J. Dežman: Komunistični ateistični pokop – KAP

42
Opozorilni napis na spomeniku v Dražgošah (Foto: J. Dežman)
Opozorilni napis na spomeniku v Dražgošah (Foto: J. Dežman)

Vsi tisti, ki so izgubili življenje v teku narodnoosvobodilne vojne na strani okupatorja ali domačih izdajalcev na tak ali tak način (kot borci, pomagači, simpatizerji), se ne smatrajo za vojne žrtve.

Na tretje pismo komunističnim veteranom, ki sem ga konec leta 2017 poslal na več naslovov, je 14. januarja 2018  prišel odgovor kar iz Dragoš. V prisotnosti ministrice Anje Kopač Mrak, ki ima pod sabo skrb za vojna grobišča, so manifestirali, da je vseeno, če vojno grobišče Dražgoše ni urejeno v skladu s predpisi (oznake, podatki o žrtvah itd.) in sporočili so tudi, kako si predstavljajo obnašanje na vojnem grobišču (predpis nalaga: »Vsi obiskovalci in izvajalci del se morajo vesti primerno kraju in namenu vojnega grobišča s spoštovanjem do umrlih.«)

Tako nespoštovanje predpisov kot zaničevanje občega načela posvečenosti mrtvih sta bistveni del komunističnega ateističnega pokopa (v nadaljevanju KAP). Sta srčika tistega, kar smo v 2. Jugoslaviji poznali kot ritualni red sistema ohranjanja in razvijanja revolucionarnih izročil, sedaj pa so komunistični veterani revolucionarna izročila prelepili z nalepko »vrednote NOB«.

S komunistično zmago in prevzemom oblasti se je leta 1945 začela nova doba. Glede grobov jo uteleša ukaz (v Sloveniji ga je spomladi 1945 izdal notranji minister Zoran Polič), naj se poskrbi za grobove partizanov in drugih žrtev na strani partizanskega gibanja ter nekaterih žrtev okupatorskega nasilja, ukazali pa so uničiti grobove okupatorjev in smrtnih žrtev, ki so padle v spopadih s partizani oz. so jih umorile komunistične oblasti med vojno in po njej. Pozabljeni so bili tudi grobovi nekaterih žrtev okupatorja – padlih mobilizirancev v okupatorjeve armade, izgnancev …

Tako so leta 1950 v navodilih »za popis žrtev narodnoosvobodilne vojne« ukazali: »Važno je tudi to, da niso bili na sovražni strani, na strani okupatorja ali domačih izdajalcev. Vsi tisti, ki so izgubili življenje v teku narodnoosvobodilne vojne na strani okupatorja ali domačih izdajalcev na tak ali tak način (kot borci, pomagači, simpatizerji), se ne smatrajo za vojne žrtve.«

To načelo aparthajdske delitve mrtvih so tudi uzakonili. Julija 1954 so sprejeli Zakon o varstvu grobov borcev, padlih v narodnoosvobodilni vojni, in žrtev fašistične­ga nasilja.

Leta 1961 so v novem Zakonu o pokopališčih borcev zapisali, da so to  pokopališča in grobovi iz druge svetovne vojne in drugih vojn jugoslovanskih borcev, Jugoslovanov vojnih ujetnikov, internirancev in dru­gih žrtev sovražnikovega nasilja v Jugoslaviji in tujini, borcev zavezniških armad v Jugoslaviji ter pokopališča in grobovi borcev tujih armad ali odredov, pokopanih v Jugoslaviji, ki so se v drugi svetovni vojni v Jugoslaviji borili proti skupnemu sovražniku.

Vendar pa so v tistem času že zbrali podatke o padlih italijanskih vojakih tako v okupatorski kot partizanski vojski in jim dovolili prekop. Prav tako je potekalo trgovanje z Avstrijo. V Gradcu je bil leta 1961 urejen spomenik jugoslovanskim žrtvam, leta 1962 pa na Žalah avstrijski spomenik.

