Zgodba o uspehu »najbolj etičnega premierja« se po petih letih neslavno končuje

7

Se še spomnite uvoda v poletne vroče dni leta 2o14? Verjetno se boste tega spomnili zaradi obsodbe trojice Janeza Janše, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Pada. Spomnili pa se boste tudi spektakularnega odhoda Janeza Janše v zapor tako rekoč na višku predvolilne kampanje. Le malo pred tem je bila z velikim medijskim pompom ustanovljena takratna Stranka Mira Cerarja (SMC), ki se je kasneje preimenovala v Stranko modernega centra. Miro Cerar, sin kontroverzne tožilke, pokojne Zdenke Cerar, ki je trdila, da vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje, in je nato postala podpredsednica LDS, se je po dvajsetletnem »svaljkanju« v pravniških krogih, bil je celo pravni svetovalec v DZ, oprijel demagoškega soljenja pameti o etiki in tako postal nova političnomedijska zvezda. Uspelo mu je priti do položaja predsednika vlade, dokler mu ni potekel rok trajanja

Miro Cerar, nekdanji premier, predsednik SMC in aktualni zunanji minister, po petih letih odhaja na smetišče slovenske politične zgodovine.

Danes je jasno, da ga botri ne potrebujejo več, ker je le še balast. Tako hitro, kot je prišel, tudi odhaja. Morda mu bodo vendarle priskrbeli želeno službico evropskega komisarja. A če bi Cerar ubogal glas vesti in ohranil takšno držo, kot se je spomnim iz časa, ko sem bil slušatelj Socialne akademije (okoli leta 2016, ko je Cerar tam predaval), bi se verjetno njegova pot končala drugače. Po vsej verjetnosti bi bil sedaj že ustavni sodnik in morda kasneje celo sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice. Tako pa je postal »certificirano politično truplo«, če uporabim besede Bojana Požarja.

Zgodba o uspehu »najbolj etičnega premierja« se tako po petih letih neslavno končuje. Vprašanje je, kdaj in kako se bo končala podobna zgodba Marjana Šarca in kdo bo njegov naslednik. Nekaj pa je jasno: koristnih idiotov, ki jih botri iz ozadja uporabljajo za vladanje, ne bo zmanjkalo. Tudi novih in novih instantnih strank ne. Vsaj dokler smo pripravljeni potrpeti z njimi.

Vir: Demokracija

7 KOMENTARJI

 1. Idiot za Mira Cerarja vendarle ni ustrezen pojem. Mislim, da obstajajo na vladni strani veliko slabsi politiki od njega. Najprej ze zaradi ideologije celotna SD in Levica. Potem pa tudi levi populisti, kot sta Erjavec in Sarec. Pri Erjavcu recimo veliko stvari nakazuje, da ga upravlja Kremelj. Tudi Sarec je zmozen tega in se marsicesa. Cerar skoraj gotovo ne bi podprl diskriminatorne politike proti privatnim, beri katoliskim, solam ministra Pikala, kot jo je Sarec hip za tem, ko se je srecal z nadskofom Zoretom. Skoda vseeno, da ni uspela povolilna koalicija SDS + NSi + SMC.

  • IF,
   predlagam, da premislite sledeče:

   – ustavni pravnik Miro Cerar je zasedal položaj predsednika vlade RS od 18. septembra 2014 do 13. septembra 2018

   – Ustavno sodišče RS je 4. decembra 2014 izdalo odločbo o  financiranju zasebnih šol in naložilo Državnemu zboru, da mora ugotovljeno zakonsko neustavnost odpraviti v roku enega leta od objave iste odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. Odločba US je bila v Uradnem listu objavljena v začetku leta 2015.

   http://odlocitve.us-rs.si/sl/odlocitev/US30557

   Ustavni pravnik Cerar je imel na razpolago najmanj tri leta in osem mesecev, ko bi kot predsednik vlade in hkrati predsednik tedaj največje parlamentarne stranke lahko poskrbel za odpravo protiustavne neenakosti otrok, ki se izobražujejo v zasebnih šolah. Napravil ni nič. Diskriminacija teh otrok še vedno traja.

