Komisija Pravičnost in mir: Poskrbimo za vse brate in sestre

59

komisija pravicnost in mirV Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci se zavedamo, da so številni begunci in migranti, ki v Evropo prihajajo iz Severne Afrike in z Bližnjega Vzhoda velik izziv za vse članice Evropske unije. Vse države in vsi državljani smo pred testom solidarnosti z vsemi, ki so bili zaradi vojn in nasilja pregnani iz svoje domovine in bodo v upanju, da bodo našli boljšo prihodnost, potrkali na naša vrata.

Gostoljubje in sprejemanje tujcev sta že od davnih časov znamenje ljubezni in spoštovanja dostojanstva vsakega človeka. Zato si želimo, da bi bilo v primeru številnejših migracij v našo državo za vse begunce (in njihove družine) tako tiste, ki bodo zaprosili azil kot tiste, ki bodo odšli v druge države, primerno poskrbljeno vključno z versko oskrbo. Ob tem izražamo podporo vsem državnim ustanovam, civilni zaščiti, humanitarnim organizacijam in prostovoljcem, ki se pripravljajo na morebitni sprejem beguncev in migrantov.

V primeru večjega števila beguncev lahko njihova namestitev v naši državi prebudi številna mnenja, odzive in stališča. Menimo, da je potrebno na vsa vprašanja, tudi na vprašanja o naši lastni varnosti, odgovarjati objektivno, odkrito in pošteno. Z besedami papeža Frančiška »Ne smemo se utruditi v naših prizadevanjih za obsežnejši odgovor na evropski in mednarodni ravni« (18. 4. 2015), vlado pozivamo, da prispeva svoj delež k skupnemu in celovitejšemu evropskemu reševanju vzrokov za begunsko tragedijo in solidarnost na področju financiranja humanitarnih akcij. Sprejemanje beguncev nujno kliče k premisleku o tem, kako lahko Evropska unija in NATO pripomoreta k vzpostavitvi miru in ureditvi razmer v tamkajšnjih državah in s tem k zmanjšanju begunskih migracij v Evropo, saj možnosti niso neomejene. Begunska kriza je tudi za našo državo priložnost, da premislimo tragične posledice trgovine z orožjem, premalo premišljenih vojaških posegov zahodnih držav, nepravičnih ekonomskih politik, revščine in korupcije, ki v ozadju poganjajo vojaške spopade in državljanske vojne. Obenem pa je to priložnost, da izrazimo zahtevo po bolj odločnem ukrepanju proti vsem, ki kujejo dobiček na račun beguncev in jih na poti v Evropo pogostokrat izpostavljajo izkoriščanju, življenjski nevarnosti in smrti.

Pri tem pa ne moremo mimo dejstva, da so na Bližnjem vzhodu, v Egiptu in v mnogih drugih državah kristjani posebna tarča verskega fanatizma in nestrpnosti in da gre za poskuse odkritega iztrebljanja krščanske navzočnosti na teh območjih, torej za nedvomen genocid. V Komisiji Pravičnost in mir se zavzemamo za to, da nudimo pomoč vsem beguncem, v prvi vrsti pa tistim, ki so žrtve verske, kulturne in etnične nestrpnosti.

msgr. Stanislav Zore
predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


59 KOMENTARJI

 1. Zadovoljen s pretehtanim in poglobljenim sporočilom komisije PIM in nadškofa Zoreta o begunski krizi. Tudi z mislimi in konkretnimi predlogi Janeza Janše na isto temo.

  Verjetno najbolj razumne besede, ene in druge, doslej pri nas o zadevi, o kateri se večina Slovenije očitno še ne zaveda dobro, s čim se soočamo oz. bi se premnogi očitno odzivali skrajno, bodisi desničarsko, bodisi levičarsko.

 2. V teh besedah manjkajo rešitve, pa ostaja vtis, da je edina rešitev sprejem vseh, ki bodo potrkali na mejo EU oziroma Slovenije. Zgrešeno.

  Manjka zahteva, da se ozemlje, iz katerega bežijo ljudje, normalizira. Če ne drugače pa z vojsko ZN. Če je to bilo dobro za Kosovo, zakaj ne bi bilo dobro za kaj jaz vem, s kje so vse že ti prebežniki.

