Konec kolektivnega sramu ali zakaj Viganò ni navaden žvižgač

38

Že zelo dolgo me je sram. V mojem življenju je bilo namreč kar nekaj neprimernih besed in dotikov, za katero bi se lahko reklo, da so kršili mojo intimo. Bilo je več moških, med njimi tudi duhovnik. Takrat nisem vedela, da je to spolna zloraba, navsezadnje, saj je bil vedno bolj hec, tako mimogrede. Me je pa toliko poškodovalo, da sem imela v mladosti kar resne težave, ki pa so z leti počasi izzvenele. Dolgo časa je bilo vse zavito v molk in sram.

Saj se človek vpraša, zakaj pa sem sploh odgovarjala na provokativna vprašanja ali zakaj nisem povedala kake ostre besede? Zakaj nisem nikomur povedala in zakaj sem vse jemala nase? Zdaj vem, bila sem pač pridna deklica, preveč odgovorna in resna za svoja leta. Zakaj se spraviti na tako bitje, ki ni imelo nič spogledljivega v sebi in je vse do svoje odrasle dobe vedno dajalo prednost svojim intelektualnim danostim kot pa da bi se ubadalo s poudarjanjem svojih telesnih čarov?

Zdaj vem, da gre pri spolnih nadlegovanjih v resnici za perverzno igro moči, ko si zver poišče najbolj ranljivo bitje iz črede in ga napade. To so po navadi zelo osamljene osebe, za katere se predvideva, da jih nihče ne bo zaščitil. In jih dejansko tudi ne, tudi ko pride z resnico na dan. Žrtev se namreč nahaja v zelo nezdravem okolju, v katerem je zelo pomemben zunanji ugled in skupinska pripadnost. Žal se je izkazalo, da je tako nezdravo okolje postala naša katoliška Cerkev.

Seveda ni bilo tako od vedno, kajti sicer človek si ne more predstavljati, da bi Cerkev prebrodila 2000 let obstoja s tako sijajnimi sadovi. Očitno je moralo iti narobe okrog koncila. Podatki namreč kažejo, da se je poleg tega, da so pozitivni pokazatelji začeli strmo padati, pač pa so začeli skokovito naraščati podatki o zlorabah in prikrivanju, ki jim kar ni videti konca. Eni nas tolažijo, da je Cerkev z učinkovitimi ukrepi zajezila problem. Kdor malo spremlja dogajanje v ZDA, se lahko prepriča, kakšne stvari se dogajajo še danes, kljub temu, da naj bi tamkajšnja škofovska konferenca zlasti po izbruhu bostonske afere s svojimi ukrepi praktično izkoreninila problem (TU).

Naj omenim preiskavo v škofiji Saginaw, kjer je tamkajšnji duhovnik vse do aretacije pred dvema mescema izživljal ‘svojo strast do mladih’ v bližnji šoli, kjer si je pridobival naklonjenost fantov z deljenjem krofov in prijaznim klepetom (TU). Obeta se, da se bo začelo pojasnjevati razsežnosti homoseksualnega škandala v New Yorku. Kaj se te dni dogaja s preiskavo v bostonskem semenišču, zaradi katere tamkajšnji kardinal O’Malley niti ni mogel priti na srečanje družin v Dublinu (TU)? Preiskave so sprožene tudi v nekaterih drugih semeniščih, npr. v Seton Hallu (TU), prizorišču zlorab semeniščnikov s strani (od julija letos) bivšega kardinala McCarricka. Verniki pričakujejo odstope najbolj odgovornih in predvsem, ne mislijo več dajati denarja škofom, ki so njih in njihove otroke pustili na cedilu.

V jutru nedelje, ki jo je papež preživel na Irskem, je bilo objavljeno 11 strani dolgo poročilo (TU) bivšega ameriškega nuncija Karla Marije Viganòja. V njem trdi in pri tem navaja priče in dokumente (TU), da je papež Frančišek od junija 2013 vedel za McCarrickove zločine zoper spolno nedotakljivost, zaradi katerih je bil sankcioniran s strani prejšnjega papeža. S Frančiškovim pontifikatom pa so bile kazni umaknjene in takrat že upokojeni washingtonski kardinal je dobil ključno besedo pri imenovanju ameriških škofov.  Papež Frančišek na letu nazaj v Rimu Viganòjevih obtožb ni zanikal.

