Kommersant: Rusija ‘oživlja KGB’

0
Lubjanka, sedež nekdanje KGB.
Lubjanka, sedež nekdanje KGB.

Ruski dnevnik Kommersant poroča, da naj bi v Rusiji prišlo do reform, ki bi dejansko prinesle oživitev nekdanje tajne policije KGB. Novo “ministrstvo za državno varnost” naj bi izšlo iz sedanje varnostne službe FSB in do predsedniških volitev leta 2018 v praksi obvladovalo podoben položaj kot sovjetski KGB, poroča časnik v svojem poročilu. To je prišlo v javnost manj kot 24 ur po volilni zmagi Putinove Enotne Rusija, ki je v spodnjem domu ruskega parlamenta dosegla absolutno večino.

Številni kritiki Kremlja so zgroženi nad možnostjo obnovitve organizacije, ki je v Rusiji sinonim za politično zatiranje. Tako je Elshad Babaev na Twitterju zapisal: “Čas je, da se gre ven [iz države]. Vsak, ki lahko, bi moral izkoristiti to priložnost.”

Novo ministrstvo naj bi vključevalo tako obveščevalno službo za tujino kot tudi varnostno službo, ki skrbi za varnost najvišjih državnih uradnikov. Svojo jurisdikcijo bo lahko izvajalo nad zveznim preiskovalnim odborom, nad notranjim ministrstvom ter nadzorovala postopke v njihovih podrejenih agencijah.

“Če so do sedaj agenti FSB zagotavljali zgolj podporo pri preiskovanju, bodo po novem upravljali postopke od trenutka, ko so kazenske ovadbe vložene pa vse do takrat, ko bo šel primer pred sodnika,” je časniku Kommersant povedal vir iz FSB. Agenti novoustanovljenega ministrstva naj bi tudi nadzorovali, kako učinkovito preiskovalci pri svojem delu uporabljajo informacije, ki jim jih bodo zagotavljali na “ministrstvu za državno varnost”.

Kommersant še poroča, da se spremembe v ravnovesju moči med ruskimi obveščevalnimi službami že odvijajo. Tako naj bi agentje FSB pred kratkim vložili kazenske ovadbe proti članom zveznega preiskovalnega odbora, ki naj bi delovali v korist mafijskega šefa Zakharija Kalašova. Ta odbor se naj bi po nekaterih napovedih vrnil pod okrilje urada generalnega državnega tožilca, kar bo za števine vodilne predstavnike odbora pomenilo precejšnjo degradacijo. Vodilni člani so že v preiskavah, mnogi naj bi že odstopali s položajev, med njimi tudi kontroverzni predstavnik za javnost Vladimir Markin.

Pri osnovanju novega varnostnega sistema so med največjimi ovirami Kremlja finančni viri. Pri tem naj bi le za trenutno zaposlene uradnike, ki ne bi želeli delovati v novem sistemu, namenili okrog 300 milijonov dolarjev.