Zakaj je drugi krog volitev v Mariboru pomemben?

Drugi krog občinskih volitev 2. decembra je za demokracijo v Sloveniji zelo pomemben iz več razlogov. Mariborčani bodo v nedeljo lahko pokazali svoj odnos do kockaste revolucije, ki je s fizičnim nasiljem in zlorabo pravosodja odnesla zakonitega župana Kanglerja.

Volivci bomo v drugem krogu v več kot petdesetih občinah po Sloveniji izbirali med dvema kandidatoma. Pogosto je stanje tako, da eden od njiju gotovo zastopa koristi posameznika, ožjega kroga ljudi, ali pa je celo predstavnik skupine, ki v občini ali širši okolici predstavlja interese subkulture. Drugi kandidat zastopa interese občine v imenu parlamentarne stranke ali pa je njegov županski program zastavljen v duhu demokratičnih zamisli in načel. Kadar gre za kandidata za župana, ki zagovarja ozke koristi osebe same ali neke subkulture, je demokracija v bistvu ogrožena, ker tak kandidat ne prestavlja skupnega dobrega občine in še manj skupnega dobrega državljanov. Delovanje občine je po svoji pravni in politični zasnovi vedno sestavni del celotnega slovenskega skupnega dobrega. Prav je, da volivci podprejo kandidata, ki bo krepil celoten slovenski demokratični sistem.

Rezultati prvega kroga so pokazali, da je bila volilna udeležba za spoznanje višja od volitev v državni zbor, kar pomeni, da so volivci, ki so na državnozborskih volitvah glasovali za stranke levice, sedaj glasovali za županske kandidate, ki so se potegovali za to funkcijo na samostojnih listah, v interesu manjših skupin, ali za predstavnike sub-kulturnih skupin. V drugem krogu bo ta vidik letošnjih občinskih volitev še bolj v ospredju.

Po drugem krogu bo mogoče ugotoviti, v kolikšni meri se razprševalna miselnost slovenskih volivcev krepi, ali pa je morda zaznati določene premike v pravo smer. Videti bo mogoče tudi, kako se te spremembe kažejo.

Za skupino katoliških izobražencev v Mariboru je drugi krog volitev še zlasti pomemben. V prvem krogu so volivci izmed osemnajstih kandidatov za župana z veliko večino izbrali dva, Sašo Arsenoviča in Franca Kanglerja. Oba skupaj sta zbrala skoraj 70 odstotkov glasov. Med njima je razlika le okrog 3000 glasov. Največji poraženec volitev je dosedanji prvi mož Maribora, ki je prišel na oblast s kockasto nasilno revolucijo, ki jo je pred šestimi leti izvedla slovenska levica. Sedaj že bivši mariborski župan je sicer na čelu (z dobrimi osmimi odstotki glasov) šestnajstih kandidatov, od katetrih je vsak povprečno dobil slabih 1,5 % glasov. To dokazuje, da je tretjina mariborskega volilnega telesa skrajno razpršena.

Mariborčani bodo v drugem krogu pokazali svoj pravi odnos do kockaste revolucije, ki je pred leti odnesla zakonito izvoljenega župana s fizičnim nasiljem in s spretno zlorabo pravosodja. Takrat krivica ni bila storjena le županu Francu Kanglerju osebno, ampak vsem volivcem, ki so ga po lastni presoji izvolili. V bistvu je bila kockasta revolucija v Mariboru neposreden napad na našo mlado demokracijo na državni ravni. To je še danes krvaveča rana naše demokracije, ki je demokratični del Mariborčanov ne more in ne sme pozabiti. Če bo na to pozabil, bo v njem zamrla tista prvinska večstoletna samobitnost slovenskega življa v mestu ob Dravi.

V nedeljo bomo Mariborčani odločali, ali bomo še naprej iskali svojo samobitnost v Sloveniji in v Evropi ali pa se bomo podali na umiranje na obroke, na »brcanje v temo«, kot to mnogi želijo. Omenjeno bi se lahko zgodilo, če bo izbira znova padla na instantnega kandidata, ki se je pojavil tako rekoč iz nič, kakor se v režiji politične levice v Sloveniji na državni in tudi lokalni ravni dogaja dobršen del zadnjih dveh desetletij.