Sprožil se je plaz potrditev s strani mnogih prič, navedenih v poročilu, oglasili so se tudi škofje in kardinali, ki so Viganòja označili za verodostojnega in častnega človeka (TU). Seveda so se dvignili tisti, ki skušajo zajeziti škodo in iščejo luknje ter nepravilnosti v njegovem pričevanju, v katerem je papeža pozval k odstopu. Najprej so podvomili v obstoj Benediktovih sankcij zoper McCarricka (tudi s pomočjo videoposnetka, čeprav naj bi jih julija letos (ne glede na Gänsweinove izjave), potrdil upokojeni papež sam (TU ). S cenzuriranim videoposnetkom so želeli ovreči Viganòjevo poročilo o avdienci pri papežu, ki se konča ravno na mestu, kjer bi bila lahko njegova trditev potrjen ali ovržena (TU). Ker jim je kaj kmalu zmanjkalo argumentov, so začeli razglabljati o njegovih pravih motivih, češ da je užaljen karierist, ki je že za časa prejšnjega papeža spletkaril po Rimu (TU ). Moram reči, da me tovrstna pisanja po svoje kar zabavajo, kar pa ne morem reči za papežev odziv, ki ga je objavil v svojem avgustovskem pismu vernikom.

V njem nas je vernike pozval k sramu spričo zločinov , ki so se v Cerkvi dogajali in prikrivali. Žal mi je, Sveti oče, a jaz nočem, da me je še sram. Jaz nisem nikogar zlorabljala ali bila v poziciji, da bi ščitila kake prestopnike. Nočem živeti tudi v strahu, da bi se kaj takega, kot se je meni ali še kaj mnogo hujšega, zgodilo mojim sinovom. Mene vaša politika obravnavanja tega vprašanja ne prepriča in ne pomiri. Zakaj ste vrnili italijanskega duhovnika Inzolija v pastoralo, čeprav je bil suspendiran (TU)? Zakaj ste v obtok potegnili kardinala Mahonya iz Los Angelesa, čeprav so mu bila dokazana prikrivanja (https://www.churchmilitant.com/news/article/pope-francis-must-resign-zero-tolerance)? Zakaj je moral zapustiti kongregacijo za nauk vere kardinal Gerhard Müller in njegovi sodelavci, mar ne zato, ker so bili kritične do neizvajanja politike ničelne tolerance (TU)?

Odkritih odgovorov zaenkrat ni. In ni jih malo med nami, ki ljudi, ki iščejo odgovore, ožigosajo za sodelavce tistih, ki želijo škoditi Cerkvi. Tako je p. Cestnik v oddaji Spoznanje več, predsodek manj povedal, da so sovražne sile stisnile papeža v kot in podobno (TU). Ali pa zapis Bogomirja Štefaniča v 36. številki Družine, češ da so polpismeni tisti, ki trdijo, da dandanes obstajajo množične zlorabe. Precej  negotova je tudi njegova obramba banalizirajočega zapisa Marte Jerebič iz Radia Ognjišče (TU), iz katerega veje zaskrbljenost o tem, kdo bo zdaj napadal Trumpovo priseljensko politiko, odkar so ameriški škofje tako omadeževani. Naj dodam svoj komentar, da je ugled ameriških škofov že brez spolnega škandala zelo omajan, saj so zaradi prijateljskega objema z demokratsko stranko in njeno pro-imigrantsko politiko kaj radi molčali o splavu in kontracepciji, medtem ko so od nje zelo radi prejemali velike denarje za svoje (pogosto dvomljive) projekte.