 3. Z vojsko ZN to ne bo šlo. Tudi na Kosovu je reagiral Clinton in ne ZN.
  Seveda je treba sprejeti te ljudi, če so že tu. Kaj pa naj? Mnogi hujskajo, da prihajajo sem iz samega veselja kaj dobit. Nihče ni rad tujec, nikjer.
  Če pa obveščevalne službe in vojska ne more poskrbeti za tihotapce, potem pa se res ne moremo več pritoževati.
  Politično pa je treba biti bolj odgovoren. To kar se dogaja na Bližnjem vzhodu je norost. Jaz še zdaj ne vem, kaj neki je bilo narobe z Asadom, da se je zahod spravil nanj. In to tako, da se zdaj ne more več niti spraviti z njim. Navadili smo se na bližnjevzhodne vojne in politika še priliva olje na ogenj. Zdaj pa panika zaradi beguncev.

 4. –primerno poskrbljeno vključno z versko oskrbo…
  Ali bomo poklicali na pomoč četico imamov in pohiteli z zidanjem džamij. Mogoče tistega imama v Bosni, ki je rekrutiral “borce” džihadiste. K sreči že imamo ajatolo, ki ima pri nas prvo in zadnjo besedo v politiki, kot v Iranu.
  Vsaka slaba stran ima tudi svojo dobroto: kot pravi naš komentator Zdravko, v tej vukojebini ne bi razen nas nihče hotel živeti. In tako bodo “migranti” hiteli naprej osvajat Evropo na severu. Ko bodo čez nekaj desetletij tam opravili svoje delo, jim bodo balkanske državice popadale v naročje kot zrele hruške z naduto nacionalistično Hrvaško in komikontinuitetno Slovenijo vred. In takrat se bo zgodovina ponovila: kot so po ww2 zavezniki nacistov – komunisti naciste poteptali, bodo zdajšnji zavezniki komunistov – islamisti komuniste po šeriatsko obglavili.
  Oj, Evropa, po sekularizaciji in ateizaciji boš po pravici doživela islamizacijo. in to s pomočjo kristjanov!

  • Tega kriterija preprosto ne mnoreš in ne smeš postaviti.

   Ko gre za ljudi v stiski, ne moreš pomagati samo ‘svojim’. (Kakorkoli ta kriterij ‘moji’ že postaviš – naj gre za politični ali verski ali kak drug ‘moji’ )

   Strahotne stvari padejo ven že takoj v naslednjih korakih.

   – V prvem koraku pomagaš ‘le svojim’.

   – V drugem kora<ku, ko se stvari malo zaostrijo, vse tiste, ki niso 'tvoji', streljaš, ko se približajo tvoji meji (fizični meji države, ali pa le meji tvojega strahu)

   – V tretjem skušaš vse, ki ne ustrezajo tvojemu kriteriju (verskemu ali političnemu), pognati stran od sebe, stran iz svoje bližine in ustvartiti 'čisto' okolje za 'svoj način življenja' (Poznano?)

   – V četrtem jih zaplinjaš ali jim sekaš glave, kot danes delajo nekateri v nekaterih delih sveta, ki so sprejeli za svojega isti kriterij, kdo so 'njegovi', ki ga predlagaš. In zaradi česar danes imamo to begunsko krizo.

   Strah je dejstvo, s katerim se srečujemo. Ampak človek (!človek!) more premagati svoj strah in videti v vsakem drugem najprej človeka (!). Njaprej to (čeprav čuti svoj strah)
   In drug človek v stiski potrebuje pomoč!

   Kristjanom so nam vedno hoteli podtikati, da pomagamo le 'svojim', drugim pa le zato, da bi 'postali naši'. Tako bi hoteli videti, tako bi nas hoteli … ja, tako bi v sebi hoteli razvrednostiti, kar delamo in zakaj delamo.
   Toda kriterij za pomoč kristjana pač ni ista verska pripadnost. Niti kako druga 'ista pripadnost'
   Caritas je ravno nekaj zelo drugega !
   In to, kar imenujemo caritas (ljubezen), je resničen motiv, moč in vodilo za pomoč drugemu. Je nekaj zelo notranjega. Je odnos do življenja in človeka. Drugemu pomagamo, ker je človek, kot smo mi in ker mu je težko. Ne (!) zato ker je naš.

   Toda bolj kot zame postaja krščanstvo le kulturna pripadnost (glje kot sem od resničnosti ondosa z Njim), bolj sprejemam za svoje kristerije, ki s krščanstvom nimajo blage veze. Bolj glasno se mi ti kriteriji ponujajo. Bolj se mi zdijo 'pravzaprav utemeljeni' in 'pravzaprav v redu'.

