Kralji na Betajnovi

66
Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

Cirkus slovenske politike se nadaljuje. Obljubljena je bila osvežitev, obljubljeni so bili novi politični obrazi, obljubljen je bil nek nov začetek. Kar smo pa gledali prejšnji konec tedna, je bila spet samo pregreta juha slovenske bolestno ambiciozne in nesposobne politike. Dva dogodka sta odločilno vplivala na razvoj politične slike povolilne Slovenije. Oba sta bila prepletena, oba sta se izrodila v farso. In v tej farsi starih oblastnikov je najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar (p) ostal še najbolj pozitiven lik. S tem, da v bistvu ni storil ničesar. In to veliko pove.

Predzgodba farse

Zgodba je seveda šla skozi kadrovska imenovanja, kako pa drugače. Če so bile programske smernice in vsebinski del programa skozi volilno kampanjo vedno nekje v drugem planu, so se stranke nenadoma kar razživele v trenutku, ko je bilo potrebno opraviti prve “markacije teritorija”. Kdo bo kje sedel in kdo bo imel katero funkcijo. Kot povedano, so se v tem naprezanju v prejšnjem tednu pri zasedanju stolčkov “izkazale” predvsem stranke dosedanje vladne koalicije. Simultano se je na slovenski politični sceni odvijal psihološki triler iskanja novega predsednika Državnega zbora in novega kandidata za slovenskega evropskega komisarja. Poskušal bom narediti čim bolj jedrnato kronologijo tega dogajanja.

Mesto predsednika DZ po tradiciji pripada drugi največji stranki v vladni koaliciji. To bo skoraj gotovo Desus. Zato je bil najbolj naraven kandidat za to mesto njegov predsednik Karl Erjavec, ki je na “ponudbo” pristal. Do 31. julija, dneva pred konstitutivno sejo DZ, je bilo na prvi pogled to vprašanje rešeno. Drugo odprto kadrovsko vprašanje, ki pa je bilo veliko bolj zapleteno, je bilo glede imenovanja kandidata za slovenskega evropskega komisarja. Že dalj časa se za to mesto ponuja premierka v odhodu Alenka Bratušek. Zadeva je zelo nehigienična, predvsem ker se je Bratuškova samokandidirala in oklicala za najprimernejšo predstavnico Slovenije v Komisiji. Že pred tem se je šušljalo, da bi tudi Erjavca utegnil zanimati ta stolček, a so se po njegovi kandidaturi za mesto predsednika DZ te govorice znatno ublažile. SMC je kot zmagovalka volitev ob vsem tem opozarjala Bratuškovo, da bi moral biti kandidat za tako pomembno mesto sad dogovora med nekdanjo vlado in stranko, zmagovalko nedavnih volitev. No, to je bilo stanje v sredo, 30. julija.

Farsa arogance

In takrat se je začel vrtiljak. Usklajen dogovor med Bratuškovo in Cerarjem ni bil dosežen. Zato se je prva stranka nastajajoče vladne koalicije odločila, da bo predstavila svojega kandidata: želela je potrditi Janeza Potočnika, slovenskega komisarja, ki je v Bruslju preživel zadnja dva mandata oziroma celotno obdobje od vstopa Slovenije v EU. Svojo kandidaturo je SMC javno objavila v sredo, 30. julija. Le nekaj ur zatem je Bratuškova vrnila udarec: v številnih medijih se je pojavila novica, ki naj bi jo razširili viri iz Bruslja, da želi novi predsednik Komisije med svojimi komisarji imeti Bratuškovo. Po nekaterih zapisih naj bi ji celo obljubljal stolček podpredsednice Evropske komisije. Kako verodostojna je ta novica, ni bilo pojasnjeno. Takoj za objavo novice so namreč na dan začele prihajati informacije, naj ne bi bila resnična in naj bi ta “skriti vir iz Bruslja” bila sama Bratuškova v bojazni, da bi z nastopom naslednje vlade pristala na obrobju dogajanja. Zadnji preobrat v tej farsi je zrežiral Karl Erjavec, ki se je le dan pred konstitutivno sejo DZ, na kateri bi moral biti izvoljen za predsednika DZ, odpovedal kandidaturi za to mesto in tudi sam kandidiral za evropskega komisarja. Zmeda je bila tako popolna. Tudi SD je najavil svojo kandidatko, evroposlanko Tanjo Fajon. Ob tem je seveda pomladna stran zatrjevala, da bi moral biti komisar iz njenih vrst, ker sta SDS in Nsi bili zmagovalki evropskih volitev: evidentirana pa so bila imena nekdanje evroposlanke Romane Jordan ter evroposlancev Lojzeta Peterleta in Milana Zvera.

Odločitev je padla na seji vlade, v četrtek, 31. julija: vlada je za kandidate predsedniku Jeanu-Claudeu Junckerju predlagala Alenko Bratušek, Karla Erjavca in Tanjo Fajon.

Farsa pomanjkanja odgovornosti

Komentar k vsemu temu je lahko zelo preprost: Slovenija je spet padla na izpitu politične zrelosti. Predvolilna kampanja in politične igrice bi morale imeti neko mejo, predvsem ko gre za resnejše zadeve. Predlog enotnega kandidata za mesto v Evropski komisiji je eden od “resnejših” trenutkov, v katerih mora država dokazati neko minimalno koherentnost in sposobnost enotnosti. Žal pa je Slovenija to priložnost zamudila. Tokrat v oči dejansko niti ne bodejo toliko strankarska nasprotja, ampak aroganca in brezbrižnost nekaterih vodilnih politikov: Alenka Bratušek je izkoristila zadnjih “pet minut slave”, da bi si poiskala novo ugledno in dobro plačano službo. Pa čeprav si je ne zasluži. Karl Erjavec je že spet deloval na čisto svoj način, ki ga označuje populizem in dojemanje politike kot cirkusa. Namesto da bi se vodilni obrazi vlade v odhodu v teh ključnih trenutkih, ko se Slovenija predstavlja pred celotno Evropsko unijo, spraševali, kaj je bolje za državo, je bilo prvo vprašanje seveda, kaj je najbolje zame. Odgovor je preprost: 20 tisoč evrov komisarske plače nikomur ne smrdi.

Med tremi kandidati bi bila nedvomno najprimernejša Tanja Fajon. Drži, da jo je stranka SD predlagala iz osebnega interesa, ampak evroposlanka Fajonova je prejšnji mandat opravila pohvalno in bi bilo njeno imenovanje tudi neka logična posledica dosedanjega dela. Z istimi argumenti bi lahko podprli tudi kandidaturo Romane Jordan ali Lojzeta Peterleta.