Boli me, da tisti, ki mislijo, da so dolžni še naprej podpirati dosedanjo cerkveno politiko ‘skup držimo, pa bo šlo’, še vedno imajo glavni glas v naši Sloveniji. Še bolj pa je zaskrbljujoče, da se tako malo razmišlja in govori o najbolj ranljivih v naši sredi. Bomo zaradi ugleda in ljubega miru nadaljevali zlorabe in zamolčevanja? Kaj je že rekel Kristus o tistih, ki pokvarijo enega samega otroka? Škof Viganò je v svojem pisanju povedal, da je star mož in da je zdaj, ko je prišla pokvarjenost do najvišjega mesta v Cerkvi, dolžan povedati resnico, ker ve, da bo kmalu stal pred Gospodom, ki je pravičen Sodnik.

Lepo je slišati, da ima nek škof tolikšen strah Božji, da je pripravljen žrtvovati svoj ugled in morda celo osebno varnost. Zato njegovemu pričevanju še toliko raje verjamem. Kot kaže, nisem sama, kot so potrdili vzkliki Viganòjevega imena na trgu sv. Petra ob sklepu zadnje papeževe sredine avdience (TU).

38 KOMENTARJI

 1. Sicer se strinjam z vsem napisanim razen z začetkom. Pa kaj je z vami ljudje da je že en stik roke z glavo ( pobožati ) ali opazka za vas nadlegovanje? Ljudje smo ustvarjeni za to, da uporabljamo roke. Razen dotika po intimnih delih za mene in normalne ljudi ni spolno nadlegovanje.

  • G. Robert, naj Vas bo sram za ta odziv. Detajlov nadlegovanj ne bom razkrivala, a če ostaneva samo pri vsiljivih pobožkih in ‘nedolžnih’opazkah lahko pričujem, da lahko zelo rani človeka, sploh zelo mladega. Pravzaprav že lačno-umazane oči lahko močno ranijo mlado dušo, kaj šele več. Torej, sram Vas bodi!

    • Morda bi opisanim dejanjem lahko rekli spolno nadlegovanje. V nobene primeru pa ne vidim, da bi tu šlo za “nizkoten odziv”. V Sloveniji je žal zelo visoka toleranca za spolno nadlegovanje.

   • “Pravzaprav že lačno-umazane oči lahko močno ranijo mlado dušo …”
    Tako dobre izjave nisem na tem portalu že dolgo prebral …

   • Tadeja!
    Napisala ste prelomni spis, ki bi ga morali objaviti vsi slovenistanski mediji, pa ga, seveda ne bojo.
    Črkobralski ljudje, na dveh stolih sedeči Farizeji slovenskega tipa in, predvsem nečuteči ljudje, ki jih nikoli še ni stiskalo zaradi stiske zadaj za grodnico in jim ob krivicah še ni drgetalo srce in pa predvsem tehnični ljudje brez čustvene bivanjske inteligence čutne in dejavne skromnosti, Vam ne bodo v Vašem izvajanju lastne dejanskosti, o kateri absolutno ne podvomim niti za hipec, nikoli pritrdili. Vem, da pritrjevanja sploh ne iščete. Odlično!

    Pritrjevanja v bistvu niste, Tadeja, niti iskala, gre za Vašo sporočilnost in za nekaj opozoril in kdor Vas razume in sprejema, v redu. Če Vas kdo ne, ga spustitemimo, naj razpreda v tri krasne, ne se pustiti provocirati od tistih, mi niso poklicani.
    Hvala Tadeja.Učinkovito in Bogu všečno. Jasno, krasno in terjajoče – da bi se le čim večim “dušebrižnikom” iskrilo v notranjosti-med ušesi, mislim!

  • Kdo pri približevanju moškega in ženske prvi začne? Je tu kakšno pravilo? Če bi ženska začela, čeprav z nežnim dotikom, to ne bi bilo nadlegovanje? Moški smo se ženskam vedno približevali na rahlo agresiven način, tudi z dotiki in, recimo temu, neprimernimi besedami. Da ne govorim, kako agresivne so ženske do najlepših fantov (na srečo ne spadam mednje)! Kje so tu meje oziroma še dopustni odzivi? Te stvari je nujno potrebno pustiti take kot so. Osvajanje mora ostati, tudi če pljuska čez robove tako imenovanega lepega obnašanja. To je bistvo približevanja. In hkrati neskončni dokaz, da smo moški in ženske drugačni. Ozrite se okrog sebe. Kateri moški govorijo in imajo prijateljice? Samo tisti, ki čutijo kot ženske. Jaz absolutno nisem nobene ženske čutil, da bi mi bila lahko prijateljica, niti si tega nisem želel. V moškem in ženski je zanesljivo globoka želja po romantiki. To lahko doživi le, če med nami ostane prepad.