   Ja … seveda … strah pa poznamo …
   🙂

   • Še to bom napisala, ker se mi zdi, da je med res prestrašenimi osebnimi razmišljanji na teh temah o beguncih vsaj kakšno prav s tem (političnim) namenom:

    Manipulirati s človeškim strahom je zelo uporabljana (politična) tehnika. Prestrašen človek bo raje delal to, kar bi od njega želel ta, ki manipulira in se obnašal tako, kot mu predlaga…

    Tudi politiko se je moč iti na mnogo različnih načinov: na način Kristusa (tudi kdo, ki Ga ne pozna, v resničnem iskanju dobrega za vse, kdaj dela na prav ta način), na način ‘tega sveta’ ali pa celo direkno ‘na način zla’. Manipulacija s strahom je nekje med drugim in tretjim načinom.

    • To že drži, a je tudi lahkomiselno mižati pred drugo platjo medalje in nič narediti za preprečevanje realnih groženj.

     Islamistični terorizem je realna grožnja in obstaja verjetnost in celo napovedi samih ekstremistov, da med begunce infiltrirajo svoje aktivne pripadnike. Seveda je zaenkrat mnogo bolj verjetno, da nas v zahodnem svetu na cesti nenadno povozi avto kot da prav ob nas eksplodira bomba, podstavljena s strani terorista. A vendar, prav je, da se dela na preventivi, da ne bi bilo po nepotrebnem bistvenega povečanja žrtev zaradi terorizma. Če bo okoli nas začelo raznašati bombe, bomo pa res začeli živeti v ozračju masovnega strahu, tole danes je še mačji kašelj…

     Nenazadnje, če nam je všeč ali ne, je povečan delež priseljenega prebivalstva muslimanske pripadnosti v Evropi povezan z večjim številom potencialnih novih islamističnih skrajnežev, često iz druge ali celo tretje generacije priseljencev. To nam govorijo recimo številke tistih, ki jih registrirajo, da hodijo iz Evrope na Bližnji vzhod aktivno boriti se za ISIS. Ja, in tudi neusmiljeno sekati glave “nevernikom”. Ki smo med drugimi mi, kristjani.

     Nenazadnje bojo migracije stotisočev nedvomno povlekle s sabo tudi bolj banalne probleme, ekonomske, zdravstveno-higienske, ekološke in druge narave. Ki jih bo potrebno človekoljubno reševati. Se jih je pa težko veseliti in je povsem legitimna želja, da se jih, če se le da, raje izogne in deluje preventivno, kolikor je še mogoče.

    • še Darji,

     se tudi ne strinjam povsem, da je kristjane med množicami, ki se selijo, nekorektno ali celo nekrščanske drugače obravnavati. To je danes parola, s katero se dominantno napada nekatere neodmerjene desničarske, po šovinizmu in rasizmu dišeče izjave. Ne nasedajmo še kristjani tem “pravovernim”parolam, um Gottes Willen!

     Kristjani, ki odhajajo iz Bližnjega vzhoda si zaslužijo posebne obravnave ne prvenstveno zato, ker so oni kristjani in ker smo mi kristjani, ampak ker so oni v veliko večjem deležu od drugih migrantov resnično preganjani in begunci in upravičeni zaščite.

     Gre za bistveno razlikovanje med resničnimi begunci in ekonomskimi migranti. Medtem ko si prvi rešujejo življenje, si drugi iščejo ekonomsko bolj perspektivno prihodnost. Razliko med enimi in drugimi pa je upravičeno delati, o tem se pa strinjamo, kajne?

     Medtem ko si absolutno begunci zaslužijo azil in pomoč, je pa to, kako ravnati do drugih diskutabilno. Vso pravico imamo pri ravnanju do ekonomskih migrantov najprej upoštevati svoj, slovenski interes. Pri preganjanih beguncih pa iz človečnostnih razlogov najprej njihov. 😉

     • Večinoma se s tabo strinjam, IF.
      Tudi v tem, da je treba razlikovati med begunci in ekonomskimi migranti. Vsekakor. Nujno! Tudi zaradi pravičnosti, ki v tem konkretnem ni drugačna od ljubezni.

      In … tisto o upoštevanju našega interesa pri ekonomskih migrantih in upoštevanju njihovega interesa pri beguncih, se mi zdi močno. (Hvala!!! 🙂 )

      Razmišljam pa o tem, če so res samo kristjani ‘pravi’ begunci.
      Razmišljam …

      Vsaj Sirija je raztrgana. Irak tudi.
      Zlahka si predstavljam, da marsikateri musliman noče imeti nič z militantnimi, celo morilskimi islamskimi frakcijami, ki so deželi raztrgale.

      Spomnim se Jugo-vojne v 90-tih. Ravno dovolj sem bila takrat stara, da sem jo zelo doživljala. In ravno dovolj mlada, da sem še iz študentskih časov poznala marsikoga iz drugih republik, pa tudi poznala ljudi, ki so imeli sorodnike v eni od njih. Ljudje smo bili takrat v Jugoslaviji precej prepleteni.

