Končno tudi peticija ZA privatizacijo

53

zaEna izmed največjih ovir našega razvoja v zadnjih 25-ih letih je vsekakor neizvedena privatizacija. Slovenija še danes ostaja država z enim največjih deležev državnega lastništva podjetij med državami članicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter enega najnižjih deležev neposrednih tujih investicij v EU.

Privatizacija se v vseh 25-ih letih, od osamosvojitve naprej, predvsem ni zgodila zaradi klientelističnih interesov večinoma »prebarvane« politike in s strani politike nastavljenih direktorjev vseh večjih državnih podjetij. Lahko bi mirno rekli, da v resnici zaradi tega še nismo zaključili naše poti iz socializma ter se otresli gospodarske krize. Rezultate poznamo.

Pobudnik pompozno predstavljene, ter v »mainstream« medijih promovirane peticije za preprečitev »razprodaje«,dr. Mencinger je ob zavajajočih trditvah o prodaji državnih podjetij zamolčal razloge za privatizacijo. Kako kredibilen je sogovornik, pobudnik peticije proti »razprodaji«, lahko ugotovimo iz njegovih preteklih dejanj in izjav …

Namreč že ob prvem poskusu privatizacije, kmalu po osamosvojitvi, je dr. Mencinger v Demosovi vladi zagovarjal drugačen način privatizacije, kot jo je takratna vlada s certifikati, ki jih je želela razdeliti med ljudi, kar je bil tudi eden poglavitnih razlogov, da je padla Demosova vlada. Dr. Mencinger si je že takrat zamislil privatizacijo, ki bi jo izvedli »managerji« taistih podjetij, čeprav na koncu lahko priznamo, da se je tudi z razdeljenimi certifikati zgodilo ravno to – s pomočjo politike. Takrat ga ni motilo dejstvo, da bi na ta način oškodoval vse državljane Slovenije, ki naj bi po njegovem mnenju zgradili ta podjetja. Danes razlaga ravno obratno zgodbo … Ali dejstvo, da so on in njegovi ožji družinski člani sodelovali v privatizacijskih procesih, ne ruši njegovih današnjih izjav o zasebni in državni lastnini in s tem njegove kredibilnosti? Da ne govorimo o njegovih napovedih o propadu evra in zatonu ZDA …

Zakaj je privatizacija tako pomembna in nujna za razvoj gospodarstva in s tem same države?

1. Večja učinkovitost podjetij. Zasebna podjetja imajo profitni interes za zmanjšanje stroškov in so zato bolj učinkovita. Državna podjetja imajo drugačne cilje, zato praviloma ne dosegajo enakih rezultatov.

2. Ni političnega vmešavanja v upravljanje in vodenje podjetij. Politično nastavljena vodstva podjetij upravljajo podjetja pod političnimi pritiski, za »plačilo« svojih političnih botrov, ne v skladu z ekonomsko in poslovno logiko podjetja, ki zagotavlja dolgoročni razvoj in rast podjetja.

3. Dolgoročno upravljanje s podjetji. Vlada, ki preko nastavljenih vodstev upravlja z državnimi podjetji, deluje le na kratek rok do naslednjih volitev, zato privilegira populistične ukrepe in projekte (s pomanjkljivo ekonomsko in poslovno logiko) ter hkrati ni pripravljena vlagati v izboljšanje infrastrukture podjetja, ki je pomembna in v korist podjetju na dolgi rok.

4. Lastniki podjetja. Vodstva zasebnih podjetij so neprestano pod nadzorom lastnikov, zato skrbijo za učinkovitost in s tem za dobičkonosnost podjetij. V državnih podjetjih tega pritiska ni, zato niso dovolj učinkovita in konkurenčna.

5. Povečana konkurenca. Privatizacija večinoma pripelje do povečane konkurence na trgu, kar je največja spodbuda za izboljšave in učinkovitost podjetja. Povečana konkurenca pomeni tudi nižje cene in večjo kvaliteto za potrošnike. Če privatizacijo spremlja tudi proces deregulacije gospodarstva, je učinek povečane konkurence še bistveno večji.