   Vse kaj drugega pa je seveda perverzno nadlegovanje. Da o pedofiliji ne govorim, ki je vredna najhujših kazni. Danes smo priče nerazložljivemu paradoksu: lobi, ki ima za enega od ciljev legalozacijo pedofilije, se preko svojih medijev zgraža nad duhovniki pedofili. Kot je ljubezen nedeljiva, je tudi pedofilija nedeljeva. Lahko to kdo imenuje bolehanje za teorijo zarote, jaz pravim, da za vsem stoji Lobi, enakomerno porazdeljen na vse “pore” družbe. Če boš odprl oči, boš te ljudi opazil v svojem okolju. Ponavadi gre za največje dušebrižnike. Njihov skupni imenovalec pa je izrazita fizična privlačnost.

   • Če je šlo za odraslo osebo (pa ne govorim o tistih malenkost nad 18) in punco pred 15. letom… Tam kakršno koli osvajanje ne pride v poštev.

 2. Zanimivo kako bi radi vso krivdo sveta naložili II. Vatikanskemu koncilu in sedanjemu papežu! Zlorabe so se dogajale že v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Verjetno so se dogajale že prej, a senzibilnost na tem področju ni bila tako velika, oz. je bilo nekaj tako splošnega, da se nihče ni posebej vznemirjal (še danes naj bi menda vsaka četrta ženska doživela nekakšno vrsto zlorabe, najpogosteje v družinskem krogu). Torej precej pred II. Vat. koncilu.
  Vigano trdi, da je Benedikt leta 2009 ali 2010 (pravi, da se ne spomni natančno kdaj) McCarrick-a obsodil na skrito življenje molitve in pokore ter prepovedal, da bi javno maševal ter potoval. Če je to res potem je nerazumljivo zakaj mu kot nuncij ni prepovedal, da bi javno deloval. 16. januarja 2012 se je McCarrick pridružil ameriškim škofom pri obisku ad limina, isti dan somašuje pri Petrovem grobu. 16. aprila 2012 je skupaj z drugimi sprejet v avdienco pri kateri papežu podarijo torto za rojstni dan. 27. februarja na splošni avdienci sedi dva sedeža naprej od kard. Schonborna. Isti dan skupaj z drugimi kardinali pozdravi papeža in se z njim rokuje. 10. maja 2013 Vigano somašuje skupaj s “kaznovanim.” Pa, da ne bom predolg. Če je Benedikt res kaznoval McCarricka potem je čudno, da se je ta vedel kot, da ni nič in da ga nuncij Vigano ni na to opozoril.
  Vmes se je tudi zvedelo, da sta dva novinarja (neravno papeževa prijatelja) sodelovala pri sestavi Viganojevega pisma. Zanimivo pa je tudi, da je bilo pismo objavljeno v jutru, ko je papež potoval na Irsko, kjer so zlorabe boleča tema. Namen je jasen. Papeža je treba sesut. Zlepa ali pa zgrda.

  • Tisto glede novinarjev pa res ni nobena skrivnost, Tosatti je sam javno povedal, da je Viganoju pomagal pri urejanju spisa. Tisto, da McCarrick ni spoštoval Benediktovih sankcij (da se je nekaj zgodilo, je potrjeno, navsezadnje je takrat moral zapustiti washingtonsko semenišče, kjer je prej živel), ne dokazuje, da do sankcij ni prišlo. Ne pozabimo, Vigano v pismu jasno poudarja vlogo tedanjega državnega tajnika Bertoneja, ki je očitno kril McCarricka (verjetno zaradi velikih vsot denarja, ki jih je McCarrick kot vodja fundacije “Papal foundation” redno zagotovaljal). Prav tako se sklada z Benediktovim odstopom, ko je videl, da mu ne uspe vzpostaviti reda v Cerkvi in da obstajajo lobiji, ki jim ni kos.

