Ko zmaguje slovenski Lance Armstrong

85

kolesarMinulo nedeljo je moj domači kraj (spet) doživel prometni infarkt. Kar se zgodi vsaj enkrat na leto, kajpak zaradi znamenitega kolesarskega maratona Franja. Še dobro se spomnim, kako smo  ob zvoku policijskih siren, ki so napovedovale karavano kolesarjev, mulci takoj zdrveli k cesti in bučno navijali. Tokrat je bilo drugače – ker sem se moral v popoldanskih urah odpraviti na nujno pot na Štajersko, prevoziti pot po že odprti cesti do Vodic in naprej do Kamnika in Tuhinjske doline ni bil niti najmanj lahek opravek, saj sem moral po poti prehitevati številne zapoznele kolesarje.

Ko sem kasneje že pozabil na bližnja srečanja z ljudmi na dveh kolesih, sem pozornost znova usmeril na dogodke prejšnjega tedna. Med njimi je seveda izstopala obsodba Janeza Janše, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Patria. No, zdi se, da sta bila slednja bolj kot kaj drugega »kolateralna škoda« pri skoraj dokončnem uničenju prvaka opozicijske SDS. Političnega nasprotnika namreč najlažje uničiš tako, da ga narediš za krivega preko pravosodnega sistema, ki naj bi deloval neodvisno od politike. Vsaj v demokratičnih državah je tako, da sojenje ne bi smelo biti odvisno od takšnih ali drugačnih političnih interesov, če je bil že v totalitarnih sistemih pravosodje predvsem instrument za zatiranje takšnih ali drugačnih sovražnikov. Pri tem je prav prišlo predvsem angažiranje »nižjih« sodelavcev, ki so do oblastnikov nastopali skrajno servilno, do »sovražnikov« pa diktatorsko in zatiralsko. Boris Kidrič je takšne osebke posrečeno imenoval »biciklisti«. To so bili tisti, ki so upogibali hrbet in pritiskali navzdol. In prav tu sem našel nekakšno tiho vzporednico med kolesarskim maratonom ter aktualnim političnim ter družbenim dogajanjem.

Če je bil politični »biciklizem« dosedaj v domeni pouličnih agitatorjev, pa je takšno vlogo v zadevi Patria odigralo kar samo sodišče, ki je praktično povsem ugodilo temu, kar je v obtožnem predlogu zapisal tožilec Andrej Ferlinc (in pred njim Branka Zobec Hrastar). Tudi glede višine kazni je sodnica povsem sledila predlogu tožilca. Toda pri tem je treba najprej razčistiti, kakšna je razlika med obtožnico in obtožnim predlogom. Pri obtožnici je namreč potrebno preverjanje njene pravnomočnosti in to ne samo s strani enega sodnika, medtem ko obtožni predlog obsega kazniva dejanja, za katera je zagrožena kazen manj kot tri leta zapora, zadevo pa obravnava zgolj okrajno sodišče. Pri tem se je celo mogoče strinjati z mnenjem tožilca Andreja Ferlinca, ki je izrazil razočaranje, da afero Patria kot nekakšno bagatelno zadevo obravnava okrajno sodišče, čeprav proces dejansko obravnava korupcijo kot rak rano slovenske družbe. A prav v tem grmu tiči zajec – če bi šli botri procesa v projekt obtožnice, bi bila verjetnost obsodbe zelo majhna, v primeru, ko je o (ne)krivdi odločala ena sama sodnica, pa »strici« niso imeli težkega dela pri določanju izida sodbe. Tako se je po 25 letih na nek način ponovila bizarna repriza predkazenskega postopka v zadevi JBTZ – komunistična oblast se je tedaj želela odkrižati Janeza Janše tudi s pomočjo razvpitega stenograma Kučanovega zagovora v Beogradu, saj je bil stenogram državna skrivnost, morda tudi z dokumenti, ki naj bi jih Janši aprila 1988 izročil hotelir Vinko Levstik. A je ostalo pri dokumentu, ki je bil označen kot »vojaška skrivnost«, teh oznak pa ni bilo na kopiji, ki jo je v uredništvo Mladine dostavil Ivan Borštner. Torej nihče, še najmanj Janša, ni mogel vedeti, da je bil dokument, ki je postal corpus delicti v zadevi JBTZ, dejansko vojaška skrivnost. A to ni bilo pomembno ne za CK ZKS ter njeno politično policijo, pa tudi ne za JLA.

