Koga voliti v drugem krogu?

19
Milan Kučan in Marjan Šarec na Menini planini

V vsakem primeru bo izvoljen levičar, odhod desnice na volišče bo (levičarskim) volitvam dal legitimnost. Ampak vsak naj se sam pri sebi odloči. Nikogar ne nagovarjam, da bojkotira drugi krog volitev.

Če bi Kučan tako sovražil Pahorja, kot govori, verjemite, bila bi to taka gonja medijskega mainstreama proti njemu, kot je bil medijski stampedo proti Janezu Janši.

Zgolj naivneži verjamejo, da je Kučan med vrsticami podpiral Šarca. V resnici je Serpentinšek tista topovska hrana, ki je preprečila, da najbolj resna kandidatka desnice Romana Tomc ne pride ne drugo mesto, Bog ne daj, da bi prišla v drugi krog. Zato je treba jasno povedati: naivnim Slovenkam in Slovencem Boruta Pahorja za predsednika izbira Milan Kučan, volijo ga ljudje, ki nimajo spomina, ki še danes ne zmorejo povezati vzrokov in posledic, kaj je prav in kaj narobe, ljudje, katerih obnašanje bi mogoče lahko razložila le psihopatologija.

Tudi razlika med levimi in desnimi volivci. Pri prvih je izhodišče nasprotovanje nečemu (kapitalizmu, kapitalu, imperializmu), kar pomeni, da vedno glasujejo proti nekomu (na parlamentarnih volitvah vedno proti Janezu Janši), desni volivci pa v izhodišču vedno glasujejo za nekoga in za nekaj. Se pravi, da jih je treba tokrat le prepričati, naj glasujejo za Boruta Pahorja. In Kučanu z manipulacijo s Šarcem to odlično uspeva. In kaj zdaj? Koga voliti v drugem krogu? V vsakem primeru bo izvoljen levičar, odhod desnice na volišče bo (levičarskim) volitvam dal legitimnost. Ampak vsak naj se sam pri sebi odloči. Nikogar ne nagovarjam, da bojkotira drugi krog volitev.

Starejši že vedo, zakaj pravijo, da se pijanec spreobrne, ko se v jamo zvrne. Enako je z okorelimi komunisti, nekdanjimi šefi partije in udbovci, ki ohranjajo moč. Zato se v tem trenutku zdi najboljše sesti na breg, gledati proti toku reke, hladiti šampanjec in počakati. Če obstaja pravica, ne bo trajalo dolgo.

Pripis uredništva: Objavljeno besedilo je del članka z naslovom Ne pozabite, Kučan in resnicoljubnost sta pojma, ki sta si diametralno nasprotna, ki je bil objavljen v blogu Kavarna Hayek.

19 KOMENTARJI

 1. Razlika med levimi in desnimi volivci. Levi vedno glasujejo proti, proti Janši, desni pa glasujejo za, za anti-Kučana.

 2. Tudi desni so proti. Proti temu ali onemu, ne vedoč kaj je prav in kaj ni. Slovenci so proti vsemu. To se je zagrizlo že v kulturo. Zato ni nobene duhovitosti med Slovenci. Samo vsi proti vsem ves čas.

 3. Cel svet je nekako tako urejen, anti anti!
  Ob koncu hladne vojne, v 90-tih, smo/so se spraševali, kaj bo pa zdaj?
  Proti komu bomo pa zdaj (ko ni nikjer več sovražnika) ???
  Kot da človek ni sposoben živet v miru!

 4. “Zato se v tem trenutku zdi najboljše sesti na breg, gledati proti toku reke, hladiti šampanjec in počakati.”

  Če imaš za šampanjec, potem je to resnično najbolje.

 5. Jaz pa vseeno mislim, da je najboljša rešitev v tem primeru ta, da se množično udeležimo volitev in prečrtamo oba. S tem damo jasno vedeti, da sta kljub dobri udeležbi prejela malo glasov. Zakaj pa bi morali vedno izbirati najmanj slabo rešitev? Bojkot torej zanesljivo ni dobra rešitev. Aktivno državljanstvo je torej tudi to, da jasno povemo, da se z nobenim ne strinjamo, čeprav to na izbor nima nobenega vpliva.