   Prav tako je tudi možno, da je Vigano želel z objavo v času obiska na Irskem škoditi papežu. Nobena skrivnost ni, da nista posebna prijatelja. In kaj? To še ne pomeni, da so njegove trditve neresnične. Morda so, jaz in vi tega pač ne moreva vedeti. Ampak prav groteskno je, kako skušajo nekateri, ki so drugače mnogo govorili o problemu klerikalizma, zdaj, ko je vpleten njim ljuba struja v Cerkvi, predvsem diskreditirati žvižgača (“kill the messenger”) namesto da bi se zavzeli za strogo preiskavo. Ne pozabimo, Vigano se sklicuje na dokumente, ki jih hrani nunciatura v Washingtonu in vatikansko državno tajništvo. Namesto tega pa smo dobili tipični politični “no comment” in orkestriran napad na Viganoja.

   • Razlika je ali neki cerkveni dostojanstvenik napiše pismo ali je pri tem sodeloval še kdo drug. Mimogrede: bila sta dva novinarja. To pač kaže na širšo kompicirano zadevo.
    Sicer se je Vigano pred dnevi ponovno oglasil in pojasnil, da so Benediktove sankcije bile “osebne in tajne.” Torej veliko vprašanje ali sploh obstaja kakšen dokument na nunciaturi. Je pa vseeno kuriozno, da je Benedikt kaznovanega gospoda večkrat nad vse prijazno sprejel v Rimu. Celo Vigano, že potem ko naj bi bil vedel za McCarrickovo kazen, ga je na nekem sprejemu prijateljsko pozdravil z “od vseh nas ljubljeni…” Torej: kdo je gledal stran?
    Kakorkoli. Papež Frančišek je McCarricka javno kaznoval, zdaj pa zahtevajo njegov odstop, ker se je pri tem obiral… Če je to tako potem bi morali še prej kaznovati Benedikta, ker ni bolj odločno posegel in Viganoja, ker ni dosledno izvajal papeževe sankcije.

 3. Domnevam, da je papež Benedikt izgubil bitko s cerkvenimi lobiji, ki nepravilnosti počnejo in jih tudi ščitijo. Verjetno je zato odstopil.

  Ti isti so verjetno izvolili papeža Frančiška, ki je zelo “progresiven”. Zagovarja ilegalne migracije, mlačnost pri spolnih zlorabah in morda še kaj. Videti je, kot da se KC vse bolj oddaljuje od evangelijskih sporočil ali temelja krščanske Cerkve.

 4. “Seveda ni bilo tako od vedno, kajti sicer človek si ne more predstavljati, da bi Cerkev prebrodila 2000 let obstoja s tako sijajnimi sadovi.”
  Zakaj ne?

 5. “Očitno je moralo iti narobe okrog koncila.”

  To je precej vpliven stavek v gornjem članku in po mojem mnenju je zelo hudo problematičen. Milo rečeno. Jaz sem čisti laik in nimam konkretnih podatkov, sklepam pa, da je res samo to, da so se po koncilu predvsem bolj začela pojavljati poročila o zlorabah. Preden se napiše tak stavek (glede koncila), je treba stvari malo logično razmisliti, da ne bi potem vnema za Cerkev potekala v slogu “kill the messanger”. (Če koncil v tem primeru postavim v vlogo messangerja).

  Življenje božjega ljudstva pred koncilom je popisala v svojih knjigah Milena Miklavčič. Takrat beseda zloraba najbrž sploh še ni obstajala. Mislim, da si, predvsem ženske, nikakor ne želijo nazaj v tiste čase.

  V sodobnem času moramo predvsem ženskam in vsem ostalim vrniti dostojanstvo, tukaj in zdaj, v tem svetu, v katerem živimo. To je bistvo. To je cilj. Ampak logično je, da je za dosego tega cilja potrebno poznati zgodovino, tako kot je. Čimbolj natančno, v skladu z našimi sposobnostmi. Seveda je treba biti tudi kritičen do vsega, kar je na novo prinesel koncil. Treba je ločit, kaj od tega je dobro za naš sedanji čas, kaj pa ne. Treba je iti tudi nazaj, pred koncil. Ni enostavno. Ampak posploševanje je pot v pekel. In pa, neumno si je delati nasprotnike tam, kjer jih v resnici ni.