A v zadevi Patria ni toliko bistveno dejstvo, da se želijo Janše kot dolgoletnega voditelja SDS, ki slovi kot politik z debelo kožo, znebiti za vsako ceno. To se je namreč navsezadnje poskušalo tudi na druge načine. Namreč, leta 2005 je bil z izbiro dobavitelja osemkolesnih oklepnikov na javnem razpisu zadan hud udarec zelo pomembni kartelni združbi, namreč tisti, ki je sklepala posle z državo za vojaške oklepnike – seveda mimo razpisa. Ni dosti manjkalo, pa bi državi prodala tudi osemkolesnike, o nakupu katerih je sicer odločila Ropova vlada in s predstavniki podjetja, ki naj bi osemkolesnike izdelalo, podpisala pismo o nameri. Vendar se je zalomilo: zgodile so se volitve, oblast se je zamenjala, pristojnost za omenjeni nakup pa je bila podeljena obrambnemu ministrstvu, tedaj pod vodstvom Karla Erjavca, ki je nato na javnem razpisu izbralo Patrio. In seveda je sledil jok in stok, ker je botrom, ki so načrtovali nov veliki posel, padel načrt v vodo. In ti botri niso bili slučajno povezani s politično opcijo, ki ji Janša predstavlja poosebljeno zlo. Pa čeprav je Erjavec že leta 2008 zatrdil, da če bi se Janša vmešaval v izbirni postopek pri osemkolesnikih, bi sam odstopil, saj ne bi želel biti zgolj lutka. Ne glede na Erjavčeve siceršnje verbalne akrobacije v tem primeru predsedniku DeSUSa lahko verjamemo. Pa čeprav je bil tudi sam najprej na prangerju zaradi oklepnikov, a očitno ni bil prava tarča.

Skratka, nesrečni osemkolesniki so postali hvaležno sredstvo za obračunavanje. Pa ne samo z Janšo, ampak z vsemi tistimi, ki se ne strinjamo s splošno izraženim mnenjem, da je z obsodbo Janše zmagala pravna država. Takšno mnenje pa zelo radi razširjajo tisti, ki (v prenesenem pomenu besede) ne vozijo osemkolesnikov, ampak dvokolo (bicikel), se klanjajo pred »strici« in hkrati izvajajo pritisk na vse, ki mislijo/mislimo drugače. Takšen način obračunavanja nas seveda spominja na neke druge čase. A z obsodbo trojice Janša-Črnkovič-Krkovič se zadeva ni zaključila. Nasprotno, glavni boj za vladavino prava se šele začenja. Za zdaj je zmagovalec slovenski Lance Armstrong, a le do tedaj, ko se bo vsem na očeh izkazalo, da je pod vplivom poživil…

 

 

Pripis uredništva: Gašper Blažič je novinar tednika Demokracija. Zgornji komentar je njegovo osebno stališče.

Foto: Podnapisi.net


85 KOMENTARJI

 1. Popolnoma se strinjam s tem, kar je napisal Matic.

  Sramota za Časnik, da sploh objavlja take zmazke.

 2. “Reševanje vojaka Ivana”, ki se ga gredo nekateri mnenjski voditelji in kolumnisti, je prav zabavno.

  • Ker nisem znana oseba in nimam nikakršnih uporabnih referenc, mene nihče (še najmanj pa “vsa javnost”) ne bo reševal, ko (če) se bom znašla v insceniranem postopku. Za to gre, ne (zgolj) za JJ. Mogoče je z vami drugače ali pa se čutite dovolj zavarovani, da se vam kaj podobnega ne more zgoditi. Sama pa ob takih “dokazih”, ki da so trdni, a jih tožniki ne zmorejo predstaviti tako, da bi jim lahko navadni smrtniki verjeli, ne morem slepo zaupati “pravičnemu in neodvisnemu” sojenju. Včasih je zveza “mož beseda” zalegla več kot vsako zaklinjanje in priseganje danes.

   Hvaležna pa sem vsem piscem, ki nam odstirajo ozadja in dogodke postavljajo v pravi (širši) kontekst – v nasprotju s prirejenimi izseki za “dnevno porabo”, ki nam jih ponujajo javna “trobila”.

