Koliko je vzorcev totalitarizma v slovenski družbi?

28

klemencicPravosodni minister Goran Klemenčič je o primeru zastaranja primera Bavčar dejal, da bodo »letele glave«. S tem si je prislužil ogorčenje trezno-razmišljujočega dela javnosti ter svojih stanovskih kolegov. Med slednjimi velja omeniti Verico Trstenjak, mednarodno uveljavljeno profesorico prava, ki trenutno poučuje na Dunaju.

Skok priljubljenosti

Trstenjakova je v izjavi za Siol.net, dejala, da ministrova izjava »odraža nerazumevanje neodvisnosti sodstva v demokratični družbi.« Ampak ali gre res za ministrovo nerazumevanje ali gre za naše nerazumevanje slovenske družbe. Ne bi rad trdil, da je slovenska družba bistveno drugačna kot katerakoli druga, že res, da ima vsaka svoje specifičnosti, pa vendarle so si družbe prej podobne kot različne. Kar je najbolj presenetilo, ni bil odziv medijev, ki že kot po navadi stvari hitro pozabijo, ampak odziv ljudi. Javnomnenjske ankete so namreč pokazale, da je ministru Klemenčiču uspel neverjeten skok priljubljenosti, ki se mu pripisuje ravno zaradi prej omenjene izjave.

Kdo koga ne razume?

Vprašanje, ki sem ga zastavil v naslovu je, torej na dlani. Koliko je vzorcev totalitarizma v slovenski družbi, da ta podpira »letenje glav« ali gre za skrajno obliko razočaranosti nad že (pre)dolgo trajajočim statusom quo? Odgovora seveda ni enostavno podati. Da je skoraj pol stoletja komunistične vladavine pustilo v družbi določene miselne vzorce seveda ni nikakršen konstrukt, ampak dejstvo, ki se ne kaže samo pri odzivu na to določeno izjavo, ampak tudi v drugih vsakdanjih malenkosti, ki jih opisuje v svojih kolumnah Miha Mazzini. Po drugi strani, smo resnično priča obupu dela javnosti, ki je polno vsesplošnega nezadovoljstva, pogostokrat do te mere, da jih ne moti, če bi »glave letele« kar tako po preko. In če pristanemo na tezo, da je slovenska družba ne-demokratična, nas odziv javnosti v bistvu sploh ne bi smel presenetiti. Kar je Trstenjakova izjavila je že res, ampak v slovenskem primeru se zdi, da so zadeve ravno obrnjene. Ministrova izjava je požela podporo in narastlo priljubljenost, ker imamo navidezno nepristranskost sodstva z fasado demokratične družbo v kateri so nedemokratičnimi vzorci del vsakdana.

Kaj pa ministrova glava?

Kar je najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se nihče ne povpraša o ministrovi glavi in njegovi odgovornosti. Javnost tako podpira eksekutorje, ki obljubljajo obračun, namesto da bi gospoda ministra poklicali na odgovornost in ga povprašali, kaj je bilo v njegovem mandatu storjenega, da do takšnih in drugačnih anomalij v sodstvu ne bi več prihajalo. Tako pridemo do začaranega kroga, saj ljudje, ki so naveličani statusa quo, s svojimi dejanji/napačnimi vprašanji, prispevajo znaten delež k njegovi ohranitvi.

28 KOMENTARJI

 1. Berem sklep: “… začaranega kroga, saj ljudje, ki so naveličani statusa quo, s svojimi dejanji/napačnimi vprašanji, prispevajo znaten delež k njegovi ohranitvi.” In nadaljujem: “Zato sta potrebna osveščanje in opogumljanje ljudi.”

  Hvala vsem, ki to delajo, tudi gospodu Pavlu, ki bo zelo uspešen, če bo dal še malo poudarka na opogumljanju. 😉

 2. Tomaž izpostavlja dve ključni stvari, ki jih v svojih komentarjih izpostavljam že dve leti:
  1.totalitarni vzorci vsake osebe in cele slovenske družbe so še vedno močno prisotni. Jaz pravim širše: socializem živi v vsakem od nas močno in zelo redki si to priznamo. Socializem pomeni izkrivljeno realnost, sanjanje, da bo nebeška država poskrbela za vse, za preživetje.”Nič hudega, če je totalitarna”

 3. 2.da na strani reformistov, demokratov ni več svobodnih mislecev, podjetnikov, antitotalitarcev. Ampak, da je ta stran ugrabljena s strani udbe, zsms, “novega razreda”, ki na komi način, s komi obnašanjem, avtoritarno, gospodovalno, totalitarno jaha čustva množic “demokratov”, “desničarjev”. Najhujši fašisti danes so antifašisti. In najhujši komunisti so antikomunisti. Udba ima s pomočjo JJ na “desni” vse ovce na broju.