Odločitev je sedaj pri Junckerju. In to je sramotno. Vlada ni bila sposobna najti enotnega kakovostnega predloga, obesila se je na osebne ambicije posameznikov in težo odgovornosti odločitve prevalila na Bruselj. Gre za precedens v zgodovini imenovanj komisarjev. Glede na to, kaj vse še čaka Ljubljano v luči evropskih zavez, gre seveda za zelo slabo popotnico. Predvsem gre za dokaz, kako slovenski “kralji na Betajnovi” spoštujejo evropske institucije.

P. S. Po odstopu Erjavca z mesta kandidata za predsednika DZ so novega kandidata našli v SMC le nekaj ur pred konstitutivno sejo. Prejšnji petek, 1. avgusta, so tako po zelo hitrem postopku izvolili Milana Brgleza na mesto prvega med enakimi v slovenskem hramu demokracije. Način kandidature in imenovanja predsednika DZ pa kaže tudi na to, kako slovenski “kralji na Betajnovi” spoštujejo slovenske institucije.

Pripis uredništva: V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom, objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


66 KOMENTARJI

 1. Očitno se bodo koalicijski partnerji še bolj poigravali s Cerarjem kot so se s Pahorjem v času njegove vlade.

  Pahor ni imel osebnostne moči, da bi se uprl negativnim ciljem, enako se dogaja s Cerarjem.

  Vse na škodo slovenskega skupnega dobrega.

  Če bi SMC zagovarjal duh demokracije, bi moral vztrajati, da je evropski komisar iz vrst desnice, ki je doslej dvakrat zaporedoma premočno zmagala na evropskih volitvah in doslej še ni imela komisarja.

  Vse izgleda, da Cerar ne bo imel hrbtenice, da bi se uresničili pozitivni slovenski cilji.

 2. Cerar je itak nastavljen, tako da upam samo da NSI ne bo šla v koalicijo, da se rešimo vsegliharstva, naj levičarji sami vodijo vlado 4 leta.

 3. Precej pomenljive so po mojem zlasti izjave Liste Alenke Bratušek, da v sedanjih pogajanjih ( o sklepanju vladne koalicije) s Stranko Mira Cerarja pri najboljši volji niso našli nobenih pomembnejših programskih razhajanj.

  Evo, tako je to pri nas z volitvami “nove politike in novih obrazov”. In s tisto večino volilcev, ki to iz volitev v volitve znova kupuje.

  Miro Cerar ( pa mu želim dobro na premierskem položaju) se bo pri najboljši volji, tudi če bi želel, težko izognil temu, da bo kontinuiteta Alenke Bratušek, Pozitivne Slovenije, trojčka Pahor-Golobič-Kresal in LDSa. Predvsem kontinuiteta neukrepanja.

  Pričakujem nova leta zaostajanja, izostalih ali prepočasnih reform. In ostajanja v krizi, lahko celo poglabljanja le-te( Kar se mene tiče socialno-tržnih reform, ne tega, kar predlagajo Gospodarska zbornica, liberalni ideologi in N.Si)

 4. Slovenija je spet padla na izpitu politične zrelosti
  ==================
  Slovenija je padla z drevesa in gnije na tleh. Ali zelena ali zrela, ne vem.
  Trenutni suspenz prava in zakonov, kot ga je sprožilo sodstvo, ne bo brez posledic. Ekonomskih in drugačnih.
  Me pa veseli, v Sloveniji nikoli več ne bo tako kot je bilo.

 5. Vse že leta znano, vse pričakovano in ljudem s prepevanjem v Stožicah pojasnjeno: Evviva il comunismo in Hej mašinca zagodi, naj odmeva povsodi, na Slovenskem smo mi gospodar! Vse ostalo okrog državnega zbora in koalicije je blef, namenjen tujini in neukim volilcem, naj mislijo, da se gremo demokracijo (ki je ne rabimo), naj izberejo tri leve kandidate za komisarja, doma pa je v igri celo koalicija s krščanskimi demokrati, kot Potemkinovo kuliso. Važno je da čimveč spreminjamo z novimi poslanci in novimi strankami vred, samo da se nič ne spremeni!

 6. Upam, da bodo šle reforme v smeri liberalnega kapitalizma nin ne v smeri zaostalega socializma: brezvezne reforme, ki samo še zapletejo sistem.

  Za razliko od Janšistov jaz podpiram vstop NSI v koalicijo, če se bodo zmenili, da reforme potekajo po projektnem časovnem planu. Če recimo v enem letu ne prodamo 10 podjetij – potem takoj izstop. Ne podpiram pa takih rentarskih, mafijskih koalicij kakršne so se šle v zadnjih 25 letih SDS, SKD in SLS z LDS, kjer so bile važne samo sinekure, stolčki, korita davkoplačevalskega denarja, fevdi gospodarstva.

  Cerar in komunisti rabijo grešnega kozla zunaj in znotraj. Znotraj se bodo pač sklicevali na NSI.

  Mislim, da JJ in SDS nadaljujeta neumno (slaboumno) igro s katero sta že izgubila dobljene volitve in ki po mojem mnenju zelo pomagajo status quo-ju oz. ciljem h katerim teži rdeča mafija.

  Sedaj vse temelji na reševanju JJ in zapletanju z njegovim poslanskim sedežem, čeprav ga je JJ vedno odklonil, ker tako kot ZJ ni hotel biti poslanec.

  V resnici pa bi rabili pravo desnico, da organizira množične demonstracije pri uvedbah novih davkov – ki bi vrgle komuniste iz oblasti. A ravno takrat ravno zaradi vseh sedanjih brezveznih kolobocij pretepanja butalcev za oslovo senco – večino ljudi ne bo hotelo stopiti pod zastavo SDS.

  In ti novi davki in nove milijarde zadolžitev so veliko večje zlo kot ali bo JJ poslanec ali ne.

  • Jaz nisem “Janšist” in ne podpiram ta slaboumni vstop v koalicijo. Pavel, bolj previdno se uzražaj, ali bolj natančno. Takih pavšalistov in predalčkarjev imamo preveč.

   Sicer pa, o kakšnih reformah govoriš? Jaz ne vidim nobenih reform. NSi s 5 poslanci bo izvajala reforme? Ali kdo naj bi jih izvajal.