6. Kupnina. Ob privatizaciji država pridobi kupnino, ki jo lahko nameni za odplačevanje dolga, javne programe itd.

Vsi navedeni razlogi za privatizacijo so usmerjeni v zagotavljanje blaginje za ljudi. Model političnega podjetništva in centralnega planiranja naših zadnjih desetletij ne bo kar čudežno naenkrat začel delovati, če bomo le nastavili »prave« ljudi. Priložnosti za to je bilo dovolj, pa vendar rezultatov ni od nikoder.  Težava niso ljudje, ampak sistem.

Trditev, da je večina državljanov proti privatizaciji, je postavljena na trhle noge. To dokazujejo podpisi nove peticije ZA privatizacijo, teh je že skoraj 7000, in to le v nekaj dneh.

Podpisniki peticije ZA privatizacijo pozivamo politiko, da na seznam prodaje uvrsti vsa podjetja, ki delujejo na konkurenčnih trgih in katerih lastnica je država. Konec naj bo obvladovanja podjetij v državni lasti. Kot edini kriterij za prodajo naj se upošteva najvišja ponujena cena.

Želimo deželo, kjer se z odgovornostjo, poštenjem in trdim delom pride dlje kot s političnimi poznanstvi. Želimo zdravo gospodarstvo, ki v poštenem tekmovalnem okolju, brez vmešavanja politike, ustvarja delovna mesta in blaginjo za vse. Ekonomska znanost je ugotovila, da sta zasebna podjetniška pobuda in prosti trg učinkovitejša od političnega podjetništva in uradniškega centralnega planiranja. Zaradi neupoštevanja le-tega plačujemo previsoko socialno in gospodarsko ceno.

Po 25-ih letih državne lastnine, koruptivnega upravljanja, laži o umiku države oz. politike iz gospodarstva, političnem kadrovanju, … je jasno, da država ne zmore in ne zna upravljati z državnimi podjetji … Da se izognemo novim izgubljenim desetletjem ter da končno okusimo politično stabilnost, gospodarsko rast in splošno blaginjo, podpišite peticijo ZA privatizacijo.

Pripis uredništva: peticijo za privatizacijo lahko preberite in podpišete na povezavi.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


53 KOMENTARJI

 1. Poskrbimo, da zberemo več podpisov kot tisti, ki privatizaciji nasprotujejo. Tu ne gre več za politično opredelitev pač pa za preživetjje Slovenije. Saj ne moremo biti otoček sredi normalne Evrope

  • Zakaj je študentarija tako pasivna ? Običajna družba ima avantgardo v študentih univerze! Študentje v Sloveniji so zadovoljni z boni za hrano.

    • Se strinjam. Upam in želim, da vseeno malo razmislijo in se kaj zganejo. Enako želim za 100.000 brezposelnih, saj jim bo privatizacija omogočila zaposlitev.

 2. Ali je res šele danes pravi trenutek za dvig proti tej požrešni rdeči pijavki? 25 let, vrženih stran, koliko propadlih podjetij, posameznikov, življenj in lepih dni? Zakaj šele danes?

 3. Žalostna je slepota Slovencev. 25 let na 45let podlage.

  Imam gimnazijskega sošolca, ki ga je SD stric spravil po faksu na vrh mercatorja. on je 20 let lapal, da bi prodaja pomenila, da bi slovenija postala romunija. Take strašljive demagogije delujejo.

  V tem casu ne morem prepriprepričati številnih katolikov in nekdanjih privržencev demosa.

  Vsa pohvala udarnim nekdanjim Dlovcem, pridnim, zelo številnim Sdsovcem in znanim nsijevcem.

  Vsa pohvala pametnim in pogumnim Slovencem, ki so podpisali Plebiscit 2.0, ki je za preživetje naših otrok veliko pomembnejši kot P1.0.