  • Ugrabljena je toliko kot kdo dovoli. Koliko jih je že imelo to izkušnjo, da so bili onemogočeni, nazadnje so se umaknili v zasebnost…
   Trditve na počez lahko naredijo več škode kot koristi.

  • pavel: “2.da na strani reformistov, demokratov ni več svobodnih mislecev, podjetnikov, antitotalitarcev.”
   =============================

   To je približno enak nesmisel kot če bi napisal:
   Na strani lopovov ni več poštenih ljudi.

   To o antifašistih = fašistih je pa povzetek od Churchilla, ki je dejal približno takole:

   “Fašisti nove dobe se bodo imenovali antifašisti”

  • Po čem vse to sodiš, da s tako samozavestjo lahko udrihaš čez vse ?
   Od kje ti vse informacije, si dvojni agent ?

   • Presojam zgolj po vedno istih vzorcih sovražnosti, špilanja žrtve, paranoičnosti, psihopatske in narcisoidne osebnostne motenosti, ki so Slovenijo po 26 letih pripeljali v Kraljevino socializma (mafije, birokracije). Sem sleharnik, mala riba. Dvojni agentje so v vodstvu stranke in v generalštabu. Oni vas tako manipulirajo, da imate čisto izkrivljen pogled na Slovenijo.

 4. Se mi pa zdi, da Tomaž v svojem diplomatskem pisanju (Mavrov stil) nekako name usmerja tako kritiko kot Alfe. Da je tudi moj način borbe proti socializmu toksičen kot je JJ . A vseeno je razlika: Janša se komunizma loteva komunistično, centralno plansko, cel kolektiv uboga samo njegove ideje. Sam pravim, da bomo komunizem v naših glavah uničili le individualno, s prispevki vsakega, posebej s prispevki podjetnih, modrih.

 5. Libertarec @Libertarec

  Deklariranje da je desna oblast enaka levi in ergo menjava leve ni smiselna, dokler novi obrazi nimajo 51% je podpora levici. #vseglihanje

  7h

   

  • Tomaž je še vedno eden od najbolj ustvarjalnih in duhovitih avtorjev, a vsega ne kupim več od njega od kar je postal JJev hlapec. Včasih izgubi stik z realnostjo.

 6. S prepričevanjem prepričanih v ozkem segmentu družbe se ne bo nič spremenilo.

  To, da je komunizem pustil globoke sledove na družbo, je normalno in ni presenetljivo. Težava je, da se komunistični način mišljenja še vedno promovira prek dominantnih medijev, ki imajo vpliv na širši spekter družbe, civilne družbe ipd.

  Klemenčiču so dvignili popularnost tisti, ki so pod vplivom dominantnih medijev in tisti, ki Bavčarja ne marajo zaradi njegovih osamosvojitvenih zaslug.

 7. ni toliko problem v levici in v takšnih ?)(/&&% kot je dotični minister, ki mu že na nosu piše, pred kom klečeplazi.
  Problem je v normalnih državljanih, ki so tiho in molčijo in se ne uprejo.

 8. Se strinjam z Rikijem.

  Vseglihanje je prizadevanje za ohranitev statusa quo in s tem komunističnih vzorcev, ne glede na to ali se nosilci vsegliharije tega zavedajo ali ne.

  Tudi vsegliharji so nekaj prispevali k večji popularnosti Klemenčiča.

  • Daj mi potem prosim razloži, zakaj je komunističnih vzorcev obnašanja in političnega delovanja največ prav med pripadniki edine prave Slovenske komunistične stranke.
   Diktatorstvo
   Edini pravi
   Centralno plansko delovanje
   Demoniziranje in diskreditacija sogovornika
   Brez vrednot,..

   • Prosim če si lahko bolj razumljiv, katera pa je prava komunistična stranka v Slo, sprašujem v imenu nevednih.

 9. No pa dajmo malo vseglihat:

  Peterle je izbral Mencingerja
  Drnovšek je izbral Gasparija in Kopača in Ropa
  Rop je izbral Mramorja
  Janša je izbral Bajuka in Šušteršiča
  Pahor je izbral Križaniča (ta pa Isajloviča)
  Bratušca je izbrala Čuferja
  Cerar je izbral Mramorja in Zdravo atmosfero

  Vsi glih

Comments are closed.