      Spomnim se ljudi, ki niso hoteli imeti nič z mednacionalnim in medverskim klanjem, ki se je začelo dogajati. In so zato odšli – kot begunci.
      Ne le družine, tudi mladi moški.

      Tisti, ki so sprejeli sovraštvo ‘svojih’ proti ‘onim drugim’, so ostali in postali del tega klanja. Nekateri so ostali zato, ker niso hoteli/mogli/znali oditi, ali ker so hoteli ohraniti svoj dom. Tudi ti so večinoma postali del tega klanja. Mnogi ne iz sovraštva, ampak preprosto, ker v vojni … In mnogi od njih tistega doma niso ohranili. Niti družine. Niti bližnjih … Pa so vendar ostali, ker so našli v sebi smisel tega, da so ostali. In se jim je zdelo vredno ostati. In jim ni žal, da so ostali.

      Toda mnogi – tudi mladi, ki bi se lahko borili, preprosto niso hoteli biti del tistega boja proti včerajšnjim sosedom in prijateljem. (sosedom! prijateljem!) In so odšli. Tudi mnogi mladi Srbi, Beograjčani, ki vojne direktno takrat (še) niso imeli, ki se niso hoteli znajti kot naborniki v klanju, so raje odšli. Kot begunci.

      Nanje mislim, ko poslušam komentarje o mladih moških med begunci, za katere pišejo, da bi vednar lahko ostali in se bojevali. In o muslimanih, ki naj morda ne bi bili ‘pravi’ begunci.

      Ne vem, toda kar berem o Siriji, je prav lahko tako, da marsikateri človek nima nikogar, na katerega strani bi se hotel bojevati… In to čeprav morda kot muslimani niso v nevarnosti zaradi vere, ampak le zato, ker … ker nočejo postati del tamkajšnjih klavskih enot te ali one izmed bojujočih se skupnosti. In ker vojna ubija.
      Kot si med leti 41/45 pri nas težko ostal kot mlad fant doma, ne da bi se pridružil enim, ne da bi te eni že vzeli s sabo. A takrat je bila vsa Evropa v vojni. Ni bilo kam oditi.

      Ne vem, Sirija je daleč … toda ravno dovolj sem prebrala, da si predstavljam, da ta hip tam za marsikoga ni več za kaj ostati. Tudi če je musliman. Tudi mnogi muslimanski kraji so razrušeni.

      Razmišljam …

     • Saj imaš prav. Kolikor sam razumem, je skoraj za vse Sirijce danes hudo. Za kristjane pa ni hudo samo v Siriji, ampak skoraj v celotnem arabskem svetu. In marsikje drugod po večinsko muslimanskem svetu. Celo ponekod med hindujci. Zagotovo lahko kristjanom iz večine arabskih držav, ko prihajajo, danes brez pomisleka in preverjanja rečemo, da so begunci.

      Pred 40 leti so bili kristjani še večina v Libanonu. Libanonu so rekli bližnjevzhodna Švica. Kar Libanon že dolgo ni več. Daleč od tega. Če kdo tam kraljuje, sta to Hezbolah in Hamas. Kristjanov je pa danes le okoli 10%. Libanonska zgodba, ki se je dogajala že desetletja, nas očitno ni ničesar naučila. Nas, Zahoda namreč.

      Tudi v vojni na prostoru ex-Yu so skoraj vsi narodi trpeli, to da. Kljub temu velja zaradi pravičnosti ne prezreti dejstva, da je od okoli 200.000 pobitih okoli 90% žrtev povzročila srbska stran skupaj z JLA, ki je bila tako ali tako več ali manj njihovo orodje. Da je bilo največ žrtev med Bošnjaki- Muslimani in nato med Hrvati. Beg mladih Srbov iz tistega časa v tujino pred vpoklicem v vojsko je torej več kot možno zagovarjati. Beg Hrvatov ali Bošnjakov manj. Ali Slovencev konec junija 1991.

      Sirska in iraška situacija sta res grozni, ni kaj. Včekrat sem se tule jezil nad svojimi, nad Zahodom, Ameriko in Evropo, kakšno godljo so doli pomagali ustvariti. Begunci potrebujejo našo solidarnost, seveda, tu ne more biti debate.

 5. Darja, tudi tista v italjanskem azilu je imela tako mnenje,na koncu pa je dobila posilstvo!
  Tukaj se ne govori o strahu, temveč o realnem pogledu o islamizaciji, vi pa kar pomagajte pri tem.

  • Kaj naj ti rečem, Robert 🙂 ?