 6. Verjamem, da je bila TK spolno zlorabljena, toda informacije, ki jih dobivamo bodisi iz Vatikana ali Amerike, so lahko napačne. Tako sta npr. tisti “fašistični” papež in tisti “fašistični” škof med 2. sv. vojno v resnici rešila precej Judov.

 7. Marcial Maciel je začel s svojimi serijskimi zlorabami že dolgo pred koncilom, in še to: zelo konservativno linijo je držal. Zato korupcije v Cerkvi rajši niti ne povezujmo s koncilom in liberalnostjo.
  Rešila nas bo samo popolna transparetnost in doslednost pri varovanju najbolj ranljivih, kar moramo zahtevati od vseh, tudi in predvsem od škofov in papeža.

  • Ker tisto obdobje ne moremo meriti z vatli današnjih dni, se spomnimo:

   Še konec šestdesetih in v prvi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja so bile revije z otroško pornografijo čisto legalne, med vodilne proizvajalke in razpečevalke otroške pornografije pa so se uvrščale Danska, Švedska, Nemčija in Nizozemska.

 8. Hvala in Bravo, Tadeja!

  UPAM; DA BOIDO TVOJE PISANJE BRALI NA RADIU OGNJIŠČE, V DRUŽINI IN, DA GA BODO PAZLJIVO IN POČASI S POSLUHOM PREBRALI SLOVENSKI PODPISNIKI LOJALNOSTI PAPEŽU FRANČIŠKU- ALI NEKAJ PODOBNEGA, PRED MESECI.
  ŽELIM SI, DA TVOJ SPIS PREBERE g.NADŠKOF ZORE IN p. CESTNIK, KI JIMA NEKATERE STVARI PAČ NE GREJO RADE V “PREŠTUDIRANE” GLAVE.
  Ne pričakujem, da se bodo našteti iz vrhnje cerkvene kaste sploh oglasili na globok izziv. Vem, da ravnajo zelo podobno kot skorumpirana rdeča kasta Kučanovih rojalistov Novega rdečega elitnega razreda. Čakali bodo in čakali, da se vihar in nevithe poležejo, potem pa bodo prišli s kakšno brezjajčno izjavo , morda Škofrovske Konference…
  ————————————————————————————
  Vedno sem bil navzven odprt Kristjan in sem bikl zelo ponosen na to.

  Zdaj pa me je zelo grdo sram.
  Ni me sram biti Kristjan, nikoli in nobena smrt tega ne more razklati.
  Sram, me je, da je tako vodstvo Cerkve v ZDA in, da je, kar je čisto na vrhu s papežem Frančiškom na čelu!
  Popolnoma je zapacal in oskrunil vodenje Jezusove Cerkve s Čilskim primerom-in misliti je bilo, da je sramote konec! Strašne so bile svinjske vesti o orgijah v Vatikanu samem med letom…tole iz Pensilvanije je pa vrhunski vrhunec satanskega zla, ki ga je skrival sam Papež, ki še na Irskem med zadnjo mašo govori in naklada, pa se mu med potjo nazaj vse podre na betico!
  Vrhunska sramota, ki terja takojšenj papežev nepreklicni odstop ne glede na morebitne podpore “istomislerčih” podpornikov iz špansko-portugalsko in , izgleda, slovensko govorečih delov sveta!
  Zakaj pa ?
  FRANČIŠEK, ODSTOP; SUBITO!
  To, kar je v zraku je katastrofa!
  Sram me je zaradi zadev na Irskem in strašno sram zaradi Viganojevega razkritja

  • Brihta.
   Absolutno je Jezusova Cerkev edina in prava in odrešenjska in v Nebesa vozeča, nihče niti ne poiskuša v neko kontra ali drugačno, smer. Zadeve same po sebi, po naravi procesa v katerem špila Frančišek in odloča Božja volja, kličejo po razčiščenju.
   Mislim, da je nekaj visokosti v slovenski Cerkvi , ki s strahom čakajo, da se oglasi/jo slovenski Vigano/ji.
   ——————————————
   Gre za Resnico.