Z osamosvojitvijo Slovenije je utopično načelo KAP, da bi ene mrtve pokopali in častili, drugih pa ne bi pokopali, sramotili pa kar se da, povsem propadlo. Na pritisk držav naslednic so se začeli urejati grobovi žrtev soške fronte, potem tudi nemška vojaška pokopališča iz druge svetovne vojne.

Vendar če so okupatorji vsaj v omejenem obsegu lahko pokopavali svoje mrtve, se rasistična delitev mrtvih rojakov še vedno razglaša kot »vrednota NOB«.

Tine Hribar o dolgoročnih posledicah tega zločina nad svetostjo življenja in posvečenostjo mrtvih zapiše: »Umor je zlo, za ubitega največje zlo; prepoved pokopa zamolčano ubitega je zlo, podvojeno zlo, saj preživeli svojci za mrtvim niti žalovati ne morejo; prepustitev nepokopanih in zamolčanih žrtev potomcem, ob rojstvu ničesar krivim, pa je skoraj nepredstavljivo zlo, hudodelstvo vseh hudodelstev.«[1]

Republika Slovenija skuša popraviti strašne razdiralne posledice, ki jih je utrpela in jih še trpi zaradi KAP.

Z Zakonom o prikritih grobiščih in pokopu žrtev je bil leta 2015 vzpostavljen pravni temelj za ureditev grobov, ki jih je KAP skušal izbrisati. Vsak dan se srečujemo s krivdo, ki so si jo naložili komunisti z zločini in njihovim prikrivanjem.

Vendar pa to ni edina sramota KAP. V nadaljevanju bomo opozorili, kakšne so posledice zlorabe in skrunjenja tudi tistih mrtvih, ki so bili po načelih KAP vredni groba in časti.

[1] Tine Hribar:  Zločin brez zločincev. V: Žrtve vojne in revolucije. Ljubljana: Državni svet Republike Slovenije 2005.

42 KOMENTARJI

 1. Tele “vrednote NOB” slovenska levica še vedno časti:

  – ne pokopati in povsem pozabiti tiste, ki so jih barbarsko umorili komunisti
  – vedno imeti notranje sovražnike in nad njimi izvajati nasilje
  – človekove pravice in svoboščine so za smetišče
  – sprave ne poznamo
  – z nasiljem, lažjo in privilegiji si bomo izborili in obdržali oblast…

 2. Brez notranjih sovražnikov smo mrtvi, nas ni!
  Zato je naša večna skrb da jih vzdržujemo, po potrebi ustvarjamo tudi nove.
  Sprave mi ne potrebujemo, ker mi smo med sabo spravljeni.
  Tako je in tako tudi bo.

    • Zahvaljujem se za link na Delo o Novem Demosu.

     Takšno novo poimenovanje je neutemeljeno, pojem Demos namreč poznamo kot Demokratično opozicijo iz časa ob prehajanju iz prejšnjega sistema koncem 80./začetkom 90. tih let. V temelju naj bi Demos uresničil eno izmed dveh temeljnih nalog, in sicer samostojno in neodvisno državo Slovenijo. Druge naloge se ni ustrezno uresničilo, to je naloge pretrganja popkovine z nekdanjim komunističnim sistemom.

     Prve naloge torej ni več, v navezavi z “novim” Demosom pa je ostala druga naloga. Zato lahko danes z vidika te druge naloge pomeni pristna uporaba besede (Novi) Demos zgolj prehod iz socializma v demokratični tržni sistem in premik stran od pro-komunizma. Da bi za današnje povezovanje v smer pristno pro-komunističnega pola, kar gornji članek v Delu dejansko obravnava, uporabljali besedo Novi Demos, je zato neutemeljeno.