   • Ima na voljo pravna sredstva, da sodbo ovrže. Če bi bilo tako kot razmišljate vi in razni Šturmi, Jakliči in kaj vem kdo še vse, potem ne bi rabili sodišč…Le sodbe bi bile tako ravno tako arbitrarne.

    Je pa vsekakor zanimivo:
    – da si je Outlook sam izmišljal e-sporočila
    – PM v komunikaciji kao ne pomeni prime minister ampak tisto grdo besedo za ženski spolni organ;
    – da je bil Riedl obsojen za podkupovanje v Slo,
    – da bodo Finci procesirali osumljence za dajanje dejanja Riedlu

    Pri nas pa gre za najbolj transparenten posel v samostojni državi o katerem Ivan ni vedel nič.

    Tako bo. Sloni pa so leteli v nebo.

    • Točko tako.

     Patria v nobenem primeru ne bi mogla dobiti posla v Sloveniji, razen s podkupnino – tudi če bi šlo za javni razpis. In flancanje Ivana Janeza Janše o tem, da ni nič vedel, je navadno demagoško sprenevedanje.
     Tudi avstrijska sodnica je jasno povedala, da ni nobenega dvoma, da so bili pri izbiri Patrie slovenski politiki podkupljeni.

     • Trditev nekaterih slovenskih medijev, da je avstrijska sodnica izjavila, da so bili brez dvoma podkupljeni slovenski politiki, se je že izkazala za laž.

     • @M: To, da se je ta trditev izkazala za laž, je poročalo le glasilo SDS “Demokracija”. Brez dokazov, seveda.

     • Demokracije ne berem, pa sem vseeno zasledila, da so si naši “vodilni” mediji (spet! ne prvič!) prikrojili “resnico” z domnevnimi izjavami avstrijske sodnice. Tudi ko jih “ujamemo na laži”, iz same “ljubezni do resnice” popravkov ne objavljajo, sicer bi izpadli neverodostojno …

     • Gospa “katolicanka” se seveda ni prav nic razburila, ko se je izkazalo, da so nasi novinarji enostavno prikrojili resnico. Verjetno gre pri njej za “drugacen” katoliski nauk oz. za “drugacno” (vec kot dvomljivo) pojmovanje resnice.

     • Tipično je, da je katoličanka slepa in slepo brani komunajzerje.

      Nikoli ni pojasnila, zakaj Patria ne bi mogla dobiti posla brez podkupnin, saj je zmagala na razpisu s cenejšo ponudbo, po drugi strani je bil pa Janša vesel že brez podkupnin, da je brez posla ostala LDSovska Sistemska tehnika.

      Torej so bile podkupnine popolnoma nepotrebne, po drugi strani pa razpis najmanj primerna oblika.

      Kar pa se tiče slovenskih medijev – katoličanko moti to, da je baje pisala o tem le Demokracija, čeprav so pisali tudi drugi, po drugi strani, pa lahko to preverimo neposredno v avstrijskih medijih ali še bolj natančno, pri objavi razsodbe v Avstriji.

      Neznanje jezika ni več problem, saj si lahko prevedemo ali koga vprašamo za prevod.

    • Tipično komunajzersko razmišljanje. Prvo sodišče obsodi brez dokazov, potem se pa bodi po višjih instancah,

     Že na začetku bi morala biti sodba pravična, ne pa na višjih stopnjah.

     Ti pa kot komunajzer nočeš videti dejstev.

     Riedl je bil obsojen za dajanje denarja Cekuti, Cekuta pa nižjim uradnikom.

     Janša nikjer, razen v Sloveniji ni med obtoženimi.

   • Marta, me sploh ne skrbi za vas, da ne bi bili dovolj močni in zmagali proti montiranemu procesu. 🙂 Že zaradi svojih otrok!

