Ivan Štuhec: Kralj je padel, kmet še stoji

33

Kralj je padel, kmet še stojiDa ne bo nesporazuma, o kmetih vse najboljše, še posebej takih kot je bil pokojni Oman. V današnjem komentarju bo govora o kralju in kmetu na šahovnici slovenske politike. Premier Šarec je moral žrtvovati svojega strankarskega tajnika, ki se piše Kralj. Tako je Kralj padel, ostal pa je kmet, ki je, kot vemo, v šahu bistveno manj vreden kot kralj. Dejansko pa je kralj stranke, Šarec, žrtvoval svojega konja s priimkom Kralj, da bi on ostal dejanski kralj na šahovnici slovenske politike. Običajno se zgodi, da če šefa dobijo s prsti v marmeladi, po tem morajo podrejeni vzeti odgovornost nase, da šefa obvarujejo pred okužbo. To si šefi lahko privoščijo zaradi t. i. višjih interesov ali pa zaradi tega, ker lažje podkupijo ali dobro plačajo tiste, ki jim pomagajo iz zagate.

Kučana se nič ne prime, še vedno je najčistejši kralj

Primerov, ko kralj žrtvuje kmeta, je tako v šahu in življenju veliko. Pravzaprav vedno, ko kmet prevzame kraljevo vlogo, da ga s tem zaščiti in na mesto njega izpelje dvomljiv ali celo umazan posel. To, da je Šarec žrtvoval Kralja, da bi on ostal kralj, je običajni postopek vseh šefov, ki morajo ostati čisti. Poglejmo samo primer Milana Kučana, zadnjega šefa komunistične partije Slovenije. Od kar ima formalno in neformalno oblast, se ga nič ne prime, še vedno je najčistejši kralj. Vse ostale figure na šahovnici so se pripravljene zanj žrtvovati, ker so od njega odvisne. In ko je napovedan mat mimo, dobijo novo mesto na njegovem polju šahovnice.

Tak kralj je tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič. Vsi pravni postopki zoper njega bodo padli, nobene korupcije mu nihče ne bo dokazal in Ljubljančani ga bodo še naprej veselo volili, saj jim piha na dušo, ko pravi, da živijo v najlepšem mestu na svetu.

Šarec je sedaj nag in na prstih ima marmelado

V vrhu slovenske partijske politike tako velja pravilo, da kralj nikoli nič ni kriv in nikoli nič ne ve. V to logiko je s svojim Kraljem padel tudi Šarec, ki je vstopil v politiko s sloganom, da je potrebno vse postaviti na novo in da to lahko storijo samo novi obrazi. Če je v to res verjel, po tem o slovenski politiki nima pojma. Če pa je to vlogo sprejel, da bi pomagal kraljem ostati na kraljevskem prestolu, kar se vse bolj zdi, da je tako, po tem je sprejel igro, ki jo igrajo pokvarjeni voditelji. To, da šef ne ve, kaj delajo njegovi podrejeni, da ti delajo na svojo roko, je lari fari, kot bi dejal Šarec. Takšni šefi so slabi in bi jih bilo potrebno zamenjati prej kot njihove podrejene. Oziroma so objektivno odgovorni, če jim podrejeni igrajo svojo igro za njihovim hrbtom.

V primeru Šarčevega Kralja seveda ni šlo za kakršnokoli banalnost, šlo je za pomembnega človeka v slovenski politiki, gospoda Šoltesa, Kardeljevega vnuka. Nazadnje je bil evropski poslanec, ki mu je potrebno priskrbeti ustrezen položaj do upokojitve. Za dosego tega cilja je gotovo brnelo več telefonov in se popilo nekaj kavic. Da je nazadnje nekdo zakokodakal in povedal, da je trenutni kralj Šarec nag, zaradi svojega tajnika Kralja, ki bi naj brutalno lobiral, je zgolj igra prestolov. In to je pri celi zadevi ključno!

Šarec je del igre prestolov. Je del tistega, za kar je rekel, da noče biti in da bo z njim vse drugače. Kralj Šarec je sedaj nag in na prstih ima marmelado. To so mu zrežirali tisti, ki so mu pomagali na prestol in sedaj je z njimi v vsem enak, tako je umazan kot oni. Izgubil je politično nedolžnost, s katero je prepričeval svoje volilno telo.

Ko bo Kučan odločil, da mora pasti Šarec, se bo to zgodilo

Šarec je sicer ostal kralj, a žrtvoval je kmeta, s priimkom Kralj. Ostal je čist na način, kot sta Kučan in Jankovič. Še več, pred tem je bil razglašen za političnega šampiona na slovenski politični šahovnici. Tako ga je razglasila urbi et orbi sama šefica Mediane Maroltova, ki ga je primerjala z Dončičem. Res primerjava da te kap!