     • Vse kaže, iz te njegove izjave, da je za to poimenovanje zaslužen Peterle:

      »Demos je dokazal, da je to mogoče, in tudi, kako je to mogoče. Uspeh ni izostal, ZA NOVEGA pa je bistveno naslednje: interes Slovenije je treba postaviti pred strankarski ali osebni interes, dogovoriti se je treba za jasen, skupen program in imeti voljo za sodelovanje. Če bi dišalo po taki volji, sem pripravljen sodelovati,« pravi Lojze Peterle, ustanovitelj Demosa
      ==================

      Pred časom je L. Novak uporabila besede: “Država je pomebnejša kot posameznik”, sedaj pa Peterle pravi: “interes Slovenije je treba postaviti pred strankarski ali osebni interes”

      … kar je v osnovi podobno. Milka bi zatirala posameznika, Lojze pa kar cele interesne skupine, vse v imenu “višjih interesov” celotne skupnosti. T.i. kolektivizem, kar smo že poznali.
      Zato, da se lahko reče, da gre za komunistično opozicijo Slovenije (KOMOS)

     • Riki, zelo ste pronicljivi v svojem komentarju, po katerem je lahko tvorec neutemeljene asociacije g. Peterle – “Demos … ZA NOVEGA pa je bistveno …”

      O tvorcu se namreč danes ustvarja meglitev, češ da je besedno zvezo zgolj podtaknila neka novinarka Dela – na primer danes, Twitter, J. Pogorelec: “Zgleda, da boste tudi danes žvečili zgodbo,ki je ni bilo.Nihče v NSi se ni pogovarjal o novem DEMOS-u.Fake news je skomponiral DELO.”

     • Bi kar verjela da je to konstrukt Dela.
      Ker v zadnjem Reporterju sem prebrala, da je Peterle za zagrebški Globus izjavil:
      “Epidemije še ni konec, lahko se zgodi, da gre Slovenija vnovič ns led – ime kandidata je Marjan Šarec.”

     • Delu ne verjamem, če pa so ponaredili izjavo Peterleta (od tam sem ga citiral) pa je to pod vsako kritiko in v nasprotju s temeljno novinarsko etiko. Ampak ne verjamem tudi Pogorelcu, Toninu in Novakovi. Zato lepo po vrsti, ni tako enostavno kot pravi Amelie “Bi kar verjela da je to konstrukt Dela”). Glede na to kar je 22.1. povedal v TV Odmevih Peterle:

      http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174515444

      Od 17:20 naprej do 29:30. bi rekel da pri Delu niso izumili termina “Novi Demos” ampak je nastal v centrali NSi-ja v Ljubljani. Peterle je v Bruslju in so ga do njega “dostavili” iz Ljubljane, ker se v TV Odmevih ni nič upiral ali čudil (Glej njegovo izjavo od 20:08 naprej). Peterle je dal izjavo Delu 20.1., v soboto. Dalje: Tonin je v tem TV prispevku kar sam (ne da bi ga na to novinarka napeljevala, je spraševala samo s kom bi se NSi povezovala) izključil SDS (od 18:20 naprej). Peterle pa v nasprotju s Toninom ni za izključevanje!!! Torej, Tonin na vprašanje novinarke s kom bi se NSi povezovala ni odgovoril, pač pa je izključil stranko SDS (kar sploh ni bila tema vprašanja). Dalje: Peterle je kritiziral Šarca kar Šarcu zanesljivo ni bilo všeč, kar se je pokazalo nekaj dni pozneje, ko se je Šarec zapletel v “prepir” s Pogorelcem na tviterju.

