Komisija Pravičnost in mir: Starši na referendumu zaščitite otroke!

4

druzinaDružbene in politične razmere postavljajo Katoliško cerkev v Sloveniji pred dolžnost, da se v slovenski družbi javno zavzema za temeljne človeške vrednote, kot so družina, človekove pravice in temeljne svoboščine, pravičnost in svoboda. Tako kot v številnih drugih državah se tudi pri nas soočamo z novimi zahtevami po redefiniciji zakonske zveze. Po referendumu leta 2012, na katerem so državljani zavrnili Družinski zakonik, nas na četrto adventno nedeljo (20. 12. 2015) ponovno čaka referendum na temo spornega predloga, da se v slovenski zakonodaji zakonska zveza opredeli kot skupnost dveh oseb in ne kot skupnost moškega in ženske.

V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci smo prepričani, da v ozadju tega političnega projekta ne gre samo za prizadevanja za domnevno zaščito in enakopravnost določenih družbenih skupin, temveč za uzakonitev ateistične ideologije, ki je v popolnem nasprotju z naravnim zakonom, krščansko antropologijo in slovensko kulturo. Zagovorniki t. i. ideologije spola hočejo na zakonodajni in jezikovni ravni omalovaževati razliko med moškim in ženskim spolom, odpraviti pomen različne vloge očeta in matere pri vzgoji otrok, postaviti interese odraslih nad koristi otrok ter uvesti sporni koncept socialno izraženega spola, ki si ga človek poljubno izbira, določa in spreminja. Relativizaciji spola hočejo zagovorniki podrediti jezik, strokovne razprave, zakonodajo in celo demokratične procese. Posledice uvajanja takšne ideologije so daljnosežne. Očitno postaja, da bodo otroci z morebitno uveljavitvijo omenjene novele v šoli in družbi izpostavljeni poučevanju v ateistični ideologiji, s katero verni starši ne soglašajo. S tem bo kršena s konvencijami in ustavo zaščitena pravica staršev, da vzgajajo otroke v skladu s svojim verskim in moralnim prepričanjem. Prav tako bo uveljavitev novele dolgoročno negativno vplivala na družbo in narod, ki se že danes sooča z zaskrbljujočim upadanjem števila prebivalstva in s tem povezanimi ekonomskimi in socialnimi problemi.

V Komisiji Pravičnost in mir smo prepričani, da moramo katoličani uporabiti možnosti, ki nam jih daje življenje v demokratični družbi, in zavrniti zakon, ki je proti naravi in proti naši veri. Zato pozivamo katoličane in vse, ki se v Sloveniji zavzemajo za vrednoto družine, da se udeležijo referenduma in zavrnejo novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Udeležba na referendumu in zavrnitev novele za katoličane pomeni zavrnitev krščanstvu popolnoma nasprotne ideologije. To zahteva naša zvestoba Kristusu in naša odgovornost za prihodnost Slovenije in Cerkve na Slovenskem.

msgr. Stanislav Zore,
predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK

4 KOMENTARJI

  1. Mislim, da manjka kruto sporočilo: “Kdor ne gre na referendum in ne glasuje proti, naj se ne imenuje več kristjan.” Seveda … izjeme zaradi zdravja so vedno, ampak za te naj prevoz organizirajo župniki.

    Utemeljitev tega krutega sporočila si preberite na spletnih straneh, kjer so poročila o preganjanju kristjanov, ki zagovarjajo navodila Stvarnika.

  2. Odlično povedano. Po dolgem času ena izjava Komisije, ki ji ne morem niti vejice premaknit. Hvala bogu za škofa Zoreta! Odlično in do pike natančno povedano.
    Poroka je vendar zakrament. Sveto. In na to nam hočejo pljunit.

  3. Izjava je široko zastavljena, odločna in ostra in trdi stvari, o katerih tudi nekateri nasprotniki zakona ali molčijo, ali dvomijo, ali celo zanikajo ( beri npr. članek Žige Turka).

    Meni je prepričljiva in se mi vse trditve in domneve v njej zdijo kadar ne gotove, pa vsaj dovolj verjetne. Vsekakor jasni razlogi za zavrnitev zakona.

  4. Hvala Bogu za odločno in razločno besedo. Vsi kristjani podpiramo Komisijo za pravičnost in mir in Slovensko škofovsko konferenco. Ne smemo več dovoliti norčevanja iz krščanskih vrednot!

Comments are closed.