Kraljestvo za “novinca”?

13

V zadnjih dneh so se zgostila znamenja, da na vladajoči (in skoraj vladajoči) levi sredini dejansko niso računali s tako hitrim razpletom zgodbe o predčasnih volitvah. Z iskrenim gnusom v srcu so glasovali proti nepriljubljenemu premierju, potem pa računali na čudež. Ki ga ni bilo.

“Novi” junaki na levi

Zaradi tega jih je začela z vso silo tepsti tista nadloga, ki je bila na dlani vsaj zadnjih pet let, če ne še dlje. V nasprotju z v devetdesetih letih prejšnjega stoletja vsesplošno razširjeno mitologijo njihov bazen ni nikakršen neizčrpen rezervoar političnih upov, ki bi jim ljudje po vrsti izstavljali prazne menice, kakor so to počeli v prvem desetletju slovenske demokracije. Če kaj, bi morale sedanje družbene in gospodarske razmere sprožiti proces izoblikovanja nove levice. Da ga niso, je, kot smo že večkrat opozarjali, posledica notorične nepripravljenosti predvsem nekaterih intelektualnih sredin, iz katerih bi lahko izšla, da bi se distancirale od upravljalskega in družbenega modela sedanje levice in s tem deloma seveda od samih sebe. V ozadju  napovedujoči se”rešilni udar” glede tega ne bi mogel biti povednejši.

Tako ne čudi grotesknost gibanj in osebnosti, ki se nam na vladajočem polu v zadnjih tednih z rastočo jakostjo predstavljajo kot “novi obrazi”. Tukaj po cenenih krilaticah znani nekdanji varuh človekovih pravic, tam s Putinovim kompleksom obremenjeni večni bohinjski župan, ki ne ve, kako bi se dovolj učinkovito presedal s svojega stolčka in spet nazaj. Obema – in vsem spremljajočim junakom – je kajpak skupna zavezanost idealom minulosti, ki je ne bo nazaj.

Ovira za zmago?

V takih razmerah bi se morala opozicijska SDS do uspeha na volitvah sprehoditi. Če se ne bo, ne bodo krive “zle sile” ne sovražni mediji ne pristranski predsednik republike. Če že, se lahko spotakne zgolj ob eni oviri (pa ni nujno, da se bo): ob svojem predsedniku. Težava Janeza Janše je namreč na moč podobna težavi Pahorja, Golobiča ali tudi Hanžka, Kavčiča in Kramarja. Povprečen volivec ob njem ne more pasti v trans, saj ve – ali vsaj misli, da ve – kaj mu je od njega pričakovati. Lahko mu priznava, da je k modelu podalpskega tovariškega kapitalizma prispeval bolj s pasivnim opazovanjem kot z aktivno izgradnjo. In lahko se nadeja njegovih udarcev po mizi, ko bo to potrebno. Vendar ga je hkrati preveč sit in zato do njegovih zmožnosti in osebnostnih kvalitet preveč nezaupljiv, da bi zanj glasoval z veseljem in prepričanjem. In kar je najhuje, zdi se, da se je nekdanji premier že tako navadil misli na neizogibno zmago, da se s svojimi dejanji posveča skoraj izključno prepričanim privržencem, zanemarja pa “pešce”, katerih glasovi bodo 4. decembra – kot vedno doslej – prevesili tehtnico. 

Ker  imajo demokrati med vsemi strankami na voljo še največ sorazmerno (ne sicer popolnoma) neobrabljenih obrazov, ki bi lahko vsaj do neke mere uspešno nagovorili široke plasti volivcev, bo morebitni poraz, če bo do njega prišlo, še bolj boleč. Zdaj je nemara zadnji trenutek za razmislek, ali ne bi vsaj kak polovični “novinec” odpravil najresnejših pomislekov volivcev. Seveda bi bil vsakršen korak v to smer hudo tvegan, ker nihče ne more z gotovostjo napovedati, ali bi kakršen koli – tudi samo delni – Janšev nadomestek v tabor demokratov brez ostanka pripeljal vse zagotovljene glasove, ki so zdaj sicer ne zadostna, a ključna podmena uspeha največje opozicijske stranke. Toda če ostane vse po starem in 4. december ne prinese pričakovanega uspeha, bi morali v SDS dobro vedeti, h komu pogledati.  