    A drži, da ti montiran proces lahko pije kri oziroma natančneje življenjsko energijo. 🙁

    • Nasprotno. Ko so se take stvari enkrat že dogajale (večinoma brez procesa), število otrok ni bilo nikakršna ovira za likvidacijo – prej sumljiva okoliščina (nevarnost vzgoje potencialnih notranjih sovražnikov?). Strela treska v vrhove: v tisto, kar “štrli” iz povprečja. In videli smo tudi, koliko so upoštevane izjave obsojencev. Škoda časa, ker (če) je že vnaprej vse določeno. Ne zanemarljivo: pri tem nastajajo tudi vrtoglavi stroški. Nekdo jih bo moral plačati – sodniki verjetno ne … Ostale (pomembnejše) zadeve pa stojijo in ljudje imajo svojo kost za glodanje. V ozadju pa se medtem marsikaj dogaja – izven pogleda množic in medijev.

 3. Ta o dvojnih merilih in o prosituiranju dolceni opciji je pa dobra, se zlasti, ce prihaja iz Vasih ust, “katolicanka”! Ce nekdo meni, da je inteligenten, to se ne pomeni, da dejansko tudi je…

  • To dopovejte avtorju članka, ki se ima za katoliškega intelektualca. Vendar ni intelektualec vsak, ki diplomira, pa tudi kristjan ne, če ob nedeljah in praznikih sedi v cerkvenih klopeh, po možnosti spredaj.

   • Lažniva katoličanka, ti nisi ne inteligentna, ne intelektualka, pa ne kristjanka.

    Si ena neumna komunajzerka, ki za vsako ceno braniš komuinajzerje.

 4. V navalu besa ste zapisali dve zgrešeni trditvi:
  1. Zaenkrat velja, da moramo dokazati, da je neko delo plagiat, in ne obratno.
  2. Kače ne pikajo.

 5. “Ko mački stopiš na rep, zacvili”. Zakaj cvili samo ob ideološko-političnih temah in zakaj v izrazito protikatoliškem duhu? Zacvili, ko ji stopiš na rep.

  Tisto o “strupenjačah” na krščanskih šolah pa res ni novost. Tudi “naši” izbirajo kvalitetne šole, kjer želijo dobiti znanje, ne spremenijo pa svoje nravi. Preverite, kje so se šolali nekateri znani ljudje tipa “oče slovenske ustave”, “šef borcev” in mnogi drugi, med njimi celo njihov “sorodnik” Stalin.

 6. Glede nakupa oklepnikov sta se zgodili vsaj dve korupciji:

  Pred Patrijo je bila Ropova vlada skorumpirana, da potrdi nakup slovenskih oklepnikov iz Raven.

  Patrija pa je dajala velike vsote denarja za podkupnine Riedlu in ta Cekuti ( ki je podkupoval LDS in vlado, da bi se ta odločil proti slovenski firmi).

  Janševa vlada se je odločila za Patrije. Ni pa dokaza, da je kdo od njih denar prejel.

  A zaradi dokazov določeni NAŠI ljudje niso bili obsojeni nikoli: ne Cekuta, ne Rop in njegovi pomagači in ne Sistemska tehnika in njegov direktor.
  Tudi Thaler ( visok politik LDS) nikoli in bil obsojen pa je 100% bil podkupljen, ker ga je kamera posnela pri vseh dejanjih.

  A obsojeni so tisti, na katere pade sum.

  Nisem navijač Janše in naj gre v zapor, če je dobil podkupnino. Toda ti montirani procesi in velika dvojna merila mi gredo na živce.

  Komunistična partija je najbolj skorumpirana stranka na svetu. Socialistični politiki so najbolj skorumpirani in pokvarjeni politiki na svetu. In sedaj se obsodi ravno tistega politika, ki vsaj malo blefira, da je klasično liberalen, oz. ki je najmanj socialistične politik. Zakaj potem vsi ostali socialistični politiki od Zemljariča, Kučana, LDS, ZL, borcev … ne dobijo nekajkrat več zapora???

  • Pavel, dajte se že umirit in nehajte stresat neprestano nestrpnost in mržnjo proti socializmu.
   Pozabljate, da je krščanska socialna misel dejansko socialiustična, pa če vam je všeč ali ne.
   Kar se pa tiče afere Patria – dokazov je bilo dovolj, da je podkupovanje res bilo.

   • Najbrž mislite obratno, da je socialistična misel izvorno krščanska. Kar ni krščansko v socializmu je izsiljevanje revežev da se mu pridružijo.

   • Katoličanka, spet lažeš. Krščanska misel je popolnoma nasprotje socializma.

    Kar pa se tiče afere Patria, pa le papagajčiš, dokazov pa od nikjer.