      O “Novem Demosu” je na veliko razpredal Janez Pogorelec istega dne, pred temi TV Odmevi, na tviterju:

      https://twitter.com/JanezPogorelec/status/955691524095963136

      nadaljevanje sledi

     • Nič ni narobe s sestavljanjem koalicije pred volitvami ali kadar koli. Je pa problematično, če se pri tem zlorablja ime Demosa, ker se s tem napeljuje morebitne nepoučene volivce, in taki so v večini, da se nalepijo na tako koalicijo, ki bi jo morebiti v večini lahko sestavljale leve stranke.
      Torej, še najmanj dva dni po tem, ko je izšel članek v Delu, se je s terminom “novi Demos” šopiril vidni član NSi Janez Pogorelec. In se samo od sebe postavljajo vprašanja zakaj se sedaj nenadoma pri NSi-ju tako sramujejo tega in valijo krivdo na Delo? Zakaj niso reagirali takoj, če to ne bi držalo?

      nadaljevanje sledi

     • Še vedno dva dni po članku v Delu:

      https://twitter.com/JanezPogorelec/status/955563597769428993

      Videti je da Peterle pri Pogorelcu ni ravno v čislih. Za njega je Peterele stari meh, sedanji člani NSi-ja pa novo vino. In Peterle ne “obrajta” Šarca. Šarec pa je tako rekoč Toninov sosed. Tonin se je v preteklosti že izkazal kot tihi podpornik Šarca, ko so na kamniški občini odločali o imenu knjižnice (primer “Balantič”). Tako lahko sklepam, da sta se o sodelovanju v “novem Demosu” dogovarjala kar med kakšnim kofetkanjem. In, da je zaradi odklonilnega Peterletove stališča do Šarca slednji stopil korak nazaj kar je videti iz “prepirom” med njim in Pogorelcem:

      https://twitter.com/sarecmarjan/status/955837568196718593

      Tukaj Šarec navaja, da je termin “Novi Demos” ideja NSI-ja, (Pogorelec se temu ne upira, še ne vali krivdo na Delo). Očita pa Pogorelcu, da se ne morejo zmeniti med seboj. Kar napeljuje na to, da bi on mogoče sodeloval vendar ga moti Peterle.
      “Krasne koalicije”. NSI ne bi z Janšo, Šarec ne bi s Peterletom pod to goro zeleno.

      nadaljevanje sledi

     • Riki – danes od 7.11 do 8.22 – vse priznanje za vašo lucidno analizo očitne napake imenovanih oseb iz te stranke, za katero danes dopuščajo da se krivi druge.

     • Riki: “Me zanima od koga ste izvedeli za termin “novi Demos”? Sprašujem, ker se ga sedaj vsi otepajo. 🙂

      Suzana Kos: “Mogoce so se pa ustrasili reakcij na clanek….izmislila ali “vstavljala” nisem pa prav nic”

      Riki: “Hvala za odgovor. Kdo je torej prinesel na pladenj termin “Novi Demos”? Imam pa tudi sam občutek, da so eni dali rep med noge. 🙂 ”

      Suzana Kos: “iz članka je vse jasno. piše namreč: …Eden od tovrstnih poskusov je »novi« Demos oziroma neideološka koalicija strank, ki jo bodo poskusili oblikovati v kratkem.”

      Riki: “Torej: Termin “novi Demos” je prinesel članek. Članek pa je napisal avtor članka. Avtor članka ste vi. Sledi: Termin “novi Demos” je vaša tvorba?”

      nadaljevanje (mogoče) sledi 🙂

     • Ups, hitreje kot sem pričakoval, in sploh nisem bil prepričan v kak odgovor:

      Suzana Kos: “Reciva raje besedna zveza. Da”

      Riki: “Hvala!”

     • Amelie: “Morda pa Pogorelec solira s to idejo !?”
      =====================

      Če vse to drži kar je rekla Suzana Kos, potem je jasno, da je Pogorelec članek izrabil za provokacijo. V bistvu provokacijo iz članka prodajal naprej kot svojo.

     • Vse priznanje za vašo analizo, posebej priznanje tudi, da ste osebno kontaktirali vir, to je novinarko Suzano kos z Dela, ki je napisala gornji članek v Delu, česar niso napravili drugi – na primer Rok Čakš.

