Koga naj volim?

129

Stranke se "parkirajo" v parlamentPravijo, da smo na polovici mandata Cerarjeve vlade. Čas je torej, da volivec naredi neke vrste obračun z vladajočimi in se ozre na ponudbo političnih strank in ljudi, da bi sestavil neke vrste predizbor.

Ker delim z vami, spoštovani bralci, svoja osebna razmišljanja in poglede na našo stvarnost je prav, da vsaj v grobem začrtam merila, ki mi pomagajo pri mojih političnih izbirah. Med moja merila na prvo mesto postavljam vero. Biti katoličan, razmišljati kot katoličan, živeti kot katoličan se pri meni ne ustavi pri zakristijskih vratih, temveč želim, da prepaja vse moje življenje. Prav vera me obvezuje, da ljubim resnico. Zato je ena od najpomembnejših stvari presojanje političnega življenja v njegovem odnosu do resnice. Če so obljube strank neresnične in nemogoče, kakor je bila npr. DeSUS-ova po 1.000 € pokojnine, postane zame stranka neprimerna za prejem mojega glasu.

Katoliška vera spodbuja upanje z gojenjem spomina. Spominjamo se Kristusove smrti in vstajenja in zato upamo, da bomo podobnega deležni tudi sami. Mehanizem se potem ponavlja v vsakdanjem življenju. Tudi zaradi tega je spomin ena od silno pomembnih koordinat za odločanje o politiki. Če spomin ni resničen, potem je izkrivljen tudi pogled na sedanjost. Najbolj usodno v naši zgodovini je bila zloraba okupacije s strani KPS, da je začela in izvedla svojo krvavo revolucijo. S krvjo nedolžnih izkopani jarki, delitev in nepokopane žrtve, nepopravljene krivice in na isti osnovi narejene nove, zaznamujejo naš prostor. Odnos do te resničnosti, ki ne more postati naša preteklost, ker so kosti v bistvu naša sedanjost, postane zato merilo naših političnih izbir. Množica, ki ima še danes koristi od revolucije, tisti, ki so tedaj uzurpirali oblast in na njej ostajajo do zdaj, tisti, ki zanikajo sonarodnjaku pravico do različnosti, izkrivljeni pojmi, ne morejo biti moja izbira. Kakor mora biti pogled na stvarnost realen, mora biti spomin resničen in ne mitološki ali pa pravljičarski, ki ga skozi leta spreminjajo in na novo izumljajo.

Pomembna premica izbire je tudi odnos do premoženja, do naloge države in drugih praktičnih zemeljskih stvari. Kakor me moti večinsko socialistično mišljenje, ki državi (ki jo seveda vodijo »naši«) daje odločujočo vlogo v vsakem trenutku življenja tako, da smo postali dežela malih in velikih monopolov in se dušimo v zatohlosti istega socializma, ki smo ga z osamosvojitvijo zapustili, tako mi ne diši liberalizem, ki državo uniči zato, da bogati in mogočni delajo kar hočejo.

Med najpomembnejše zablode našega prostora štejem utvaro o svobodi medijev. Sovraštvo in laži, ki jih bruhajo večinski mediji proti vsemu, kar ni »establišment« post-revolucionarnih kapitalistov: proti Cerkvi, proti življenju, proti zdravi pameti, proti domobrancem, proti slovenski pomladi in posledično vzdrževanjem državno socialističnega miselnega vzorca, partizanske mitologije in enoumja (npr. zaletavanje totalitarcev v katolištvo šolstvo), povzroča v meni odpor a tudi zavest, da sem okužen od vsega tega, ker ti mediji tako prevladujejo, da jim nihče ne more ubežati. In vem, da to stalno bombardiranje pušča sledi v mojih izbirah in načinu mišljenja. Če ne drugega, potreba po obrambi utrdi nekatere postavke, ki bi sicer lahko bile »mehke« ali pa celo nepomembne. Ljudje smo pač socialna bitja in drug na drugega vplivamo na mnoge načine.

Da oris premic s katerimi si izrišem svoje politične koordinate po katerih potem volim ne bi bil predolg, zapuščam zdaj ozadje in usmerjam svoj pogled na ponudbo strank, ki jo imam v Sloveniji.

Najprej vladajoči

SMC: stranka, ki je nastala okoli podobe, ki so jo sistematično in dolgo ustvarjali Cerarju in mu s primerno reklamo omogočili prvo mesto med parlamentarnimi strankami naj bi zasedla politično sredino. Po dveh letih obstoja je popolnoma uresničila svoj namen, če le-tega merimo skozi oči »stricev iz ozadja«. To je zadnja maska, ki so si jo izmislili, da so spet pritegnili tisto večino volilnega telesa, ki naseda propagandi »naveličanosti z zgodovinskimi temami«, ki hoče »pogledati v prihodnost« in misli, da je politika »pokvarjena«. Ta večina mladih in razočaranih, v resnici pa predvsem politično neizobraženih volivcev, popolnoma ustreza idealu volivca, ki ga potrebuje slaba demokracija. Že količina le-teh pri nas je zastrašujoča.

SMC se je v samo 2 letih razodela kot stranka ne-etičnosti s številnimi korupcijskim škandali in splošno nesposobnostjo članov ali pa skrajno aroganco, kakor pri predsedniku parlamenta. Poleg tega pa je ta stranka vse prej kot sredinska. Torej ta stranka odpade.

ZL: tik pred volitvami so kakor iz nič ustvarili še novo stranko, ki je hitro zasedla skrajni levi post-kontinuitetni položaj. Njihov populizem žali vsakega, ki hoče uporabiti zdravo pamet. Njihova stalna podpora oblasti pa je preveč prozorna, da bi jo lahko imenovali opozicijska. Na prvi pogled se je zdelo, da so vsaj dobri retoriki. Pri meni bolj sodijo v kategorijo »nevarni klovni«, ki pa – žal – še ne bodo izginili iz politične arene. Vendar bodo vsakih štiri leta toliko bolj stari in se bo toliko bolj jasno pokazala njihova dejanska praznina in navezanost na denar. Torej tudi ta stranka odpade.

SD: zanimiv fenomen. Pod Pahorjem (obupnim predsednikom vlade) se mi je zdelo, da bi lahko postala prava socialdemokratična stranka v kateri bi nekoč nekdaj morda lahko postal predsednik tudi kak katoličan. Ta stranka je tako ali drugače dedinja KPS in kot taka koristi vse premoženje, ki si ga je ona zločinska partija nagrabila. Njihov šef je dejansko gostilniški penzionist, ki noče in noče v zgodovino in še vedno dela škodo Sloveniji. Oni mali človek in še vedno delujoča UDBA ter prepredenost vsega državnega, nevladnega in ekonomskega telesa z njenimi metastazami in reinkarnacijami, povzroča Sloveniji tisti zastoj, ki ga ni več mogoče skriti, ko se npr. primerjamo z nekoč daleč za nami stoječo Slovaško. Morda boste  rekli, da blodim. Morda, ampak blodnje so moje in imam utemeljene oporne točke, ki dovoljujejo tudi tako razmišljanje. Zato te stranke ne morem voliti. Škoda le, da leta 1990 nismo imeli moči, da bi – tako kot Čehi – za pet let prepovedali politično delovanje vsem, ki kdaj imeli partijsko knjižico. Potem bi bila igra vsaj kolikor toliko enakopravna.

Če pa pomislim na škodo, ki jo skozi to stranko delajo LGTB + feministični lobi in na sistematično uničevanje družine s strani ministrice Kopač Mrakove, potem pa je toliko bolj jasno, da te stranke ne morem voliti.

DeSUS: Karlova stranka. Stranka upokojencev. Njihov program: nobenih sprememb, pa čeprav državo vrag vzame. In državo vrag jemlje a ni nobenih sprememb. DeSUS in sindikati komunistične centrale, ki jih ne zanimajo delavci, temveč privilegiji dedičev revolucije, onemogočajo vsako spremembo v planskem gospodarstvu in monopolu etatizma. Nisem penzionist. Spadam med tiste, ki dostojne penzije ne bomo imeli. Spadam med rajo. DeSUS se za nas izkaže kot cokla prihodnosti že tukaj v sedanjosti. Ker zagovarjajo partizanščino in zločinsko revolucijo v negibnosti sedanjosti, zame ne pride v poštev.

