Kraja kot sistem

0
Foto: spomeniki.blogspot.com.
Foto: spomeniki.blogspot.com.

Ob jubileju Slovenije sem želel napisati vzpodbudno besedilo. Ni mogoče. Komunizem, ki sloni na laži in kraji tujega dela, bi takoj propadel, če bi bila za pet minut prepovedana laž in kraja. Danes sta glavna značilnost tistih, ki se mu ne morejo odpovedati. Z njima so nadomestili nekdanjo totalitarno ideologijo.

Ogromno nekdanjega državnega premoženja, ki se ga je v petdesetih letih kljub slabemu gospodarjenju kar nekaj nabralo, je bilo po osamosvojitvi pokradenega. Prilastili so si ga tisti, ki so bili povezani z nekdanjo oblastjo. Znano je, da so komunistične tajne službe znotraj države vodile svojo ekonomijo, kar jim je po padcu njihovega režima prišlo zelo prav. Ne samo da so imeli za to kar nekaj celo v tujini izšolanih ljudi, pri nas zlasti v bankah, ampak so zadeve tako prepletli, da jim nobena demokratična oblast ni kos. Putin je najbolj razvpit primer, toda vsaka nekdanja komunistična država ima svojega Putina. On je državo vidno prevzel, nevarnejši in škodljivejši so tisti, ki to delajo iz ozadja. Zaradi kraj državnega premoženja je standard v nekdanjih komunističnih državah precej padel. Vse bolj je jasno, da se je to zgodilo zato, da bi preprosti ljudje rekli, kako je bilo v nekdanjem režimu zlasti za reveže in delavce boljše. V Sloveniji je to prevladujoče mnenje, ker nekdanji popolnoma obvladujejo ključne medije.

Številne tovarne so zaradi tehnološke zastarelosti propadle. Denar je množično odtekal v tujino. Za rešitev bank smo morali davkoplačevalci dati več denarja, kot je vrednost vseh avtomobilskih cest. Zadolžitev Slovenije je strahotno narasla. Ker to ni bilo dovolj, so še popolnoma razčlovečili družbo. Pravno državo so nadomestili s pravnim in socialnim cinizmom. Število ljudi, ki živijo na robu revščine ali pod njo, se je povečalo preko vseh meja, odnos do njih je žaljiv, poniževalen. So ljudje brez pravic, brez upanja na boljše in tako jih politika, ker se morajo tresti za preživetje jutrišnjega dne, lahko vodi in usmerja. Vsakokratne volitve so dokaz. Takih razmer so krive tudi osamosvojitvene stranke, ki tega nočejo uvideti in se niso pripravljene za ponižane in razžaljene angažirati.

Kot premoženje je ukradena tudi država. Oblastniki se obnašajo, kot da so državljani zaradi njih, ne pa obratno. Ne pomenijo jim nič. Mnoge zdravstvene storitve so za reveže nedosegljive. Dnevno jih žalijo in ponižujejo, a ti se zaradi strahu za borni košček kruha tresejo. Obljubite jim evro višjo plačo ali penzijo in vsi vas bodo volili.

Kradejo zgodovino, na katero smo Slovenci ponosni. Trdijo, da imajo zasluge za samostojno Slovenijo komunisti, ker da so se vedno borili zanjo. Imeli so popolno oblast, delali so karkoli, toda za samostojnost niso storili nič. Kdor je pomislil nanjo, je bil preganjan in končal v zaporu. Vsak pozna dokaze za to trditev.

Že nekaj časa hočejo z zmanjšanjem vloge slovenskega jezika v javnosti, zlasti na univerzi, razsloveniti Slovenijo.

V jubilejnih dneh kradejo še osamosvojitev. Ne Pučnik, Janša, Oman, Peterle in številni drugi, Kučan in njegova klika imajo vse zasluge. Oni so to izvedli in brez njih nas danes ne bi bilo. Trenutno na vse kriplje dokazujejo, da nam armada pred osamosvojitvijo ni pobrala večine orožja, da je to laž. Ker sem bil od prvega dne v vojni, vem, da nismo imeli nekdanjih topov, minometov, raket … Če osamosvojitelji tega ne bi kupili na črno, bi propadli. Že nekaj časa jih zato kriminalizirajo in preko podrejenega sodstva organizirajo dolgoletne procese, ki pa vsi propadejo. Osnovni cilj je vseeno dosežen. Osamosvojitelji so umazani.

Vse to pa sporoča nekaj lepega. Kljub težkim razmeram je samostojna Slovenija uspela in slej ko prej se bo obrnilo na bolje. Namesto priznanja zmote hočejo največji uspeh Slovencev v zgodovini ukrasti. Ne bo jim uspelo! Slovenija ni bila nikoli last lažnivcev in tatov.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji za Slovence po svetu Naša luč, ki jo izdaja Rafaelova družba.