   To pomeni, da naj Cerkev hitro prizna, kaznuje grešnike in jih obesi na sramotilne stebre ter izžene iz raja.
   Pričakujemo, da Frančišek absolutno ni izvzet, ne s Čilskim primerom, ki je huda sramota, sploh pa ne
   z tem iz Pensilvanije – in mora predstaviti nasprotno ter izkazati nedolžnost pri Viganojevih obtožbah.
   Pričakujemo, da bodo tožilci opravili svoje delo, sodišča pa tudi in to čimprej.
   Ob tem, ta moment še niti ne vemo, kaj je naslednji primer iz te vrste – verjetnost, da obstaja je zastrašujoča, v tretje gre silno rado.
   Kot stvari stojijo danes, bi Frančišek res moral biti kerlc in zadeve razčistiti in jih jasno, javno pojasniti, potegniti konsekvence – če se bo stvar razvodenela, bo posledično bobnelo še bolj!
   —————————————
   Tako, kot na R.Ognjišče in še kje, v prvi vrsti pisati o zarotah, o sovražnikih in o pristaših ter o tem kaj je kdo rekel, da je rekel in podobno-to ne sodi v iskanje Resnice.Ni prioriteta.

   Dejstvo je, Irska je briljantni dokaz, da so sprijeni duhovniki, škofje, kardinali – ljudje iz organizacije Cerkve storili huda in zla dejanja, jih prikrivali po vrsti, po vertikali in navzkriž, pa so dejansko butnile na plano in naredile Kristusovi Cerkvi strahotno škodo.
   Čile in USA sta zdaj še veliko razsežnejša in groznejša.

   Povejte mi odgovore:

   Kako more duhovnik po zlu, ki ga je storil, celo ponovil, stopiti pred oltar in v roke vzeti Kristusovo telo in ga deliti ljudem?
   Kako zmore njegov predstojnik to skrivati, dolgoletno prikrivati in se pred Bogom delati, kot, da se ni zgodilo nič ter nadaljevati z učenjem Božjih otrok?
   Kako takim ljudem poslati lastnega otroka v šolanje za Božjo službo – ko se šušlja in govori, vrabci ćivkajo, da so tam učitelji, profesorji, ki slovijo po homoseksualnosti ter da na šolanje tudi težijo fantje, ki imajo nagnjenja – pa nihče ne razpravlja javno o problemu, kaj šele o reševanju/omejevanju in preprečevanju…?
   Vsem politikantskim in egoističnim pisunom o tej zadevi zadnjih tednov in papežu Frančišku postavljam zadnje vprašanje :

   Ali veste kako bi jaz reagiral, ko bi izvedel, kaj so storili mojemu otroku pri veronauku, mladcu v semenišču ?
   BOLJE, DA NE VESTE.

   In trdim: Človek popolnoma čiste vesti novinarjem nikoli ne bi rekel:”O tem pa vam ne povem niti ene same besede. Vzemite v roke moje pisanje in ga študirajte, sodite,…itd”

   Bojim se, da je to tako hudo, da bo moral red narediti sam Bog oče! In to je to.

 9. Nobene realne spolne zlorabe sam ne bi prikrival ali pustil nekaznovane, ampak- tole ni realna slika obraza Katoliske cerkve. Ni in ne more biti. Domnevam tudi, da je povod obtozevanj Franciska v drugih teolosko nazorskih temah in ne v prestopkih glede spolne morale. Preprecevanje seksualne izprijenosti pa naj sledi znanstvenim, predvsem psiholoskim in medicinskim vedenjem. Protestantizem in pravoslavje imata mnogo manj tovrstnih problemov, ker klerikom omogocata normalno in moralno spolno zivljenje. Neproduktivno in destruktivno za Cerkev je, da je ta tema kot srediscna stalno prisotna. Samo pomislimo na posledice pri obiskanosti verouka, zakramentov ipd. Normalno, ljubeco in odnosno spolnost torej namesto nevroticne, izkrivljene, izprijene. Kdor pa je lahko srecen brez, pa seveda tudi prav. Samo da ne postane zamorjen in sprevrzen. Cerkev naj bo vir duhovnega zdravja, ne sprevrzenosti. Verjamem, da vecinsko se vedno tudi je.