ZAAB: Politično mrtva stranka, ki je prišla v parlament na valu pri nas privzgojene in negovane antipatije do RKC. Uspelo ji je prvič. Pri naslednjih volitvah bo poskusila še enkrat s to karto. Antipatijo do Cerkve v politiki doživljam kot nenehno draženje ljudi, ki ne koristi nikomur. Te stranke ne morem voliti.

Potem opozicija

SDS: Še enkrat bom poudaril, da nisem volivec te stranke. Nikoli ji nisem dal glasu in ni gotovo, da ga bo kdaj dobila. Ta stranka je npr. zarila nož v hrbet Peterletovi vladi. Pogosto terja sicer podporo manjših pomladnih strank za svoje kandidate a težko oz. redko ali celo nikoli pa ta podpora ni obojestranska. Predstavlja največjo nevarnost levičarskemu establišmentu. Lahko bi rekli, da predstavlja »necerkveni« del slovenske pomladi. Ta hip je ujetnica lastnega predsednika, ki kakor ranjen lev dela piarovsko napako za piarovsko napako, kar potem njemu sovražni mediji pridno izkoriščajo. Postal je simbol »vsega zla«, čeprav je bil najboljši predsednik vlade doslej, čeprav se mu imamo zahvaliti za našo zmago nad okupatorsko JLA, čeprav se mu moramo zahvaliti za odlično vodenje predsedovanja EU… nič od tega mu nasprotniki ne bodo priznali, ampak ga vlečejo od sodišča do sodišča in s podporo pravosodja, te zadnje trdnjave starega režima, mu parajo živce in načenjajo njegove moči. Vsi trpimo zaradi tega, ker se potem slišijo glasovi o izključevanju in nesodelovanju tudi med pomladniki, pa še SDS mora radikalizirati svoja stališča.

Ta stranka bi lahko postala moja izbira, če si NSi ne bo zaslužila mojega glasu.

NSi:  Da, spoštovani bralci, na vseh dosedanjih volitvah sem volil SKD oz. kasneje NSi, ki jo imam za njeno pravo naslednico. Torej sem do te stranke bolj kritičen in ji po svoje bolj sledim kakor ostalim. Razvoj v stranki pa mi v zadnjih letih, odkar je stranko prevzel »Toninov krog«, ni všeč. Govorimo o krogu mladih ljudi. Govorimo o »Toninovem krogu« in ne o »Ljudmilinem krogu«. Ni mi všeč, da je izginil iz stranke »ustanovni krog« in ni mi všeč, da se je v marsičem oddaljila od stališč, ki jih zagovarjam kot potrebne in nujne glede revolucije in njenih zločinov. Prav tako mi ni všeč spravaška smer, ki sloni na ideologiji »vsi so krivi« in potem »mostograditeljstvo«, ki pa se sprevrže v glasovanje za privilegije revolucionarjev. Ko pa slišim o pritiskih, ki jih centrala izvaja nad različnimi občinskimi odbori in da gredo le-ti v smer »poenotenja«, da ne bi moglo priti do »presenečenj« pri vrhovih, potem postajam skeptičen do stranke, ki sem jo volil. Včasih iz prepričanja, včasih kot najmanjše zlo. Da, celo 2008 sem ji dal svoj glas, čeprav sem na predvečer volitev zvedel, da bo izpadla iz parlamenta. Za njeno vrnitev vanj, sem tudi kaj naredil, ampak zdaj bi si včasih želel, da bi spet odšla… a to bi bilo zelo slabo, ker potem bi ostala SDS sama od pomladnih strank in še vsaj ene generacije ne bi prišlo do možnosti sprememb v Sloveniji. V tej zatohlosti socialistične kontinuitete pa je težko živeti. Ne materialno, to še pride, temveč duhovno, intelektualno, človeško.

Torej si želim, da bi NSi našla pot k svojim koreninam in temeljnim izhodiščem, ki jih – vsaj po mojem doživljanju – korak za korakom zapušča in postaja čedalje bolj podobna establišmentu z izgovorom modernizacije. A jaz doživljam vse to kot prazno puhlico, kot masko brez vsebine. Želja, da pridejo na oblast in da bi bili oblast, je pokopala SKD (pa tudi nesposoben predsednik) … ali pa bo uspel načrt mladega kroga, da zamenja stare volivce, za mlajše?

Bomo videli. Ta hip pa mojega glasu nimajo.

Ostaneta le še SLS in Primčevo gibanje:

SLS je zame politično mrtva. Upal sem, da se bo Marjan Podobnik vrnil na vrh stranke. Menil sem, da je zdaj dozorel, se človeško umiril in s tem kapitalom poskusil znova in stranko popeljal v parlament. Mislim, da bi bil sposoben to doseči. Ali je to potezo sedanje vodstvo predvidelo in ga po hitrem in smešnem političnem procesu odstranilo iz stranke? Strel v koleno, ki koristi kontinuiteti! Vedeli smo, da je ta stranka prepredena z rdečimi trojanskimi konji a prištevali smo jo k Pomladi. Zato ni nikoli bila moja izbira.

Primčevo gibanje: vstopa v politiko z načelnostjo, ki je v Sloveniji sposobna pritegniti največ nekaj odstotkov glasov. Recimo, da je njen naraven bazen tipičen, podeželski nedeljnik. Ker ne bo imelo medijske podpore SMC-ja ali ZL, je vprašanje ali bo sploh lahko preskočilo parlamentarni prag. Še bolj vprašljivo pa je ali bo sposobno preoblikovanja v pravo stranko kjer potekajo boji za stolčke, za vpliv, za denar, za moč… Zato ostajam do tega gibanja skeptičen in ji ne nameravam dati svojega glasu.

Na koncu prihajam do sklepa, da ta hip ne vem koga bi volil. Vem pa, da bi se moral zgoditi temeljiti politični premik proč od sedanjih oblastnikov, proč od establišmenta, ki ne le da dela samo to, da ostane na oblasti in zlorablja državo, da preživlja množico privilegiranih parazitov, ampak dela škodo narodu kot takemu, ker mu je malo mar za slovenstvo, za ljudi, za resnico in pravico. Zato Slovenija nazaduje. Ker narobe volimo. A koga naj volimo?

To so moje dileme. Morda vam pomagajo pri vaši osebni izbiri.

129 KOMENTARJI

 1. Podobno kot Poznič razmišlja veliko volivcev, ki so impregnirani z “Našimi” mediji in imajo zelo izkrivljen pogled (konstrukte) na sebe (angeli, sedimo na Božji desnici), druge (hudiči, demoni, izdajalci, ateisti) in na Svet (nebesa pred revolucijo). Stalna prikovanost na 10% volivcev (vsako leto jih je 1 do 2% od teh pokojnih), jih bo mogoče prisilila k realnosti, k razmišljanju. Avtor razmišlja kot bi živel v letu 1848 ali 1939.

 2. Zelo realna ocena političnega stanja. Desnici manjka državotvornost, smisel za pravico in zakon. Tu jim levica vedno kaj podtakne, razen na najbolj očitnih točkah kot je bil družinski zakon, recimo.
  Primčevi zakoni ne pridejo niti do tega, da bi bili primerni za obravnavo. Tako slabo pripravljeni predlogi so.
  SDS na vsake tri korake pade. A treba bi bilo prehoditi cel maraton.
  Tudi jaz ne vem koga bi volil. Neveljaven listič. To je za sedaj moja izbira.
  A država gre v bankrot. In nekateri bodo morali še enkrat premislit, kaj delajo.