 6. Za spravo in demokracijo!
  Borut Pahor je prvi predsednik RS, ki priznava, da je med NOB potekala tudi revolucija oz. državljanska vojna , kar obžaluje. To je temelj procesa sprave na nivoju države. Brez obžalovanje državljanske vojne ne more biti prave demokracije, ne pravne države. V državljanski vojni ni izdajalcev naroda, so le pobudniki revolucije in nasprotniki revolucije. Zločini so bili žal lahko na obeh straneh. Obžalovanje predsednika države vseh žrtev vojn, zlasti državljanske vojne, je spravno ravnanje, spodobno za demokratično državo. Predsedniku Pahorju je uspelo postaviti spomenik žrtvam vseh vojn. V Ljubljani tudi Trga revolucije ni več. S tem se utrjuje kultura sobivanja, demokracije in ne revolucije in izločanja drugače mislečih. Borut Pahor je tudi prvi predsednik, ki se je trudil, da bi politika spremenila sedanji partijski volilni sistem. Prizadevanje za spremembo volilnega sistem je drugo politično ravnanje, ki zasluži vse priznanje in pozornost. Sprememba je pogoj, da se razvija osebna odgovornost in se odpravi vladavina strankokracije. To ni v skladu z ustavo, saj sedaj volivec nima pravice, da izbere komu podeli mandat za oblast. Volilni sistem žal omogoča, da le šefi strank odločajo izvolitev predvsem njim zvestih kadrov, ne glede na njihovo primernost. Poteka negativna selekcija kadrov. To je sprevržena demokracija, ki jo ljudstvo drago plača. Volimo Boruta Pahorja, da zmaga sprava, demokracija in ne revolucija, sicer bo slaba perspektiva za demokracijo in spravo.

 7. Več stvari je zakaj ne bom šel v drugem krogu na volišče:

  Prva najpomembnejša:
  Sam sem svoj glas v prvem krogu oddal osebi, ki se ni uvrstila v drugi krog. Ne me sedaj obtoževati, da bojkotiram volitve ker to ni res, sicer se ne bi udeležil prvega kroga.
  Svoj glas sem oddal, ne me sedaj indoktrinirat z nekakšno “dolžnostjo”, da bi moral iti na volišče za vsakega mandeljca, ki mi ga drugi podtaknejo.
  Ne bom se premislil in glasoval še za nekoga drugega. Torej, mene ne bo na volišče, ker svojemu kandidatu ne morem več pomagati, drugemu pa ne mislim dati svojega glasu.
  Sam ne bom šel na volišče v drugem krogu, kako pa bodo ravnali drugi pa ni več moja stvar. Tudi se mi ne zdi primerno iti na volišče in oddati neveljavni listek. Ne želim, da se z mojo udeležbo hvalijo, da je bila udeležba primerna. Naj bo novi predsednik izvoljen z nedoseganjem referendumskega kvoruma, proti kateremu sem ostro nastrojen.

  Drugo: Vsak glas ki ga volilec da nekemu kandidatu le temu prinese tudi nekaj denarja za financiranje njegove volilne kampanje: Vsak glas šteje. Ja, samo štejejo pa drugi denarce na ta račun. V tem primeru, ko imamo opravka z dvema škodljivcema
  z največjim veseljem ne bom prispeval v njun žep.

  • S prvo točko se kar strinjam. Za drugo pa imam pomisleke, kaj ni vsota denarja, ki je namenjena njim, enaka ne glede na volilno udeležbo?

   • Je pogoj dosežen procent od vseh glasov (5% ali 7%, se ne spomnim točno). V prvem krogu so bili deležni denarja torej samo prvi 4 kandidati.

  • Z vsem, kar ste napisali se strinjam. Do sedaj sem hodila na vse referendume in na vse volitve, na teh me pa ne bo, ker nimam koga voliti. Borut Pahor je človek, ki tako kot strah zunaj je voltel notri ga pa nič ni. Še slabši pa je Šarc, človek, ki se dela, da je župan v resnici pa ni nič naredil in po mojih informacijah deluje po principu Janković tudi glede žensk.

   • Sam sem prvič bojkotiral prejšnji drugi krog volitev za predsednika med Pahorjem in Tuerkom. Zdaj bo torej drugič.

Comments are closed.