   Očitno pa sploh ne razumeš stvari okrog JJ mandata oz. sodbe. Tebi je to nekaj tako obstranskega, država gre naprej. Pa ne gre naprej. Ne more iti. Božja roka se je spustila dol. Ne pa SDS.
   Nisem te vajen tako srepo gledati okoli sebe.

   • No, jaz pa sem “Janšist” in obenem zagovarjam vstop N.Si v koalicijo. Kam pa jaz zdaj spadam, pavel? 🙂

    Mimogrede, Janšo sem komaj kdaj volil. Na zadnjih volitvah pač ( saj sem že navajen, da nisem trendy človek :)) Zakaj? Zato, ker mislim, da je gonja, proces, obsodba in odvzemanje poslanskega mandata osamosvojitelju in vodji opozicije politično vprašanje No.1 Slovenije! Kot je ves zahod, vključno EU nedavno vrednotil zapor Julije Timošenko kot najvažnejše politično vprašanje Ukrajine ( in na tej podlagi je prišlo do padca Janukovičevega režima).

    Sicer pa, pavel, kolikokrat bom še ponavljal, da pri N.Si ne poznate osnov matematike. Če bi znižali DDV, trošarine in uvedli socialno kapico, je treba to prišteti (!), ne odšteti k že obstoječemu proračunskemu primanjkljaju ( + primanjkljaju pokojninske in zdravstvene blagajne). Torej je na tak način potrebno zadolževanje Slovenije še večje. 😉

    • no jest pa podpiram Janšo, in sem proti vstopu NSI v vlado, ker jih bodo komiji pojedli in iz….i. to gledam že 20 let.

     • Podpiram vstop ob indeferentnosti do nadaljne usode N.Si, ki sem jo vsaj 5 krat volil, pa je zdaj prodala krščanskodemokratsko ideologijo za liberalno + taktično koketiranje s komunisti. 😉

      Vseeno mislim, da je za usodo Slovenije ugodnejša vladna naveza Cerarja z N.Si kot z Erjavcem in SD. Zato podpiram.

     • @If: pohvala za širok pogled brez plašnic. Seveda se zavedam, da je velika verjetnost izigravanja, ki bi jo NSI lahko presegla samo z doslednim terminskim planom ukrepov reform.

      Bo pa v vladi NSI stalno blatena s strani medijev, sindikatov, vladnih partnerjev in SDS. Skratka jezus z malo.

     • pavel: “Ne verjamem ti, da podpiraš vstop NSI v koalicijo, razen če iz zlih namenov: da bi propadla čim prej.”
      =====

      Na kratko po pavlu:

      Kdor podpira vstop NSi v koalicijo si želi njen propad čim prej.
      Kdor ne podpira vstop NSi v koalicijo je janšist.

    • Ti ukrepi naj bi vzpodbudili gospodarsko rast in zaposlovanje in posledično več prihodkov. Poleg tega pa obstajajo reforme, ki bi lahko krepko zajezile odhodke (zdravstvena in pokojninska reforma za začetek). Lahko tudi imajo za vodilo za vsak 1 evro manj prihodkov od davkov pomeni, da bomo zmanjšali porabo za 2.
     Tako da problem ni pri matematiki, ampak politični volji in pripravljenosti volilcev na spremembe.

     • Porabo je treba zmanjševat tako ali tako, tudi brez paralelnega zniževanja davkov. Imamo kot država namreč 1,5 milijarde letnega proračunskega primanjkljaja + minuse v zdravstveni in pokojninski blagajni. ( Že brez predlogov N.Si, ki stanje še poslabšujejo.)

      Prepričan sem, da je v takem stanju povsem iracionalno zniževat davke, samo očitno vi rabite EU in mednarodne financarje, da vam to povejo.

     • @IF: nujno davke znižati.
      Ob tem pa drastično znižati javni sektor in dati najbolj profitabilno gospodarstvo na trg: zdravstvo in šolstvo.

      Le čemu so bolnice in šole v državni lasti? Ko vemo, da je država tako slab oskrbnik kot najslabša mačeha: samo parazitsko črpa in nič ne daje.

     • Hm, pavel, nimam nič proti zasebnim šolam, ambulantam in bolnicam, nasprotno; ampak dvomim, da kje v svetu to prodajajo na veliko zasebnikom. Večinoma privat bolnice, šole, zasebne ordinacije vznikajo v normalnem svetu de novo, ne s privatizacijo državnih. ( Dvomim, da bi se našlo privatne investitorje za take projekte, z izjemo verskih ustanov za šole in investitorje manjših zasebnih ordinacij in klinik).

      Bojim se, da bi bil finančni izplen privatizacije tu majhen, saj gre v našem primeru za precej neprofitabilne ustanove, z malo možnostmi, da to ob denarju, ki ga nudi ZZZS postanejo tudi ob spremembi lastništva. Programi, plačilo dela je namreč s strani ZZZS cenjeno nizko, nekje na polovico tiste cene, ki velja na zahodu. S takimi cenami je doseganje profita misija nemogoče. ( Drugo so pa nabave opreme, materiala, zdravil, investicije- tu je pa stanje obratno.)

     • Glede agencij pa najbrž sam dobro veš, da jih je 10 krat lažje ustanavljat kot odpravljat. Birokracija ima pa naravno težnjo k samomnožitvi. Če je zraven politika, ki rabi delovna mesta za odlaganje svojih lojalnih kadrov, je rezultat vnaprej jasen.