  • Zdravko,čeprav si Zdravko,nezdrava dilema,če ti ni do nadaljnjega slabljenja
   države Slovenije,potem voli kogar koli samo levih prevarantov in lažnicev ne,njihove karakteristeke imajo še precej širšo vsebino,vendar ne želim biti žaljiv!Vse je v
   tvojih rokah,omahljivci nimajo prihodnosti,za dosego cilja v skupnosti ni soliranja!

   • Saj nič ne soliram. In ne omahujem. Odločno oddajam neveljaven listič! 🙂
    Ne želim sodelovati v igri “manjšega zla”. Ne špekuliram. Zmaga levice pa je že božja volja. In naj bo v poduk desnici!

    • Zdravko,saj poznaš reklo,ki pravi,potrpljenje božja mast,samo revež tisti,ki se z njo maže!Verjetno ti je res vseeno kdo ima v rokah oblast,
     vendar ni čisto tako in kot krščansko vzgojen človek trdim,da tvoj poduk ni ravno prava rešitev in zakaj bi podučeval desnico,saj ni samo
     SDS desnica,če je ne maraš,je vendar ena od rešitev voliti NSi,četudi
     je desana stranka samo še v besedi,po dejanjih pa to zagotovo ne!
     Lepo se vsedi k topli peči in kuhaj svojo trmo!Ne bo te daleč pripeljala!
     Mislim,da ima božja volja bore malo skupnega s komunisti!Včasih zna
     biti oportunizem zelo nevšečen pristop k stvari,razen če ti “sede” tudi
     komunistična alternativa,ali ti je celo dobrodošla? Bog ve!

  • Zdravko .. “Primčevi zakoni ne pridejo niti do tega” ..
   —-
   Slišala sem, da vladajoča koalicija zavrača čisto vse kar predlaga opozicija.
   Pa dvomim da zato ker je slabo!

   • Tudi jaz bi tako podvomil. Ampak sem bral njihove predloge. Do pol še preidejo, potem pa jih odpelje. Niti opozicija, če bi bila na oblasti, jih ne bi mogla sprejeti.

 3. Kot volivec in razmeroma dober poznavalec SDS se ne morem strinjati s Pozničevo ugotovitvijo o njenem “zarivanju nožev v hrbte” ostalih pomladnih strank ter da gre za “necerkveno” pomladno stranko. “Zarivanje nožev” je v politiki sila relativna stvar. Še več, nedvomno imata daleč največ nožev v svojih “hrbtih” prav stranka SDS in Janez Janša. Glede “necerkvenosti” pa lahko zatrdim, da so mnogi poslanci in večina njihovih volivcev verni Slovenci. Čim bi v stranki začutil najmanjši protikatoliški namig, bi se takoj odvrnil od nje.

  V vsem pa se strinjam s Pozničev glede medijev, katerih osnovna naloga je več kot očitno kaos (nepreglednost), ki omogoča starim silam najboljše položaje pri koritu. Sam politiko razumem skozi prizmo demokratičnih odnosov, toda ob tako veliki politični nadvladi starih sil, ki jim jo omogočajo nikoli razčiščeni vzvodi moči (mediji, sodstvo, šolstvo …) je vendarle potreben radikalnejši pristop k stvari, saj je zdaj že povsem jasno, da se ob intelektualni omejenosti slovenske levice (omejeni seveda na lastno rit) samo od sebe ne bo nič spremenilo. Sam sem že neštetokrat zapisal, da je v takšnih okoliščinah v demokratičnem bloku od vseh stvari najpomembnejša enotnost. Glede na volilne odstotke primat med strankami pripada SDS oziroma Janezu Janši, če je to komu všeč ali ne. Po (pre)dolgi naivni veri, da imajo v demokratičnem bloku vsi dobre namene, sem tudi jaz, navaden naivnež, spoznal, da v vseh dogajanjih na demokratični strani neprestano pojavlja en in isti vzorec. Pojavijo se ljudje, ki si z všečnim govorjenjem najprej pridobijo zaupanje volivcev (bralcev, poslušalcev …), zatem pa ob pravi priložnosti udarijo po SDS in Janši. Nedvomno gre za “sistem” v slogu udbe. Včasih si mislim celo, da je bolje tako, ker je povsem jasno (za to je na milijone dokazov), da če ti ljudje ne bi držali oblasti s prevarami, bi mirne duše sekali in rezali glave. Moj problem je v tem, da ne razumem, zakaj tudi ljudje (med njimi je tudi nedvomno inteligentni in pronicljivi Poznič) s takšno lahkoto drobijo “demokratično tkivo enovitosti”, za katerega vsi vemo, kakšno subtilnost moramo vložiti za njeno rast in s kakšno lahko se razdira. Teza o “zarivanju nožev” vas ni dostojna, g. Poznič, saj gre za vsakdanji problem v politiki vseh držav na svetu, tudi najbolj demokratičnih. Jaz vas ne odvračam od NSi. Tudi sam sem jo velikokrat volil (zlasti na evropskih, predsedniških in seveda lokalnih volitvah). Toda da ne vidite tega, da je ta stranka samo eden od dejavnikov “znanega vzorca”, ki smo mu nekoč zaupali, potem pa je, v pravem trenutku seveda, udarila po Janši. To, da Ljudmila Novak za Janšo reče, da je “politik v zaporu” in ne politični zapornik” je ne postavlja proč od Tonina, kot ste jo postavili vi.

  • V veliki meri se strinjam z vami,Lucijan-zato pa ne ravno preveč z avtorjem Pozničem,ki malce preveč sumljivo skupaj z nasledniki edine zveličavne stranke kps poziva k odstopu edinega trdnega opozicionalca Janeza Janšo.Vsem takim”dobrohotnežem”priporočam,da naj raje počistijo svoje hleve…Res je namreč edinole to,da do absolutne prevlade v Sloveniji imetnikom vseh “partijskih tekovina”manjka le še tisti prostor in ideje,ki jih zasedata in zagovarjata stranka SDS in Janez Janša.Gospod Poznič pa.ki se ima za poznavalca politične scene v Sloveniji kljub temu pada na prefinjeno lažnive finte vseh nasprotnikov te edine demokratične stranke pri nas.Če vam je všeć ali ne,vse druge stranke skupaj so samo neo-SZDL-lahko jim rečemo tudi “Andiamo adjungere”strančice,saj samo pozorno oprezajo,komu bi se splačalo prisliniti,da bi dobile več drobtinic…

  • Tudi jaz se v veliki meri strinjam. Razen tam, kjer bi naj bilo zarivanje nožev normalno. Saj je normalno, dokler ne pridejo na nivo žalitev. NSi ni nič manj kriva, morda še bolj, toda rezultat je isti. Tudi Janša ima predolg jezik. In smo tam.
   Kot drugo pa ne verjamem v tkivo enovitosti. Vse prevečkrat, če ne vedno, to pelje v izdajo vseh načel.
   Enovitost bo sama od sebe prišla, ko se bodo potegovali za prave stvari. Če ne takoj, pa malo kasneje, ampak pride.

   • Zdravko koliko dolg jezik bi imel ti,če bi te vsak ki ima čas zmerjal s po zakonu obsojenim kriminalcem ,obrekoval družino in se loteval celo njegovih otrok z nezaslišanimi svinjarijami in podtikanji!Samo čestitaš mu lahko,da je izdržal dvajset let šikaniranja in maltretiranja z vseh strani,najhuje pa je to,da nihče od teh,ki so to počeli in še počnejo ne bo nikoli odgovarjal za storjene barabije,vidiš Zdravko v tem grmu tiči naša “ENOVITOST”in drugačne,boljše ne pričakuj! Upam,da me bo ljubiteljski analitični psiholog Pavel pustil pri miru!Čeprav sem v letih,razmišljam kljub temu veliko bolj prožno in pošteno kot marsikdo tu na tem spletu!Ne hvalite se z zvestimi volilci,kajti neudelžba na volitvah ni nikakršna vrlina,dolžnost in pravica vsakega državljana je da gre na volitve!Na žalost se malo državljanov,s teboj vred Zdravko tega ne zaveda,ne zaveda tudi tega,da s tem ker ne gre na volitve krši ustavo,malo razmisli! Ker se ne nameravam več “skrivati”za psevdonimom,se bom od danes naprej pod svoje prispevke podpisoval z imenom in priimkom,lep pozdrav!

