Korsika: Kaj je rop banke proti Zaresu, LDS in SD?

7

Člani strank Zares, LDS in SD seveda niso bančni roparji. V naslovu se mi je zapisala parafraza nemškega dramatika Bertolta Brechta: »Kaj je rop banke proti lastništvu banke?« S tem je Brecht hotel povedati, da z lastništvom banke pridobiš veliko večje premoženje kot z ropanjem banke.

Kaj je lastništvo banke proti »lastništvu« države, bi lahko dodal. Ali je še kaj bolj ultimativnega, kot je oblast? Verjetno ne, saj se je sicer vladajoči trojček ne bi tako obupno oklepal.

/ … /

Božič leta 1989 je prinesel padec berlinskega zidu. Vmes je bila aretacija Janeza Janše in ustanovitev Odbora za varstvo človekovih pravic. In zelo poseben človek, izredno spreten politik, ki se je bil vedno sposoben še za korak bolj prilagoditi, ki je predstavljal ta sistem, ki je dobival v svetovnem in lokalnem merilu udarec za udarcem, Milan Kučan, je bojeval svoj življenjski boj.

Poleg tega, da ga je bilo verjetno strah, ko je januarja 1990 v Beogradu zapuščal 14. kongres Zveze komunistov Jugoslavije, je ob jokajoči tovarišici najbrž razmišljal, da za politično preživetje solze niso dovolj, saj je sistema konec. Korak naprej je lahko korak v prazno. In kako naj njegova politična opcija vsaj personalno preživi? Samo tako, da sprejmemo večstrankarski parlamentarni sistem in v njem utrjuje svoj položaj. To je odgovor človeka, ki ve, da evolucijo preživijo le tisti, ki se lahko prilagodijo.

/ … /

V dvajsetih letih je mogoče zgraditi soliden sodoben finančni sistem neke države. Lahko rečemo, da je ključno obdobje te »izgradnje« pokrival Mitja Gaspari kot finančni minister in guverner. In kakšen je izkupiček: dve največji državni banki v zadnjih izdihljajih in kilava državna zavarovalnica, kjer še po dvajsetih letih sanjajo o privatizaciji.

/ … /

In res, kot posmeh mojemu dokazovanju je Mobitel kot največje in najhitreje rastoče podjetje zadnjih dvajset let postal to, kar je, le zaradi osebnega vplivanja Gregorja Golobiča. Čudna izjema pri vsej zgodbi je le trgovsko podjetje Tuš .

Skratka, v Sloveniji ni novih pomembnih velikih podjetij, saj se politika boji, da bodo ušla spod nadzora in na koncu ogrozila njen monopol.

/ .. /

Ker smo v EU in smo majhni, se bomo težko zadolževali do neskončnosti. Streznitev bo prišla prej. Toda finančni minister France Križanič meni, da se lahko vsaj še do volitev. Torej še za dobrih 2,5 milijarde evrov. Si predstavljate človeka, ki bi prišel v banko in zaprosil za posojilo brez najmanjše ideje in garancije o vračanju!? Gaspari pač pravi, da države ne morejo propasti. Lahko pa politiki porinejo cvetočo državo v revščino, bi lahko dodali. Saj je Slovenija že na začelju razvoja nekdanjih vzhodnoevropskih držav.

Tragična ironija zgodovine pa je, da so nekateri ideološko, nekateri pa celo osebno sodelovali pri obeh projektih zadolževanja Jugoslavije in Slovenije. Milan Kučan in Miran Potrč sta že med njimi.

/ … /

Rešitve iz zagate seveda ne poznam. Kljub vsemu pa mislim, da se je treba zavzemati za parlamentarni sistem. V dobrem in slabem. Tudi če bi to pomenilo, da lahko pride na oblast stranka, ki je ne voliš ali ne maraš njenega voditelja. Tisti, ki je danes proti predčasnim volitvam, je po mojem mnenju tudi proti parlamentarnemu sistemu. Kajti politični trojček nima nobene prave zamisli, kako vladati in razvijati Slovenijo.

Če potegnemo črto, je po svoje šele zdaj konec zgodovinske parabole, ki se je začela davnega leta 1987, ko so Ljubljančani glasovali z 80 odstotki proti sistemu.

Več: Finance

7 KOMENTARJI

 1. No ja, tovariš bah, so ga pa zato Golobič, Kresalova et co. toliko bolje razumeli 🙂

 2. Najbrž imate prav, tov. bah, samo ne pozabite, da je tudi bavčaritate izšel iz iste druščine.

 3. Kako da ljudje ne zmorejo razumeti bistva vsega roparstva in monopolizacije v Sloveniji. Ob vseh dejstvih, celo ob tako izvrstnem članku na dan kraljeve poroke v GB.

  To je osnovna razlika med fevdalizmom in kapitalizmom. Fevdalizem je statičen, monopolen, ima elito luzerjev na vrhu, ki ostajajo na vrhu vekomaj zaradi (finančnega, medijskega, gospodarskega) monopola. Ti luzerji so prišli na oblast z ropanjem, ubijanjem ali z dedovanjem. Obdržijo pa se z vsakovrstnimi prevarami in lažmi. Zadnja stoletja je medijska manipulacija perfektna in tehnološko dovršena. Ovce se fila s socialnimi pravicami, humanitarstvom, ekologijo, enakostjo in z raznimi paničnimi strahovi pred JE, toplo gredo in velelažjo AGW.

  Medtem pa kapitalizem temelji na pravni državi in svobodnem trgu. Kdor dela, ta dobro živi. Je napredek na vseh področjih. Še tak baron ali nepravično obogateli iz fevdalizma, mora plačevati številne svetovalce, da čez noč ne zapravi vsega premoženja. Z denarjem je treba znati delati in fevdalci ne znajo delati ne z denarjem in ne z ljudmi, delavci.

  Smrt socializmu, svoboda narodu.
  (vsem fevdalizmom od mafije, do komunizma, fašizma in nacional-socializma, kraljevskim in diktatorskim sistemom, monopolom, kartelom, oligarhijam)

 4. Ojej, tovariš Pavel je spet pomešal ne samo jabolka in hruške, ampak še paradižnike, češplje in gnila jajca. 😉 Sedi, ena!

Comments are closed.