   • Če je nadškof pred 25 leti podprl osamosvojitev, mora danes podpreti tudi ta izhod iz komunistične frizlove kleti.

    Vsak demokrat bi si moral to prizadevati. Za državno lastnino so samo nacional-socialisti, fašisti in komunisti, torej vse frakcije socialistov. Še zdrav levičar je močno distanciran od tega.

    • Pogrešam podpise duhovnikov, škofov.

     Ker ti bi morali biti kot Mojzes, ki se vrne iz pogovora z Bogom na gori Horeb in zasači brezbožno ljudstvo, ki časti zlato tele.

     Ta srebrnina, ki zaradi komunistov rjavi, čeprav jo ves čas zalivajo s krvjo davkoplačevalcev – je zlato tele socialistične VRAŽEVERNE sekte, ki nas ima v oblasti.

     Kaj je naredil Mojzes? Raztreščil je zlato tele.
     Zakaj tega ne morejo narediti slovenske duhovne avtoritete?
     Ker niso duhovni ali
     ker niso avtoritete ali
     ker niso nič od tega?

     • Kdaj in kako in če sploh prodati državno lastnino v gospodarstvu, ni tema, o kateri bi se zavezujoče izrekalo vodstvo neke cerkve, neke verske ustanove. Če tega ne razumeš, potem ne razumeš osnovne ločnice med področjema svetnega in duhovnega.

      Seveda nič razumnega nikomur ne brani, pa če je laik ali klerik, da se o tem po lastnem premisleku ne bi svobodno izrekal. Kot tudi nikomur ne gre kratiti pravice, da se o nečem ne izreka, pa iz kateregakoli razloga se ne želi.

     • @IF:

      Verjetni nisi prebral kar sem napisal. Ali pa nisi želel razumeti, ker mislim, da sem zelo natančno pojasnil.

      Lastnina, “SREBRNINA” v resnici pa železnina, ki hitro rjavi ( zaradi socialistične kraje: MAFIJE in zaradi socialističnega parazitiranja socialistične birokracije) ima VLOGO ezoterične VARNOSTI, zlagane SOCIALNOSTI, nebeškosti. Vlogo ZLATEGA teleta.

      Socializem na tem ZLATEM TELETU je vraževaren NEW AGE verovanje. To je praznoverje, slepa vera, zblojenost. Duhovna avtoriteta mora na to duhovno ZLO jasno in odločno DUHOVNO ODGOVORITI.

     • Imaš prav IF, ampak to velja za normalno državo. Ti ves čas izhajaš iz tega da smo normalna država. Pa nismo. Od revolucije naprej smo postavljeni na glavo. In nekateri so to staje sprejeli za normalno.
      Če smo prej imeli “družbeno premoženje”, torej premoženje brez titularja, ga je država potem ponovno uzurpirala, ko se je razglasila za titularja. Nič dosti drugače od nacionalizacije leta 45. Še enkrat isto. In če smo takrat s tem dobili diktaturo proletariata in državni kapitalizem, ga imamo sedaj spet. Državni kapitalizem. Ta je na današnjem trgu nevzdržen!

 4. Še en bistven razlog za privatizacijo:
  Država je nelojalni konkurent. Država dobi kapital z davki, zakonsko zapovedanimi davki. In s tako pridobljenim kapitalom nastopa na trgu proti zasebnikom, ki morajo prodati svoje izdelke, da pridejo do kapitala. Kupcem ni zapovedano kupovati njihovo robo.
  Zato državni kapitalizem uničuje trg in konkurenco.

  Samo v monopolnih storitvah je država upravičena biti lastnik kapitala. Železnice, ceste, luke, vse manj že energija, telekomunikacije, čeprav bi tu še lahko bila lastnik. In če monopoli delujejo z izgubo, je to lahko dobro, zaradi dostopnosti vsem.

 5. Kot prvo je dobro, da so liberalci izpeljali ta projekt in da so ga v SDS in NSI podprli s podpisi.

  Posebej moram pohvaliti SDS. Tam najdem polno podpisov mojih znancev in prijateljev.