Foto: lilfestyle

 

13 KOMENTARJI

 1. Gospod Aleš,
  jaz popolnoma drugače vidim te volitve. V bistvu gre za zapoznelo lustracijo, ki jo morajo(moramo) izvesti volivci. Če je ne bomo, je popolnoma vseeno kdo in kdaj pa pride in kaj bo delal. Slednje se pravzaprav ve: kraja državljanov se bo nadaljevala do grškega stanja. Kar se tiče desnice in JJ pa moramo volivci spoznati, da je edina volilna strategija levih strank blatenje in s sodišči onemogočanje političnih konkurentov.

 2. Aleš, ko prebiram zapise na Časniku si ne morem kaj, da me ne bi obsedla misel, da tudi vam ne gre v prilog, da je JJ daleč pred vsemi, tako iz desne kot leve strani.
  Že dolgo je jasno, da slovensko politično telo ni sposobno racionalnega razmisleka in opredelitve komu zaupati izid volitev in vladanje. Najprej mnogo predolgo obdobje LDS in Drnovšek, ki so v pijanosti nezaslužene zmage poteptali vse norme.Posledično 2004 ob spoznanju naroda, da hudič jemlje “lastniško šalo”, v agoniji zaupana oblast Janši.Ob spoznanju, da le trdo delo, red in relativna pravna urejenost vodi do uspeha in s pomočjo levih spletkarskih barab ob volitvah 2008 takojšnji povratek k preverjeni barabski opciji. In sedaj , ko je skoraj vsakemu jasno, da so levaki res levaki in razen barabskih sposobnosti ne obvladajo prav nobene “discipline” razen manipulacij, kraj in prevar, in ko narod ponovno v obupu vije roke in si želi za vladarja nekoga, ki bo znal trdo prijeti toneči voz v močvirju. Torej v tej kritični situaciji, ko bi levica zato , da bi ostala na oblasti in čuvala “svojo” nakradeno lastnino, bila pripravljena “prodati ” cel narod in v to svrho pred narod vodi vedno neke nove kobajagi nepoznane “sposobne” bodoče voditelje. Z druge strani pa desnica, karkoli se pod to besedo skriva, poizkuša za vsako ceno ponuditi svoje vidike in rešitve, ki bolj služijo levici kot desnici. Primer Peterle , ki uničuje Nsi in sedaj še Časnik s sejanjem nezaupanja do Janše.
  Ja, tak vzemite že enkrat v zakup, da sta le dve filozofski opciji in torej le dve politični orientaciji.In od teh dveh na “kobajagi” desni strani premočno vodi Janša z vsemi svojimi napakami, ki pa so v trenutku bolj znosne kot levičniške ali nesposobna napihnjenost ostalih desnih stremuhov.

 3. FAKTI: volitve so pred nami! In Slovenci se bomo na njih odločali USODNO o svoji prihodnosti! VSAKA VOLITEV strank MIMO SDS in ali NSI, pomeni RESTAVRACIJO tega kar smo imeli in kar nam je v teh 17 letih pokradlo 17 miljard, dokazano!
  In dalje, zakaj vsi levicarji tako hite z volitvami?? Čudno, saj imajo še leto dni! NE! Sedaj si obetajo še 4 leta! Kajti čez leto dni, to vedo, bodo mrtvi za vedno, sedaj pa je še “klima”, zadnji vlak, da se nam lahko spet zavihte na pleča in nas pokradejo do konca! Malo z Jankovičem, malo z Hanžkom, malo z SLS!
  In prvo, kar mora SDS izpeljati v najkasneje 6 mesecih po izvolitvi je:
  -popolno počiščenje bandit kadra na vseh nivojih državne birokracije, od sodišč, do novinarstva!
  -ukiniti REFERENDUME!
  -uvesti visoke šolnine za razne FDV,FF, in podobne kvazi fakultete in dodeliti štipendije za vse od vajencev do inženirjev tehničnih dejavnosti!
  -podpreti poslovna in perspektivna predstavništva s preverjenimi kadri, tehničnimi z izkušnjami!
  Kajti 6 mesecev bo mir, narod na nove volitve ne bo hotel, demonstracije ne bodo utemeljene!
  IN ČE V TEM ČASU NOVA VLADA NE LUSTRIRA VSEH BANDITOV IN ROPARJEV, smo spet volili zastonja!