Glede na izid prvega kroga bi lahko rekli, da od dveh tretjin mariborskih volivcev, ki sta se odločili za vodilna kandidata, dobra polovica vidi prihodnost v megli, druga polovica pa v svobodnem in vztrajnem iskanju najboljših rešitev za sedanjost in prihodnost. Kakšen bo odgovor na to dvojno in obsežno vprašanje, je za Maribor in njegovo prihodnost ključnega pomena.

V nedeljo bo dobra tretjina slovenskih volivcev dala odgovor na jasno zastavljena vprašanja, ki se dotikajo življenja nas vseh.

15 KOMENTARJI

 1. V Mariboru je za ozaveščene volilce odločitev dokaj jasna. V Kopru je teže. Sedanji župan je resda znan po avtoritarnem vodenju, včasih malce pobalinskem vedenju, je pa pred 16 leti zrušil vladavino rdečih baronov, zato si je nakopal tudi srd levičarjev in še posebej režimskega tožilstva. Obtožbe pa so na sodišču, podobno kot pri Kanglerju, padale ena za drugo. Nedvomno je Popovičeva zasluga, da je Koper prenovljen in je iz nekdanje socialistične sivine postal zelo spodobno mesto s sicer nekaj tudi nepotrebne šare. Morda je njegov “rok uporabnosti” tudi že proti koncu in bi bila zamenjava dobrodošla. Toda s kom? Nasprotniki, sicer precej raznoliki v pogledih nadaljnjega razvoja mestne občine, so se pritlehno združili v antipopovičevsko levičarsko koalicijo, podobno kot je na državni ravni nastala izključevalna levičarska antijanševska koalicija. Je ta rešitev dobra? Ne, ni, je primer zaplotniškega delovanja.Vsa čast SDS in NSI, ki je odločitev v drugem krogu prepustila volilcem. To je načelna in poštena drža! Zato bo mnogo volilcev, ki bi se v drugačnih razmerah odločila drugače, podprlo sedanjega župana in njegovo ekipo, kljub nekaterim minusom.

  • To ste pa zelo dobro povzeli, Kapodistrias.

   Lahko bi dodali še to, da npr. županska kandidata Mišić in Brecelj nista imela čisto nič slabega za povedati o Popoviču, dokler sta imela finančne in ostale koristi od sodelovanja z njim.
   Z vsemi topovi sta udarila proti koprskemu županu, šele ko je prvi izgubil ugoden direktorski položajček, drugi pa, ko mu je občinska uprava ukinila financiranje in ga končno vrgla iz občinskih prostorov, ki si jih je zafrustrirani starec prisvajal pod pretvezo, da skrbi za koprsko mladinsko kulturo, dejansko pa je s peščico pristašev skrbel le samo za svoj starčevski klub – o kulturi in mladini pa ne duha ne sluha.

  • Hah, Ljubljano in Ljubljancane crtite, kar vse povprek, ker so izvolili Jankovica. Tudi tiste, ki ga niso volili. Zaradi njegovih necistih poslov. Zraven pa sami delate reklamo za kandidata podobnih manir, tudi vpletenega v sume korupcije, ki celo sam pravi, da ceni Jankovica.

   Kako gre ze tista svetopisemska o brunu v lastnem ocesu? Plus kaj ce bi jaz na podlagi lokalnih volitev tule pisal, kako bolan je Koper in Koprcani?

