Kobalov “fuzbalski” humor, diktatorji in poklon mojstru Sepetu

14

Rad imam slovensko popevko, predvsem stare evergrine in še posebej skladbe mojstra Mojmirja Sepeta. Zato sem z velikim veseljem pričakoval včerajšnji večer šansonov z naslovom “La vie en rose”. Napovedano je bilo kot globok poklon mojstru Sepetu, s priredbami njegovih znanih skladb v izvedbi zanimivih izvajalcev: Kvinton, Ana Pupedan, Tabu, Eva Hren, Vesna Zornik, Severa Gjurin, Radojka Šverko, Lado Leskovar in drugi.

Zadovoljno sem se usedel v naslonjač in pričakoval lep večer. Res je bil lep kar se tiče mojstrove glasbe, pa perfektnega izbora glasbenikov z odličnimi interpretacijami, tudi vodenje Vite Mavrič je bilo na visokem nivoju. Prijetno, sproščeno, domišljeno in z veliko ljubezni.

Kobalov “fuzbalski” humor in diktatorji

Potem se je pa pojavil na odru zabavljač, ki mi je precej pokvaril večer. Boris Kobal s svojim abotnim humorjem. Kot nekakšen arhivar RTV, ki naj bi poznal mojstra Sepeta in si celo lastil zasluge za njegov uspeh, je stalno hodil na oder, nosil nekakšne kasete posnetkov iz arhiva in jih vrtel. Posnetki naj bi predstavljali mojstra Sepeta, v resnici pa niso imeli prav nobene zveze z njim, pač pa večinoma s fuzbalom in neuvrščeno politiko. Na primer posnetek nogometne tekme Jugoslavija-Zaire, posnetek srečanja Tita in cesarja Etiopije Heile Selassija na Bledu, posnetek Fidela Castra in njegovega brata, pa pristanek Neila Armstronga na Luni.

Sam sem to občutil kot norčevanje iz mojstra. Vsakič je “kvazi” zabavljač Kobal uspel povedati tudi kakšen vic, ki pa je bil iz čisto “drugega vica” – “fuzbalski” ali politični, namreč. Občutek sem dobil, da je voditeljici Viti Mavrič, ki ga je stalno podila z odra, šel tudi resnično na živce. Sam, če bi bil na mestu mojstra Sepeta, bi se izjemno slabo počutil in bi prireditev kar zapustil.

Resnično ne vem, kako se da povezati glasbo mojstra, tenkočutnost besedil pesnikov s katerimi je sodeloval, s takimi cenenimi “forami” na nivoju gostilniške problematike. Ne vem, kako naj povežem poklon glasbenemu mojstru in stare neuvrščene voditelje, pravzaprav diktatorje tipa Tito, Castro, Haile Selassie.

Pijanske “fore

Kobal je na oder prišel vsakič bolj zaigrano pijan, tudi na odru opletal z alkoholom, kar je šlo voditeljici vidno na živce. Smešen pijanec na odru je sicer ena od poceni humornih “for na prvo žogo”, na katero del Slovencev pade, kako bi pa to povezal z glasbenim poklonom mojstru, pa ne vem. Oh, kje je žlahtni humor Frana Milčinskega – Ježka, ki ga je Vita Mavrič omenjala?

Ali je tudi vulgarno preklinjanje Kobala, ki ga od njega, če se samo spomnimo njegovega vulgarizma iz leta 2002 v Šentjakobskem gledališču, pa tudi na TV, sicer lahko pričakujemo, tudi globok poklon mojstru?

Nasilno!

Kobal je bil v ostrem nasprotju s tenkočutnim povezovanjem Vite Mavrič in pa tudi s samim konceptom in namenom koncerta. Občutil sem ga kot tujek, ki ga je nekdo nasilno vstavil v koncept prireditve.

Prav tako mi je bil odveč predsednik RS, ki se je spotoma sončil v soju žarometov, ko so osvetljevali mojstre kot so Mojmir Sepe, pesnica Elza Budau, skladatelj Dušan Velkavrh na balkonu. Ali se mora politika prav povsod “vštuliti”? Kot da PREPROST glasbeni poklon mojstru ne bi bil dovolj.

