Koga doseže nov vprašalnik o sinodi o družini?

12

relatio synodiV Vatikanu je od 5. do 19. oktobra 2014 potekalo odmevno izredno generalno zasedanje škofovske sinode na temo Pastoralni izzivi družine v okviru evangelizacije. V teh dneh bo na spletu na ogled tudi slovenski prevod vprašalnika za evalvacijo zaključnega poročila zasedanja sinode Relatio synodi pred novim zasedanjem sinode letošnjo jesen.

Novembra 2013 je Sveti sedež škofovskim konferencam posredoval prvi anketni vprašalnik v zvezi s sinodo, ki je med drugim obravnaval razširjenost in poznavanje Svetega pisma in cerkvenega nauka o družini, vprašanja zakonske zveze, stališča o ‘zvezah istospolnih oseb’ ter pastorale družine. V novem vprašalniku so v ospredju vprašanja evangelizacije in pastoralne skrbi za osebe v družinah, izvenzakonskih skupnostih, ločene, osebe z istospolno usmerjenostjo, idr.

Zaključno poročilo jesenskega zasedanja sinode, delovno gradivo za naslednje zasedanje sinode (t.i. Lineamenta) in novi vprašalnik so letos izšli v zbirki Cerkveni dokumenti. V uvodu k novemu vprašalniku lahko preberemo tudi metodo posredovanja anketnega vprašalnika: “Pri poglabljanju tretjega dela Sinodalnega poročila je pomembno, da sledimo poteku izredne sinode in orisu, ki je utemeljen na 2. vatikanskem koncilu in v nauku papeža Frančiška. Naloga škofovskih konferenc je, naj to delo nadaljujejo in pri tem na čim ustreznejši način vključujejo vse cerkvene dejavnike, konkretizirane v njihovem specifičnem kontekstu.”

Slovenski škofje so se pred zasedanjem sinode lanske jeseni odločili, da bodo na anketo o o družini lahko odgovarjali člani župnijskih pastoralnih svetov, duhovniki, redovnice in redovniki ter člani zakonskih skupin. Glede novega vprašalnika so se odločili na zasedanju Slovenske škofovske konference (SŠK) 12. januarja 2015 v Mariboru, kjer so sklenili, da tajništvo SŠK k posredovanju odgovorov na anketo povabi nekatere laike in duhovnike, prav tako pa bodo vprašalnik prejele pastoralne službe in gibanja. Vprašanja iz ankete bodo po napovedi Tadeja Strehovca, generealnega tajnika SŠK, sicer na ogled na spletni strani SŠK od tega tedna naprej.

O praksi omejenega dosega vprašalnika je bilo že pred lanskoletnim zasedanjem sinode slišati nekaj kritičnih glasov, ki so se ponovili tudi tokrat. Tako Albert Smrečnik in Tino Mamić izpostavljata primer avstrijske škofije St. Pölten, ki je k odzivu na anketni vprašalnik povabila vse vernike.

Tajništvo SŠK bo odgovore na anketni vprašalnik v poročilo Svetemu sedežu zbralo do 15. aprila 2015.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


12 KOMENTARJI

 1. “… da tajništvo SŠK k posredovanju odgovorov na anketo povabi nekatere laike in duhovnike”
  Tako je prav. Ne morejo vsi odgovarjati! Samo preverjeni!

  “… prav tako pa bodo vprašalnik prejele pastoralne službe in gibanja.”
  No, saj ni nič hudega, če bodo vprašalnik prejeli. Naj le vidijo, s čim se pravi kristjani ukvarjajo! Naj jim bo to v spodbudo, da bodo nekoč lahko tudi sami posredovali odgovore!

  • Prav je, po tvojem, da odgovarjajo “samo preverjeni”? Kdo bo pa preverjal? Kakšna katoliška udba, ali kako?

   Meni se zdi vse skupaj malo smešno. Saj odgovori na vprašalnik niso nobeno odločanje. Odločal ne bo niti vprašalnik, niti na škofijah po Sloveniji. Odločala bo sinoda v Rimu in papež.

   Gre za to, da se dobi verodostojno in kvantificirano mnenje katoliškega občestva- ljudi, ki se zbirajo v Cerkvi. Cerkve kot Božjega ljudstva po 2. koncilu.

   Očitno vodilni SŠK bolj to reprezentsativno mnenje svojega ljudtsva želijo neko polikano mnenje vse ozko selekcioniranih izbrancev, kdorkoli že so ali bojo. Kdovezakaj? Mogoče iz strahu, da ne bi izpadli vse prej kot zgledni pred Vatikanom?

   Jaz sem prepričan, da bi k odgovoru na vprašalnik moral biti povabljen vsaj vsak nedeljnik.

 2. Kot da ne vedo kakšno je mnenje ljudstva. Si predstavljate pastirja, ki ne ve ali ga ovce poznajo?
  Kako je lepo biti glup. Saj poznate to pesem. Pri nas je to pesem povzela elita družbe.

 3. Koliko je bilo pompa in propagande za Evharistični kongres. Izsilili so proglasitev Grozdeta za blaženega na Štajerskem, povabili Opeko, eno leto molili vsako nedeljo po cerkvah za uspeh..Kje so rezultati ? Kolikokrat se je še slišala ali zapela himna kongresa (ni ona Kristus kraljuj..). Se spomnim, kako je župnik kar rotil, da moramo iti saj bodo sicer škofje hudi, če ne napolni avtobusa..
  Rezultati ? Ni več tistih škofov, mariborska župnija prodana..škof je redovnik..
  Moč slovenske cerkve je v številnih gibanjih, društvih, skupnostih, ki se jim je uspelo izviti iz dominatne vloge in diktature klera.

  • Da, da gospa Marta. Ste pač preneumni, da bi bili kristjan. Eto, to je to! 😕

   Opomba: Ste mi zamerili? Moram to pri spovedi omeniti? 🙁

   • Jaz ne sprašujem po forumih, kaj naj povem pri spovedi. Težko pa, da bi komu, o katerem si mislim, kakor ste Vi zapisali, to tudi ustno povedala ali zapisala. (Vašo pripombo pač vzamem nase: domnevam, da me imate kje “v želodcu”, ko ste tako reagirali na komentar (druge) sogovornice.)
    Pričakujem, da boste našteli še kakšno lastnost (poleg “preneumnosti” in “preresnosti”), ki izključuje pripadnost krščanstvu.

    (Jaz vem, da nič ne vem. Drugi pa še tega ne vedo. 🙂 )

Comments are closed.