. Za katolištvo je celo obveljalo, češ bolj kot bo podobno luteranstvu (ukinitev celibata, žensko duhovništvo, odprava »baročnih« pobožnosti), bolj bo v koraku s časom.

Jug govori drugače. Tam doživlja razcvet za razum nezapleteno, čustveno neposredno, močno občestveno, človeško živahno, lokalni kulturi prilagojeno, a tradicionalno in moralno zahtevno krščanstvo.

Ko ameriški religiolog Philip Jenkins razmišlja o tem, ne spregleda nje, ki jo imenuje Kraljica z Juga. Katoliška Cerkev na Jugu raste tam, kjer je živo češčenje Device Marije, ugotavlja. Drugače tudi biti ne more, bomo dodali. Jezus, ki je pred dvema tisočletjema po Mariji prišel med nas, tudi danes najraje ubira isto pot.

Religiologi in psihoanalitiki bodo govorili o katoliškem marijanskem triku, s katerim v moško hladno dogmatiko in moralko spustimo žensko, da bi k verovanju pritegnili preproste ljudi. Mi bomo občudovali načrt Boga, ki je hotel mater za svojega Sina in za vse človeštvo.

»Kraljica z Juga bo ob sodbi vstala s tem rodom in ga obsodila, kajti prišla je s konca zemlje …« je dejal Jezus intelektualni in verski eliti tistega časa (Mt 12,42). Tudi danes, na Jugu očitno, manj očitno pa na obrobju naše družbe, kot nekak religiozni underground pojav, vstaja Kraljica, izreka sodbo in spreminja človeštvo.

* To besedilo je bilo najprej objavljeno 22. maja 2011 kot uvodnik v tedniku Družina.

Pripis uredništva: Branko Cestnik je teolog, filozof, pater klaretinec, skavt in bloger. Sodeluje pri pastoralni refleksiji Cerkve na Slovenskem.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

7 KOMENTARJI

 1. “Z novim tisočletjem je religija po širnem svetu v vzponu”

  Pozna kdo kakšno spletno povezavo, da se v eni sliki vidi ta vzpon? Seveda mora biti znanstveno kar se da neoporečno.

 2. Kraljica z Juga bo ob sodbi vstala s tem rodom in ga obsodila…
  ================
  A je Kraljica z Juga tu Marija? Mar ne gre za kraljico iz Sabe?

  • Očitno ameriški religiolog Philip Jenkins drugače razume ouiroma imenuje stvari. Tu bi morali poklicati patra Brankota, naj pojasni zadevo.

  • Meni se v kontekstu članka ponuja kraljica iz Sabe kot podoba Marije. Podobno kot je Janez Krstnik “Elija, ki mora priti” (Mt 11,14), čeprav je Elija deloval dolgo pred njim.

   • Jaz težko povežem Marijo z obsodbo. Marija je vse, samo ne sodba. Vse v Mariji je okoli “second chance”.

Comments are closed.