  Veliko manj je podpisov NSI, od SLS pa sem zaznal samo Žerjava.

  Tudi v mojem kraju in odboru sem kot liberalec naredil email pritisk. A brez tega sta samo dva člana podpisala iz našega kraja, eden je bil proti, druga ključna oseba pa je obljubila, pa še do danes ni podpisala. Morda je 30% krajevnega odbora danes podpisalo.

  Tudi velika kriza je v duhovnih katoliških gibanjih ( SKŽ, Prenova v Duhu, obe Zakonski skupini: katastrofa ..), ki nimajo niti 10% pokritosti. Obvestil sem številne, a od večine ne najdem podpisov. Pa sem šel še telefonsko včeraj čez. Pa ni kaj dosti boljše.

  V službi sem 5 od 100 poslal email in z njimi govoril, ker so orto katoliki bili nekoč. Pa mi je ena sošolka in sedaj sodelavka včeraj zabrusila, da je proti prodaji SLOVENSKE lastnine, ker pozna primer Leka, kako sedaj malo plačuje društvom.

  Od mojih prijateljev so do sedaj podpisali sami taki, ki imajo normalen zakonski odnos, kjer žena spoštuje moža in mož ljubi ženo. Oba, z enim priimkom. Oba sta se podpisala. Velikokrat so se samo možje podpisali.

  Dobro se vidi za številne, ki so samo moški ( borci) podpisani, žena pa ne, ker je drugačnega mnenja in doma dominantna na vseh področjih, tukaj “pa se noče mešati v politiko”.

  Ponekod so podpisani znanci in žena z dvema priimkoma. Tudi vse žene, ki imajo 2 priimka – že to je dokaz trhlosti zakona in dominance ženske, ki moža pritiska s permisivnostjo tudi na področju politike in gospodarstva.

  Glavni problem socializma, avtohtonega slovenskega provincialnega zastonjkarskega socializma je ženska. Ki je dobila dominanco v zakonu in družini, hkrati pa pada prav na vse politične in populistične socialistične finte UGODJA skozi njihove parole.
  Slovenska ženska ni tako glupa, da bi padla na modre učke nekega mehkocurnega birokrata centralnega planerja. Slovenske ženske so zaradi birokratskih služb 100% oprane z “ugodjem” socializma. Doma pa dominirajo nad možmi. Pol pa imamo DL in Cerarja. Ali pa tik pred penzijo in kasneje Desus. UGODJE in skrajni EGOIZEM socialistk in posredno tudi njihovih mož in sinov Lukcev Mesecev.

  • Ni kaj – prava ekspertiza o ženskah. 🙂 Jo je prebrala vaša žena? 😉

   Imam en priimek. Enega moža. Nobene (uradne) službe, a dela krepko čez glavo. Ne dominiram nad možem … Dokaz? Podpisala sem peticijo – mož (še) ne. (Ma ne da ne bi hotel: ni še imel prilike niti da bi se seznanil z njo: on dela v gospodarstvu! To zna biti za “birokrate” kdaj tudi nepredstavljivo naporno in (neplačano) razpotegnjeno krepko preko uradnega delovnega časa …)

   • Sem ji ustno povedal to ugotovitev, ki mi je včeraj klinkila v pogovorih z znankami in ko sem gledal priimke znancev in znank in ugotavljal zakaj je samo mož napisan, žena pa ne. In zakaj ravno tisti ne podpišejo, kjer ima žena oba priimka.

    Hvala, Marta.

    Najbolj boleče je spoznanje, da starejši od 60 let tudi v NSI odboru mojega kraja ne podpisujejo, ter da se tudi mladim iz krščanskih skupnosti večinsko J..E za našo prihodnost.

    A ni ponižujoče za Slovenske ženske, da se zaljubljajo v sivolasega starčka z velikimi modrimi očmi. One so v resnici zaljubljene v večini v socialistični javni sektor in parole socialističnega UGODJA.
    Potem pa svojo prevlado nad možem in otroci dosežejo, da so še ti hlapčki prav take spužve.

