Kocjan: Multinacionalke se izogibajo Slovenije

18

Google bo širil poslovanje na Hrvaškem in jadranski regiji, Secop gre na Slovaško, češko gospodarstvo je močno, kaj pa Slovenija?

/ … /

Pri tem se seveda postavlja vprašanje, zakaj se ameriški spletni velikan ni odločil za vzpostavitev pisarne v Sloveniji. Spomnimo, da je vladni predsednik Borut Pahor še nedolgo tega zelo vneto razlagal, da bo Slovenija postala t. i. evropska Silicijeva dolina, napovedoval je tudi obisk teh krajev. Iz Silicijeve doline seveda ni nič, Pahor še Googla ni mogel prepričati, da bi pisarno za celotno regijo odprli na primer v Sloveniji. Pri tem so se kot nerealne izkazale tudi obljube in napovedi, da bo Slovenija postala »vodilna država v regiji«, jadranski ali balkanski. Vse to gre šteti torej med t. i. pahorizme in nič drugega.

 / … /

Ob priložnosti uradnega obiska dr. Ivete Radičove, predsednice Vlade Slovaške, ki je bil v zadnjih dneh maja, je na primer Borut Pahor dejal, da imata »obe državi približno enako stimulativno poslovno okolje, obe vladi pa ambicijo, da bi le-to še izboljšali«. Ob tem seveda ni povedal, da se Slovaška na lestvici poslovne učinkovitosti nahaja na 41. mestu, Slovenija pa na 59. od 60. držav. Radičova je ob tem še dejala, da je njihov cilj napredovati med prvih petnajst držav, slovaška vlada pa se je zato lotila tudi koreniti reform, s katerimi bo pospešila gospodarsko rast in izboljšala kakovost poslovnega okolja.

/ .. /

Po Ferčejevih besedah Čehi izvajajo premišljeno politiko vzpodbujanja tujih naložb, saj le-te iz proizvodnje prenašajo na višje ravni, kot je denimo bioznanost. Na ta način ustvarjajo nova delovna mesta, visoko dodano vrednost in zelo izobražene kadre.

Še posebej je izpostavil tehnično inteligenco, pri čemer naj bi bili Čehi vsaj korak pred Slovenci. »Medtem ko se v Sloveniji mladi še vedno v veliki meri usmerjajo v humanistične vede, Čehi stavijo na elektroniko, elektrotehniko, strojništvo in podobne poklice«, je povedal Ferčej in dodal, da si želi še več slovenskih investitorjev na češkem trgu.

/ … /

Že v zadnji četrtini 2010 je Avstrija beležila porast domačega brutoproizvoda (DBP). Poglavitna motorja rasti sta izvoz in proizvodnja. K temu po besedah Repeževe prispeva tudi program avstrijskega ministrstva za gospodarstva in WKO, ki podjetjem, ki se odločajo za vstop na tuje trge, ponuja finančne vzpodbude. Vsako leto je v te namene na razpolago 25 milijonov evro. Dodajmo še, da v Avstriji z odprtjem trga pričakujejo priliv 10.000 do 20.000 tujih delavcev, predvsem tudi zato, ker je bil pred kratkim sprejet zakon, ki zagotavlja enako plačilo tujih delavcev kot domačih.

Več: Demokracija

18 KOMENTARJI

 1. Tu se kaže tragedija in pokop Slovenije.
  Fevdalizem “nacionalnega interesa”, ko rdeča mafija za vsako ceno brani svoje fevde in socialistčne pravice suženjsko plačanih delavcev ter visoke davke, je v slepi ulici. Niti najmanjša reforma ni možna, ne da bi sistem popolnoma razpadel.