Skratka Šarcu se je začelo dogajati to, kar se je zgodilo Cerarju. Cerar je prišel na politično površje s podobo visoko etičnega in moralnega pravnika, ki bo v državo vnesel prav to. In prav na tej točki so ga sesekljali kot salamo. Šarec je prišel v slovensko politiko z obljubo, kako bo vse drugače. Da predvsem ne bo ne po Janševo in ne po Kučanovo. Po Janševo res ni, je jasno. Da pa je še naprej vse po Kučanovo, pa je vedno bolj jasno, od ene do druge poteze in od enega do drugega govora, v Šarčevi politiki.

Šarčev Kralj je moral pasti, njega pa so mediji obvarovali kot kralja. Kako dolgo in s kakšnimi dogovori v ozadju, bomo videli. Ko bo kralj Kučan odločil, da mora pasti tudi kmet Šarec, ker bolj škoduje kot koristi njegovemu kraljestvu, se bo to zgodilo. Šarec je okužen s Kardeljevim virusom, ki se mu reče Šoltes. Ko mu bo padel imunski sistem, bo zbolel za tipično slovensko politično boleznijo, ki bi jo lahko imenovali »nekoristen«. In takrat bo morda razumel, da je samo kmet na šahovnici.

33 KOMENTARJI

  • Zgleda da je spošt. dr. Štuhec znova napisal pronicljiv komentar ! Zdrave sile so takoj reagirale , dežurni pisunček je hipoma diskreditiral avtorja (duhovnik, kaj pa imaš ti pisati…, pometi pred svojim pragom…). Vidite, Butalci, tako se vam to dogaja znova in znova ! Ko je “nevaren” tekst, vam takoj zameglijo presojo, vas peljejo na stranski tir ( vas peljejo scat se je včasih reklo…), da ja ne bi kdo vklopil pameti…
   Prav zanimivo bo te dni, ko so na 24urNovice objavili tekst o tem, kako je ruski agent , nek ruski general, ukradel identiteto Josipu Brozu iz Kumrovca ! To bo spet dela za plačane pisune. Bodo vse najboljše morali angažirat….

 1. Kučan, večkratni prejemnik raznih odlikovanj in priznanj s strani Vatikana in različnih papežev, univerzalnih za celotno RKC v svetu, slovenski duhovnički pa po tem pljuvajo. Ha. No, saj ni čudno, saj tudi papeža, tega ali prejšnje, popljuva vsak “desničarski” pisun na tem portalu, ki ima 5 minut odvečnega časa v dnevu.

  • (L. E)rženi rožiček 😈 😏,
   od tega, kar ste napisali, ne drži nič.

   (Ali nalašč narobe interpretirate ali pa ne zmorete razumeti, kar preberete – eno od tega zagotovo.)

   Prvič:
   Kučan je iz Vatikana prejel samo eno odlikovanje, ki mu ga je leta 1993, kot predsedniku RS, podelil Janez Pavel II. in sicer vitez reda Papeža Pija.
   Odkar je Kučan takšno odlikovanje prejel, je preteklo že mnogo vode in pokazala se je Kučanova negativna vloga med osamosvojitvenim procesom (z njegovo vednostjo razorožitev TO tik pred napadom JLA!) in njegov negativni vpliv na slovensko družbeno stvarnost (razglasitev samostojnosti leta 1991 so bile po njegovo menda zgolj dovoljene sanje!).

   Zastavlja se vprašanje, ali bi mu, ob poznavanju Kučanovega prispevka k neuspeli slovenski politični tranziciji iz totalitarizma v demokracijo ter negativnega vpliva kroga Kučanovih somišljenikov na slovenske družbene razmere, poljski papež Wojtyla dandanašnji še podelil priznanje?

   Mimogrede – priznanje malteškega reda “pro merito melitensi”,  ki ga je Kučan prejel leta 1995, sta leta 2016 prejela tudi Pahor in Erjavec, prvi ‘ogrlico’ (ki jo prejmejo samo predsedniki držav, npr. tudi G.W. Bush in R. Reagan) drugi pa ‘veliki križ’.

   Vsi ostali ‘križi’, ki jih je Kučan prejel, so odlikovanja različnih evropskih republik in kraljevin. Od danske kraljice Margarete II. je Kučan prejel ‘belega slona’, od Romunov pa ‘zvezdo’.

   Štefan Falež, prvi veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu, ki je s svojimi prizadevanji veliko prispeval k mednarodnemu priznanju mlade slovenske države leta 199, je bil vitez reda svetega Silvestra, komendator reda Gregorija Velikega, malteški vitez, vitez Pijevega reda in vitez reda Božjega groba. Toliko za primerjavo.

