Ilka Štuhec: Ko poškodba zagreni športno kariero

9
Ilka Štuhec Foto: Matic Bajželj
Ilka Štuhec Foto: Matic Bajželj

Najbolj delovni in zagnani športniki, kot sami radi povedo, pogostokrat tvegajo vse, da bi presegli mejnik, ki so si ga zadali. Tvegajo s še bolj intenzivnim treningom, celo z večjim napadom in nepredvidljivo taktiko, da bi prišli do želenega rezultata.

Za ceno neverjetnih podvigov in »norih« doživetij morajo vrhunski športniki na nek način izstopiti iz realnega sveta oz. navadnega vsakdana. Nekateri športniki temu rečejo, da se »odklopijo«. Vrhunski šport zahteva neverjetno treniranost telesa. Športniki morajo biti po eni strani zelo v stiku s svojim telesom, da lahko v pravem oz. danem trenutku zdržijo vse pritiske in izvedejo zmagovite akcije, po drugi strani pa morajo športniki odklopiti moteče dejavnike in čutenja, ki bi jih lahko ovirala na poti do cilja. Le kako bi se sicer človek spustil s strahom po planiški velikanki ali pa zmagal v smuku na legendarnem Streifu v Kitzbühlu.

Vsak vrhunski športnik ima svoj način, ki ga dela posebnega in če se vse poklopi, najboljšega. Nekaterim pomaga jeza, s katero akumulirajo energijo in jo pretvorijo v nekaj produktivnega, spet drugim pomaga adrenalinska vznemirjenost, s katero lahko tvegajo več in uspejo.

Najhujša krivica pri vsem tem je, ko ta športni ples najrazličnejših tveganj in občutij prekine (huda) poškodba. Športniki tvegajo vse, telo in zdravje, ki ga v športnem smislu ne morejo zavarovati in ob poškodbi nadomestiti z drugim. Športniki tvegajo največ, vsak dan, in svoja tveganja težko razpršijo na način kot to lahko v drugih (poslovnih) dejavnostih.

Vrhunski šport je velikokrat igra na vse ali nič. Posamezne športe je res težko primerjati med seboj, vendar so individualni športniki v teh vzponih in padcih toliko bolj sami. Tekmujejo in zmagujejo sami ter s tem razveseljujejo javnost in množice, ki od njih pričakujejo še več.

Ilka Štuhec gostja Valentina Rossija na Veliki nagradi GP Katalonije 2017 (Twitter)
Ilka Štuhec gostja Valentina Rossija na Veliki nagradi GP Katalonije 2017 (Twitter)

Eno sezono prvak in junak, drugo pa slabša forma ali pa še huje, poškodba, ki vse zavije v črno. Težko je, ko športniku ne gre po načrtih, vendar je tam upanje, da bo naslednji dan drugače in boljše. Toliko huje je, ko športnika poškodba izloči iz športnega cirkusa. Takrat se začne svojevrsten proces trpljenja in mnogi športniki iz tega lastnega pogorišča vstanejo ter naredijo vse, da bi začeli znova.

To je korak, ki ga morajo narediti športniki sami, zato so junaki. In četudi jim ne bi uspelo, so zmagovalci, saj se nikoli ne ve, koliko »kreditov« še imajo, kolikokrat in koliko bo še zmoglo njihovo telo.

Gregor Greif je terapevt na Centru za individualno, zakonsko/partnersko in družinsko terapijo Upanje

9 KOMENTARJI

 1. Zanimivo, kako je Tini Maze uspelo skozi celo karijero vrhunske smucarke brez ene vecje poskodbe. Upajmo, da se bo Ilka Stuhec uspela vrniti v vrh. Zagotovila za to ni. Glede poskodb je izjema prej Tina kot Ilka. Vrhunski sport je danes gladiatorstvo.

   • Ni izjema. Tina Maze je imela atletskega trenerja.
    Potrebno je zgraditi osnovno vzdržljivost in moč, ker se tako lažje izogneš poškodbam, ne pa da te vsak padec onesposobi kot bi vrgel stekleni kozarec na tla.

    • Riki pri hitrostih močno čez 100km/h na “namerno” pripravljenih pasteh tekmovalcem , je težko ostati brez poškodb ! Mar je organizatorjem kaj se dogaja v glavah tekmovalcev , ki se brez strahu pred posledicami vržejo v brezno z mislijo moram , kar bo pa bo , zmaga in posledično bogate nagrade so vodilo tekmovalcem , ki v toku dogodka izgubijo nadzor nad pametjo in posledicami !

     Andrej Briški

 2. Poškodba pri profesionalnem športu? Nič nenavadnega. Torej je čas za plan B.

  Ga ni? Oh pa ti trenerji! Živijo na krvi mladih ljudi!

 3. Vrhunski športni dosežki zahtevajo vrhunske dispozicije in vrhunsko pripravo na vseh ravneh. Psihičnih in telesnih. Vse mora biti v ravnotežju in vse na vrhunski ravni. En sam šibek člen povzroči neuspeh in poškodbo.

  Zato so šampioni redki. Veliko jih tekmuje in malo uspe.

  Seveda to ne velja le za šport. Le da je pri drugih dejavnostih težišče bolj na psihičnih in duhovnih ravneh in manj na telesnih. Tudi tu prihaja do poškodb in pohabljenosti, če celotno sebstvo ni na ustrezni ravni in če vsi dejavniki niso v harmoničnem ravnotežju. Tudi pri duhovnih zadevah. Kajti: Široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo in veliko jih hodi po njej. Ozka so vrata in tesna je pot, ki vodi v življenje, pravi Sveto pismo.

 4. Prevec je teh usodnih poskodb najboljsih smucark. Ne le Stuhec. Tudi Vonnova. Pa Goggia. Pa Lara Gut. Pa Veith Fenninger. Skoraj vse najboljse smucarke skratka. Ponavljam, to ni normalno.

  Sport ni namenjen temu, da ustvarja invalide. In vrhunski sport je zgled za rekreativni sport, mnozicen sport, sport kot del vzgoje otrok in mladih.

  Vrhunski sport mora postati bolj varen. Skratka zdrav. Mens sana in corpore sano.

  Nimam recepta, ampak verjetno bi bilo treba znizati hitrosti pri tekmah alpskih smucarjev in smucark. Morda tudi tehnicne spremembe pri smuceh, vezeh in pancarjih v prid varnosti.

  • IF ne bo šlo , že od rimskega imperija ali še dlje velja takratni rek krvi in smrti željnih rimljanov !
   Kruha in iger (Panem et circenses) ; v tem smislu se v dolgih tisočletjih na žalost ni nič spreminilo ,
   nasprotno paleta možnosti užitkov v tem smislu je vse večja in po svoje vse bolj kruta !

   Andrej Briški

 5. Odločitev za udeležbo pri sodobnih gladiatorskih igrah je stvar svobodne odločitve- ni naložena zatiranim sužnjem. Posledice pa so podobne.

Comments are closed.