 6. Konzervativci, kritika konzervativna:
  a je kdo od njih podpisal. Niti enega nisem našel!!

  Kaj pa tukajšnji forumski navijači SDS:
  Hrvatini, Lucijan, Riki, IF, mali martin: ali ste podpisali?

  Kaj pa NSI: Roman, robert, Robert?

  • Čeprav nisem omenjen, pa sporočam, da sem peticijo “za” podpisal nekje ob številki podpisanih 3000, inicijalke pa so M.D

  • Pavel, peticijo sem podpisal med prvimi, tudi člani ožje in širše družine. Pridobil sem tudi nekaj sosedov in večino sodelavcev! Tako, da je tvoj dvom odveč!

   Glede tvojega “navijaštva”. Večrat sem napisal, da sem volilec in član nsija, sem pa kritičen do nekaterih potez, s katerimi nsi daje legimiteto komunajzlom. Torej ni vse zlato kar zraste v tvoji glavi !

   • Maš prav. Ni vse zlato v moji glavi. So tudi možgani. Ki včasih tudi kaj narobe naredijo.

    Pohvalno za podpis, nisem verjel. Še bolj, ker je vsa tvoja družina. Žena? Imaš ženo?

    Zakaj si podpisal? Iz prepričanja in argumentov ali
    zato ker je vodja med prvimi podpisal?

  • Malo preveč optimistično je pričakovanje, da bom jaz odgovarjal na vprašanje pod poimenovanjem – “forumski navijač SDS” 😉

     • Tuhta in nič ne naredi – to dela povprečen Slovenec že 25 let na 45 let podlage. Pa rad ima gostilniško kreganje o Janši , Kučanu in Toninu.

      Vse, samo, da se nič ne premakne na bolje.

  • pavel: “Kaj pa tukajšnji forumski navijači SDS:
   Hrvatini, Lucijan, Riki, IF, mali martin: ali ste podpisali?”
   ==========

   Sem podpisal, verjetno prej kot vi, saj sem bil na cca 1500. mestu. Pa če še niste opazili (nemogoče, da ne bi), sem bil prvi, ki je na tem forumu prilepil link strani “Za privatizacijo”, prej kot vi. Toliko vam navijaču NSi-ja.

 7. Žena in sam sem podpisal peticijo. Nujno rabimo še peticijo proti obveznemu plačevanju RTV SLO prispevka, tudi RTV bi bilo potrebno privatizirati potem pa si naj levaki sami plačujejo svojo propagando, poslušajo jo tako ali tako že sedaj samo oni.

  • Takoj, ko to uredimo, se tudi meni zdi najboljša možnost, peticija za UKINITEV prisilnega financiranja RTV, tako s strani davkov kot neposrednega trganja.

   Tisti, ki plačujemo moramo ves čas poslušati nagravžno propagando, neprofesionalnost in pristranskost urednikov in novinarjev, ki perejo možgane prav tistim “malim ljudem”, ki imajo zaradi revščine opravičenost plačevanja.

   Se pravi z našim denarjem to delajo. Mi plačujemo, da nas ta RTV mašina klofa 50x na dan na g.

   • Ja, to sem tudi jaz predlagal v nekem drugem komentarju. Tole z električnim priključkom in naročnino je res bosa. Sploh danes, ko je toliko kanalov. Naj se plačuje tako kot drugi kanali: kar operater, da v paket, to se plačuje. To je stvar operaterja in tv hiše.

    Saj, če bi bila to ok tv, ne bi bil problem. Tako pa, da moramo financirati kačji brlog, pa hvala lepa.

