Konec desne pravljice

21

Pravzaprav je Nicolas Sarkozy presenetil. Njegovih 48,8 odstotka glasov je več, kot mu je napovedala katera koli predvolilna anketa. Kljub temu je veliki poraženec včerajšnjega večera. Ne samo on, marveč vsa francoska in evropska politična družina, ki ji pripada. Končuje se namreč razmeroma kratkotrajno obdobje, ko je imela škarje in platno na evropski sceni docela v svojih rokah.

Slabo izkoriščeni čas?

Seveda po lanskoletnem prevzemu oblasti v Španiji desnosredinske stranke še vedno odločajo o usodi največjega števila velikih držav Evropske unije. Njihove dominacije niso mogli resno ogroziti padci vlad na Slovaškem, Nizozemskem in v Romuniji. Francoski Hollandov uspeh ima nasprotno izjemen simbolni učinek. Na podlagi dosedanjih izkušenj je moč sklepati, da bo tesni socialistični zmagi na predsedniških sledila precej obilnejša na parlamentarnih volitvah, kot je bilo ob  Mitterandovi vselitvi v Elizejsko palačo  leta 1981. Čeprav je celo današnji izid deloma uravnotežen s (sicer nenavadno pičlo) relativno večino konservativcev v Grčiji, bo vsekakor zgled za ostale volilne preizkuse, tudi za tistega v nemškem vlečnem konju leta 2013. Angela Merkel navsezadnje ni naključno nenavadno dejavno posegala v prizadevanja za vnovično izvolitev kontroverznega Sarkozyja.

In ko so se volivci odrekli njemu, so se pravzaprav začeli odrekati neki politični paradigmi, ki se je nekaj leta zdela neustavljiva. Zdaj postaja varčevanje kot religija že nekoliko nadležno, tudi velike besede o neuspehu projekta multikulturalizma  niso prinesle skoraj nikakršnih sadov. Gospodarska kriza in tesnobna občutja zaradi spreminjajoče se demografske podobe Evrope se povprečnemu prebivalcu celine po desnem intermecu ne zdijo nič manjši, četudi se je zlasti v Nemčiji zgodilo kar nekaj premikov na bolje. A zlobneži bodo rekli, da je zanje najbolj zaslužen bavbav desničarjev Schroeder.

Kajpak stvar za konservativne stranke še zdaleč ni tako tragična, kot se jim gotovo zdi ob grenki francoski piluli nocoj. Pred dobrim desetletjem je bil skoraj ves kontinent politično obarvan rdeče, a tudi to stanje ni trajalo kaj dlje od sedanje pravljice strank članic Evropske ljudske stranke in njihovih prijateljev. Razplet grških volitev pa dopušča hkrati možnost, da na prizorišče na velika vrata vstopajo politiki in gibanja s popolnoma drugačnimi zamislimi o družbi, kot jih imajo tisti, ki so vsaj na zahodu celine  diktirali tempo ves čas po drugi svetovni vojni. V tej luči je skoraj tolažilno, da je levičar Melenchon v Franciji ostal skoraj povsem na obrobju in da njegovi privrženci niti pri Hollandovi zmagi niso odigrali tolikšne vloge, kot jo je marsikdo pričakoval.

Foto: Wikipedia

 


21 KOMENTARJI

 1. Gloire a la Grande Nation!

  Francija je spet pokazala svojo veliko svobodnjaško in napredno dušo!

  Tako kot v slavnih letih 1789 in 1848 Francija tudi tokrat kaže pot celi Evropi.

  • Janko: kam pelje ta po tvoje proslavljena pot Francoska? Pod giljotino ali na Kransko krast kure??

 2. Ko berem Janka in Aleša, se ne morem znebiti občutka, da želita ves svet prebarvati na rdeče oziroma črno (ali belo ali …). Zato ju opozarjam, naj se s svojimi barvami ne igrata blizu mene! Lahko ju celo ugriznem!!!

 3. Bomo videli, kaj bo realnost tega novega francoskega predsednika.

  Taki ukrepi, ki jih je zagovarjal, bi Francijo pokopali.