Foto: Dave Di Biase, SXC

14 KOMENTARJI

 1. Sinočne oddaje nisem mogla gledati, pa mi po vašem opisu tega ni žal. Kobalovega humorja ne prenašam, kjerkoli se pojavi oddajo pokvari. Samo upam lahko, da se bodo Slovenci njegovega humorja naveličali in ne bodo več gledali oddaj kjer nastopa, potem ga bo konec, kot je moral zaradi negledanosti končati “popularni” HRI-BAR.

 2. Aleš, bravo. Krasen komentar.
  Tudi sam sem zasledil obvestilo o koncertu, a ga žal (kar se tiče glasbe) nisem mogel gledati.
  Takoj pa mi je zasvetila “rdeča lučka”, ko sem videl, da bo eden od moderatorjev Kobal. Žal se je ta slutnja, kot pišeš uresničila še bolj, kot sem mislil.
  ŠKODA takšnega koncerta za takšno prostaškost in totalno nerazumevanje časa. Upajmo, da bodo odgovorni drugič bolj tenkočutno izbirali med dobrimi moderatorji, ki jih imamo dovolj.

 3. PREPROSTO sem nekje proti sredini ugasnila TV- zaradi “humorista”. Vita, Mojzes- oprostita! Pa tako sem se veselila…

 4. Aleš, čestitam za trezen komentar. Ta obvezna kvota “naših” burkežev na takih prireditvah mi gre pa že dolgo časa na živce. Kot da so namen prireditve oni, ne pa slavljenci. Sploh pa izstopa ta abotni humorist.

 5. Ah ja, Kobal je bil nekoč še zabaven možak, dandanes se pa brezupno ponavlja. Starost, naveličanost ali pač spoznanje, da se finančno najbolj obnesejo šale na račun pijanstva ali iztrebljanja?

 6. Ja, tudi starost človeka zameji in prav žalostno je, da prizadeti tega ne opazi. Ko mi je pred tedni neki komentator na mojem blogu svetoval naj se speljem,(njegove besede), v dom za “ta stare” sem bila malo užaljena, sedaj pa ugotavljam, da bi bilo pametno tudi o tem razmisliti.

 7. @Carlos Contreras: Omilujete. Ni se samo ponavljal, še najmanj pa zaradi starosti, pač pa je bil neokusen in dogodku neprimeren. Z nekaterimi “forami”, na primer ko je primerjal astronavtove noge z nogami pokojne pevke in žene Mojmirja Sepeta Majde Sepe, tudi žaljiv. Občutek sem imel, da so ga nekako umetno vstavili v koncept.

 8. No, saj pravim, stric Aleš: Kobal je znal (morda še zna) tudi bolje. (Pa saj veste, da moje malenkosti vulgarnost in neokusnost v humorju sicer ne motita, da sta le … smešni … za razliko od infantilnosti, ki ni.) Ampak očitno to publiki kar ustreza, Kobal pa samo streže povpraševanju. In očitno organizatorji prireditev mislijo, da brez cenenega krohotanja ne gre.

 9. CARLOS, publiki neokusnosnost ne ustreza, tej je vsiljena ! KOBAL je klovn

  tipa TOF in njuna najhvaležnejša publika so KUČAN in druščina !

 10. Težko me prepričajo pripombe o “okusnosti” izpod prstov človeka, čigar naglavna predstava o vrhuncu kulturnega užitka so kranjske klobase, krigla piva in raztegovanje harmonik …

 11. Tudi mene močno motijo tile humoristični poskusi z alkoholiziranimi “preprostimi” in vulgarnimi tipi!
  Nekako zgleda, kot bi propagirali alkoholizem.
  Ker smo zabavni šele , ko smo pijani???
  Potem se nam res slabo piše…

  Pa še to; zakaj mora vsaka taka prireditev imeti tudi humoristične vložke (v zadnjem času je bilo podobno pri Slovenki leta)? Zakaj je treba gledalce nenehno zabavati, zabavati, nasmejati??

 12. SE ŠE SPOMINJATE BLAMAŽE PRED PREDSEDNIKOM MESIĆ-em, tudi šaljivemu in

  duhovitemu Stipetu, je šlo na bruhanje !

Comments are closed.