   Drugič:
   noben slovenski duhovnik ne pljuva po Kučanu ali njegovih odlikovanjih. Nekateri izmed slovenskih duhovnikov, ki jih politika kot družbena stvarnost, v katero so umeščeni, pač zanima (do česar imajo enako pravico kakor vi ali jaz!), kritično ocenjujejo Kučanov prispevek k slovenski politični stvarnosti.

   Tretjič:
   na tem portalu nas je več takih, ki oporekamo verbalnim napadom na papeža Frančiška in na prejšnja dva papeža, kot pa tistih, ki papeže blatijo.
   Vi pa ste napisali zgolj, da tega in prejšnje papeže popljuva vsak “desničarski” pisun na tem portalu, ki ima 5 minut odvečnega časa v dnevu. Dobro, da ste “desničarske” pisune dali v narekovaje, a resnici na ljubo bi morali dodati, da na pričujočem portalu večina piscev oporeka nesramnemu blatenju papežev.

   • Popr.: Štefan Falež,…ki je s svojimi prizadevanji veliko prispeval k mednarodnemu priznanju mlade slovenske države leta 1991,…

   • Seveda sem dal v narekovanje. Tukaj je vse polno samooklicanih desničarjev, ki nimajo z desnico nobene veze, se pa na nek način predstavljajo kot edini pravi nosilci desne misli. Vsi SDSovi fanatiki, ki sledijo JJ kultu npr., pa še mnogo drugih.

 2. Bistvo je spoznanje, da je vedno RKC najboljša institucija na svetu. To med drugim pomeni, če RKC višji uslužbenci kradejo, da višji uslužbenci državnih, bančnih institucij ropajo. Če duhovniki izvajajo spolno nasilje, potem ustrezni ljudje v posvetni družbi izvajajo še velioko večje nasilje.

  Dokler se Cerkev ne očisti, je naivno pričakovati, da se bo posvetna družba očistila. Zato še enkrat pozivam duhovnika Štuheca, naj vsaj poskusi čiščenje:
  – je gospod Milan Kučan dober ali slab; če je slab, naj mu papež tisto priznanje odvzame
  – je možno oznanjati Jezusa iz dvorca Goričane; če ni, naj kardinal Rode vrne ta dvorec
  – sledeči nadškof je bil Uran, naj se vsaj poskusi očistiti ….
  – …

  To so v Nebo vpijoči grehi, ki rinejo Slovenijo na pot Sodome in Gomore.

 3. Kako se trudijo skrbeti za Kardeljevega vnuka, potem ko je pogorel na evropskih volitvah. Kajne, gospod ex ministrant premier Marjan Sarec, ki menda nimate nic s komunisticnimi casi?

 4. A za nikogar ne skrbijo bolj kot za klan ljubljanskega zupana. Zorana Jankovic. Sodna oblast ne samo, da ne izpelje nobenega od stevilnih koruptivnih kazenskih postopkov proti njemu, ne samo, da izvrsi unicenje dokazov o izsiljevanju zensk za seks v zameno za protiuslugo zaposlitve ( v firmi, kjer zupan ni delodajalec, ne v njegovem kabinetu), no zdaj so sli najdlje mozno.

  Klanu Jankovic je visoka sodna instanca brezprizivno odpisala oz podarila 29 milijonov evrov! 29 milijonov, za katere se vsi upniki Electe lahko obrisejo pod nosom.

  Pazite, sinova Jankovic in oce so revcki brez vsakega premozenja, brez nepremicnin, s katerimi bi poplacevali upnike. So brez racunov v tujini, brez odprtih podjetij v davcnih oazah. Recimo na Cipru.

  Bravo, vrhovno sodisce!

  Bravo ljudstvo, ki na take reci ne reagira oz reagira tako, da Jankovica ljubi oz zmeraj znova voli. V mracnem srednjem veku so imeli Ljubljancani vsaj toliko pameti, da so take oz mnogo manjse goljufe zaprli v kletko in namakali v Ljubljanici.

  Ce bi danasnji mescani in drzavljani imeli kaj zdrave pa magari srednjeveske pameti, bi se danes Jankovic in vrhovno sodisce najmanj namakalo v kletkah v Ljubljanici.

 5. Spet en zanimiv in pronicljiv komentar duhovnika in državljana Ivana Štuheca-mimogrede:vso pravico in tudi dolžnost jih ima dajati! -kot svojo prilogo pa naj dodam:se spomnite kaj postane kmet,ko prileze na drugi konec šahovnice?

 6. Gospod IF,
  vi ljudstvu pripisujete sposobnosti, ki jih enostavno … NIMA! Ljudstvo vedno sledi vodjem, reciva dvema odstotkoma ljudi, ki naj bi bila elita. Če hočemo, da ljudstvo obstaja na daljši rok, je v blagostanju in podobno.

  Ta dva odstotka pa sta bila v II. svetovni vojni in takoj po njej bolj ubita in manj pregnana. Skratka morilci so imeli potem lahko delo zasužnjiti večino. Ta ta elita se ni nikoli izoblikovala, potomci tedanjih morilcev pač skrbno pazijo.