   Nisem brez strahov v življenju. Ni tako malo stvari, ob katerih mi ni lagodno.
   Tudi kako skrb imam ob teh preseljevnjih narodov, ki smo jim priča. Nismo radi priča možnosti, da se naš svet spreminja. Toda spreminja se in zares se bolj bojim tistih spreminjanj, ki nimajo nobene zveze z migarnti.

   V begunskem centru se pa ne bi bala delati. 🙂
   (En tak dogodek pri teh množicah migrantov, ki se že kar dolgo zlivajo v Italijo… In še ta ima več opraviti z mladoletno delikvenco kot z begunstvom. Vsekakor pa ženska ni bila posiljena, ker bi v tistih mladih Egipčanih videla ljudi, kot mi hočeš sugerirati. Kaj pa naj bi videla? Živali? Predmete? )

   Kot sem rekla, nisem brez skrbi niti ob tem številu beguncev, toda tega, da bi me posilili, ne, tega se ne bojim 🙂 .

   Ko gledam nazaj, mislim, da sem bila v precej večji nevarnosti, da bi se mi to zgodilo, v časih študentskih žuranj, pa tudi na potovanjih po Evropi v istem času. Mladost še ne ve, da se ji lahko kaj zgodi, pa ima včasih tudi kaj srečo v svoji neprevidni naivnosti, ali preprosto neumnosti. Ko gledam nazaj, so bile situacije, ko bi se mi zlahka kaj zgodilo. Pa brez migrantov.

   Tudi sicer ima punca danes več možnosti, da je posiljena v neprevidem nočnem življenju, kot zaradi migrantov.
   In tega ni tako malo. In večinoma ostane skrito, če ni res zelo hudo. Ker se včasih zdi lažje iti preko tega…

   Ne, posilstva se pa ne bojim, Robert.
   Vsaj nič bolj od migrantov, kot od kogarkoli drugega.

   Pred islamizacijo pa …
   Veš Robert … v življenu človeku lahko vzamejo marsikaj. Kaj od tega lahko prepreči, česa drugega pa ne more. Pa ne rabi priti druga religija, da se to zgodi. V preteklem stoletju je bilo kar nekaj tega, brez islama.
   Tudi dom in življenje človeku lahko vzamejo.

   (!) Toda tega, da je človek, mu ne morejo vzeti proti njegovi volji. (!)
   Če pa človek dovoli, da mu to vzamejo, je že mrtev, čeprav ohrani življenje in morda celo pridobi imetje.
   Ja, tega pa se bojim. Morda od vsega najbolj !!!

 6. Sicer pa ostaja moje prepričanje, da je največji problem pri zadevi politične narave. Da se spet kaže politična nemoč Evrope, da je evropska skupna politika, predvsem zunanja politika, nič več kot papirnati tiger. Seštevek nekih centrifugalnih sil, kjer vsaka država ščiti svoje male fevde, vleče po svoje, ne glede na to, koliko blokira druge in koliko blokira skupno akcijo.

  Uboga Federica Mogherini je čisto ambiciozno začela svoj mandat, kot z namenom, da bo res igrala vlogo evropske zunanje ministrice. Ste mogoče opazili, kako je ta mlada dama v zadnjem letu skoraj povsem izpuhtela iz javnosti? Kar se begunske krize tiče je nekaj poizkušala, ko je šlo za umiranje pred obalami Lampeduse in ni uspela, večina je dala vsakemu bolj ambicioznemu predlogu košarico, Britanci in Irci najbolj brutalno v smislu, to se njih ne tiče. 🙁

  Zdaj Mogherinijeve ni nikjer. In kot zmagovalen se kaže britanski koncept, za katerega je Evropa le zaželen trg in nič več kot to. Ukrepanje na tisoče in tisoče, v prihodnostni morda milijone beguncev je pa nikakršno, če pa kakšno, pa kaotično. Kako zgrešeno in kako neskladno s tistimi, ki so Evropo dejansko gradili od Monneta in Schumana do Kohla in Miterranda!

  Če kaj posebej evidentno kaže begunska kriza, je to potreba po resnični politični uniji Evrope in po učinkoviti skupni zunanji politiki, na čelu katere bo evropski zunanji minister!

 7. Meni je predvsem očitno, da je Grčija kapitulirala. In da je to posledica neugodnih pogajanj o pomoči Grčiji v tej dolžniški krizi. Drugače bi te begunce, tako kot do sedaj, zadrževala že Grčija sama in jih počasi vračala nazaj. Dejasnko se je Grčija otepala s hudimi problemi ilegalne migracije, tudi z ogromnimi stroški Grčije, ki pa so bili povsem pozabljeni, ko je šlo za kredite.