   • Res sam sarkazem. To se pokaže, ko kdo napiše kaj resnega, realnega, saj so reakcije običajno sarkastične in jazKDO. Neresne reakcije. Neresni in nevedni so oblikovali DEMOS ki se je izkazal za goljufijo in polomijo in nič drugače ne more biti, s takšnim ali onakšnim npr. Novim DEMOS-om. vse, kar nosi oznako novi, pove isto kot NLJ, NKB, itd, itd.. vse je eno samo čisto sprenevedanje in mlatenje “prazne slame”….Lahko vas je spregledati. Goljufija na goljufijo, ki je postala VAŠA SAMOUMEVNOST. Ljudje brez jasnosti in čistosti, zgolj provokatorji.

 3. Žal dokazujejo, kako primitivno razumejo življenja, oziroma, da o življenju ničesar ne razumejo. Z njimi se nima smisla ukvarjati. Veliko več boste imeli, če boste spoznavali smisel in možnosti življenja. Kaj se še vedno ne more dojeti, da truga nima žepa? Škoda. Uredimo se za samoobnavljanje, ne pa za samouničevanje. lp, vd, SAMOOSVOBODITELJ.

 4. Žal se dokazuje primitivno razumevanje življenja, oziroma, da življenje ni razumljeno. S tem se ni smiselno ukvarjati. Veliko smiselnejše je spoznanje smisla življenja v resničnih možnostih življenja. Kaj se še vedno ne more dojeti, da “truga” nima žepa? Škoda. Uredimo se raje za samoobnavljanje, ne pa za samouničevanje. lp, vd, SAMOOSVOBODITELJ.

 5. Ameli, tvoje razmišljanje nesporno dokazuje, da si notranji sovražnik samemu sebi. Kaj tega ne sprevidiš, se ti ne more svitati? M0goče “svitase” ve kaj o tem?

  • Samoosvoboditelj,
   ne razumem tega glede notranjega sovražnika?!
   Se pa sprašujem ja, in priznam da se mi še o marsičem ne svita.

 6. Vendar bo tudi desnica morala spoznati, da so prevzeli oblast, in to oblast tudi priznati. Pri nas pa desnica ne priznava nič, vse od Franca Jožefa naprej, pa tudi za njega nisem prepričan.

  • V demokraciji si ali na oblasti ali pa v opoziciji. Desnica priznava, da večino časa ni na oblasti ampak v opoziciji.

   • To ni prav. Morda iz tega tudi toliko nesporazumov. To kar ti praviš pomeni permanentno vojno. Iz revolucije v revolucijo. Iz tega lahko sledi samo spološno pogorišče.

   • In če prej ni bilo demokracije, ne pod komunizmom, ne pod kraljem, je treba oblast priznati obema. Kralju pa celo izkazati spoštovanje.
    Brez tega ne bomo sposobni nobene demokracije ampak samo nadvlado in gospodovanje enih nad drugimi.

 7. Očitno nekateri resnično ne razumejo situacije, zato predlagam stari, naravni način delitve ljudi in sicer na:
  – patricije (premožni itd.) in
  – plebejce (ljudje z manjšimi pravicami, manjšim premoženjem …).

  Patriciji so vedno z davki in vojnim naborništvom mučili plebejci, slednji pa so se občasno temu upirali.

  Če to preslikamo na našo družbo, potem je vidno, da organizatorja upora plebejcev ni na vidiku in da se mučenje nadaljuje.

  • Alfe,si nalašč pozabil na sužnje oz.brezkastne in tako rekoč izbrisane iz obstoja? Upora plebsa,ki se noče odpovedati drobtinicam z miz bogatinov namreč ne boš dočakal.Kajti vsakega pravega upornega Spartakusa ta plebs zaradi teh drobtinic izda in pusti na cedilu.

   • Sužnji? No ja! Čisto tako slabo spet ni … sužnji se lahko izselijo in postanejo nekaj drugega že kakih 100 km severneje.