  Zato je potrebna korenita reforma, revolucija odstranitve mafije in kopiranje ustave in gospodarske ureditve najbolj liberalno kapitalističnih držav: Švice, Slovaške, Poljske, Irske, Singapurja in Orbanove Madžarske.
  In seveda veliko nižji davki, ne progresivni, temveč EDS.
  Ter obvezna privatizacija šolstva in zdravstva ter za 5 let evropski sodniki katerim bodo naši sodniki zgolj praktikantje za 700€ mesečno.
  Trajna prepoved vsem, ki so bili komunisti, da dobijo državne službe oz. službe v podjetjih, kjer ima država vsaj 5% lastniški delež.

 2. Mafije se na lep način ne bo dalo odstaviti: ker je navajena ubijati, ropati. Ima tudi največ kapitala v Sloveniji, zato ji ne bo problem plačevati nasilnežev, morilcev.

 3. **Fevdalizem “nacionalnega interesa”**

  Prosim, da ne žalite fevdalizma. Pri nas imamo namreč “azijski produkcijski način”. 😉

 4. “Trajna prepoved vsem, ki so bili komunisti, da dobijo državne službe oz. službe v podjetjih, kjer ima država vsaj 5% lastniški delež.”

  Si to že predlagal SDSu in tovarišu Janši?

 5. Ančka, tako torej – vi bi kar delali izjeme, seveda za tiste, ki so “naši”, anede?

  Pozabljaš pa, da je teh tako opljuvanih komunajzerjev več v SDS kot pa vseh treh levih strankah skupaj. Miha Brejc, eden od najbolj preverjenih kadrov prejšnjega režima, je bil celo podpredsednik SDS.

 6. Sem vedela, da sem mačku stopila na rep in zdaj cvili.

  Ne. Kot sem napisala. Janši bi naredili izjemo – samo zato, da bi jezili komunajzerje.

  Če bi bilo v SDS toliko komunajzerjev, kot praviš, potem bi jo komunajzerji hvalili. Ker je pa to zgolj beden poskus očrniti stranko v očeh desnih volivcev, pa seveda itak vsi podpirate prave komunajzerske stranke – ta leve.

 7. Ančka, poanta je samo to, da se komunajzerji cufajo med sabo, kdo bo več v žep pospravil. In verjemi mi, da tisti iz SDS niso čisto nič boljši od onih iz Zaresa ali SD. Metode so iste.

 8. Janez, ne nakladaj.

  Sam sebe spravljaš v protislovje. A si ugotovil, da s svojim antijanšizmom ne boš uspel, si pa začel z vsegliharstvom?

  SDS je boljša od SD, LDS, Zares in Desus in SLS.

 9. Ker drug niso nič boljši, pol vsaj pustite naše… Moto neokomunistov… 🙂
  Janez, res je, nič ne rečem, Brejcu ne bi povedal uro dneva, če bi me vprašal. Pa vendar, ni stvar v tem da smo vsi slabi. Saj smo, pa so vendar med nami razlike. Neakteri so morda celo boljši od drugih.

 10. Itak. Vse kritike komunajzerjev in preveč socialistične Slovenije, je nakladaštvo Janševih privržencev.

 11. @rx170 & @janez,

  fantka, sta pozabila na velike komunajzarske ribe ?

  le za vzorec:

  Kučan, Potrč, Ribičič, Kocijančič, Kreft, Šetinc, Školjč, Pahor (pripravnik pri Kučanu), Pečan, Kacin, Ude, Turk, Semolič, Zidar, Stanovnik, Smole, Kumer, ….. na kratko celoten SD, ZLSD, SDP, ZKS, LDS, ZAHEC, …..

 12. Itak, da je treba najprej narediti čistko med levimi strankami.

  Menda si ne bomo od začetka delali sovražnikov med svojimi.

 13. K@K, pozabil si dodati še Janšo, Brejca, Brezigarjevo, Jambreka… Ostalih ne bi našteval, lahko pa ti zaupam, da je v občinskem odboru SDS, kjer živim, precej nekdanjih lokalnih komunističnih sekretarčkov.

 14. Tisti v desnih strankah so spoznali svojo zmoto. Tisti v levih pa še ne.

  Z lustracijo bomo začeli torej na levi.

Comments are closed.