 8. To niso begunci, to so ekonomski imigranti, ki so pripravljeni prepotovati celo Evropo, da pridejo do “svoje” “boljše” države. Po državah preko katerih potujejo do svoje namišljene obljubljene, pljuvajo in jih zaničujejo. Preko deset držav kjer ni vojne se rinejo na drugi konec Evrope. Evropa je za njih samopostrežba. V večjih skupinah so zelo agresivni in nevarni. V glavnem mladi dobro rejeni moški in kjer je na kupu mnogo mladih moških tam so vojne. V državi v kateri bi se lahko borili za svobodo niso pokazali niti za 10% agresije kot jo kažejo na svoji poti v EU. V EU so naleteli na ostarele utrujene domorodce in se takoj počutijo superiorni in zahtevni. Kmalu bodo vsiljevali svoja pravila.
  Ob propadu Jugoslavije smo v Sloveniji imeli begunce iz Bosne. To so bili begunci pred vojno, niso rinili v Anglijo, Švedsko, Nemčijo, bili so zadovoljni, da so si rešili življenje v Sloveniji, niso bili agresivni in zahtevni kot so tile muslimani.

  https://www.youtube.com/watch?v=rYGmazGwa-g

 9. Ljudje, kaj strmite? Oblastniki, ki menjajo očeta in mater s starš 1 in starš 2, nimajo prihodnosti. In z njimi vred tudi mi, ki smo njihova last.

 10. Obe komponenti sta zelo močni: tista evangelijska, ki jo zagovarjajo Darja in tista s psihopati, ki nas bodo zasužnjili kot so nas pred 100 leti kapilarno zasužnjili socialisti, najprej komunisti, nato fašisti, nato spet komunisti, ki so se sami transformirali v fašiste. Naša družba je bila do komunistov premalo nestrpna.

  Imam še za razumnega in osebno vernega , toda na tem polju sem popolnoma nemočen, iz ene skrajnosti v drugo. Ne bi bil rad usodno naiven, niti ne zabetoniran gospodovalec.

  Manjka mi dialog o islamu (begunci, emigranti, ali je islam že v osnovi totalitaren, nestrpen kar je pisal Iršič) , iskren, globok, oster med kristjani in muslimani. Med kompetentnimi, poznavalci, nepoznavalci, provokatorji. Naj škof organizira več o izid z muftijem, poznavalci,.. odprto za dialog s publiko.

  Mislim, da bi se pri tej organizaciji dialogov morali posebej potruditi muslimani v Sloveniji. Vsi.

  Kar izkušenj ljudi slišim, so potuhnjeni dokler niso dovolj močni in jih njihov duhovnik ne aktivira s sovražnostjo. Zelo podobno kot komunist, ki rovari in pobija dokler nima oblasti in dokler svoje oblasti totalitarno ne utrdi. Drugi so zanje samo mrtvi ali sužnji.

 11. Tule se na desnem polu spet kaže predvsem luzerska nesposobnost, ki se izraža z nekim strahom pred ljudmi, ki nimajo nič. Toliko da niso goli. Ampak luštno je napadati take, ki se nimajo s čem braniti.
  Slovenija je luzerska družba. Ta preizkus z begunci kot da bi bil tista prava stvar, ki se nam mora zgoditi, da se pogledamo v ogledalo.
  Za levico je to novi val sužnjev. Za desnico pa, ki je to pripravljena označiti za muslimansko okupacijo, pa je to ogledalo lastne nesposobnosti.
  Nesposobnost zgraditi svobodno državo, v kateri cveti podjetništvo in pravna država. Kar sram je lahko nekatere.

  • Zdravko: “Za levico je to novi val sužnjev. Za desnico pa, ki je to pripravljena označiti za muslimansko okupacijo, pa je to ogledalo lastne nesposobnosti.”
   =============

   Potem pa so tukaj še tisti, ki niso niti levi niti desni, avtohtoni Marsovci.

   • Ne vem, če razumem. Najbrž ne. So pa taki tudi. Tisti, ki gledajo Slovenijo kot samostojno, namesto kot neodvisno in svobodno.

 12. Zdravko: “In potem sem jaz marsovec. 🙂
  Ja, migranti so demoni.”
  ===========

  Pravkar dokazuješ, da si Marsovec. 🙂

  Nisem napisal, da so migranti demoni kot mi nesramno podtikaš pač pa, da ne gre za begunce pač pa migrante (bolj natančno: imigrante). Begunci so bili npr. Bosanci leta 1992.

