Koliko je “vreden” otrok v Avstriji?

7

Vir: dnevnik Grega Krže. Nad mladimi družinami Slovenije grozeče visijo načrtovani varčevalni ukrepi aktualne vlade, ki se mnogim zdijo precej nerazumni. Ampak kaj češ, izvolili smo jih, zdaj jim pustimo vladati. Aja, popravek, saj jih niti izvolili nismo. No ja, vladajo naj vendarle, saj zato jih pa plačujemo, kajne.

Kakorkoli že, moj današnji namen ni razpravljati o socialni bombi, ki nas čaka.  Danes se bomo namreč ozrli preko meje, v Avstrijo, ki bi ji tako radi bili enaki. Kako je torej Avstrija uredila zakonodajo okrog porodniškega nadomestila, starševskega nadomestila in otroškega dodatka?

Mutterschutz   (v ohlapnem prevodu Varstvo matere)

Po avstrijski zakonodaji nosečnica zadnjih osem tednov pred napovedanim porodom ne sme delati. Po porodu ta doba traja še 8 tednov, oziroma 12 tednov, če rodi dvojčke, trojčke. Itd. ali rodi s carskim rezom. V tem času nosečnici in kasneje materi pripada t.i. Wochengeld (Tedensko nadomestilo), ki ga izplačuje njena zdravstvena zavarovalnica. Višina nadomestila se izračuna iz neto prihodkov zadnjih treh mesecev in dodatka za ostala izplačila. Po butalsko lahko zapišemo, da mamica dobi mesečno več, kot je znašala njena neto plača. Prejemnice nadomestila za iskanje službe ali socialne pomoči imajo prav tako pravico do nadomestila, ki je za 80% višji od zadnjega prejemka. (za primerjavo, v Sloveniji je starševsko nadomestilo za matere, ki so bile pred porodom nezaposlene, nižje od socialne pomoči; nemara zato, ker lahko mamica deloma živi od ljubezni do otroka in obratno).

Kinderbetreuungsgeld  (Nadomestilo za nego otroka)

Po prenehanju Mutterschutz-a imajo starši v Avstriji na izbiro 5 možnosti prejemanja nadomestila za nego otroka, ki se razlikujejo po tem, koliko časa želita starša ostati doma z otrokom. Izplačuje ga materina oz. očetova zdravstvena zavarovalnica.

–          Možnost 30 plus 6 (kar pomeni, da je mati doma 30 mesecev po rojstvu otroka, očetu pa pripada 6 mesecev; zamenjava med staršema je možna dvakrat); višina nadomestila je 14,53€ na dan, kar mesečno (odvisno od dolžine meseca)  nanese približno 436€,

–          Možnost 20 plus 4 (v tem primeru sta starša z otrokom do njegovega dopolnjenega drugega leta starosti; zamenjava med staršema je možna dvakrat); višina nadomestila je 20,80€ dnevno oziroma ca. 624€ mesečno,

–          Možnost 15 plus 3 (verjetno vam je že jasno, kaj to pomeni); višina nadomestila je v tem primeru 26,60€ dnevno ali ca. 800€ mesečno;

–          Možnost 12 plus 2; višina nadomestila je 33€ dnevno ali ca. 1000€ mesečno;

–          Možnost 12 plus 2, vezana na dohodek (namenjena predvsem staršem, ki zaslužijo več); višina nadomestila je maksimalno 66€ dnevno, kar mesečno nanese približno do 2000€.

Familienbeihilfe (Pomoč družini – v Sloveniji gre za otroški dodatek)

Otroški dodatek dobijo starši otroka do njegovega dopolnjenega 18. leta starosti. Za otroke, ki se po tej starosti šolajo za poklic ali študirajo, se ta doba podaljša do otrokovega 24. dopolnjena leta starosti, v določenih primerih tudi leto dlje. Otroški dodatek izplačuje Avstrijska davčna uprava in ni vezan na dohodke družine (niti ni vezan na količino avtomobilov, ki jih ima družina oziroma višino prihrankov v prašičku).

Višina otroškega dodatka mesečno je:

Od rojstva Od dopolnjenega 3. leta starosti Od dopolnjenega 10. leta starosti Od dopolnjenega 19. leta starosti
 1. otrok
105,4 112,7 130,9 152,7
 1. otrok
118.2 125,5 143,7 165,5
 1. otrok
140,4 147,7 165,9 187,7
Od 4. otroka naprej 155,4 162,7 180,9 202,7

 

Davkoplačevalci mesečno za vsakega otroka dobijo še Kinderabset__zbetrag (nekakšna olajšava) v višini 58,40€.