   Vedoč to – ali ste še trdno prepričani, da Cerar skoraj gotovo ne bi podprl diskriminatorne Pikalove politike proti privatnim, med temi tudi katoliškim šolam, kakor jo podpira Šarec?
   Cerar je na čelu vlade skoraj štiri leta izvajal diskriminatorno politiko proti privatnim šolam, zdaj pa naj bi nenadoma spremenil politični kurz in ne bi več podpiral takšne politike?

   Ustavni pravnik Cerar je večkrat dokazal, da se požvižga na odločitve US in na Ustavo RS. Tako tudi pred zadnjimi državnozborskimi volitvami leta 2018. Takrat je v predvolilnem soočenju pred tv kamerami Cerar očital Janezu Janši, češ da je bil slednji v zadevi Patra trikrat pravnomočno obsojen.
   Takšno pravno zavajajočo, lahko rečemo celo lažno izjavo, si je Cerar privoščil več kot tri leta po tistem, ko so sodniki Ustavnega sodišča RS aprila 2015 soglasno razveljavili vse tri pravnomočne sodbe nižjih sodišč v zadevi Patria kot protizakonite! Ustavni sodniki so namreč ugotovili, da so sodniki treh nižjih sodišč kršili načelo zakonitosti v kazenskem pravu, ker v nobeni od sodb sploh niso konkretno opisali kaznivega dejanja. V zadevi pritožnika Janeza Janše so ustavni sodniki ugotovili tudi kršitev pravice do nepristranskega sojenja.
   Tiste sodbe ne obstajajo, Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič so nedolžni!

   Miro Cerar je v tv studiu leta 2018 dobro vedel, da razveljavljene sodbe, na katere se je skliceval, tedaj niso več obstajale. Navzlic temu je svoj pravniški status podredil svojim političnim ambicijam ter s sporno izjavo zavestno zavajal v javnosti. Bržkone je menil, da pravno nepoučena raja njegovega pravnega zdrsa itak ne bo zaznala.

   Vse opisano pove, da se ustavni pravnik dr. Miro Cerar kot politik gladko požvižga na odločitve Ustavnega sodišča, obenem pa tudi na Ustavo RS, kjer v 27. členu piše o domnevi nedolžnosti: “Kdor je obdolžen kaznivega ravnanja, velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo.”

   Zato vas vprašam: na katerem vašem spoznanju utemeljujete domnevo, da bi Cerar spoštoval odločbo Ustavnega sodišča in ne bi podprl diskriminatorne politike ministra Pikala proti privatnim šolam?

  • “Idiot za Mira Cerarja vendarle ni ustrezen pojem.”

   Se strinjam. Verjetno ima zelo velik IQ in pa srce, ki ga podarja satanu. Podobno velja za Šarca. Kar pa ne vesta, je satanova značilnost, da ne mara nikogar, tudi svojih služabnikov ne.

  • If, dokazujete, da je naivnost pri nekaterih volivcih resnično brezmejna. Kaj vam še tako resnična resničnost ni dovolj? Še enkrat bi ga volili?

 2. Vsaka svinjarija res ni kaznivo dejanje. Ne vem, zakaj toliko to vrteti po zobeh. Zdi se res, da v čistunski Sloveniji bi to moralo biti tako, vendar ni.
  Kontinuiteta se obrača, drobi, razpada, vendar desnica ostaja trdovratna, ne spoštuje ničesar in nikogar, in izgublja. Doklej bo na desni tako? Menda ne do propada države!

  • “… desnica ostaja trdovratna, ne spoštuje ničesar in nikogar, in izgublja.”
   Gospod Zdravko, pa sem zmotno vas imel za bolj modrega.

Comments are closed.