   • Mi smo to vsaj delno uredili že pred mnogimi leti: s poroko sva se odpovedala televiziji. Kljub temu zahtevajo prispevek za radio (3,77 eur/mesec), čeprav ga (nacionalnega) niti pod razno ne poslušam …

  • Tudi sam sem za peticijo proti obveznem RTV prispevku.
   Sam sem šel celo tako daleč, da sem se pred leti odpovedal televiziji, odjavil kabelsko TV in šel na RTV odjavit televizijo in radio. Telekom sem zapustil takoj, ko se je pojavil T-2 (in imel cca pol leta težav, ker so mi zavlačevali odjavo), Delo pa sem odpovedal že leta 1997 (in imel pol leta težav z njimi, ker so mi stalno pošiljali račune in časopis, kljub odpovedi) Se informiram samo preko interneta, Vsebine RTV SLO (poročila, …) pa spremljam preko MMC-ja.
   Če bi vsi naredili toliko kot sem sam, bi dominantna levičarska trobila že zdavnaj bankrotirala.

 8. Dejmo pogledati koliko starih Demosovcev je podprlo to peticijo.

  najdem samo Tomažič, Janša.

  Hribarja nista, Bučar in Mencinger, Plut so na kontra peticiji, Bavčar, Rupel, Peterle, Gros, Oman, Podobnika??? Ne najdem.

  Jože Dežman, Roman Leljak, Igor Omerza?

  Nova revija, Društvo pisateljev, kulturniki: zapiti pijančki na večnih subvencijah? Niti eden, so vsi na nasprotni strani.

  Podpis je lakmusov papir demokratičnosti vs UDBA, komunizem, Fritzl klet, prestrašene Fritzlove žrtve

  • Rupel je med podpisniki.
   Da starejši od 60 let ne podpisujejo ni res, jaz sem stara 80 let.
   No tudi enega duhovnika sem našla med podpisniki.
   Ker sem za podpisat tudi malo agetirala; dvema duhovnikoma sem poslala peticijo , nobeden ni podpisal. Mnogim mladim sorodnikom, od vnukov naprej sem tudi poslala peticij, ŽAL brez uspeha.
   KLJUB TEMU JE PODPISOV ŽE SKORAJ 8000. ČISTO VSEENO PA NAM LE NI !!!

   • Super. Moj poklon, da ste pri 80-ih še tako bistra in aktivna, bolj kot naši “penzijonisti” med 14 letom in 50 letom.

    Je pa žalostno, da se mlada generacija sploh zaveda ne, kako je je stara socialistična generacija ZAJE…LA in izločila iz trga dela v naročje staršev do penzije za socialno uboge.
    Točno ta monopolizacija državne lastnine je unikaten primer korupcije vseh nad 50 let in trajna izločitev vseh pod 40 let iz trga dela ( izjema so privilegiranci, ki po zvezah dobijo “delovna mesta”).

  • Dokler boš pisal o umetnikih kot zapitih pijančkih na večnih subvencijah je malo paradoksno pričakovati, da se bojo s podpisi znašli na tvojih pobudah, kajne? Velja za kar ves (neo)liberalni krog, ne le tebe osebno.

   Velja za podpisovanje vodilnih ustanovnih Demosovcev, ki jih malo opažaš podpisanih. ( Osebnosti, ki so očetje neodvisnosti se v normalnem svetu spoštuje, toliko da veš; in se ne piše o njih tako z omalovaženjem kot ti pogosto počneš).

   Podobno kot opažaš malo podpisanih pisateljev, drugih umetnikov, pionirjev Demosa, duhovnikov, bi lahko opazil tudi malo podpisanih zdravnikov in malo univerzitetnih učiteljev ( z izjemo mladoekonomistov).

   Bogvedi zakaj, a ne? Pa ne mi spet o fritzlovskih možganih… Predvsem bi bilo dobro, da se ekonomski liberalci zamislijo nad svojim ozko ekonomističnim in neredko brutalnim diskurzom, ki ne more prikriti tudi primanjkljajev na področju humanistične vzgojenosti in razgledanosti.

 9. SDS, pohvalil sem vas zgoraj. Ali vidite? Brez cinizma.

  Za samo dejanje podpisov, organizacije. Za obnašanje v tem primeru.
  Obnašanje pohvalim in kritiziram. Ne osebe.