  • Pavel,tvoj izraz “janšizem”,pove vse o tebi,nisem član nobene stranke,ampak kljub
   temu,se mi tvoje razglabljanje o SDS-u ne dopade najbolj,bolj točno se opredeli,
   če že uvrščaš SDS med negativne “izme”!Vendar je nastanek te stranke združeval
   že pred osamosvojitvijo veliko plemenitih mož,četudi niso bili po meri in okusu
   tistih,ki so začeli dvigovati glave,po aferi JBTZ in se licemersko obnašali ter hlinili
   pripadnost dogodkom,ki so bili uvertura k demokratizaciji Slovenije,ki je bila dolga
   leta ujeta in vpeta v boljševistične mreže vzhodno evropskih diktatorjev,pri čemer
   je prednjačila Rusija in Stalinovi nasledniki,ki so uspeli osedlati celo Vzhodno Evropo s komunističnim sedlom,vključno s takratno Jugoslavijo,ki so si jo prisvojili komunisti in v tem umazanem poslu uničili vse,na najbolj nizkoten način,ki si ga človek dandanes sploh ne zna in ne more predstavljati.Tisti,ki smo doživljali uničevalni komunistični sistem,takoj po vojni in pri tem utrpeli velike izgube,kot
   je razvrednotenje človeškega dostojanstva in spoštovanja,uničevanje tisoč letne kulture in gospodarskih potencialov,najhujše,kar se je lahko zgodilo pa je bil
   genocid nad slovenskim narodom,ki ga je izvajal diktator in morilec Tito s svojimi
   vampirji,katerih potomci,še danes pijejo kri vsem,ki si žele živeti normalno in pošteno življenje v urejeni demokratični državi,ki ji je prva skrb človek in napredek
   države,brez brezmejnega zadolževanja in prisilnih ukrepov na vseh področjih od
   politike,kulture,pravne ureditve in gospodarstva,do najosnovnejših človekovih pravic,ki jih krojijo ljudje,ki so po svojem pedigreju definitivno neprimerni za
   posel,ki ga opravljajo!Pri svojem naštevanju janševih napak,ki ga očitno sovražiš
   iz dna duše,si povsem ravnodušen do spletkarjev,iz foruma 21,medijskih hijen in
   novih obrazov v politiki,ali te morda navdušuje združena levica,ki jo tvorijo ljudje,
   ki nikoli v življenju niso prijeli v roke kakšnega koristnega dela,ali morda zaupaš
   Hanžeku,Violeti,mogoče Mesecu,ki je do nedavnega razgrajal po Ljubljani,ko je bilo treba vreči Janšo,ali mogoče miljionar Cerar,ki bo sestavljal vlado do prihodnjega novega leta,lahko bi jo veliko hitreje,ampak mu težave dela izjava,da bo vlada mavrična,naj pošteno pove,da bi bila rdeča vlada ena,dva,tri sestavljena in upam vsaj,še hitreje odstavljena!Mavrična vlada nima možnosti za uspeh in če bo NSi v njej,bo novakova prva,ki bo pokazala s prstom na Janšo in zvalila krivdo njenega in neuspeha cerarjeve vlade nanj,njen način komuniciranja me namreč močno spominja na tov.Bratuškovo!Zapomni si nekaj Pavel,če ne bi bilo takih osebkov.kot si ti,ki pa jih ni malo,bi Janša zagotovo vladal še danes in stanje v državi bi izgledalo bistveno drugače,kot izgleda ta trenutek!Čisto za konec,
   ali zaupaš Kučanu,Golobiču,Jankoviću,Virantu,Moderndorferju,Kociprovi,Dimovski,
   Pahorju,ki sem ga jaz idiot podprl(kljub vsemu sem smatral,da so ga operativni posegi na ušesih izučili),da je prehitel Turka,Bogoviču,Erjavcu,Tavševi,Tamari Vonta,,Bratuškovi,Masleši,Fišerju,Zalarju,Kresalovi,Ropu,Cviklu,Potočniku,Toninu,Pirnatu……..itd.prosim odgovori in utemelji svoj odgovor s pozitivnimi dejanji,ki govore o pozitivnih dejanjih naštetih…… itd!

   Pavel,z vsem dolžnim spoštovanjem,zakaj bi rad skalil še mene?

   • Tolmun, tole je povsem neumestno. Odnos Pavla do levice je vsem jasen. Pavel je desničar, ki je proti Janši. Tako da ne mu metat ZL, Hanžka, Violeto itd.

 7. Tudi jaz nisem janšist, menim, da je delal napake, med zadnjimi tisto z rušenjem njegove vlade. Če bi takrat mirno rekel: v redu KPK mi dela krivico,toda, ker sem prepričan demokrat, odstopam in za vodenje vlade predlagam g. Vizjaka, ki je dosegel, kar nekaj soglasij s sindikati, bi se verjetno stvari precej drugače zasukale, morda celo brez vstajnikov in mojškre. Pa vendar menim, da je njegova obsodba primitivna politicna gajżla, namenjena njemu in ljudstvu, ceš, ce boste gobezdali izven kontinutetnega diskurza, vvas bomo vse zaprli v kletke, kot smo tega škorpiona.
  NSI ne bi smela v vlado. O tem nas prepričujejo tudi mediji, ki so naenkrat postali silno ljubeznivi in korektni. Luda Mila je postala gospa Novakova, ki se lahko razgovori pred kamerami. To pomeni, da si jo reżimsko ozadje kontinuitete zelo żeli kulise pred tujimi opazovalci, češ imamo sredinsko vlado z novimi obrazi i krščanskimi demokrati. Reformirali ne bodo ničesar, ker to ni vinteresu reżima, pač pa bodo NSI perverzno zlorabili, za krivca, ko bo prišel neizbeżni bankrot.
  Tako, pa smo na tem portalu povedali različna mnenja mnogi, ki v bistvu isto mislimo. To je prava demokracija!

  • Ni mi jasno, da res ne vidite, ali pa pričakujete od Janše da se vrže v naročje svojih sovražnikov.
   Tako mi deluje ta ideja o samomoru po KPK poročilu. Pač tako ne gre. Če bi poročilo KPK imelo vsaj malo osnove, potem ja, se strinjam. Ker je bilo pa popolnoma umišljeno, pa seveda borba proti temu z odstpom je isto kot strel v glavo.
   Ne razumem, ali mu to res privoščite?

   • Dejanje, ko politik postavi vlado in državo pred lasten ego je za vas samomor? (ne)vsebinskost poročila je nepomembna; kar je pomembno je situacija, ko vlada z Janšo ni več mogla obstati.

    • Saj vem. Samo da odstopi in zmagali ste. To ste hoteli, a tega niste dobili. Hvalabogu. Bravo JJ, ker se zna braniti. Edini med nami, ki ni luzer. Čeprav ne zmaguje. In čeprav kot politik ni kaj prepričljiv. Proti tem jezdecem apokalipse ne moreš zmagovati. Tako da kar sikajte.

     • Zmagali? Ne. Si pa upam trditi, da bi bili na boljsem. Kaj vam pomaga politik, ki “se zna braniti, ni luzer in ne zmaguje”?

     • Glede na situacijo, sem napisal kaj nam to pomeni. Zmage so pirove, trenutno. Malo se še naslajajte, kmalu bo konec. Jezdenje apokalipse je za božje angele, ne za vas, ne za ljudi sploh.

     • “Zmagali? Ne. Si pa upam trditi, da bi bili na boljsem. Kaj vam pomaga politik, ki “se zna braniti, ni luzer in ne zmaguje”?”