Primerjavo prepuščam vam. Mogoče bi se prihodnjič lahko lotili avstrijske stanovanjske politike in višine nadomestila za vrtec.

 

P.S.: Če se komu tole moje pisanje zdi neverjetno, naj si ogleda sledeče spletne strani:

Mutterschutz: http://www.arbeiterkammer.at/online/mutterschutz-regelung-2009.html

Wochengeld: http://www.arbeiterkammer.at/www-192-IP-12596.html

Kinderbetreungsgeld: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/8/Seite.080601.html

Familienbeihilfe: http://www.arbeiterkammer.at/www-192-IP-2329.html

7 KOMENTARJI

 1. http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=4390

  Slovenski BDP na prebivalca v SKM (standardna kupna moč) je v letu 2010 dosegel 85 % povprečnega v EU-27 (v letu 2009 87 %, v letu 2008 pa 91 % povprečnega v EU-27). Avstrija pa je v letu 2010 dosegla 116 % povprečnega v EU-27.

  Se strinjam, da bi bilo navedeno super, vendar pa kot država pač nismo tako bogati kot Avstrija. Mogoče bi bilo zanimivo narediti primerjavo z državami, ki so po gospodarski razvitosti bližje Sloveniji.

  Je pa jasno vidno, kje bi lahko bili, če nas ne bi “osrečilo” 45 let komunističnega raja!

  • Ne, ne 1leny! Pomnoži pač te številke krat 0.6 in bi še vedno bili kar ok. Gre pa za koncept! Povsem drugačna ureditev od tega kar imamo pri nas. Že na oko bistveno bolj urejena in pravična.

   Imaš pa prav. Niti 100km stran od nas, pa dvakrat več denarja. Kaj je to za en narod? Kdo smo mi? Jasno vidno, to imaš prav!

   • Potrebno je gledati celo sliko. Recimo vrtci so pri nas zelo dobro urejeni in v primerjavi z drugimi evropskimi državami precej cenejši, torej država s subvencioniranjem vrtca tudi pomaga družinam.

    Gotovo bi se dalo marsikaj bolje urediti že z obstoječimi sredstvi, je pa v teh kriznih časih najpomembneje, da se zagotovi pomoč družinam, ki jih je/bo kriza najbolj prizadela.

    • Ne rabijo družine nobene pomoči. Pri nas smo vsi socialna kategorija. K vragu s tem. Rabimo gospodarstvo, kjer bo človek lahko hranil svojo družino. Še za sužnje v ameriki je gospodar skrbel da so imeli žene, otroke in da jim je dajal za jest, pa to ni bila socialna miloščina. Tako kot je pri nas.

 2. Podoben občutek dobi človek, ko opazuje lanska izplačila delavcem velikih nemških avtomobilskih tovarn, ki so dosegla več tisoč evrov. Bivše socialistične države se “najbolj zavzemajo za malega človeka”, ki za svoje delo dobi najmanjše plačilo.

 3. “Aja, popravek, saj jih niti izvolili nismo”

  to želi povedat, da je avtor član volilnih abstinentov?
  ali da ni volil nobene izmed strank koalicije?
  če slednje, čemu velja to posebej izpostavljat?
  običajno je v demo-državah kar precej takih ljudi;)

  prispevek je hvalevreden za ohranjanje vizije.
  vedno pa pri takih primerjavah tudi sam najprej zagodrnjam (kot 1leny) čez komunizem…

  sicer (malo v smeri, kot je nedavno mislil čerin):

  seveda je fino, da damo otrokom (njihovim staršem) tudi denar (porodniško nadomestilo, otroški dodatek, olajšave…), a prav tako jim ‘damo’ denar, če jim ga bomo za časa njihovega življenja manj vzeli. če torej damo otroku jurja na mesec, prav toliko pa država tega otroka na mesec zadolži, ne vem, če smo kaj prida storili…

  torej je tudi manjšanje porabe (če se potem zaradi tega manj zadolžujemo) dajanje denarja otrokom.

 4. KOLIKO je vreden SLOVENSKI otrok v tujini ? Torej tako daleč smo , vštric z Ukraino , Belorusijo ! Bomo naše otroke izvažali ?
  Pahorjeva vlada je pričela z močno propagando za zaposlovanje naših mladih v tujini , torej jih usmerja v zdomstvo . To je nadaljevanje TITOVE //KOMUNAJZERSKE // politike reševanja zaposlenosti naših mladih !
  PAHORJA bi morali dati pred sodišče zaradi katasrtofalnega stanja , ki ga je zapustil ! SEMOLIU IN ŠTRUKLJU PA NATAKNITI LISICE , KER DELUJETA RAZDIRALNO !

Comments are closed.