  Koliko jih prihaja iz območij kjer sploh ni vojne, npr. Albanci pa množica Afričanov. A so to begunci? A sploh kdo v EU ve kdo vse in od kod vse prihajajo?. Ne ker je politika EU popolnoma zblojena in vsak (vsaka) država gleda samo na svoje koristi, obrobne države, ki sprejemajo največjo težo zaenkrat, pa se je leta in leta pustilo samim sebi in se jim ni pomagalo. Je to EU? A zunanje meje EU, in kontrolirano vstopanje v EU še veljajo? Begunci z Ray-ban očali in modnimi majčkami.

  • Tebi se kar scufa, če nekdo kritizira tvoje misli. Ne morem pritrditi takemu demoniziranju migrantov, niti če mi najdeš koga z Ray Ban očali.

   • Daj ti tepec, citiraj mi kje sem demoniziral migrante.
    In, daj povej mi kaj je Evropa npr. storila za srbske begunce iz Hrvaške. Koliko njih se je že vrnilo na Hrvaško? Evropa ni naredila nič, je pa sprejela Hrvaško v EU ne da bi od njih karkoli zahtevala glede tega.

     • Kjer so navedena zgolj dejstva, ki jih lahko vsak vidi, ki to želi, če ni obremenjen s svojim verskim hinavskim svetoboljem.

     • Nisi odgovoril kaj je naredila EU za srbske begunce iz Hrvaške. Ker, ker je pristala na to, to samo pomeni, da lahko vsaka država “rešuje” zadeve na način kot sama želi ne glede na hinavsko birokratsko moraliziranje iz Bruslja.

     • Nihče na Hrvaškem ne brani krajinskim Srbom, da se vrnejo na svoje domove, če se hočejo vrniti. A se mnogi očitno nočejo- njihova pravico, če nočejo živeti v tej državi. Njihova srbska Krajina je bila seveda nelegitimna tvorba in je imela Hrvaška svo pravico izvesti akcijo Nevihta, s katero je osvobodila večino svojega teritorija in krvavo vojno pripeljala h koncu.

      Civilne žrtve med tamkajšnjimi Srbi v tej akciji so seveda obsodbe in obžalovanja vredne. Realne številke so tam nekaj-sto žrtev. Glede na to, da je na hrvaški strani v akciji pod orožjem delovalo kar okoli 180.000 vojakov, glede na dogajanja v prejšnjih letih in glede na balkansko splošno kulturo, je bilo maščevalnih akcij in žrtev na srbski strani celo relativno malo. Glede na skoraj 200.000 žrtev agresorske strani, glede na Vukovar in Dubrovnik in še marsikatero drugo lokacijo na Hrvaškem ( ki je bila na približno tretjini ozemlja okupirana), v tej hrvaški zmagi nad Srbi ne vidim razloga, da bi delali primerjave, recimo z Srebrenico. Pomislimo na Dresden in kako so se Angleži znesli nad agresorsko Nemčijo.

 13. Ravno poslušam: SDS je izključila Erlaha zaradi njegove “končne rešitve” begunskega vprašanja.
  Točka SDSu!

  • Se strinjam! Vse, ki drugače mislijo, treba izključiti! Brez popuščanja! Sicer bo demokracija ogrožena!
   😮

   • “Drugače mislijo?!” 🙁

    Pozanimaj se, zaradi kakšne izjave je bil izključen Erlah, potem ga pa zagovarjaj, če se upaš. Najmanj, kar bi teolog Erlah moral storiti, da gre orng vase in če hoče, da ga še kdo resno jemlje, da se javno opraviči za svojo izjavo. Pa četudi jo je pisal v vinjenem ali podobnem stanju.

    • Ah, kaj če bi ta pogovor prestavila za leto, mogoče še kaj manj. Vojska je že na prvih mejah … ampak to ni bistvo mojih besed. Bistvo je izključevanje iz SDS … smete imeti drugačno mnenje kot vodja SDS?

     • Zakaj to mene sprašuješ? Nisem in nikoli nisem bil član te stranke, nič me ne obvezuje, da bi imel isto mnenje kot njihov šef ( ali da bi imel nasprotnega). Celo če bi bil član te ali katerekoli druge stranke, si ne bi od nikogar pustil vzeti pravice do svobode mišljenja in izražanja. Pa ti?

     • Da ga v SDS ne smeš imeti, imaš stotine znanih primerov: Rupel, Virant, Turk, Brejc, Jambrek, Pukšič, Zamernik, Hvalica…

      Tu imaš pa človeka, ki ima sovražne izjave o množičnem pobijanju civilistov. A imate sploh kaj zdrave pameti za razlikovanje.