    • Republika Slovenija res ni pravna država, saj bi sicer “katoličanka, ki misli drugače” zlahka hitro in učinkovito izterjala finančno zadoščenje za zgornjo žalitev.

     • Igor, tvoj problem je, da ti vidiš žalitev tam, kjer je ni.

      Ne vidiš pa žalitev s strani katoličanke, ki ni sposobna drugega, kot bruhanje sovraštva in jeze na drugače misleče.

      Še niti enega argumenta o vsebini ni navedla – nikoli.

   • Zob za zob, Matic??? Lepo…

    In še nekaj. Prosim, da me nehaš žaliti. Pred leti sem se zdravil z antipsihotiki, a ne dovolim, da se me zato primerja z nasilneži. (Govorim o verbalnem in ne fizičnem nasilju.)

   • KKMD,
    dajte se že prosim umiriti in nehajte stresati jezo na katoličane, JJ in RKC.
    Pozabljate, da so večino časa na oblasti ravno tisti, ki nimajo z njimi nikakršne zveze oz. zgleda celo, da so si nasprotni.

    Socializem je že idejno ZLOČINSKA IDEJA IN ZLOČINSKA IZVEDBA, ki jo zagovarjajo samo najbolj ZLOČINSKI osebki.

    Krščanstvo pa je humanistična ( človeku in družbi dobra, naklonjena) religija v ideji in izvedbi, čeprav so marsikateri verniki kdaj izkrivili eno ( izvedbo) ali drugo ( herezijo) ali oboje ( krščanski socialisti) in šli na zločinska pota.

   • Realno ni mogoče, ker je tudi pravosodje vseh 15 let večinsko volilo LDS, tako kot 90% javni sektor, 90% medijev in večina delavcev v podjetjih v državni lasti.

    Za bedo v kakršni je Slovenija je v 90% kriva stranka LDS, ki je večino časa formalno in neformalno vladala in tudi sedaj vlada v Mariboru ( preko Zares), Ljubljani in v vladi ( PS).

    Če skupina 10 mafijcev oropa banko, bodo kolektivno obsojeni, seveda pa vodja in tisti, ki je policaja ustrelil dobita največ.

    Zadnjič sem šel mimo ene šole pred katero sta parkirana dva luksuzna Audi terenca, ki staneta okrog 80.000€, nova. Vprašam delavca šole, ki je šel skozi vrata – čigava sta – pa je rekel: eden od direktorja šole, drugi pa od vodje sindikata.

  • P.S. Dokaze o korupciji na strani Sistemske tehnike bi državotvoren občan priskrbel našim preiskovalnim organom, saj bi se v tem primeru izognili morebitni dvestomilijonski odškodnini zaradi Patrijine korupcije neizbrani Sistemski tehniki. Od tega pade sto evrov direktno na vas. Že zaradi tega bi kazalo nastopati resno in ne samo nabijati nedokazane trditve na spletu.

   • Kako si prozoren. Ščitiš LDSove barabe in papagajčiš o nekih dokazih o podkupninah s strani Patrije.

    Sistemska tehnika je kar brez razpisa dobivala posle za vojsko, ker je lastnik LDSovec. A ni to dokaz korupcije?

   • jaz sem v podjetjih nekaj časa celo sodeloval v podkupovanjih posameznikov v državnih podjetjih, ker drugače ni naše podjetje dobilo posla.

    Ampak v tej državi nisem neumen. Skoraj na vsakem koraku vidimo, da je žvižgač preganjan oz. messengerja ubijejo. Razen če nisi zgaga ali karba ali kak drug drekač.

    danes bi poslušal na Pogledih kako mafija pelje v zdravstvu svoje podmizne rabote in kako se vsi med sabo ščitijo, čeprav bi že 5 -letni otrok videl, da gre za kriminal, če bi poslušal sestanek vodstva ali nadzornega sveta.

  • Hm, primerjava Thalerja z Janšo ni najboljša.

   A ni Thaler odstopil, čeprav se je zavedal, da argumenti proti njemu na sodišču ne bodo zdržali. Po drugi strani Janša ni takšen značaj…

    • Jaz bi se na Thalerjevem mestu identično obnašal. Zelo zelo bi me zanimalo, na kakšen način se podkupuje in tudi kakšen materialen dokaz bi si poskušal priskrbeti… Toliko o tistem kar smo imeli priložnost videti na TV. Seveda dopuščam možnost, da ima tožilstvo dodatne dokaze. V tem primeru upam, da jih bo učinkovito predstavilo.