 4. Kuge, lakote in “novih” političnih obrazov nas reši ljubi Bog!

  Ne bi pa bilo napak, da tudi tiste “poklicane”, ki mečejo polena pod noge in rušijo mostove na poti k dokončnemu očiščenju slovenske države edinemu politiku, ki je ta trenutek sposoben potegniti voz iz blata, močno ošvrkneš, če že ne posvariš. Če seveda res obstojaš in želiš Sloveniji dobro.

 5. LUBLANA JE BULANA ! Ko poslušam te močvirnike, jugoše si mislim, da nam ni rešitve ! Vse je obsedeno z JANEZOM JANŠO, v negativnem smislu ! IZGLEDA, da nam je usojeno, da nam bodo vladali zopet PASJEJEBCI, po mnenjih teh ljudi , sodeč !

 6. Cactus, mislim, da so pasjejebci na kratek rok odpisani! Celo njih “mesija” Zoran jih ne more rešiti, celo nasprotno, samo še bolj jih bo “razjebal”! Ta človek ne zna povedati povezanega stavka pred TV! Odlikuje ga zgolj ciničen in malo “oplaknjen” nasmeh! On lahko paradira na okroglih mizah samo, če našega Janšo spravijo za tri mesece v arest!!! Kar bi sicer radi!
  Janša vse te “dinozavre” in “zombije” in “narko-pasjejebce” pomalica s kostmi vred!
  MIPOTREBUJEMO GOSPODARJA DRŽAVNE BIROKRACIJE, KI BO PRVI DAN UDARIL PO MIZI, DA SE BODO SMRKAVI PARAZITI ZAVEDALI, DA JE PRIŠEL ČAS TRDE VROKE IN REDA!

 7. Levica mora na volitvah ponovno zmagati.

  Le tako bodo prišli ljudje k pameti.

  Njen ponovni mandat bo še krajši in bo trajal le kako leto, vendar največ dve leti.

  Potem jih bodo ulice in trgi za dolgo zbrcali z oblasti.

  Treba je vedeti, da je država pred popolnim gospodarskim in finančnim zlomom.

  Sejali so veter, poželi bodo vihar.

 8. Mefisto: s teboj se strinjam, če gledam pragmatično! Toda žal mi je nacije!
  In trdijo ti banditi in roparji, da so PUSTILI DOBRE NASTAVKE NASLEDNJI VLADI!
  KJE? KAKŠNE?
  Uničeno gospodarstvo!
  Proizvodi samo še LOHNARBEIT!
  Tehnologija, projekti, sistemi, ZASTARELO, POLOVIČNO USTREZNO!
  Niti enega sistemskega projekta SLO podjetja niso več v stanju realizirati!
  Bolnice, nimajo denarja za zdravila!

  ROPARJI, BANDITI, KAM STE ZAGONILI 8 MILJARD EUROV!
  Denar, ki ste nam ga pokradli!

  Janez, SAMO Z NSI!
  In da udariš po mizi in da jasno poveš, bo red in disciplina!

 9. G. Maver malo pretiravaš s tvojimi strahovi. Dejstvo je, da si ljudje želijo neko minimalno stabilnost, varnost, ki jim jo g. Janša lahko da, saj je to dokazal v mandatu 2004-08. Enostavno ne moremo imeti oblastnikov, ki so vsak teden v novi aferi. Poglejte Jankoviće…
  Janša zna tudi izbrati ekipo; ali ste že pozabili, da levičarji v prejšnjem mandatu niso niti enega njegovega ministra interpelirali. Drobnič se je sam diskvalificiral s prerivanjem z novinarko. Levičarji so v obdobju 2004 – 08 vse polagali v afero patria, ki jo je sproducirala zelo majhna skupina borbenih levakov. Kos, Zgaga, Kučan, Rop, Cvikl itd. Kako nekdo, ki tvori ekipo 2008-12 po nekaj mesecih zapusti funkcijo generalnega tajnika vlade in pobegne v tujino? Torej ni verjel v team, katerega član je bil. Še huje, sploh mu ni bilo mar za Slovenijo in njene prebivalce, pač pa samo in zgolj lastni apetiti. Take parazite mora volilno telo prepoznati in jih izločiti za vse večne čase. Prihajajo novi z isto maniro. prostak Hanžek, “lepotica” Koširjeva in še in še.

Comments are closed.