    Andrej Briški

    • Vidite, to “dolžnost in pravica” je komunistična floskula. Dolžnost nikoli ne more biti tudi pravica ali obratno.
     To je problem naše desnice, ker nima pojma o državi, pravu, svobodi. Potem pa se dogajajo takšni fiaski, kot so izbrisani, pa varčevalci, pa nuklearka, pa GURS, pa kaj vem kaj še.
     Ne poslušate. Nič vas ne izuči. Zato pa vas levica spotika na zobotrebcih in zmaguje. In še kar obsedeno verjamete v zmagovitost volitev, kot da gre za vojaško zmago in je treba na juriš.

     • Na tem portalu je napisal Guardini sledeče:
      9.11.2016
      23:50
      Tudi komentatorji bi lahko potemtakem utihnili po 50. letu, ker so upokojene pijavke na mladih.
      ======================================================
      Navedeni tekst je odgovor Pavlu,ki pošilja petdesetletnike v pokoj,natančneje v dom!
      ======================================================
      Guardiniju predlagam,da naj malo manj pisari in modruje in če je še dovolj vitalen
      naj se začne ukvarjati s svojo partnerko!Naj si pridela mladino,da bo imel za penzion
      in bivanje v domu “onemoglih “petdesetletnikov!
      Guardini ne vem,ali sem mogoče napačno razumel tvoj pripspevek,ampak o pijavkah
      mladine pa si na tvojem mestu ne bi dovolil pisati iz preprostega razloga,tudi ti boš nekoč star,ali pa kmalu!Povedati ti moram sledeče,tudi jaz sem pred upokojitvijo delal zato,da so se s prispevki nabirala sredstva za pokojnine,ne pijavk,ampak ljudi,ki so si pošteno zaslužili pokojninio za pošteno delo,ki ni bilo nikoli pošteno plačano,toliko o tem!

    • … pardon, ne “vas”, tudi jaz sem namreč desničar. Tako da ko se desnica spotakne na zobotrebcu, tudi mene potegnete zraven!

    • Zgoraj napisanemu prispevku bi poleg Janše dodal še Toneta Krkoviča
     in Ivana Črnkoviča in seveda vse tiste,ki so bili kadarkoli obsojeni po krivici,zaradi pristraskosti sodnikov,ki jim niso sodili pošteno!

     Andrej Briški

     P.s.poizkušal bom izposlovati,da se opusti možnost uporabljanja psevdonimov,kajti če pišeš resnico,ali laži se predstavi,morda se bomo s
     tem znebili raznih Walterjev in obveznih imen itd!Psevdonim lahko tudi
     ostane,da ni potrebno ponavljati registracije za pisanje na tem portalu!

  • Lucijan pravi: “Čim bi v stranki začutil najmanjši protikatoliški namig, bi se takoj odvrnil od nje.”

   Ne vem kakšen je v tem času v SDS status Brščiča. Pri njem sem večkrat naletel na stališča, ki me kot katoličana motijo in jih nikakor ne morem “kupiti”. Menim, da taki delajo stranki škodo!

   • STALNO je treba paziti na morebitna kukavičja jajca-konec koncev smo sproducirali v tej deželi cel kup udbovskih sodelavcev-cca enega=en par ušes in oči na 10-20 odraslih.

    • Če to ni vzorec, da je nekdo pristaš te stranke! V vsakem sogovorniku ZAHTEVA POPOLNO STRINJANJE. Vsako malenkost drugačno (svobodno, individualno) mnenje je že sum. Tu ne gre več samo za paranoidno motnjo, ampak že za bolezen. Rezultat je v tem, da ni dialoga, ni ustvarjalnih, iz stranke bežijo normalni, vanjo normalni ne vstopijo, stranka nima konstruktivnih odgovorov in rešitev za probleme.

   • Eden redkih liberalcev poleg Sirca, Štiha v morju socialističnih funkcionarjev in sindikalistov. Kaj te pa pri njem tako moti?

  • Sds način preživetja je iskanje krivcev, likvidacija “izdajalcev” , zabadanje z nožem v hrbet (sedaj ko jih nihče več upravičeno ne mara, se koljejo med sabo: Reporter je Janši ušel, prav tako Dežman, Črnčec, Leljak, Ban, Čuš, Lisjak, Turk, Konstruktivnega ravnanja ni bila nikoli zmožna. Slepo sovraštvo in maščevalnost, predvsem pa “nikoli nič kriv, jaz uboga žrtev!”

 4. Gospod Poznič, zadeli ste v nulo. O ” levičarskih ” strankah nebi izgubljal besed. Kar se tiče ” desnih ” si razen Primčevega gibanja ne zaslužiji nobena stranka niti da bi jih pes povohal. Bil sem zvest volilec NSi, toda to kar delajo je katastrofa. Prevzeli so jo narobe usmerjeni in delajo vse v nasprotju s Krščanstvom in vrednotam katere naj bi predstavljali. Žal mi je edino gospe Dimic.Kar se tiče komunajzarske sds. Škoda besed, voditelj je človek kateri je malikoval klavca, kateremu družinske vrednote niso nič vredne, da o veri ne govorimo.
  sls pa je itak bila stranka izdajalcev in razni podobniki, vriski ter podobni nimajo kaj delati v politiki.

  • Robert s svojo trditvijo ne boš prišel daleč,če že tako vztrajno obsojaš in očitaš Janši njegovo preteklost,bi bilo vseeno pošteno,da ostaneš pri resnici,kajti v alarmantnih zadevah se velikokrat pozabi na resnico in vzrok: ZAKAJ!Če bi iskali napake posameznikov v katerikoli desni stranki bi po vsej verjetnosti našli kaj spotakljivega,vendar to za enkrat ni potrebno,saj “imamo” Janeza Janšo kajneda Robert!Verjetno si gledal dokumentarec Valenina Areha,še enkrat ga poglej potem pa sodi,nihče ne zahteva od nikogar naj spoštuje človeka v katerega dvomi,prav tako pa naj ne razširja in podtika stvari,ki mu niso dokazane!Robert mladost je norost,neučakanost in preuranjenost!Zato ne mešaj politike in verske pripadnosti,bolje bi se izrazil,če bi napisal nestrpnosti,ki je marsikdaj povzročila tudi veliko hudega in krivičnega človeku,ki je lahko kristjan ali ateist.Pokojni gospod Pučnik velik in časten človek,ki je v svojem življenju skusil vse načine udbovskega sistema poniževanja in razčlovečenja,je storil “veliko napako”,ker je po povratku v politiko javno in brez predsodkov povedal.da je ateist,kakšne so bile posledice njegovega poštenega priznanja? Pravzaprav je tudi on doživel takrat isto,kar danes doživlja Janez Janša,če se že sklicoješ na janšev velik greh,Robert vprašam te kot kristjana,zakaj je Kristus sprejel Savla,čeprav ga je preganjal in mu stregel po življenju,ubijal je kristjane,vendar ga je obsijala močna svetloba in slepota,spreobrnil se je in postal velik sledilec kristusa in njegovega nauka,postal je njegov apostol in umrl kot mučenik,ali te ta resnica lahko spremeni v tvojem prepričanju?Priporočam tebi in vsem,ki se nepremišljeno in farizejsko lotevate Janeza in njegove družine,da se zamislite nad seboj in svoji “veliki” pripadnosti krščanstvu,ki ga jaz v taki obliki ne priznam.Dobro se zamisli nad svojim pčetjem,morda boš le ugotovil,da s svojim prepričanjem ne škoduješ samo sebi,ampak tudi ljudem,ki te obkrožajo in prikimavajo tvojim trditvam,ki so destruktivne,kaj bi rad vse poteptal in uničil,kar smo s težavo in žrtvami dosegli!?Žalostno je,da nam ponovo izpod nog pulijo tisto najdražje,narodno zavest in domovino,ti in tebi podobni jim pri tem “opravilu” pomagate s svojo sebičnostjo!