     • Thaler je bil ujet s prsti v marmeladi. Po tej logiki bi moral biti obsojen. Dokaz za dogovarjanje za podkupnino je bil posnet.

      Pri Janši ni nič od tega.

 7. Gašper Blažič je lakmusov papir za klone ene in iste osebe, ki je zombi, daljinec za upravljanje ima pa Milan Kučan.

  • Ne morem pa mimo, da gre za žalitev biciklistov! Šprtnikov. Ne pristanem na ta splošni cinizem, ki nam ga vsiljujejo komunisti. Tu se je Blažič spotaknil.

   • To je pač izgovor za njegov slab okus.

    Očitno ima tudi Časnik.si slab okus, da objavlja take pritlehne pamflete.

    • “Katolicanka”,predlagam, da sami ustanovite svoj portal, pa tam objavljate svoje (po Udbi zaudarjajoce) informacije in “katoliske” ideje.

 8. MATIC in “KATOLIČANKA , ki misli drugače ” , sta verjetno študirala na partijski farmi v KUMROVCU , kamor klečiplazijo številni slovenci ! BIKONI iz omenjene farme kvarijo povprečje tistim , ki imajo ze sabo kaj drugega !

 9. Katoličanka, spet lažeš. Ni Janša razdeljeval ljudi, ampak komunajzerji, ki so žalili in blatili vsakega – tako kot ti – ki se ni strinjal z njimi.

  In če obtožuješ plagiatrostva – dokaži, da je plagiat.

  • Republika Slovenija res ni pravna država, saj bi te sicer “katoličanka, ki misli drugače” za nesramno žalitev lahko hitro in učinkovito odškodninsko iztožila.

   • Tudi meni ni jasno, kaj je Alojz zgoraj takega rekel, da bi ga v demokratični ( socialisti niso v večini) in pravni ( socialisti ne zlorabljajo pravosodja za krivosodje) državi obsodili zaradi žalitve?

    • Pavel, prosim, ne sprenevedaj se še ti. Lažeš je enostavno žaljivka. Če kaj ni res, se resnico utemelji.

     Tudi če jaz rečem, da je RKC satanistična in morilska organizacija, bom šel v zapor. Imam pa pravico dokazovati, da se ne drži Biblije, da ni sveta ampak prav nasprotno in da je neposredno odgovorna za milijone mrtvih kljub božji zapovedi: “Ne ubijaj!”

     • Ne, v Sloveniji ne boš šel v zapor, saj nihče še ni šel, pa marsikdo tako pravi.

      V Sloveniji zaenkrat obsodijo le tiste, ki res neposredno pozivajo k nasilju do določenih skupin.

      To, da pa je to, da rečeš nekomu, da laže, žaljivka, je pa pretiravanje.

 10. @katoličanka, ki misli drugace
  “To, da se je ta trditev izkazala za laž, je poročalo le glasilo SDS “Demokracija”. Brez dokazov, seveda.”

  Lažeš.

  http://www.rtvslo.si/crna-kronika/avstrijska-sodnica-ni-bilo-govora-o-podkupovanju-slovenskih-politikov/306537

  @Matic

  ( … neprimerna vsebina …. )

  Že večkrat sta dokazala, da vajine trditve temeljijo na domislicah, ki jih ne moreta dokazati in argumentirati. Zgoraj je še en tak primer. Dejansko sta tako vidva neke vrste fanatika. Saj veš tisto: “riba se ne zaveda, da je v vodi”. Gre za klasično nekritičnost in samozaverovanost, značilno za slovenske desnicomrzneže.

 11. KATOLIČANKA , najprej je bila beseda ! Krščanstvo je vpeljalo socialo , pomoč , ŠPITALE IN SIROTIŠNICE , pa tudi naprimer boterstvo ! TOREJ odgovornost botrov do krščenca , birmanca v slučaju , če bi ta ostal brez roditeljev ipd… Sociala v socializmu je nateg , z veliko mero potuhe lenuhom , blokfuksom , resnično pomoči potrebni pa pogosto izvisijo , kot se temu reče !

