Korajže vsaj za svastiko?

9

Naslov fotografij(e) je prevzet po odličnem prispevku Lenarta Riharja (ki si ga lahko preberete TUKAJ).

Čeravno sta spodnji fotografiji sami dovolj zgovorni, kopiram nekaj izsekov …

Etično gledano je bil nacizem ne samo poražen, pač pa tudi ocenjen in obsojen kot zlo, kot totalitaristična ideologija. Tudi narod, ki ga ima kot pojav na vesti, ga obžaluje, se ga sramuje in skrbno pazi na izkoreninjanje recidivov.

Tranzicija seveda pomeni prav to, da polnokrvne demokracije še ni, oz. da še vedno delujejo lovke totalitarizma. Slovenija je drastičen primer za to dogajanje, če ga kdo hoče videti in za ta uvid vloži nekaj truda. Desetletna mitologija, ki se vleče v pototalitarizem in je odeta v demokratični videz, namreč ni lahko prebojna …

Skratka, vse to pomeni junačiti s premočjo in ne videti, kam vsa stvar vodi. Pomeni nezmožnost videti vsaj do Avstrije in izračunati zaostanek, ki nam ga je socializem pridelal in nam ga še kar prideluje.

 

Foto: Samo Skralovnik (fotografirano na Poštni ulici v Mariboru)

Svastika_samo skralovnik svastika_samo-skralovnik2

9 KOMENTARJI

 1. Zgornje hieoroglife jaz razumem takole: “RKC in Štuhec se nista nikoli ustrezno distancirala od nacizma in belogardistične prisege Hitlerju”.

  Je pa zabavna asociacija gledati mehak belo in rdeče oblazinjen stol. Kakšen strokovnjak za hrbtenico bi gotovo pripomnil, da je bolj zdravo sedeti direktno na lesu in paziti na vzravnano držo. 😉

 2. Spoštovani g. Đukanovič!

  Ko že ravno govorite o zabavnih asociacijah …

  Vas morda kakšna spreleti ob kombinaciji svastike in (starejšega) poziva k vstaji?

  Lepo pozdravljam!

  • Ne. V tem delu vam marketing ni uspel. You did not get the message over here.

   Vam se zdi, da je vse jasno, ko sta svastika in poziv k vstaji v eni vrstici. Mene niti malo ne moti, da sta skupaj. Vstaje me niti malo ne asocirajo na nacizem.

   Tako da se boste morali veliko bolj potruditi, če boste hoteli prepričati koga, ki še ni prepričan. 😉

   Res vas ne hecam. A sem po izobrazbi in “svetovnonazorskem prepričanju” matematik in kot takšen izredno dojemljiv za dokaze in tudi že samo argumente v določeno smer. 🙂

   • 🙂

    Noben marketing ni bil zamišljen. In prav nič ni jasno, kakor ste predvidevali. Fotografija prikazuje pač to, kar prikazuje. Velik napis “svastika” in majhen napis “vstaja” (ki jih je, mimogrede, v Mbju vse polno). Z očitnim fokusom na svastiki …

    Povprašal sem vas zgolj zato, ker ste si očitno fotografijo kar dobro ogledali, omenili celo stole in blazine, napisa pa ne … in sem menil, da bom prebral še kakšno zanimivo.

    Tudi jaz vas ne hecam.

    LP

 3. Glede na to, da je nacizem bil že obsojen tako ali drugače, je popolnoma nepotrebno se ves čas opredeljevati proti njemu.

  Komunizem še ni bil obsojen, pa se levica od njega ne distancira in ga ne obsodi.

  • Stalinizem je obsojen. Goli otok prav tako. Poglej si že “Moj ata socialistični kulak”, pa boš opazil nezagrenjeno a zelo iskreno in zelo direktno kritiko.

   Tudi formalno so obsodbe vse pogostejše. Pravzaprav zadnje čase vse bolj prepoznavamo totalitarne tendence v družbi nasploh. Letos je najbolj prepoznavna in medijsko odmevna tendenca, da bi nas obvladovali z računalniki. Veliko nevarneje, kot imeti informbirojevca, ki te nadzira, je, če te mimogrede nadzira kar navaden računalnik. Kar se nam vsem dogaja… (Snowden!)

  • Alojz absolutno se strinjam z vami. Žalostno je, da večina to zelo dobro ve, pa noče priznati.

 4. Domobranstva pa ni treba obsojati, saj je bilo v prvi vrsti odpor proti zločinskemu komunizmu, kolaboracija pa le nujno zlo, v katero so bili zaradi komunajzerjev prisiljeni.

  • Ja, seveda. In mladina, ki se drogira in zapija, je v to prisiljena, saj se bori proti okosteneli patriarhalni slovenski družbi. Še kaj?

Comments are closed.