Koronavirus nas je predramil in ozavestil

7
Koronavirus nas je spodbudil, da razmislimo o pozitivnem smislu življenja. Poglobil nam je vero, upanje v življenje in pozitiven človeški razvoj. Kako spoštljivo in tankočutno spoznavamo zdaj veličino pomena družine in  dobrih medsebojnih odnosov, skupnega družinskega petja in muziciranja.

Koronavirus je povzročil mnogo negativnih učinkov, hkrati pa opozoril na pozitivne učinke, ki bi jih morali ohraniti tudi potem, ko virusa ne bo več.

Koronavirus nas je predramil in ozavestil

Predramil nas je, kako je pomembna naša strokovna, organizacijska in materialna pripravljenost na nenadne izredne razmere. Ozavestil nas je, kako pomemben je naš dom in domovina, ki nam zagotavljata varnost, zdravje in toplino domačnosti, ki so poglavitne življenjske  vrednote. Ozavestil nas je, kako smo lahko kot slovenska skupnost pozitivno naravnani k skupnemu cilju, kako  preživeti in se razvojno naravnati v novih okoliščinah. Ozavestil nas je o pomenu samooskrbe s samozaščitnimi sredstvi, kmetijskimi pridelki in prehrambnimi proizvodov.

Kako radoživo zdaj spoznavamo, kako je osrečujoč stik z naravo, ko se lahko v njej sprehajamo, še bolj pa, ko lahko opravljamo dela  na vrtu, njivi, vinogradu ali v gozdu. Koronavirus nas je spodbudil, da razmislimo o pozitivnem smislu življenja. Poglobil nam je vero, upanje v življenje in pozitiven človeški razvoj. Kako spoštljivo in tankočutno spoznavamo zdaj veličino pomena družine in  dobrih medsebojnih odnosov, skupnega družinskega petja in muziciranja. Zdaj imamo priložnost, da osvojimo tudi veščine kuhanja in pečenja , sicer bomo lačni.

Potrudimo se, da nam bodo pozitivni učinki virusa osmislili in krasili naše prihodnje življenje

Zdaj se lahko pomirimo in uživamo v blaženem miru, ki ne pozna ihte in zasvojene nestrpnosti. Spoznali smo celo koristnost osamitve. Zdaj si lahko odpočijemo in spoznamo veščine zdravega načina življenja. Neverjetno pozitiven je občutek, ko spoznavamo prednosti dela na daljavo, ki zbližuje družino, ne onesnažuje okolje, ne utruja s potovanji in prihrani na stroških ter se izogne potovalni nestrpnosti. Presenečeni smo, kako smo s svojimi življenjskimi potovalnimi in drugimi pretiranimi razvadami, onesnažili naravo in zemeljsko ozračje. Zdaj se lahko zamislimo, kako trideset tisoč letal, ki so v  svetu nenehno v zraku zaradi pretiranih potovanj, onesnažujejo ozračje.

Kako nesmiselno se nam zdaj zdi tudi pretirano  potrošništvo in različne nekoristne dejavnosti. Koronavirus nas je prepričal, kako pomembno je, da zdravstvo deluje preventivno za naše zdravje, ne le kurativno in da mu moramo nameniti dovolj pozornosti in sredstev. Spomnil nas je, da smo dolžni večjo pozornost nameniti našemu zdravju in varnosti.

In še na nekaj ne smemo pozabiti, da nas je koronavirus spomnil na življenjsko ravnovesje. Imeti ga moramo imeti z naravo, ljudmi v domačem okolju in nasploh s stvarstvom. Potrudimo se, da nam bodo pozitivni učinki virusa osmislili in krasili naše prihodnje življenje.

7 KOMENTARJI

 1. Lepe misli in želje za našo stvarnost. Upam, da bomo enkrat doživeli to upanje, ki je nakazano v članku.
  Potrebujemo vstajensko upanje, ki bo odrešilo našo državo ideologije, ki je zastrupila naš narod.
  Velja naj Aleluja !!

 2. Stvarstvu je bilo dovolj, ker sedanji človek vidi smisel v adrenalinskem življenju.

  Zato je človeku postreglo z virusnim adrenalinom, da bi ga podučilo naj se otrese oboževanja adrenalina in naj raje obožuje tisto, kar človeka vrednotno – stvarstveno plemeniti.

 3. Neverjetno je, kako lahko nekateri sprevračajo sporočila virusa, ko gre za globalizacijski vidik virusa.

  Pravijo, da nam virus dokazuje, da smo v svetu vsi v istem globalizacijskem čolnu tudi, ko gre za ta virus. Pri tem pa pozabijo, da virus sploh ne bi bil globalizacijski problem, če mu ne bi pustili, da se razširi v Evropo, pa tudi drugam. To pa je bilo mogoče le s takojšno prekinitvijo potovanj na Kitajsko in iz Kitajske in uvedbo karanten za tiste, ki so bili tam zadnje dneve pred prekinitvijo potovanj. Vendar se je to dopuščalo vse dokler se ni že močno razširil na Evropo.
  Evropsko vodstvo je celo opozarjalo, naj se ne prepovedujejo potovanja in naj se ne zapirajo meje. To lahko pripišemo le nezdravi pameti in nesposobnosti vodenja in upravljanja z evropsko skupnostjo.

 4. Zakaj imajo prednost nepotrebna potovanja pred hudim trpljenjem virusnih bolnikov in umrlih zaradi virusa?
  Zakaj se ob pojavu virusnega žarišča v svetu, ne osamijo ta žarišča in prepreči, da bi se virus razširil po celem svetu? Zakaj takšna brezbrižnost in malomarnost?! Zakaj moramo plačati tako visoko ceno zaradi te malomarnosti?
  Kdaj se bo človeštvo predramilo in ozavestilo?!

Comments are closed.