      Rezultati so obupni. Kaj je sploh dosegel v 25 letih.
      Kot vojak nebesa, kot politik je ostal v peklu.

      Nič ni osebnega, samo na živce mi gre ta obsedenost “desnega” pola, ki s svojo obsedenostjo odganja nepolitično misleče ( ki jih je v Sloveniji KREPKO več kot 30% in so volili ali SMC ali pa so ostali doma) z majhnim senzorjem za normalnost (ugotavljajo, da tu ni več normalnosti) v naročje “strpne levice” – ki je v resnici duhovno največji Hudič.

  • Takrat bi JJ moral prepustiti vladanje Šušteršiču, ki ni v osnovi politik in on bi naredil bistvene reforme in spokal ven iz politike. Tu se vidi nemodrost in patetična navezanost na moč.

   Glavni problem, glavni problem so državne banke in državna podjetja. Če bi jih privatizirali pred 20 leti, ne bi imeli toliko parazitov in socialistov.

   JJ in “desničarjem” nikoli ni bil interes to narediti, pač pa jih uporabiti za napajanje svojih in strankarskih žepov. Isto početje, kar že 70 let delajo komunisti.

   Še enkrat: Cerar tako kot je Bratuška rabi krivca, da lahko svoje naščuvane volivce prepriča v nujnost ukrepov. Nujno pa NSI ne sme biti naivna in naj naredi terminski, projektni plan. Ko Cerar prvič ne bo spoštoval datuma – KONEC TAKOJ.

   Volivci v Sloveniji so povedali v 90%, da ne verjamejo JJ – zato je dodatno špilanje žrtve napačna marketinška poteza JJ. Kangler je bil oproščen, zelo verjetno bo tudi JJ – a vseeno večina ljudi misli, da nista čista. In tu lahko na glavo skočite. Očitno je to edini domet SDS. S temi birokratskimi zapleti (poslanec) si SDS samo še povečuje osovraženost pri večini in utrjeje lastno pravičnost samo še pri lastnih najbolj zagrizenih pripadnikih, ki so očitno v večini starejši od 60 let.

   Igranje na eno karto me spominja na Jelinčiča in SNS. Nasploh se mi zdi “desničarstvo” JJ in SDS dosti podobno “desničarstvu” Jelinčiča in SNS z eno samo razliko: RKC in domobranci. JJ in SDS pa sta mi po vldanju dosti podobna putinu in njegovi stranki z eno razliko: da Putin resnično vlada, JJ pa pleše zelo taktno po taktih Kučana.

   • Ne moreš videti globje od JJ?! Rad bi te videl ko te porinejo v kot in se delajo da te ni! Rad bi te videl kako se takrat obnašaš. Kajti očitno ne razumete trenutka v katerem se nahajamo. Nobenega špilanja žrtve ni. Kaj ljudje mislijo sploh ni več važno. Že prek tega smo. Krepko prek tega. Očitno politiko jemlješ preveč osebno ali kaj, ne vem. Vendar tek stvari sploh ni več odvisen od JJ. Niti ne od SDS. SDS ni povzročil nobenih zapletov. Menda to da volilna komisija ni zadovoljna s svojo pravno službo ne pripisuješ SDS. Koalicija z NSi bo vse kaže padla v vodo. Parlament je blokiran z neko novo “komisijo” pravnikov. Država se je nehala vrteti z Zemljo, ampak zaostaja.

    • Ne morem videti globje od JJ, to je res.

     Nič osebnega ni.
     Mam pa že prek glave vso to norijo okoli JJ, država pa se nam potaplja že 25 let in ni bilo niti najmanjših reform:
     1. gospodarstva
     2. zdravstva
     3. sodstva
     4. šolstva
     5. penzijskega sistema
     6. davčnega sistema

     Nič. Stalno eno zdraharstvo tipa Jelinčič, ki utihne šele ko je dobro podmazan. Rdeči strici pa so vele veseli ob tem bučno medijsko podprtem pretepanju za oslovo senco.

     • Takšna je ta naša stvar. Državo smo dobili preveč na račun sovražnosti do Juge, kot lastne ljubezni do domovine. Komunisti so temeljito otrebili narod njegove lastne biti.

    • Vendar tek stvari sploh ni več odvisen od JJ. Niti ne od SDS. SDS ni povzročil nobenih zapletov.
     ============================================

     … razmišljam popolnoma enako; JJ je samo simbol za …

   • Do semle sem bral tvoje “argumente”, zdaj imam pa dovolj. Kateri volivci v Sloveniji so povedali 90 %, da ne marajo JJ?! SDS ima 21 sedežev, tvoj kvazi eskadejsvski favorit pa 5 sedežev in ti boš filozofiral. Ker si matematično nadpovrečno šibek, ti bom povedal s fiktivnim primerom: SDS bi lahko brez nekaj strankarskih favoritov (tudi brez Janše)sodelovala na volitvah, lahko bi bila brez vsake volilne propagande in brez kakršnega koli zapisa ali slike v mainstreamovskih medijih, pa bi vseeno zlahka dobila 5 sedežev v parlamentu. Skratka, nimaš pojma o čem filzofoliraš.

    • Moj argument:
     20% glasov volivcev, ki so prišli na volitve.
     50% jih je prišlo, 50% pa ne.
     od 100% volivcev zato ostane samo 10% podpornikov JJ in 90%, ki ga ignorirajo ali sovražijo: gotovo pa ne podpirajo.

     To je vsa matematika in filozofija.

     Ostane ti lahko samo socialistična matematika in “filzofiranje”.

     Kakšen je že tvoj argument?

     • pavel: “Moj argument:
      20% glasov volivcev, ki so prišli na volitve.
      50% jih je prišlo, 50% pa ne.
      ===========

      In vsi tisti, ki se volitev niso udeležili bi, po pavlu, glasovalo proti SDS????

      Zelo puhla argumentacija! Je pa resnično “argumentacija” po pavlu.

     • Izpeljava analogije “po Pavlu”:

      vprašanje: kolikšen odstotek slovenskih volivcev ignorira ali sovraži Ljudmilo Novak in posledično ne podpira NSi?

      odgovor: 97,5% – kar je zelo blizu 100%!

      Torej bi – argumentirano “po Pavlu” – smeli zaključiti, da skoraj vsi volivci ignorirajo in sovražijo Ljudmilo Novak ter skoraj noben volivec ne podpira NSi.