   Andrej Briški

    • AlFe,ali ti morda kratim svobodo mišljenja,če se ne strinjam s teboj,ali v danem primeru z Robertom,menda lahko izrazim svoje nestrinjanje z njim,samo to in nič več!Kakšen ima on odnos do stanja v stranki ki jo voli me popolnoma nič ne zanima!Gre predvsem zato,da v svojem nestrinjanju ne dela škode drugim,kaj recimo ima pri njegovem nestrijanju z načinom dela NSi,stranka SDS in Janša,ki ga blatijo vsi,levi in desni,jim pač ni pri srcu zaradi njegove neposrednosti in nenehnih konstuktov levice in njej podrejenih medijev!Glede janševega malikovanja diktatorja tita,sem danes že napisal svoje mnenje in ga tudi dovolj razumno utemljil in mu oprostil mladostno zablodo,ki jo še vedno drago plačuje!Kaj je narobe z njegovo vero,kajti ne samo Janša,vsi dobro vemo,da svetohlinstvo in politika ne gresta skupaj,niti na levi,niti na desni
     strani in ne sprenevedaj se Robert!AlFe samo še tole ali si prepričan,
     da bo Primc uspel v predvolilnem času ustanoviti in utemeljiti stranko
     in ti boš čakal in vrgel svoj glas v veter!

     • To ni nestrinjanje. Gre za prepričevanje z omalovaževanjem. Če človeku, ki tako postopa, damo oblast, dobimo totalitarista.

   • Človek ni hodil kar dve desetletji k maši, vsi njegovi prijatelji iz mladosti še danes govorijo o njegovi ljubezni do klavca. Še celo komunistični sinovi so se mu režali. Človek še danes poriva naprej bivšega sodelavca sdv in kasnjeje eden od krivcev za polom gospodarstva. Je za vas to normalno?

    • Kaj pa 40 let prešuštvovanja? Kako to lahko upravičijo konzervativci, ki jim je glavno zlo seksualna revolucija? Lepo, klečeplazijo okrog njega kot romarji na Brezjah okrog kipa Marije.

 5. Samo nekaj vas prosim, gospod Poznič. Pojdite na volitve, za Božjo voljo, pojdite na volitve in glasujte za tisti hip najboljšo stranko. Ali če hočete, za najmanj slabo stranko. Nikar ne čakajte na idealno stranko, ker je ne boste dočakali (razen če jo boste sami ustanovili ;P).

  Tudi če se ne morete odločiti med SDS in NSi, pojdite volit. Pa vrzite kovanec, če ne gre drugače. Kajti če ne boste šli volit, bodo ultrakonservativci, pardon, levičarji, še bolj prevladovali.

  • Še so ljudje,ki razmišljajo s svojo glavo in se ne sprenevedajo,ker vedo kaj se nam
   lahko zgodi zaradi velike nonšalance volilcev,ponovno bomo ostali brez vsega in izničili vse dosedanje delo in oskrunili žrtve jugoslovanske soldateske!Pri vsem
   tem pa g.Poznič govori o zasajanju nožev v hrbet,dobro bi bilo,če bi se g.Poznič
   vprašal,kdo zasaja sovraštvo v ljudeh že nekaj časa in izničuje vse kar je bilo storjenega od leta 1988.Gospoda Pozniča bi opzoril,da je paktiranje s hudičem
   največja skrunitev krščanskega postulata!Z zaprtjem arhivov smo postavili
   zid pred Hude jame in razvrednotili žrtve in človeško dostojanstvo!

   Andrej Briški

   • Saj, volilna abstinenca gre desnici v prid. Namreč največ levičarjev je tistih, ki ne hodijo na volitve. Udeležba vztrajno upada, naslednja zna bit že pod 30%. SDSu ne bi smelo biti težko zmagat.

 6. Ne voliti ni opcija, ker je to naša dolžnost. V življenju pa večinoma nikdar ni enostavnih odločitev zato je tudi odločitev na volitvah velikokrat težka.
  Moj glas je danes za Primca. Zraven bi povabil še Kucler Dolinarjevo iz NSI in Petra Sušnika. Pa verjetno še koga, ki ni obremenjen s preteklostjo in ima zdrave moralne temelje.

  Ko berem, kako nekateri podcenjujete domet Primca si poglejte današnji rezultat v ZDA. če malo bolj podrobno pogledate rezultate, je Clintonova dobila volitve v večini velikih mest in urbanih naselij. Na kmečkem terenu pa je povsod dobil Trump. Zakaj? Ker ne marajo uvajanja novih vrednostnih sistemov (lgtb, demokratičnega socializma ipd.), ker levičarje za navadne ljudi danes prav malo briga in se raje gredo kapitalistične igre za svoj ego, ker nočejo novih priseljencev (obstoječi priseljenci s tem dobijo konkurenco in razmere so za njih slabše), ker raje slišijo mnenje s primitivnimi opazkami kot lepo naučeno govorniško retoriko.
  Pri nas je podobno. Na terenu imamo polno slabo plačanih delavcev, ki životarijo. Pa kmetov, ki nimajo več stranke za zavzemanje njihovih interesov. Pa brezposelnih. Da ne govorim o tem, da če obljubiš zmanjšanje stroškov v sodstvu (reorganizacijo) in njihovo odgovornost za nedelo, si zmagal.

  Torej potrebujemo samo nekoga, ki bo sestavil enostavno razumljiv program za ljudi, dodal nekaj obljub na račun najbolj perečih problemov in šel med ljudi. Garantirano zmaga na volitvah.

 7. To je lahko realna ocena samo za stare avtoritarne klerikalce, ki hočejo vsiliti prav tak red, kot je bil pred revolucijo. A so čisto slepi za realno zaznavanje mladih, srednje starih in cele družbe. Totalitarno bi radi vsilili svoj prav na komunistični način. Seveda jim je v tem JJ blizu s svojimi triki in zvijačami, predvsem pa z agresivnim butanjem v zid.

  • Boljši so geji iz Nsi-ja , to je gotovo. Kot kipi svetnikov v cerkvah, roke obrnjene k sebi . Zakaj se pavlek ne ukvarjaš s svojimi ? Aja, pijanec, ki vidi vse druge pijane razen sebe…

   • Geji me ne zanimajo, niti ne motijo. Dokler ni gejevski lobi ali gejevska propaganda. To, da so v NSI drugič slišim. Zadnjič je to JJ ven spravil. Ta človek je zmetal toliko lažnih polen v življenju, da je bolj uspešen od lubadarja in da je Slovenija bolj vroča kot v peklu.

     • pavel, vprašajte svojo ženo. Ženske imajo za to nos. Prepoznale jih bodo že na pogled.

      In da, to je res.

     • To so nizki udarci. To je tako, kot če bi začel govoriti, da je JJ gej in da se prikrito sestaja kot Haider z geji.

     • Resno vam pravi: vprašajte svojo ženo. Naj samo par minut opazuje, kako se obnašajo osebe iz elite v NSi in vam bo lahko povedala, koliko je ura. Ženske imajo praviloma za to veliko boljši občutek od ne-gejevskih moških.

 8. Na desnici najprej potrebujemo pluralnost, blokado moraliziranja in diskreditacije, dialog, vključevanje mladih in napotitev starejših od 50 v dom za upokojene, kjer naj balinajo in igrajo tarok. Lahko se pa tudi strelajo: rdeči – črni. Nagovoriti sredino z reformami in zmanjšanjem birokracije, blokadami mafije, odpiranjem gospodarstva. Jj je ovira.

  • Upokojitvena starost se sicer v Evropi zvišuje. V tistem delu Evrope, ki je bolj uspešna mnogo bolj kot v tistem, ki ni. Ni daleč dan, ko bo šla upokojitvena meja čez 70 let.

   Tvoji predlogi glede napotitev v domove za upokojence so torej skrajno in prav nesramno retro. Celo sama ustanova doma za upokojence je passe koncept. V naprednih državah so ga kot prioriteto že zdavnaj zamenjale druge oblike oskrbe starostnikov, praviloma povezane z ohranjanjem bivanja na lastnem domu.