 12. Moderatorji, mislim da bi bilo potrebno malce umiriti komentatorje na portalu, saj so le korak stran od primitivnega navijaštva, značilnega za večino ostalega medijskega prostora. Menim, da nivo čustvene komunikacije, ki smo mu priča, ne spada na ta portal.

  • Lep primer tega je katoličanka, ki je bila že enkrat deležna sankcij zaradi svojega sovražnega govora.

   • Tudi pavšalno nazivanje ljudi z lažnjivci, komunajzarji in škodljivci spada v isto kategorijo.

    • Ne. Ne spada. Nobenega pavšalnega obtoževanja ni.

     Kdor laže, laže.

     Kdor je komunajer, je komunajzer.

     • Če ti tako misliš, v redu. Jaz ne vidim razlike med obkladanjem s komunajzer ali levak ter obkladanjem s klerofašist ali janševik. Oboje je neprimerno in kaže na nizek nivo sogovornika.

     • Ti vem, da ne vidiš razlike, ker je nočeš videti.

      Dejstvo pa je, da jaz uporabim te oznake upravičeno.

      Če se tebi zdi, da katoličanka piše kaj pametnega, potem je problem pri tebi.

     • Ne gre za vprašanje, kako “pametno” je pisanje nekoga. Komentarji so vedno subjektivni, sploh pri dnevnopolitičnih iz svetovnonazorskih temah. Gre za pristop do sogovornika. Če se se z nekom ne strinjaš, si vzameš pravico da ga zmerjaš z zgoraj navedenimi izrazi.

     • jagdpancer, ne moraliziraj.

      Dobro veš in se tudi strinjaš, le nočeš priznati, da katoličanka le bruha sovraštvo do nekomunajzerjev, pa nič pametnega ne pove.

      In zdaj se spravljaš name, zato, ker sem in tja postavim pravilno diagnozo.

     • @jagdpanzer

      V Bosni smo se otroci igrali igrico “šta si rek’o, to si ti”. In otroku, ki se je tako “zainatio”, se ni dalo več ničesar dopovedati.

      Drži. Žalostno je, da na spletu moramo prenašati manj spodobne izraze kot delavci na gradbišču vajeni vsakodnevnih fizičnih poškodb.

 13. “podpira neoliberalizem, to je mešanico konservativizma (nazadnjaštva) ter izkoriščevalskega kapitalizma, s čimer hoče revnim pobrati še tisto malega, kar imajo”

  *facepalm*
  Ni nam treba dokazovati, da “nimaš za burek”, ker je to že znano.

  ( … neprimerna vsebina …. )

  Uh, s tem pa greš že predaleč. Saj nisi ena tistih, ki verjamejo, da so na internetu popolnoma anonimni? Predlagam ti, da se malce “zresniš”, kajti drugače ne boš prva, ki se bo zaradi tega morala zagovarjati na sodišču.

  Sicer pa res vnašaš nepotreben nemir med komentarje, saj se namesto vsebine in argumentov v glavnem osredotočaš na diskreditacijo, žalitve ter podajanje lažnih izjav.

  • Snops, na internetu si res le navidezno anonimen. Za sokomentatorje anonimen, za strokovnjake ne. A slovenska sodišča sploh ne sankcionirajo svinjarij na internetu. Zato jih je toliko… Tudi osebno imam primer, ko se je na internetu nekdo podpisal z mojim imenom in priimkom, kar se preganja po službeni dolžnosti (Kazenski zakonik – kraja identitete). A ni bilo nikakršnih posledic…

   Ne vem kako si kot lastnik avtomobila odškodninsko kriv, če kdo z njim prehitro vozi – kot lastnik računalnika pa ne… 🙁

 14. Berem poziv gospe, ki sebe imenuje drugače misleča: “Na tem mestu Blažiča pozivam, naj dokaže, da njegova diplomska naloga s teološke fakultete ni plagiat, enako tudi njegovega domnevnega mentorja dr. Ivana Štuheca”

  Res je gospod drugače misleča od pravne države: dokazuje se krivda in ne nedolžnost.Še več! staro pravno načelo “in dubio pro reo” pravi, da je v dvomu treba obtoženega oprostiti!