  Kar mene preseneča in žalosti so pa škofi katoliške Cerkve. Nikakor da postanejo elita, nikakor da povlečejo za seboj množico ljudi, ki se v boju proti zlu s srcem postavi na stran dobrega.

  • Škofje so tako kot drugi duhovniki po Kristusovem zgledu služabniki-tudi eden od papeževih uradnih nazivov je:služabnik Božjih služabnikov.
   Edina elita in edini zgled kristjanov je Jezus Kristus,ki grešnikom noge umiva.

  • Khm, khm, oprostite, AlFe,
   če smem nekaj pripomniti:

   takšnih katoliških vernikov, kot ste vi (če ste katolik?), škofje pač ne morejo povleči za seboj in jih voditi, saj ste preveč samozaverovani v pravilnost svoje verske drže ter prepričani, da vse najbolje veste, kar se tiče verskih vprašanj. Predvsem pa ste zase najbolj pametni.

   To pišem po izkušnjah iz razprav z vami, ko ste mi žaljivo pripisovali demonskost, ne da bi se kdajkoli opravičili za to. Povzdignili ste se nadme kot farizej nad cestninarja.

   Venomer kritizirate škofe. Tako vam ne besede škofov ne papeža ne morejo zaleči, ker se čutite boljšega od njih.
   In še od koga drugega, recimo od mene in Zdravka 😏

    • AlFe,
     ne pričakujem, da boste zamenjali špuro.

     Mojim besedam pravite, da so ‘etikete’, kako pa rečete svojemu demoniziranju sogovornikov?

     • Gospa, gospod Vanja,
      ko preidete na osebo obračunavanje, npr “(L. E)rženi rožiček”, je pametnemu vse jasno.

     • Dobro jutro, glej kdo se oglaša? AlFe 😁

      Torej, AlFe,
      kako ste že rekli, da pravite svojemu demoniziranju sogovornikov?
      Aha, že vidim, saj ste napisali – svojemu demoniziranju sogovornikov rečete obračunavanje z osebo.

      AlFe, ali se morda spominjate, kolikokrat ste osebno napadli sogovornike in obračunali z njimi, ali se je to zgodilo prevečkrat, da bi šteli?

      Imate prav, pametnim je vse jasno – pod pogojem,
      da so res pametni 😊

  • AlFe, v vseh organiziranih religijah je nomenklatura izbirana predvsem po organizacijskih in ne duhovnih sposobnostih. Tudi v KC ni drugače. Škofi so v resnici predvsem administratorji. Zato od njih ne pričakujte tega, kar vam ne morejo dati.

   Bolj kot na druge, se zanašajte nase. Sicer boste vedno razočarani. Vse je odvisno od vas, ne od drugih.

   • Gospod Tine,
    zadeva je bolj kočljiva. Škofi so nastavljeni od Boga ali satana. Srednja pot, to je administracija, je izjema. Škofi lahko naredijo greh proti Svetemu Duhu, gospoda Zdravko in Tine pa gospa Vanja pa tega niti ne morejo.

    • No, to je vprašanje vere. Če verjamete, da so tako nastavljeni, je za vas pač tako.

     Kljub temu bi bilo bolje, da se vsak več ukvarja s seboj, s svojimi grehi in ne z drugimi. Bo za vse bolje.

 7. Še malo o žrtvovanju kmetov oziroma o gambitu (iz ital. podstaviti nogo, spotakniti se ob sprejemu žrtvovanega kmeta):
  – kraljev gambit (žrtev kmeta na kraljevi strani)
  – damin gambit (žrtev kmeta na damini strani)
  – Kardeljev gambit (žrtvovanje vseh kmetov – za uspeh proletarske revolucije)

 8. Zato je prav, da NSi nagovori še sredinske volilce, ne pa vmes, pred volitvami, v koalicijo stranko, ki nagovarja iste volilce! Tako bo pokrit prostor od sredine do tradicionalne desne. Za ekstremno desnico pa brez milijonov ni obetov.

 9. Da dokončam članek gospoda Štuheca: in igra se bo ponovila. Pred volitvami bodo mediji agresivno sugerirali koga se mora volit kot “najverjetnejšega mandatarja”, ustanovili mu bodo “stranko” in novi kralj bo izvoljen (narod še ni pogruntal, da so volitve brez zveze in da se z volitvami denar meče skozi okno). Igra se bo ponovila.
  Kolikokrat še, da bodo ljudje pogruntali, kako jih globoka država manipulira?

  • Ja, se strinjam! Igra se bo ponavljala, dokler zagovarjamo svoje in skačemo po njihovih. Velja edino le: “Potrebno je povedati resnico ter počistiti pred lastnim pragom.”

Comments are closed.