 10. Izjava v prid privatizacije sicer zamuja vsaj 20 let. Še bolj pa resna in iskrena akcija, da se to izvede.

  V bistvu sama izjava ne odloča o ničemer. Je le odgovor na izjavo druge strani. V bistvu podpira Mira Cerarja in ga skuša zbuditi iz njegove cagavosti. Ubogi Cerar si pa podpore s te strani ne želi, saj ga bojo ob njej ( potencirala bo levičarsko paranojo) stari centri moči še lažje odrezali.

 11. Tisto peticij proti plačevanju TV prispevka pa le organizirajte (jaz bi jo že zdavnaj, če bi znala), tam bo mnogo več podpisnikov !!!

 12. Priznam, da imam nekaj pomislekom s tem, da bojo podjetja oz. deleži v njih danes prodani za mogoče 3-5 krat nižjo vrednost, kot bi se to zgodilo pred 2008. Obstaja možnost, seveda pa ne gotovost, da bi nekaterim od njih v prihodnjih letih cena spet zrasla.

  Težko si torej ustvarim zanesljivo predstavo, ali je tempiranje konkretnih prodaj dobro premišljeno, če ne optimalno in ali so spiski oz. seznami podjetij, ki grejo v prodajo, pripravljeni dovolj strokovno. Imam resne pomisleke glede tega.

  Za Merkator recimo nimam jasne predstave, ali je bila relativno poceni prodaja in to ravno Agrokorju koristna ali škodljiva. Ni jasno, kakšne bojo dolgoročne posledice za slovenskega kmeta in predelovalno industrijo.

  Mislim, da je na drugi strani očitno, da je velik kiks, da se Slovenija ni že davno znebila lastništva v bankah. Veliko manj je jasno, ali in kdaj se znebiti deležev kot so recimo v Krki, Petrolu, Zavarovalnici Triglav. Ki prinašajo redne in stabilne prilive v proračun in s tem razbremenjujejo davkoplačevalca. Delnica Krke ima gotovo potencial rasti.

  Po drugi strani imamo energetiko s premogovništvom, ki je ne bomo prodajali. Pa je to področje ob bančništvu, ki slovenskemu davkoplačevalcu oz. odjemalcem elektrike dela največjo škodo. Zaradi korupcije, neučinkovitosti, monopolov. V stotinah milijonov vsako leto. Mnogo večjo škodo od sumarne škode večine podjetij, ki grejo zdaj v prodajo.

  Moj sumarni odgovor torej: privatizacija da, a ob veliki dvomih, da se bo izpeljala pametno in pošteno in v dobro malega človeka! En skeptični da torej.

  p.s. Za moj podpis, čeprav imam ogromno znancev, ki so podpisali, bojo pa liberalci morali še čakati. Prevečkrat so žalili številna moja prepričanja.

  • Ti smem malo pomagat, oz. spudbudit:
   Kot praviš deleži imajo 3-5x manjšo vrednost kot pred 2008. Lahko ti olajšam odločitev: ni možnosti da bi njihova vrednost spet zrasla. Ker njihova vrednost ni padla zaradi krize in tako tudi ne bo zrasla, tudi če bo krize konec.
   Njihova vrednost je padla zaradi socialističnega državnega kapitalizma. Ta podjetja so že tako zrasla na krilih uplenjenega premoženja, na krilih oznovskega šverca tobaka, na krilih sužnjelasntniškega delovanja samoupravnega gospodarstva. Kaj torej s tem? Lastnina brez titularja. Kaj narest s tem?
   Ta lastnina nima cene. Tako kot plen roparjev nima cene.
   Zato bo cena še padala.
   Merkator je bil nekoč firma in je imel celo ceno, toda danes je prišel v roke bank. Zakaj bi nekdo banki plačal za Merkator? Biznis je biznis.
   Jaz imam edino za Telekom pomisleke. Bolj ali manj enake kot ti najbrž. Ali bo tuji lastnik priključil internet nekam v eno vaško šolo? Sama izguba.
   Ampak če pogledamo razliko, kako posluje državno podjetje v Avstriji ali pri nas, ti rata slabo. Zadnjič je bila po TV primerjava našega DARSa in Avstrijskega. Slabo ti rata.