   Skratka, ne le da si dovoliš pisat nedostojno, neolikano do okoli 40% deleža prebivalcev Slovenije, ampak si konkretno v tem primeru tudi nazadnjaški.

   • Moj predlog je provokativen. Glede na gerontokracijo, ki vodi Slovenijo. In jo zastruplja, ko ji pije kri. Poglej: Podobnik, Peterle, Janša in Kučan bi morali že zdavnaj izpreči.
    Mladih ni nikjer, tudi srednje starih ni nikjer, razen če so brezhrbtenični pudeljčki kakega od teh gospodovalnih starcev.

    • Pavel,
     če že provocirate in naštevate opozicijske politike, ki naj bi po vaše morali izpreči zaradi svoje starosti (in Kučana, ki je bil politik že v proslulem nekdanjem režimu, ki pa je danes formalno upokojenec in to privilegiran), bi morali mednje uvrstititi vsaj še predsednico stranke NSi Ljudmilo Novak, saj je le-ta le slabo leto mlajša od Janeza Janše in dobro leto starejša od Marjana Podobnika. Prav ona je namreč mladega Tonina primerjala z zelenim jabolkom 🙂

     Kučan (letnik 1941) in Peterle (letnik 1948) sicer dejansko spadata v starostni razred upokojencev, kar za ostale zaenkrat še ne velja.

     • V normalnih demokracijah je politik v vrhu stranke ali vlade od 4 do 10 let. Tam, kjer je korupcija (Bush dinastija, Clinton dinastija) ali hudi primanjkljaji konkurence in trga idej (kar spet vodi v monopol in oligarhijo) pa je politik 30 let na vrhu. Vse to podpirajo sužnji brez identitete. Normalnim ljudem gre na bruhanje. “Nespoštovanje meritokracije vodi v hudo mentalno suženjstvo” http://www.finance.si/8848633/Teorija-vsega-o-patologijah-Slovenije

 9. Ohoho, Primc je lahko brez skrbi za kurjavo naslednji dve leti. Če ima peč na polena, mu jih bodo kar na veliko nametali. Začel je Poznič.

  • A seveda, se strinjam. K mizi bo prišel en nov, za katerega navijajo tako kuharji kot postrežba. Marsikdo bo izpadel.

  • Alfe, ne razumem te, kako lahko z liberalnimi vrednotami podpiraš črnega Luko Meseca?
   Recimo Riki ima tu zelo liberalne vrednote, ki pa se mu vedno ukrivijo v prisotnosti sds in jj magneta.

 10. Glavna zgrešenost je borba za kristjane, ki jih je med 10 in 15%. Zanje se tolčejo 3 stranke, vse socialistične. Primc ima večino programa podobnega ZL, SDS je malenkost boljša od SD, NSI pa od SLS. Že p. Rupnik govori, da je Cerkev stoletja narobe vozila evangelizacijo in priskutila sebe in vero. Sedaj delajo iz krščanstva ideologijo, moralizirajo.
  Treba pa je nagovoriti mlade ljudi in sredino z rešitvami za aktualne gospodarske probleme in z zgledi pri sosedih.

 11. Zanimivo, da Poznič tako zlahka odpiše stranko Aleša Primca. In pa da v SDS ne prepozna prisotnosti krščansko-demokratskega elementa; ki morda ni prav močan. Očitno dovolj, da je tudi ta stranka ( trenutno) del EPP; čeprav ne bi dal roko v ogenj, da jo bojo skušali približati novi populistični desnici.

  Pravzaprav je malo stvari na desni trenutno jasnih. Ne kam bo šla SDS, kam N.Si, kam SLS in kam Gibanje za otroke in družino. Tako nejasna in nepredvidljiva že dolgo ni bila slovenska politika. Tudi zmaga Trumpa in vzpon evroskeptične ksenofobne desnice v Evropi prognoze dodatno zapleta in dela prihodnost zelo nepredvidljivo.

  • Ni je odpisal. Kot razumem se samo sprašuje, koliko ljudi lahko pritegne načelnost.
   A ni za pridobivanje volivcev uspešnejši populizem?

 12. Vseglihar Poznič pravi, da nihče ni dober, razen njega seveda. Na t.i. desni je kar nekaj takšnih, ki ne bi volili nikogar, ker nihče ni dovolj dober. Razni vsegliharji skrbijo, da se ta trend ne bi spremenil. Zato pa levi zelo dobro vedo koga morajo volit in to tudi storijo. Zato je jasno, koga vsegliharji v resnici zastopajo.

  Na “desni” obstajajo tudi takšni ekstremisti, kot npr. komentator Pavel, ki ne sprejemajo demokratične družbene ureditve, ampak bi radi kar sami imeli ekskluzivno pravico do odločanja, kdo je primeren in kdo ne. To so “liberalci” totalitarnega tipa.

  Trump v Sloveniji ne bi zmagal. Za desne ne bi bil dovolj dober.

  • Kr neki.

   Tisti, ki ne hodijo na volitve v vseh strankah vidijo zlo. Trump v Sloveniji bi prišel iz te skupine in bi najprej dotolkel JJ in nato še Kučanovo bando.

  • Kratka in jedernata razlaga Tine,tudi ti si spregledal Pozničevo provokacijo,če pri
   svojih letih in življenju v tem slovenskem komplotu ni ugotovil koga naj voli,naj se
   ga Bog usmili!Lahko ga brez vseh očitkov primerjam s skakači iz stranke v stranko.
   Slovenija je premajhna država in kot taka bi morala imeti omejeno število strank,kar bi omogočalo tudi manjše število poslancev,ki jih je sedaj več kot preveč!Problem je tudi demografska ogroženost Slovenije,ne samo zaradi prevelikega števila tujcev,razlog za to je tudi kronična brezposlenost in beg mladih v tujino,ne samo zaradi zaposlitve,kar nekaj jih tudi študira zunaj.Obvezno bi morali zmanjšati priseljevanje tujcev,ki jih mora država preživeti ne glede na porazno gospodarsko politiko.Veliko je razlogov za stagniranje države in permanentno padanje življenskega standarda,micelij za gojenje rdečih mušnic pa se veselo razrašča in povečuje!

   Andrej Briški

 13. Problem v Sloveniji je da volivci-državljani niso bili toliko odločni, da bi naredili prelom z ideološko boljševiško mentaliteto oblastne strukture in zaupali pristni pomladni odločitvi. Vsake volitve so taka možnost in tudi potreba. Ameriški volivci so se kljub medijski in strankarski propagandi odločili po svoje in izvolili predsednika, ki napoveduje novo politiko. Treba je zaupati !!
  Pri nas državljani-volivci nasedajo medijski in strankarski propagandi, ki ohranja bivšo socialistično in boljševiško mentaliteto, ne zaupajo pa borcem za prelom z to mentaliteto, ki so trenutno v SDS strukturah in zato prikazovani kot postkomunisti.!!!??

  Volivci bodo odločili, ko bodo volili po kriteriju: “Po njih delih jih boste spoznali in poštenjak se z poštenjakom druži, grešnik pa grešniku služi”!!!

  Po tem kriteriju je v Sloveniji zavestnim državljanom lahko voliti, za vzgled pa vzeti odločitev ameriških državljanov.
  Bog daj zdravo pamet in državljansko zavest !!!

  • Problem je, ker je najbolj boljševiški del Demosa zrušil prvo Demosovo vlado zaradi privatizacije. Kasneje pa si je polastil “desnico” in velik delež fevdov. Jasno je, da si ne želi privatizacije, ampak vsak dan novo afero, ki bo spreobračala pozornost družbe stran od nujnih reform.

 14. Če bi kdo koga dotolkel, bi ga volivci. Trump ni zmagal zato, ker bi koga dotolkel, temveč zato, ker so volivci ugotovili, da je on in njegov program primernejši od nasprotnice.

  Totalitarci ne bodo nikoli razumeli demokracije.