      Se ne sliši hudo olikano, kaj, Pavel?
      Se mi zdi, da bi tebi v primeru NSi bolj sedli “socialistični izračuni in filozofiranje” o enem NSi poslancu več kot največjem uspehu zadnjih volitev…

     • @Človek:
      “Torej bi – argumentirano “po Pavlu” – smeli zaključiti, da skoraj vsi volivci ignorirajo in sovražijo Ljudmilo Novak ter skoraj noben volivec ne podpira NSi.”

      Prav sklepaš.
      In ravno tu je point.
      NSI je edina stranka poleg kolektivistov SD, ki ni zgrajena na kultu osebnosti. Vse ostale so narejene na kultu osebnosti in stojijo ali padejo z osebo.
      Daj naštej mi 20 ljudi, ki bi dobro peljali SDS po odhodu JJ? Jih ni, ker je vse glave nad svojimi koleni posekal, vse požgal.

      Če JJ ne bi imel 20 let kilometrine in konfliktov in slabih rezultatov, in bi bil nepopisan list kot leta 1989 za večino državljanov, potem bi ta volilna kampanja SDS verjetno prinesla velike rezultate. Tudi jaz sem pričakoval več – ker vem, da je krivično obsojen – brez dejstev.

     • Pavel, če si pričakoval več, potem ne upoštevaš ključnega: privoščljivost. Zato SDS ni požela nobene koristi od zapora. Celo več, še škodo je utrpela.
      Skopuštvo in hudobija sta značilnosti naše družbe. Zato pa je lahko zmagal Cerar. Vendar so to pirove zmage. Zato tudi poraz SDSa ni poraz. NSi pa me mora prepričat da ni noter toliko Mirkotov (s tega portala), potem grem z vami tudi jaz.

 8. Janezu Janši se glede na dogajanje v zadnjem času obeta afera vseh afer. Sprožil jo je časopis Delo s Peinkiherjevim intervjujem, verodostojnost njegovih izjav pa je potrdil sam Milan Kučan.
  Ker bo po vsej verjetnosti zadeva Patria padla bo potrebno Janeza Janšo obtožiti veleizdaje, da bi ga zadržali v zaporu in mu onemogočili ponoven vzpon na oblast. Predmet veleizdaje bo mojem mnenju osamosvojitev in desetdnevna vojna z JLA. To podpira tudi združenje Sever, ki trdi, da slovenska teritorialna obramba med vojno ni delovala, ampak je vso breme vojne nosila policija, ki je potem organizirala afero Depala vas. Kučan je sicer izjavil, da osamosvojitev Slovenije ni bila nikoli njegova intimna želja!, vendar si prav to hoče sedaj prisvojiti. S tem naj bi Janeza Janšo dokončno izločil iz vseh 23-letnih dogajanj in ga pustil “gniti” v zaporu kakih 30 let. Kučan in njegov krog se sedaj čutita dovolj močna, da lahko posežeta tudi na področje osamosvojitve in se znebita obtožb, da je “komunistično ozadje” bilo proti osamosvojitvi. Janez Janša in SDS sta ostala sama, saj so se od njiju distancirale pomladne stranke in tudi Miro Cerar ne sme povabiti SDS-a niti na razgovor o sestavi vladne koalicije, česar do sedaj ni naredil še noben mandatar. Kučan in njegov krog gresta sedaj očitno “na nož”, saj glede na zadnje volitve ocenjujeta, da imata za sabo 2/3 volivcev. To je bilo dogovorjeno že po volitvah 2008, ko je Gregor Golobič izjavil, da “Janša nikoli več ne bo prišel na oblast!”. Zato tudi poročilo KPK, ki je vrglo vlado. Ta scenarij se sedaj uresničuje, kljub temu, da Slovenija gospodarsko tone po vseh pokazateljih. Torej so gornji komentarji o Janši in SDS zgolj prepiranje o “oslovi senci”. Janez Janša bo bil svoje bitke do konca življenja. Kdor se zameri komunistom, ga čaka likvidacija, takšna in drugačna. Kdo je že to izjavil v Novi Gorici?

     • AlFe: “… Človek, ki je vpleten v toliko procesov ne more delovati….”
      ======

      … pa tudi država, ki ima državljane ki to dovoljujejo in gledajo stran, tudi ne more delovati.

   • Za dejstva gre. JJ je politično mrtev.

    Kaj iz tega narediti? Se ravnati podobno kot rdeči socialisti, ki nočejo videti krize, ki krizo zanikajo ali celo vzroke za krizo iščejo pri drugih s projekcijo?

    1. lahko dejstva, da je JJ politično mrtev (90% državljanov ga ne voli, pa čeprav SDS igra na izjemne razmere: konec demokracije, konec pravne države itd…), ne vidijo.

    2. lahko zanikajo, da je JJ polittično mrtev. Krivi so poštarji slabih novic, taki kot pavel, ker si o tem drznejo govoriti. Vse bo dobro. Ljudje bodo čudežno spregledali, ZDA bo zamahnila s čarobno paličico, Deus Ex machina bo naredil obrat.

    3. PROJEKCIJA: kriva je UDBA, kriva je NSI in vsi tisti, ki ne pridejo pod zastavo JJ in militantno ne ponavljajo naučenih parol. Vse mu je nameščeno. On je čist kot solza. Še Jezus je naredil več napak kot JJ. Še Tito je bil slabši od JJ.

    • Pavel, ti si bil že bolj pronicljiv. Mrtva je država.
     JJ ni mrtev zaradi 90% volilcev.
     Če bodo JJ ubili, to je trenutno zelo možno. Ali vsaj bilo bi možno, če Kučan ne bi bil z eno nogo že v grobu.
     Če v NSi ne boste spregledali, kaj se godi z državo, in boste šli na “vlak”, vedite da je brez zavor in na klancu navzdol. Vaš “trud”, da bi ga ustavili se vam ne bo štel v dobro, ker ste bili opozorjeni.

     • A s 5 poslanci bi oni vodili politiko v državi, pa saj to je vsaj smešno, če že kdo ne razume, da je to nemogoče.

     • pavel: “NSI se odlično pogaja. Koristi ji kot stranki in koristi ljudem, da zvedo za gospodarske ukrepe.”
      =====

      Odlično pogaja?
      Zaenkrat se prepira z Dejanom Židanom (trenutno največji škodljivec), namesto, da bi ga ignorirala in se pogajala samo s Cerarjem.
      Za gospodarske ukrepe pa so ljudje izvedeli že prej od neke druge stranke. Kdo je že na začetku svojega mandata zahteval 15% zmanjšanje JS, na koncu (leta) so se sicer pogodili za 5% (izvrševanje v praksi pa se po padcu vlade ni urisnečivalo). Ampak sedaj ne vidimo niti številk samo nenačelno “zavzemanje”. Ničesar novega ni “izumila” NSi.