   • Kar je napisal Vanja ima dobro argumentacijo (Ga ga Mišić in Brecelj)
    Vsi zgoraj pa ste pozabili še nekaj, mogoče nanajbolj bistveno. Na rdečo nit napadov na Popoviča. To je Eugenija Carl, velika sovražnica Popoviča. In kjer je ona zraven se zadaj skriva velika svinjarija. Pred časom je rušila Jeretiča v Piranu:

    https://youtu.be/4GHeS6_PYVo

    pozneje so jo preselili v Ljubljano kjer je uporabila popolnoma enake metode, ko se je lagala o ljudeh, ki so prihajali pred sodišče protestirat (češ, da so podkupljeni, celo za enako cifro 20€, obakrat je najela nekega lokalnega brezdomca).
    Popovič ni ravno neka nedolžna zvezda, najbolj se mi je zameril ko je v tednu dni spremenil svoje mnenje o 2. tiru (zadostoval je en sestanek pri Cerarju kjer so se odločili v par minutah, da bodo zgradili dva tira namesto enega, kot bi šlo za lego kocke na maketi), ampak kjer je zraven Eugenija Carl se zadaj skriva enormna svinjarija.

   • Ma IF, potolažite se, saj vemo, da niste vi krivi, da je Janković zmagal v Ljubljani, nooo! 😉

    Meni se ne zdi, da bi Kapodistrias delal reklamo za Popoviča, saj je napisal, da se mu morda izteka “rok uporabnosti”. Kritizira pa nenačelno povezovanje Popovičevih nasprotnikov na podoben način kot so slovenski levičarji pred državnozborskimi volitvami sestavili blok proti Janši in stranki SDS.

    Razlika med Jankovićem in Popovičem je kljub sumom velikanska, koprski župan še zdaleč ne uživa privilegija nedotakljivosti pred slovenskim sodstvom kakor ljubljanski.

    Popoviča slovensko sodstvo vztrajno in redno preganja že od njegove prve izvolitve leta 2002. V zapor so ga stlačili, še preden se je dodobra usedel v županski stol. Zoper njega je bilo v letih županovanja sproženih kar 47 različnih sodnih postopkov.

    Vemo, da je slovensko sodstvo uničilo dokaze o Jankovičevem domnevno kaznivem dejanju, medtem ko Popoviču še v nobenem sodnem postopku ni dokazalo kaznivih dejanj.

    Torej bi lahko koprskega župana primerjali kvečjemu s Francem Kanglerjem, saj zgleda, da ga slovensko sodstvo podobno neupravičeno preganja kot bivšega mariborskega župana in sedanjega županskega kandidata Kanglerja.

    • Vanja: “Popoviča slovensko sodstvo vztrajno in redno preganja že od njegove prve izvolitve leta 2002.”
     ==============
     Ja, tudi to je eden izmed najbolj značilnih indikatorjev (ko se sodni sistem spravi nad “razredne” sovražnika). Znan je primer, ko so ga strpali v preiskovalni pripor pod argumentacijo, da ne bi vplival na priče. Ampak potem, ko so zaslišali priče ga pa še vedno niso izpustili iz pripora, čeprav vzroka za pripor ni bilo več. Na podlagi tega kršenja zakonodaje se je Popovič pozneje pritožil in dobil tožbo in odškodnino.

    • Aja, še to sem hotel dodati.
     Jankovića in Popoviča se ne da metati v isti koš. K prvemu se je vršila celo procesija najbolj znanih režimovcev, ko so ga prosili naj kandidira na državnih volitvah, s Kučanom na čelu. Prvi je očitni protežiranec režima, za drugega se to ne da trditi.

 2. Zakaj je drugi krog volitev v Mariboru pomemben? Zato, ker v Sloveniji menda ne bomo volili balkanskih ljudožercev.

 3. Kanglerju seveda zelim uspeh v Mariboru. In v Kamniku N.Si. To bi bil najvecji uspeh te stranke doslej na lokalnih volitvah. Prva lastovka za vecje ambicije, morda. Popolnoma brez urbanih okolij ni mozno dobiti na svojo stran vecine v drzavi.

 4. Kockasti revolucionarji niso zlorabili pravosodja ampak so ga v glavnem kar skupili, pod solzilcem ali pod kasnejšimi kaznimi na sodišču. Pravosodje je zlorabil nekdo drug. Kanglerju klobuk dol, da se je ubranil, si bo pa še vedno moral povrniti zaupanje mariborčanov. Tega je s tistimi radarji izgubil v veliki meri in dal priložnost tem drugim, da ga z zlorabo pravosodja ustavijo in odstavijo.
  Čemu to večno slovensko sovraštvo?