  Torej gospa, ki ste ponosna, da drugače mislite, na vrste ste prav vi! Saj menda ni težko, samo v en računalniški program vržete diplomska delo in boste dokazali …

  • Tudi take stvari kažejo, da ona še vedno živi v komunizmu, ko si moral dokazovati nedolžnost, ko smo imeli verbalni delikt itd…

 15. Ta nivo primitivnega komuniciranja nekaterih komentatorjev ne vodi nikamor razen v razpihovanje sovraštva, groženj, prezira in zavisti. Bolje bi bilo, da se vzdržijo, se ohladijo, globoko nekajkrat vdihnejo ali pa se preselijo na spletne strani svojih somišljenikov.

  • Strinjam se z vsem razen

   > ali pa se preselijo na spletne
   > strani svojih somišljenikov.

   Debato potrebujemo. Prav je, da
   se družimo, pogovorimo in oklešemo.

   A primitivizem je seveda povsem
   odveč.

 16. Ker katoličanka nima argumentov, lažnivo obtožuje.

  Če prijateljuje s kom, ki je prestal kazen? Kaj pa je narobe s tem? A misliš, da se ljudje ne morejo spremeniti?

  Tole s požiganjem pa presega že vse meje dobrega okusa. Katoličanka, kje imaš dokaze?

  Sovraštvo zganjaš ti – proti drugače mislečim, saj vsakega ozmerjaš in mu podtakneš širjenje sovraštva.

  Gašper Blažič pa le kritično piše o tvojih svetih kravah.

  Ti podpiraš zločinski komunizem (zlo), potem pa obsojaš druge, ker podpirajo klasični liberalizem (dobro).

  Gašper Blažič ne napada poštenih ljudi, ki so veliko naredili za Slovenijo – npr. Janše. Kritizira pa levake, ki so škodljivci.

  Če hočemo, da je Slovenija pravna država, moramo obsoditi katoličanko za obrekovanje.

 17. Matic, spolne zlorabe je zelo težko dokazati. Razen tega v sodnem procesu praviloma pride še do sekundarne stigmatizacije žrtve…

  Tako da ni tako enostavno.

  Stroka meni, da se takšne zadeve NIKOLI ne preučujejo na spletnih forumih, pač pa se prijavijo in vsa dejstva dostavijo pristojnim inštitucijam. CSD, šola, policija, tožilstvo…

 18. > Torej nihče, še najmanj Janša, ni
  > mogel vedeti, da je bil dokument,
  > ki je postal corpus delicti v
  > zadevi JBTZ, dejansko vojaška
  > skrivnost.

  Ha ha. Res mislite tako? 😉 Mene
  osebno bi zelo presenetilo, če ni
  vedel.

  Catch je čisto nekje drugje. Podobno
  kot pri Snowdenu ali Manningu. Čeprav
  so formalno kršili zakonodajo, so
  storili nekaj veliko veliko
  pomembnejšega. Mislim, da v Koranu
  piše, da ne obstaja nikakršen razlog,
  zaradi katerega musliman lahko, ko
  zadoni klic s stolpa, izpusti molitev.
  A rešiti sočloveku življenje jim je
  vseeno bolj pomembno.

  Podobno na zahodu v anglosaksonskem
  pravu imajo za podobno osebo izraz
  whisleblower. Janša je bil zelo
  pomemben whisleblower, ki nam je
  takrat pomagal uvideti, kje je
  armada gnila.

  Tudi dandanes bi potrebovali kakšnega.
  Vsaj enega tudi v SDS-u…

  • a misliš, da jih ni?

   Zakaj si ne želiš videti in slišati žvižagača v tavelki mafiji, ki je od mafije JJ večja nekaj 10x in že 70 let pije kri slovenskim državljanom, predvsem delavcem?

 19. Bom samo citirala iz nekega spletnega foruma:
  “Je pa zgodovinsko problem slovenskih katoličanov, da iz slepega sovraštva do svojih ideoloških nasprotnikov vedno sklepajo pakt s hudičem, med drugo svetovno vojno je bil to nacifašizem, danes je to neoliberalizem.”
  In Blažuč je tipičen primer tega.

  • Problem tebe katoličanka je v tem, da iz slepega sovraštva do nekegaa fiktivnega neoliberalizma je, da sklepaš pakt s hudičem. Torej s komunajzerji.

   Dobro si se opisala.

Comments are closed.