  • Aja, pa še vedno ne prodajamo DARSa in to mi je ok. Le bolečina v želodcu ostaja.
   Tam kjer pa država, ki jemlje davke, glumi podjetnika na trgu, ki s krvjo in znojem služi svoj denar, to je pa nedopustno!

  • Žalili katera prepričanja?

   Jaz?

   Jaz ti govorim samo to kar si v resnici po prepričanju: socialist.
   Zato ni treba iskati krivcev. Ker socialistom ni v interesu prodaja vseh državnih podjetij:
   bank, industrije, trgovine, energetike, telekoma, zavarovalnic, premogovnikov, DARSA, železnic, Adrie, Letališča, …

   Socialist se želi napajati iz tuje lastnine, iz tujih žuljev. Zraven pa se opravičuje kako je vsa ta varnost socialna in solidarna.

   • Sedaj ko je jasno, da IF ni podpisal, se resno sprašujem če so podpisali
    Lucijan,
    Hrvatini
    in Riki.

    Kaj praviš IF?
    A imajo toliko jajc kot Zdravko, ki ves čas isto podpira SDS in ima dokaj zdrava desna prepričanja?

    • Tu pač ne gre za stvar jajc, ampak razumnega premisleka, kaj je pravi in dobro za državo.

     Preveč jajc kot za en tak ubog podpis med desetisočimi je potrebnih recimo, ko v članku pišeš proti narkomafiji v okolju, v katerem se vsak dan giblješ. Ali ko v članku pišeš proti manipulacijam in korupciji Sistemske tehnike in njihovih političnih botrov v zadevi Patria. Ali ko se angažiraš v vojni za slovensko osamosvojitev. Precej več. ( In to vse sem naredil, zato ne ti meni o jajcih, prav. ;))

   • Tvoje besede o mojem “socializmu in Fritzlu” si ne ženem pretirano k srcu, ker vem, koliko je to čiv-čiv.

    Druga stvar je pa liberalna druščina, ki ima nekaj zlasti medijske moči v rokah ( Finance, Portal+, siol.TV ipd.) in ne samo medijske-tudi politične, ki jo tudi razkazuje s tem, da hoče enkrat razsuti Janšo, drugič dirigirat, kaj bo delala N.Si itd. Obvladovat hočejo torej predvsem slovensko desnico, ne da bi za to imeli demokratično legitimnost.

    Pri tem je njihov vrednostni sistem v glavnem nasproten katoliškim načelom in tradicionalnim družinskim vrednotam. Za razliko od katoliškega družbenega nauka so tudi izrazito asocialno in protisolidaristično usmerjeni in zagovarjajo velike socialne razlike. Mislim, da je povsem jasno, kako stojijo v odnosu do besed papeža Frančiška. Dodatno me od njih odbija njihov ignorantski, pravzaprav pogosto zaničljiv odnos do vprašanj in problemov okolja in javnega zdravja, ki so meni posebej pomembna.

    Skratka, ne zaupam tem ljudem. Podobno kot ne slovenskim levičarjem.

    p.s. O tem, da vrednotim kot bolj zdravo, da je gospodarstvo v privatnih rokah in da temelji na privatni pobudi, sem se pa že večkrat izrekel in mi ni treba podtikat nasprotnega.

    Nikoli nisem recimo zagovarjal, da davkoplačevalci rešujejo državne ali katerekoli banke. Niti ko to delajo leve, niti ko to delajo desne vlade. Če bi bilo po mojem, niti centa. Ker to potem ni tržno gospodarstvo.

 13. Ena najboljših spodbud zame, da bi podpisal izjavo za privatizacijo je, če pregledam prvo stran spiska tistih, ki so podpisali proti privatizaciji. ( V taki družbi niti v nebesih ne bi želel biti.)

Comments are closed.