 5. Ali se bo Kangler rehabilitiral ali ne za vstajo leta 2012, je za vas ključno vprašanje županskih volitev? Vecino volilcev pa prav malo briga Kanglerjevo počutje!
  Ključen bi moral biti program in spodobilo bi se, da bi inela desnica v Mariboru kakšnega boljšega kandidata. Kangler žal nima nikakršnih možnosti za zmago!
  Kaj pa je sploh slišati o kandidatu NSi v Kamniku! Če ni najel profesionalnih marketinških ljudi, bo pogorel kot nič.
  Zakaj ker ne Tonin, Podobnik & co. – vodje desnice ne znajo pripraviti županskih kandidatov za zmago. Menijo, da je dovolj da se predsedniki enkrat slikajo zraven, kandidati pa nič od nič. S takim amaterskim pristopom je poraz pač neizbežen.

  • Čujte, Demokracija 0,4 dl, zakaj ste kot vsevedni profesionalec –
   kar očitno ste! – tako presneto skromni in zadržani?
   Vam je mar nerodno, ker se tako dobro razumete na politični marketing?

   Zakaj se ne bi, lepo prosim, jutri končno že zglasili pri kateri od strank slovenske desnice za svetovalca? Tista srečna stranka, ki vas bo izbrala za svojega, ima zmago že danes zagotovljeno. Še najboljše, če se dogovorite kar z vsemi!

   Ali pa vam v resnici ni prav nič do tega, da bi desnica zmagala?!

   • Se kot običajno strinjam z Demokracija 4.0.
    Vanja, zakaj bi koga poslušali, saj sami že vse vedo (oz. ne vedo kaj ne vedo).

    Vsakemu lahko izmerite inteligenco, usposobljenost v vodenju in upravljanju in izkušnje na podobnih vodstvenih mestih v organizacijah podobne velikosti.

 6. Temeljita in poštena razčlenitev razmer pred drugim krogom županskih volitev v Mariboru. Osvetljena z dejstvi, z resnico, poštena in uglajena, morda preveč, kajti resnica ni sovražni govor, je le edino sredstvo v boju z lažjo, četudi je resnica lahko boleča, vendar ne zaradi besed, ampak dejanj. V članku je jasna opredelitev, katere vrednote so tiste, ki občanom lahko zagotovijo boljši jutri. Upam, da jih bodo volivci prepoznali in se prav odločili.
  Obžalujem, da skupina ni izkoristila idealne priložnosti in svetovala someščanom, kdo od kandidatov je prava izbira. Kdo od njiju bo zagotovil večjo blaginjo, kdo bo ščitil slovenske narodne korenine, tudi slovenski jezik, kdo bo dal domoljubju mesto, ki mu gre? Priložnost bom izkoristil sam. Gospe in gospodje, Mariborčanke in Mariborčani, volite Franca Kanglerja!
  Članek tudi sporoča, da je narod ogrožen, tudi njegove vrednote in vera! Žal je to resnica! Vendar, kako naj se tej grožnji izmaknemo?
  Vprašanje presega okvir županskih volitev, zato ne sodi v okvir tega prispevka. Meni pa vendar sproža vprašanje, zakaj cerkev ob tako pomembnih vprašanjih stoji ob strani! Ne svetuje vernikom, ne daje nobenega namiga, čeprav so vsa demokratična sredstva dovoljena. Izkušnja iz 16. stoletja: Andrej Turjaški je opasal meč, zbral svoje fante, odjahal proti Sisku in odgnal turško nevarnost. Cerkev je takrat vedela, kje je njeno mesto, ob vernikih, ob slovenskih fantih in ob njihovih mečih! Meči so danes zgodovina, orožje je le beseda, vendar ta prava. Tudi danes naj Cerkev stoji ob svojih vernikih in brani njihovo blaginjo in njihove vrednote

Comments are closed.