   • Pavel torej predlaga zamenjavo ljudstva, kajti sedanje ni dovolj pametno, da bi videli veličino nepomembnih strank, ki jih vodijo nesposobneži.

    • Spet en tovariš edine prave sekte, ki nastavlja slamnate može in govori kar NAJ BI jaz mislil in govoril.
     Ne. Ljudstvo hoče JJ in SDS menjati, “ker je neumno in vsegliharsko”.
     V Sloveniji so vse politične stranke male in nepomembne, posebej tiste, kjer samo eden o vsem odloča.

 15. Pavel, katero ljudstvo? Slovenske ankete tega ne potrjujejo.

  Ni pa skrivnost, da si ekstremno levo ljudstvo želi te spremembe. Da bo končno spet vladalo enoumje.

  • Jj in SDS po vsakih izgubljenih volitvah še eno leto nabijata po slovenskem ljudstvu, ki noče voliti JJ. Zadnjih 5 let SDS voli okrog 12% Slovencev. 60% pa NOČE nobene sedanje stranke voliti, ker v vseh vidi veliko zlo. Večina od njih je tako kot jaz dolgo časa volila “najmanjše zlo”.

   • To, da si volil po tvojem mnenju zlo ni najhuje, najhuje je, da to zlo zagovarjaš. Priznavaš, da je Nsi zlo. Kaj si naredil, da temu ne bi bilo tako ? Fanatično besniš na JJ.

     • Jaz ne sejem sovraštva, jaz opozarjam na škodljive vzorce, obnašanja in sejanje sovraštva. Če bi JJ odšel iz politike, bi bilo vsaj pol manj sovraštva. Slovenci nimamo svojega Mussomellija, ki bi povedal, da nimamo Slovenci dobrih vodij. Ampak imamo vodje, ki delijo in hujskajo narod.

     • Gospod Guardini,
      za sovraštvo je kriv vsak zase, če seveda zasovraži. Torej, če ga vi sedaj sovražite, je to vaš problem.

     • Janša nima nobene empatije. Izučil se je za vojaka. Taki ljudje delajo škodo, če pridejo v politiko. Podobno, če nek nadut brezčutnež postane zdravnik.

     • Zanimivo, predvsem levica se podobno strinja, JJ iz politike in bo vse bolje.
      Alfe, ste funkcionalno nepismeni ?

      Pa seveda, Murphy pravi: ” Ne debatiraj z bedakom, ker ljudje mogoče ne bodo opazili razlike.” Prepričevati s sovraštvom zaslepljene je izguba časa.
      Zapuščam vas ker ste dolgočasni. Saj sem jaz tudi, vem. Naj vas JJ preganja tudi v grobu.

     • pavel: “Jaz ne sejem sovraštva, jaz opozarjam na škodljive vzorce, obnašanja in sejanje sovraštva”
      =============================

      Nič od tega, pač pa stalno lepljenje etiket in vrednostne sodbe. Če kdo tebi naredi podobno dobiš pene na usta.

     • Primer za mojo trditev:

      pavel: “Janša nima nobene empatije … … Izučil se je za vojaka …”
      =====================

      Dve etiketi.
      Prva, kot da bi bila politika delovanje v Marijini družbi.
      Druga: Ker je študiral obramboslovje je vojak (včasih tudi fedevejevec).

      Nobene vsebine samo pljuvanje, lepljenje etiket, ni potrebno veliko pameti niti truda in inteligence.

     • A ni značilno: popolna odsotnost kritičnosti do svojih in megalomanska kritičnost do vsakega, ki nima 95% vrednot kot jaz. V družbi to sekto prepoznajo kot združbo najbolj sovražnih oseb. A ti ljudje v sebi ne prepoznajo nerešenih frustracij in iracionalnega sovraštva. Še več: sovraštvo pripišejo vsakemu, ki je samo kritičen do njihovega Maga. Ali je ta Mag Beli, ali Črni ali Rdeči, vam prepuščam svobodno izbiro.

 16. Osebno mislim, da Poznič pozira. Njegov način razmišljanja je klerikalni in avtokratski. Vedno mora imeti prav. Taki ljudje v Sloveniji brez premisleka volijo Janšo, saj nanj pašejo kot ata na mamo. Ne vem, kaj je cilj, da janševike provocira, da ne ve koga voliti. Kakšnih pametnih razlogov, zakaj ne voli SDS, ni zapisal. Tako daleč smo že, da si večina ljudi boji povedati, da ne mara Janše.

  • Nekateri ljudje imajo pač prav, to jim je le treba priznat. So objektivni, imajo uvid in znajo to posredovat naprej.
   Pri nas pa je kot kaže to velik problem ?

 17. Ah, ja. Zaradi ene zamere, ki je ne zna odpustiti in samo zaradi nekih PR napakic. V resnici pa naroča: “Uničite mi že to NSI, da bom lahko SDS volil!” To je bistvo članka.
  V bistvu v njegovi kritiki “desnice” nisem našel nobenega zrna. Rad bi vrnitev Podobnika in ustanovnih SKD članov. Rad bi se vrnil s starčki 30 let nazaj in začaral, da bi bila Slovenija klerikalna država.

  • Marjan Podobnik ni starček. Je skoraj 20 let mlajši od novega predsednika ZDA. In ja, sposoben bi bil stranko SLS skoraj gotovo vrniti v parlament, to je tudi moja tu že zapisana ocena.

   Tvoje opletanje s klerikalizmom je absurdno početje. A sploh veš, kaj je klerikalizem? In kdo in s kakšnim namenom je s tem pojmom javno opletal, ko se je razdiralo in spodnašalo novo demokratično slovensko oblast že 1990, še bolj pa takoj po osamosvojitvi.

   Imam občutke, da imaš ti vse večje probleme z lastno identiteto in prepričanji. Sicer sem te opozarjal, da so evangeliji in Ayn Rand precej nezdružljive zadeve, ampak ti kar rineš naprej …

   • Mislim, da ima vsak, ki voli tako stranko kot ti, hude težave z identiteto.
    Osnovni pomen je, da je duhovščina vpletena politično v državi: politiki. Moj pomen je podoben Rupnikovemu, ko govori, da nekateri iz Cerkve delajo ideologijo in politično silo.
    Ayn Rand ima ogromno pametnih misli. Več kot Trump. In jaz ljudi cenim po vsebini, ne po etiketah.

   • Ampak ti kar trmasto vztrajaš v preživetem soc.sistemu,kjer so impotentni in narcisoidni demosovi socialistični birokrati uničevali protikomunistični polet in zanos ljudi. To danes dela pozersko in umetno “edina prava” stranka in s tem priskuti vsaki iskreni osebi, da se jipridruži.Mentaliteta, obnašanje v njej in v bazi je najbolj komunistično. Pri tej 10% populaciji so komunisti naredili najhujše poškodbem