    • pavel: “… 90% državljanov ga ne voli, …”
     =======

     Samo taki trdobučni fanatiki kot pavel gonijo eno in isto neumnost v nedogled.

     Tistih 50% ki ni prišlo na volitve pač ne štejejo, ker se ne ve kako in za koga bi glasovali.

     Biti prepričan, da bi vseh 50% volilo proti SDS je neumnost. Neumnost po pavlu, ki jo vodi fanatično sovraštvo, ki producira stalen agitprop “proti”.

     Tudi ankete javnega mnenja merijo samo med tistimi, ki so v njej sodelovali (npr.: “Vzorec” cca 750 do 900 anketirancev razširijo na celotno populacijo – npr. vseh volilcev) In kaj so volitve drugega kot (najboljša in najbolj verodostojna) anketa?

     Kar nadaljujte, ampak ne se domišljavo in samovšečno proglašat za “poštarja slabih novic”.
     Ste kvečjemu “samo” poštar.

    • Vse mu je nameščeno. On je čist kot solza. Še Jezus je naredil več napak kot JJ. Še Tito je bil slabši od JJ…’pavel

     ???

     ..a res..a znaš mogoče ti povedati, kaj konkretno nezakonitega ali kaznivega je napravil, da je že dva meseca v zaporu in je bil izločen iz volilne tekme in soočanj..???

     savel press

 9. Res je,Janši pripravljajo in mu jih bodo do smrti in čez še nove klevete ter nove-stare obtožbe. Je pač odpadnik kom-mafije in le-tej edina opozicija. Da ne bo pomote, spet kot že mnogokrat ponavljam:EDINA OPOZICIJA. Slej ko prej boste to morali ugotoviti tudi drugi in priznati,da vse druge stranke in strančice le igrajo vnaprej zrežirano SZDL-jevsko vlogo.Vedno oportunistični Slovenci oz.oprezne riti pač puščajo svoje junake na cedilu-češ,sam si je kriv-pa naj bi molčal tako kot mi. Če ste že med njimi,pa zdaj vsaj še naprej držite kljun-sram vas bodi!

 10. “”Matej Tonin: Naj (Židan) pošteno pove, da si Socialni demokrati ne želijo z Novo Slovenijo v koalicijo. Ne pa, da nas na takšen način, da obračunava prek socialne kapice, skuša izločiti …
  Dejan Židan: Mi smo pristaši širše koalicije in razgovora z argumenti. Takšno stališče bomo zagovarjali tudi naprej. Predlagam pa tudi preostalim koalicijskim partnerjem, med drugim tudi NSi, da tudi vnaprej vzdržujemo kulturo dialoga in se podtikanjem izogibamo …
  Zakulisje spopad za Cerarjevo vladno koalicijo med SD in NSi. Vodja poslanske skupine Nove Slovenije Matej Tonin naj bi iz zanesljivih virov izvedel, da razlog za napade stranke SD pač ni socialna kapica, ampak da radikalni del Socialnih demokratov od predsedujočega SD Dejana Židana zahteva, naj ne gredo v koalicijo, če bo v njej NSi.
  Židan pa – nasprotno – ugiba, kaj se dogaja znotraj stranke NSi, in ali ni morda socialno kapico Novi Sloveniji nekdo podtaknil v program …”

  (Tik pred kroženjem novega pisnega predloga koalicijske pogodbe se je – za mnoge opazovalce kar pričakovano – vnel hud javni spopad med Matejem Toninom in Dejanom Židanom za vstop v bodočo vlado Mira Cerarja)

  Vir: Požar report
  =========

  Z vsakim dnem tudi politika NSi vedno bolj vodeni. Namesto, da bi se pogovarjali s tistim, ki bo sestavljal vlado, se zapletajo v spore s strančico (po velikosti podobno njim) in v njej iščejo krivca za morebitni nevstop v vladno koalicijo.
  Prej jim je bila vsega kriva SDS, sedaj jim bo SD? In potem, če bodo pristali v opoziciji jim bo spet vsega kriva SDS? Ubogi!

  • “Z vsakim dnem tudi politika NSi vedno bolj vodeni. Namesto, da bi se pogovarjali s tistim, ki bo sestavljal vlado, se zapletajo v spore s strančico (po velikosti podobno njim) in v njej iščejo krivca za morebitni nevstop v vladno koalicijo.”

   Predpostavljaš, da se medtem ne pogajajo s Cerjarjem, oziroma da vso energijo posvečajo SD. V resnici je vse, kar povedo v kamero navaden PR, ki bi ga lahko mediji ignorirali. Kar je pomembno, se dogaja v ozadju brez kemer.

 11. ..Miro Cerar je moralno in etično dno in kilometre stran od spoštovanja prava in pravne države…..gledano že čisto iz njegove stroke..ne le kot novopečenega politika..

  ..kot ustavni pravnik 100 % odlično ve in pozna primer Patria in del, ki se nanaša na Janšo in ve in razume, koliko protipravnih zadev se je tu zvrstilo…in kake zlorabe in nezakonitosti so tu počeli tako tožilstvo, okrožno in višje..

  ..pa je ob vsem tem tiho ali se dela mutavega ali zadevam celo pritrjuje in mirno in brez vsakih zavor pristane na tako volilno tekmo, kjer so povožena vsa temeljna načela in ustavne norme demokracije in mirno sprejme volitve kot legalne in legitimne..

  ..kako etično in moralno dno je on in SMC se je jasno pokazalo na MVK in zadevah okoli statusa Janše kot poslanca..

  ..in na tako volilno igro in okoliščine sta pristali tako NSi in SLS…bruh..

 12. …NSi se naj rajši zamisli in ne sanja o uspehu ob dejstvu, da je v Sloveniji, ki ima tisoćletno katoliško tradicijo…in da je SLS izpadla…

  ..na volitvah pa jih premaga strančica nekaj komunističnih fantastov in nek omladinac Mesec z dvema nastopoma na tv soočenjih..????

 13. ..hvala Peterletu in Bogoviću za versko-cerkveni pljuvalni vložek v zadnjem tednu volitev..ki so ga dominantni mediji z veseljem pograbili..

  ..podobno , kot Milin intervju Mladini…

  plakanje na udbaškim ramenima press

 14. …moralno in etično dno je NSi dosegla z izjavo Mile Novak…da je šel Janša namerno v zapor in da bi se lahko zaporu lahko izognil…??????