      SDSu nihče ne naredi toliko škode kot njihovi krjavelj aktivisti s svojo agresivnostjo in umsko omejenostjo, umankanje pametnih, podlo birokratsko obnašanje funkcionarjev. Veš čas pa skušajo javnost prepričati da jih preganjajo komunisti (a jim to preganjanje samo koristi, da kot beton naše vežejo tistih 20%).

    • Teolog Erlahi ni zmožen iti vase, se soočiti s svojo grešnostjo, krivdo in ljudomrzno psihopatskimi izjavami.

     Bral sem njegov odgovor. Nič o svoji krivdi. Samo retorične finte. Ima pa veliko povedati o pokvarjenih, primitivnih, gospodovalnih birokratih v tržiški SDS in kot komunist na Golem otoku slepo verjame, da njegov Tito o tem nič ne ve in da je njegov Tito brezmadežno dober.

     Prav je, da ga je SDS izključila.
     3% je SDS dobila v Tržiču. Potenciala pa je 50%. Ljudje, desni in sredinski so siti SDS in ne hodijo na volitve. Na Poljskem sposobna desnica dobiva skoraj 80%, pri nas pa imamo Kučanove lutke.

 14. Gospod If,
  zato, ker se obnašate kot člani te stranke ali pa še slabše. Skupina ne sme posameznika, če je v težavah izključiti! Mora ga varovati, mu pomagati, sicer je brez pomena pripadati tej skupini! V tej stranki pa se je z njenimi pripadniki marsikaj počelo!

  Zanimiva je tudi izjava gospoda Cukjatija, da je tri mandate za poslanca dovolj, potem mora prepustiti prostor drugim … Seveda ga pa sogovornik na Radiju Ognjišče ni vprašač, koliko mandatov ima vodja stranke. Dosmrtni in nezamenljivi predsednik pa na marsikoga spominja!

  Pa lep pozdrav in ne vmešavajte se v SDS, če niste vsaj njen volivec, ni higienično.

  • Tako mnenje je imela Cerkev do pedofilskih duhovnikov.

   Zdrava skupina hitro izloči psihopate. Zdrava nestrpnost.

   • Ja, izločiti na način, da ne delajo več očitne škode soljudem. Da jim vzame to priložnost delovati po očitnih patoliških vzgibih, ki jih slabo ali sploh ne obvladujejo.

    Po svoje so to tudi nesrečniki, za katere je prav, da jim, če kdo, prav njihova Cerkev skuša pomagati. Tudi pedofili so ljudje. Pedofilno nagnenje ni zločin, zločin je spolna zloraba otroka. Nenazadnje pedofilno nagnenje ni celotna njihova človeška podoba.

    Kot je vprašljivo, če je polno razvito pedofilno nagnenje sploh mogoče v celoti zatreti, so vendar za vsakega človeka možne dostojne ( in krščanske) poti oz. izbire naprej. Takšno je nenazadnje Jezusovo učenje.

    Ni krščansko kogarkoli prekrižati zaradi nekega prestopka za vse večne čase. Spomnimo se nesrečnega, nekoč zelo cenjenjega duhovnika, ki je pod težo resničnih ali izmišljenih obtožb pedofilije storil samomor na Ljubelju.

  • Če skupina, podjetje, Cerkev, institucija ne izloči hitro psihopatov, potem sama postane psihopatsko. Proces negativne selekcije se pospeši in hitro prevlada.
   Primer je država Slovenija in politične stranke, državna podjetja, bolnice, šole, institucije, SINDIKATI!!, MEDIJI, SODSTVO

  • Nič se ne vmešavam v SDS, nepotreben očitek. Mnenje imam pa lahko. Sploh pa je imel mnenje o konkretnem dejanju zdravko, ne jaz, ki sem se odzval šele na povsem neprimeren tvoj ugovor zdravku. Na tebe torej, ne na SDS.

  • Ne vem, kateremu naj prilepim sledečo misel:

   Če se meje ne čuva, potem je zadeva taka, kot je, v EU lahko pride vsak … Vojska je zato, da čuva mejo in v končni fazi pomeni tudi streljanje. Točno se ve postopek v, v bivši SFRJ je šlo nekako tako:
   1. korak: “Stani!”
   2. korak: “Pucat ču!”
   3. korak: “Pucam!”
   4. korak, če se prebežnik še ne ustavi, potem sledi strel.

   Predlagam, da prenehamo kar tako lepiti nalepke z napisi psihopat, socialist, nestrpnež … ter vprašajte tega Erlaha, kaj od tega je mislil?

   Mimogrede, kakšno skropucalo je EU, kaže Ukrajina. Putin ji je lepo odvzel nekaj ozemlja in nič se ne bo zgodilo. Tako je, ko se meje ne čuvajo.

Comments are closed.