 18. Zdravko midva s Pavlom nimava nič skupnega,toliko v vednost.Kje vidim provokativno namero v pisanju g.Pozniča,nikjer drugje kot v njegovi volilni dilemi,ki jo javno razglaša in na koncu neokusne analize navaja vse možne stranke,ki naj bi kandidirale po nekem svojem vrstem redu,ki se začenja z levimi in konča z desnimi strankami!Po tem istem vrstnem redu jih potem kritično analizira!Prav malo mi je mar kakšne simpatije goji do levih strank in kako jih oceni,ali so primerne zanj,ki verjetno hvala Bogu niso!Nakar gre postopek naprej vse do tistih,ki so izpadle in si na prihodnjih volitvah želijo priti nazaj v parlament,govorim seveda samo o tistih,ki so bile nazivno desne s pretežno levo politično konotacijo.tudi pri teh ni našel svoje satifiskacije in seveda javno obrazloži zakaj.Nato pridejo na vrsto aktualne stranke,ki so trenutno
  v parlamentu,zgodba se ponovi levih ne bi volil,v vsaki od desnih strank zopet najde
  različne vzroke,zakaj jih ne bi volil,Potem se v svoji dilemi loti desnih strank NSi in SDS,kjer se v svoji analizi privošči tudi kritiko posameznih vodilnih ljudi v omenjenih strankah,kakšne napake da imajo in kaj vse so napačno storili v svojem še vedno
  trajajočem mandatu!Tukaj me je zbodla njegova izjava o zasajanju noža v hrbet g.
  Peterleta,storilec je seveda znan,to naj bi bil predsednik SDS g.Janez Janša,ki nsj bi najavil še radikalizacijo stranke!Za konec se loti še g.Primca,katerega stranka visi še v
  zraku,zaenkrat je to samo gibanje,ki sicer odlično dela in ima seveda tendenco postati
  nova desna stranka,ki ji g.Poznič ne pripisuje kakšne hude vrednosti glede na število
  članov,saj je to vendar smo neki nedelnik,ki ga nihče ne bo jemal dovolj resno!
  Ne bi se toliko razpisal o tej temi,če ne bi po vsem kar je napisal ugotovil,da pravzaprav ostaja še vedno skeptičen in dilema ne popušča,tako da ne ve kaj bo storil!
  Svojo provokacijo zaključuje takole:To so moje dileme. Morda vam pomagajo pri vaši osebni izbiri.Kaj pa on,g.Poznič,kaj bo storil,ali pa je že vse,ko je napisal to kolumno!
  Zdravko nisem hud kot Pavel,samo razočaran sem nad prikritem hujskanjem G.Pozniča,ne vem ali hoče ljudem vzeti voljo da bi šli na volitve,ali jim prikrito
  nekaj sugerira…………..kaj pa verjetno g.Poznič sam ve! Moj pokojni brat,ki je bil
  duhovnik se take pustolovščine zagotovo ne bi lotil,nikoli ni v javnosti izražal svojega mnenja in begal ljudi,oziroma vernikov,odločitev koga voliti,ali sploh iti na volitve
  pač ni bila njegova primarna naloga,mislim da je s takim odnosom ljudem povečal
  zaupanje vase!

  Andrej Briški

  • g Andrej,
   do Pozničevega pisanja nisem tako kritična. Razumem ga kot spodbudo k pogovoru o tem kaj sploh hočemo. Ker naše razmišljanje je ostalo v prejšnjem sistemu.
   Odločili smo se za nov sistem upravljanja z državo, glave pa so ostale indoktrinirane iz prejšje. In obtičali, se vam ne zdi ?

   • Draga Amelie, ne tako prizanesljivo. Treba je biti na liniji! Glajhšaltung. Kdor samo namigne, da naš Vodja ni popoln, je izdajalec, udbovec, vseglihar. Pozniču mora škof vzeti duhovniški poklic, ker javno vnaša zmedo in zaupanje v našega Tita. 😉

    • Gospod Pavel,
     pa ste le nekaj dosegli z vašim prepričevanjem. Gospe Amelie se je v trenutkih nerazsodnosti zapisalo nekaj, kar bi lahko si razlagali, kot da ima Janez “glavo indoktrinirano iz prejšnje države”.

     Ampak jaz bom pričal, da ona ni kriva, da ste krivi vi! 😮

     • AlFe: “… Gospe Amelie se je v trenutkih nerazsodnosti zapisalo nekaj, kar bi lahko si razlagali, kot da ima Janez “glavo indoktrinirano iz prejšnje države”.”
      ========================

      Khm, a neki Janez vodi to državo več kot 90% časa?

     • pavel: “Vodi “edino pravo državo” v državi.”
      ================

      Si kar predstavljam tvoje sosede:
      Neki pavel nam stalno soli pamet kako moramo voditi svoja gospodinjstva, kako moramo kositi travo obrezovati svoje žive meje, kakosušiti svoje perilo, prati svoje bicikle, pometati dvorišča, itd.
      Če ne bi bilo pavla, kaj bi mi …

     • Težko vprašanje, dolgo časa je bil blizu vrha ZSMS, nato pa ga je slovenska udba z montiranim procesom naredila za mučenika in iz Ivana je postal kranjski in slovenski Janez.
      Oblast v SDS in na “desnici” pa imaže kakih 25 let. Predolgo, veliko predolgo.
      Ko pa je vodil Slovenijo (najprej kot stric iz Bajukovega ozadja), nato pa 6 let, pa je pokazal 100% svojo naravo socialističnega biprokrata, tajkuna in fevdalca.

     • Vse kar želim je čimbolj osvetlit slo politični prostor in ne navijam za nikogar.
      Tisto, da je bil član ZSMS je bilo prej.
      Očitek, da ga je režim naredil za junaka, tega jaz ne morem komentirat, ker ne poznam dovolj ozadja. Sicer je možno, lahko pa je tudi zelo krivično. Očitno ti veliko več veš.
      V letih na oblasti vem, da so bili hudi problemi zaradi polen ki jih je dobival pod noge. Poleg tega so vsi podsistemi delali po starem, mediji tudi.
      Skratka, ne vem !

     • Še to, praviš da ima oblast v stranki predolgo. To je notranja zadeva same stranke, po moje. Zakaj je tako, najbrž sami že vejo !

 19. Poznič verjetno ni živel v 70ih in 80ih letih v Sloveniji in SFRJ. Če bi bil takrat polnoleten, pameten in svoboden, bi videl, da se je večina ljudi neuniformirano upirala komunizmu. Redko so to bili kleriki. Večina ljudi je spodjedala komunizem. Samo zato in zaradi ekonomske bede je komunizem propadel. Danes pa se nam, ki smo proti komunizmu, skuša dati na glavo plašnice in nas uvrstiti v klerikalno-nacionalistični blok

 20. Pod vodstvom edinega pravega Voditelja, ki na žalost samo provocira komuniste, v zgodovini pa je z njimi delal podmizne posle. In samo kot Jelinčič pozira, da je “desni”. Je zgolj avtokrat, diktator in dosrtni vodja fevda s prostovoljnimi sužnji brez identitete.

 21. Večino jugonostalgije, ki je že absurdno tragikomična in kaže na popolno odsotnost stika z realnostjo teh ljudi, pa je v večini sad sovraštva do Demosovih avtokratov (predvsem do “edinega” in močne cerkve in je vse skupaj en trapast najstniški odziv nezrelih razvajencev v Komunizmu. Sužnji iz te sekte logično nepravilno sklepajo, da to sovraštvo samo pptrdi njihovo “edino pravilno” izbiro in še močneje malikujejo svojega Belega Maga.

 22. Vse to potrjuje + Cerarjev kabinet, da brez trdne vere v Belega maga ne moreš biti birokrat, kaj šele v vrhovih državne birokracije. #Sužnji brez identitete press

 23. Gospod Pavel,
  ste že kdaj slišali za pojem “ekonomska svoboda”? Številni avtorji trdijo, da je to osnova vseh ostalih vrst svobode.

  Torej, ta SLO sistem je zapeljan tako, da si izredno težko ekonomsko svoboden, še sploh pa, če hočeš to doseči po klasični morali. Da bi vas vsi lepo brali in da bi vi imeli še večji uspeh, kot ga že sedaj imate, si dovolim vam predlagati sledečo obliko izjav: “Večina nas je jugonostalgikov, smo že absurdno tragikomični in kažemo na popolno odsotnost stika z realnostjo … ”

  Pa lepo vas prosim, da mi ne zamerite! Sledeče besede pa pišem, da bom kasneje bral, s kakšnim namenom sem pisal. Torej, gre za izdvajanje iz skupine ter potem omalovaževanje članov skupine. Če pa bi bilo pisanje v prvi osebi množine, potem pa ta vtis odpade.

 24. Dokler bodo imele male stranke v svojih vrstah takšne vsegliharje in strastne razbijače kot je Pavel, je njihov neuspeh zagotovljen. Oni očitno ne potrebujejo lastnega konkurenčnega izdelka, ki bi ga ponudili trgu, zadovoljuje jih že bolestno zlivanje gnojnice po tistih, ki so nekajkrat bolj sposobni kot oni.

  Za njihov neuspeh bo seveda kriv JJ.

Comments are closed.