    Ja, s tem uporom je pa res bolj slabo. Še celo duhovniki obupavajo: ” … da za to pomlad ni več ne moči, ne pravih osebnosti, ki bi se zavedali svoje velike zgodovinske odgovornosti pred naslednjimi volitvami.” http://radio.ognjisce.si/sl/198/komentarji/26163/

    Niti škof noče, ne more, ne sme … povzdigniti glasu. 🙁

   • Za te sužnje je danes bolj prepoznana oznaka kot “drugorazredni” ?!
    Tako da obstaja nova kategorija za delitve po gornjem sistemu.

   • Pravzaprav gornja delitev velja do nastanka boljševizma.
    Ob izbruhu kom revolucije se del teh, t.i. patricije izžene oz.likvidira.
    S tem se situacija obrne. Bivši patriciji, kolikor jih preživi, in pa njihovi potomci, postanejo “drugorazredni”. In obratno, plebejci naj bi pa zasedli mesto patricijev ?

 8. Demokracija sama menda ne pomeni revolucijo.
  Za demokracijo je potrebna zrelost človeka, da se dogovarja. Zato potrebuje osebnostno zrelost in nekaj modrosti.
  Za revolucijo pa ne. Dovolj so frustracije, nepredelana jeza, pa je človek sposoben nasilnega vedenja. Sploh če je spodbujen v to zaradi nekih višjih interesov. Za katere se potem izkaže da so celo nižji.

  • Tako kot se tu govori o demokraciji, je to revolucija iz volitev v volitve. Dokler ne bo priznavanja kraljev in celo komunistične Jugoslavije, ne bo nič drugače.
   Tako imamo povsem po nepotrebnem “dan državnosti”, kar očitno kaže, da ne priznavamo Juge in takratne federacije, v kateri smo bili celo republika. Skoraj enak odnos je tudi do stare kraljevine. To je zaničevanje samega sebe.

 9. Amelie in ostali:

  Jutri se vidimo, pozdravimo in skupaj zapojemo v kavarni Hotela Union v Ljubljani, kjer nastopamo ob 20. uri zvečer.

  Vstop je prost.

  Vljudno vabljeni!

  • Hvala za povabilo, svitase!
   Sporočam, da me žal ne bo, čeprav bi me veselilo.
   Upam da se vsaj ostali udeležite tega nastopa, na katerega smo povabljeni.

 10. Nevednost vas straši in preganja v preteklost. Spregledujete OSMIŠLJANJE in se vdajate samo-malikovaju. Takšni ste kot tipični IZKORIŠČEVALCI in NASILNEŽI, slepi za življenje, obupani nad seboj pripravljeni zgolj na zapravljanje svojega življenja, ki samouničujoče izginja v nevedni prestrašenosti. Ali vas še ni dosegel čas, ki streže z vedenjem kaj je bilo prej KURA ali JAJCE? Čas je, da se vprašate od kod ste, kako ste nastali in kakšen je smisel vašega zapravljanja življenja za oblast in minevajočo slast. Vas res preteklost ničesar ne nauči? Dokler sami nimate, kar očitate drugim obsojate nesmisle, ko dosežete pozicijo moči se oblikujete v še slabše, kot so očitanci (ljudje, ki jim očitate) in ostajate primitivno slepi za svoj osebni ozaveščeni razvoj k smislu življenja. Morali bi se smiliti sebi, kot se smilite meni, čeprav to ni moja domena. Ja, čas je, da si postrežete z Resnico življenja in se nehate deliti z nesmisli levi – desni, prvo drugo razredni in da sebe osvetlite za življenje. To, kar počnete, je fanatika, ki jo očitate drugim in jo boste verjetno nerazumni življenja, očitali tudi meni. To pravico imate, vendar deluje proti vam semim. Pozabljate pravilo življenja, ne delaj drugemu, česar ne maraš sam. Ali pa še niste spregledali, da truga nima žepa, in če ga ima, žepa noben ne more koristiti. Toliko v razumen nejezljiv in nerevanšistični razmislek. Naslonite se nase in na vednost, ki jo ponuja preteklost, jaz pa jo osvetljujem v knjigi Tvorna gradnja življenja.

Comments are closed.