  ..torej Janša bi moral pisati prošnjo za odlog in biti tarča posmeha in nabijanja vse levičarske in dominantne medijske scene, da je fehrarček, ki bi se rad izognil kazni in bi mu seveda prošnjo zavrnili in ga smešili..

  ..in tako razmišlja Mila Novak ob nespornem dejstvu, da jo vsa ta levičarska scena iz dna duše sovraži in bi jo utopila v žlici vode in bo za njih vedno in samo LudaMila in glupa krščanarka..

  biti zraven press

  • Politikom je brezpravna država čist vredu. Umori nasprotnikov so jim božji dar. Podn podna. In potem ti še enega Pavla s sabo potegnejo, ki je bil še do včeraj čist fejst dedec.

 15. Gledam danes dnevnike. Intervjuvajo Novakovo, kaj bo s koalicijo. Novinarji so tko prijazni, tolk se jim sline cedijo. Sem moral ekran brisat, je dol teklo po pohištvu.

 16. Ko bo koalicijska pogodba imela spodaj naštete člene bo to res koalicijska pogodb:

  Oblikovanje bodočnosti Slovenije
  Koalicijska pogodba med SMC,…

  1. Rast, inovacije in blaginja
  1.1. Pospeševanje slovenskega gospodarstva
  Naša strategija za trajnostni napredek
  Evropska gospodarska politika
  Zunanja trgovina
  Konkurenčno pravo
  Transparentnost pri menedžerskih plačah
  Zagotavljanje surovin
  Industrija
  Srednja, mala podjetja,obrtništvo, trgovina in svobodni poklici
  Start-up financiranje rasti
  Regionalna strukturna politika – krepitev enakomernega razvoja Slovenije
  Kultura in ustvarjalnost
  Turizem
  Nasledstvo pravnih oseb
  Pravni okvir
  Zmanjšanje birokracije in boljša priprava zakonodaje

  1.2. Investiranje v bodočnost Slovenije: izobraževanje in raziskave
  Visoko šolstvo
  Splošno šolstvo
  Raziskave
  Zagotavljanje kvalificiranih strokovnjakov in delavcev
  Krepitev priseljencev-strokovnjakov

  1.3. Investiranje v bodočnost Slovenije: infrastruktura
  Promet
  Digitalne infrastrukture

  1.4. Prehod v energetsko uspešnost
  Pravilno oblikovanje energetskega prehoda in zaščite okolja
  Učinkovitost kot drugi steber trajnostnega energetskega prehoda
  Razvijanje obnovljivih virov energije
  Oblikovanje trga z električno energijo – vloga konvencionalnih elektrarn

  1.5. Pravila za finančne trge

  2. Polna zaposlenost, dobro delo in socialna varnost
  2.1. Izboljšanje priložnosti za zaposlovanje
  Aktivna politika trga dela

  2.2. Dobro delo
  Moderno delovno pravo
  Celostna zaščita dela

  2.3. Socialna varnost
  Socialna varnost starejših
  Samouprava in odškodninsko pravo
  Zakon o socialni varnosti

  2.4. Zdravstvo in nega
  Ambulantno zdravstveno varstvo
  Bolnišnična oskrba
  Zdravila, zdravstveni poklici in preventiva
  Financiranje in struktura rizičnih izenačitev
  Nega

  3. Solidnost financ
  Solidnost državnih financ – trajnost in generacijska usklajenost
  Sposobnost delovanja v državi in občinah

  4. Kohezija slovenske družbe
  4.1. Krepitev sodelovanja in izboljšanje enakih možnosti
  Oblikovanje demografskih sprememb
  Krepitev družine
  Zagotovitev enakosti moških in žensk
  Samostojna določitev staranja
  Spoštovanje spolne identitete
  Strukturiranje priseljevanja in integracija
  Invalidi in ostali
  Prostovoljne službe in državljansko vključevanje
  Cerkev in cerkvene skupnosti
  Izgnanci, razseljene osebe in nacionalne manjšine

  4.2. Kvaliteta življenja v mestih in na podeželju
  Dobro in stroškovno ugodno stanovanje
  Razvoj mest in regij
  Okolje
  Kmetijstvo in podeželje
  Varstvo potrošnikov

  4.3. Kultura, mediji in šport
  Kultura
  Mediji
  Digitalni mediji
  Šport

  4.4. Digitalna agenda za Slovenijo
  Digitalizacija – izobraževanje in razvoj – dostopna in inovativna
  Digitalno življenje in delo – krepitev možnosti in pravic

  5. Moderna država, notranja varnost in državljanske pravice
  5.1. Svoboda in varnost
  Ugotovitve o preiskovalnih dejavnostih državne varnosti
  Kriminal in terorizem
  Digitalna varnost in zaščita osebnih podatkov
  Civilna zaščita in zaščita kričnih infrastruktur
  Policija in varnost naših meja

  5.2 Sodobna država , živahna demokracija in sodelovanje državljanov
  Učinkovito in v prihodnost naravnano vodenje države
  Sodelovanje državljanov
  Transparentna država
  Moderna uprava
  Javne službe
  Moderno sodstvo
  Toleranca in demokracija

  6. Močna Evropa
  Evropsko politična odgovornost Slovenije
  Demokratična Evropa
  Izzivi – evropska iz krize
  Nadaljnji razvoj ekonomske in monetarne unije
  Rast konkurenčnosti in zaposlovanja
  Boj z brezposelnostjo, krepitev gospodarstva, socialne dimenzije, ustvarjanje delovnih mest, zaposlovanje mladih
  Evropska zunanja in varnostna politika

  7. Odgovornost do sveta
  Zaupanja vreden partner v svetu
  Jačanje partnerstva v NATO
  Odprt dialog in širše sodelovanje s sosednjimi državami
  Združeni narodi, globalni dialog in strateška partnerstva
  Nov zagon pogajanj za razoroževanje in nadzor nad orožjem
  Tuja kulturna in izobražealna politika v času globalizacije
  Zunanja in varnostna politika vlade
  Nova usmeritev slovenske vojske
  Zaščita in podpiranje človekovih pravic
  Humanitarna pomoč
  Gospodarsko sodelovanje in trajnostni razvoj

  8. Način delovanja koalicije
  Sodelovanje med koalicijskimi strankami
  Pravice opozicije
  Delo vlade
  Politična koordinacija z Evropsko unijo
  Razdelitev vladnih resorjev

Comments are closed.