  • Izprijenost ni znstvena tema, ne psihološka, ne medicinska. Obravnava se jo tako, kot se, prek nadrejenih struktur.
   Vsekakor velja opozoriti, da gre za silno napihnjeno zadevo, namenenjeni predvsem naslajanju javnosti in prodajanju časopisov. Problem otroške prostitucije je recimo vsaj 100 ali 1000 krat večji, pa nič. Še legalizirajo naj prostitucijo in sploh ne bo več mogla biti problem. In ravno ti, ki vpijejo o zlorabah, bi najprej legalizirali prostitucijo.

  • Ravno te posledice IF, so cilj teh napadov. Cerkev je najšibkejša ravno pri verouku. Udarec tam je najbolj boleč. In vse to dobro vedo ti lažni dušebrižneži in svetohlinci.

  • “Preprecevanje seksualne izprijenosti pa naj sledi znanstvenim, predvsem psiholoskim in medicinskim vedenjem.”

   No pa prepustimo! Pa poglejmo!

   ” Protestantizem in pravoslavje imata mnogo manj tovrstnih problemov …” Raziskava? Ali mnenje?

   “… ker klerikom omogočata normalno in moralno spolno življenje.” Pedofilija oz. homoseksualnost DOKAZANO nimata nobene povezave s celibatom. ZNANSTVENO DOKAZANO.

   Sedaj pa, gospod IF jaz vam ne bom več lepil znanstvena dognanja na vaše mnenje. Mir in vse dobro vam želim!

    • Sveti nadangel Mihael,
     brani Zdravka v boju,
     bodi mu v pomoč zoper zlobnost
     in zalezovanje hudobnega duha.
     Ukroti naj ga vsemogočni Bog,
     ponižno za to prosimo.
     In ti vodnik nebeške vojske,
     satana in druge hudobne duhove,
     ki hodijo po svetu v pogubo duš,
     z Božjo pomočjo v pekel pahni.
     Amen.

 10. Tako velika religiozna organizacija kot je KC vključuje tako razmeroma čiste kot umazane člane. Med drugim naj bi bila svetilnik morale. Toda ti , čeprav napihnjeni dogodki, tako umazejo celotno Cerkev, da izgublja svoje duhovno in družbeno poslanstvo. Sedaj je lahka tarča svojih nasprotnikov in povzroča dvome v svoje poslanstvo tudi pri članstvu.

  Upravičeno, namesto da bi brez milosti iz Cerkve izločili dokazane pedofile, so jih ščitili.

  Mnogi so o duhovnem poslanstvu KC dvomili že prej, sedaj je močno omajano tudi njeno moralno poslanstvo.

 11. “napihnjeni dogodki”?
  Če bi v Sloveniji naredili podobno preiskavo kot v Pensilvaniji, bi bili rezultati verjetno zelo podobni.

  • Ah, ne bi bili tako visoki. Ceprav gre pri Penns.za zelo veliko drzavo in dolgo spremljano obdobje. Rad bi slisal izpovedi teh zlorabiteljev, kaj so mislili, ko so poceli to gnusobo. Ne dojamem, da razumen clovek ne bi imel toliko kontrole nad sabo. Intelektualec in celo duhovnik …

   • Še hujše je, da so njihovi škofje to vedeli, prikrivali in s tem omogočali nove zlorabe. V Sloveniji ni nič boljše.

 12. Spoštovana Tadeja Kerže. Če želimo kaj izboljšati, bi bilo prav, da bi namesto svojega imena objavili ime in priimek duhovnika. Pa tudi njemu nadrejenih – dekana in škofa. Ob globokem spoštovanju Vam očitam, da ste se izpostavili, ne da bi obelodanili krivcev.

  • Zakaj “očitate”?
   Niste sposobni hvaležnosti in pohvale za to, da končno začnemo odkrito govoriti o tej temi?

Comments are closed.