 4. To je slabo za Francijo in Evropo.

  Komunisti, socialisti in socialdemokrati so povsod po svetu vedno dokazovali in dokazali, da ne znajo ne vladati in ne gospodariti.

  • Ja, to se vidi pri nas, ko so na žaru že sedemdeset let – vso moralo so spridili!

 5. Znajo se pa prilizovati ljudem in jim dajati všečne obljube. Tokrat je zmagal, prvič po 20 letih, vprašanje kdaj bo spet. Naj zmagajo kdaj tudi socialisti, saj desnica ni popolna. Potem bo pa spet normalen svet.

 6. Še najbolj slikovito opiše zmago socialista Hollanda praznovanje na trgu Bastille. Plapolale so rdeče zastave , zastave Maroka, Alžira,.. vse razen francoske trobojnice. Na prireditvi poraženca pa so plapolale same trobojnice. Zmaga multikuturizma , internacionalne, ki ne potrebuje suverenosti , lastne identitete. Za francosko družbo, ki je bila stoletja grajena na asimilaciji prišlekov, ki vidi v komunitarizmu razpad nejnih vrednot in pristajanje na anglosaksonski vzorec države, kjer med nacijo in državo ni enačaja, je to sigurno najbolj šokanden rezultat teh volitev.

 7. Se vidi, da o globokem zakulisju francoske (pa tudi svetovne) politike nimate dosti pojma.
  Realnost je taka: Franciji že od velike revolucije leta 1789 v zakulisju vlada prostozidarski Le Grand Orient. Ta postavlja in odstavlja kralje, predsednike itd. Zdaj so pač nastavili Hollandea, pred petimi leti so pa Sarkozyja, a se ta ni dovolj izkazal, da bi mu milostno podelili še en mandat
  Celo cesar Napoleon je vsak mesec enkrat, občasno dvakrat, hodil na les instuctions v to ložo.

 8. NORCI: kaj je levica in kaj je desnica, to je vprasanje za nase novinarje in sploh vse Slovence?

  Ni to to, da si nadenes izraz, naziv, “levicar” in se ti nad glavo sveti krogec vzvisenosti in lahko pljuvas in hodis po onih, ki si jim tudi sam nadel ime “desnicar”! Postavil v senco.
  Za imenovanje “levicar-desnicar” obstajajo stari in zelezni kriteriji, ki pa jih nihce ali ne uposteva ali jih ne pozna!
  Desnica je varuh tradicije, kapitala, in evolucije, knzervativna.
  Levica je zazrta v jutri in naklonjena hitrim spremenbam, bojevita.
  Danes pa se v SLO prostoru za “levicarje” proglasajo ekstremni norci, laznjivci, super kapitalisti, roparji, konzervativci, hlapci plazenja pred Jankovicem, zombiji s Titovkami na lobanjah in pampersih v razkoraku, zeljni krvi, zazrti v NOB in OF! Dalec od realnosti, dalec od prihodnoti, nekje v zlagani preteklosti zlocina in krvi. Hocejo ustaviti cas in uiti kazni. Shizofreni norci.
  Narobe svet!
  Ti isti tulijo o Jansevi diktaturi, fasizmu, skornjih, germanofiliji,…..
  Ti isti tudi nas, pametne, razsodne, zazrte v jutri, nazivajo, tlacijo med desnicarje in nas oblivajo z lastnim gnojem.

 9. FRANCOSKI SCHROEDER , ki je v NEMČIJI podvojil brezposelnost //na 5, 2 miljona // , zadolževal proračun itd…. NEMCI imajo z gospo MERKEL srečo , francozi pa z novim predsednikom HOLLANDESom , socialistom , smolo , samo obljubljal je kako bo delil ! !
  ŠE JIH BO BOLELA GLAVA !

 10. Za francosko mentaliteto je to, da so spustili socialiste na oblast, preveč tvegana odločitev.

  Nekaj takega, kot je bil za Balkan apokaliptični lomunizem.

Comments are closed.