Ko o naši sakralni kulturni dediščini odloča »stroka«

3

V četrtek, 29. novembra 2018, smo lahko v oddaji Tarča prisluhnili pogovoru o obdavčitvi sakralnih objektov, kar naj bi bilo predvideno z novim zakonom o obdavčitvi nepremičnin. O tem je spregovorila predstavnica davčne uprave, ki je povedala, da se »stroka« nagiba k takšni rešitvi.

Obdavčenje sakralnih objektov pa ne more biti strokovno vprašanje davčne stroke, saj gre v prvi vrsti za odnos do naše zgodovine, kulture, umetnosti, skratka gre za našo nacionalno identiteto.

V primeru, da bo parlament sprejel obdavčenje sakralnih objektov, se bo spremenila slika naše pokrajine in naši kraji. Naša mestna jedra bodo izgubila dušo. Od Primorske do prekmurske ravnice, preko štajerskih in dolenjskih gričev in vse do morja našo deželo zaznamujejo številne cerkve, s katerimi so naši predniki stoletja bogatil svet pod Triglavom.

Te naše cerkve bodo počasi začele propadati in potem bodo za vselej izginile. Na gričih z najlepšimi razgledi pa se bodo na ruševinah teh cerkvic in cerkva bohotile vile tujih in domačih bogatašev. To se bo zgodilo saj jih bodo župniki, ki že sedaj s svojimi farani težko obnavljajo te naše zgodovinske in kulturne bisere, prisiljeni prodati, da bodo lahko plačevali nepremičninske davke za matične farne cerkve.

Bo »stroka« odločala namesto ljubezni do domovine?

Večje cerkve v bogatejših župnijah bodo morda preživele, nekatere pa bodo, tudi to se nam lahko obete, najbrž kupili kar muslimani za svoje verske potrebe. Kipe svetnikov in križe bodo odstranili, slike pa prebelili. Iz zvonika pa se bo namesto večernega zvona oglasil muslimanski duhovnik.

V cerkvah, ki bodo še ostale vernikom, se bo marsikaj spremenilo na slabše. Lahko se bo zgodilo, bodo umetnine, ki jih sedaj obnavljajo župniki s svojimi farani, začele počasi propadati, freske na cerkvenih fasadah pa bodo obledele do nerazpoznavnosti.

Zbogom čudovite umetnine, dela naših prednikov, zbogom naš barok in gotika. Zbogom neskončno lepa, nežna slovenska pokrajina, zbogom naša stara mestna jedra. Zbogom samo zato, ker bomo dovolili, da »stroka« odloča namesto ljubezni do domovine.

3 KOMENTARJI

  1. Hvala dr. Mencingerju za ta prispevek in povsem realno opozorilo. Na slovenskih kristjanih, ne v prvi vrsti duhovnikih in skofih, ampak na laikih je, da naredimo vse mozno, da se ta crni scenarij, ki bi unicil prelepo podobo in vsebino slovenske domovine, prepreci. Vse mozno. Tudi vsa dobronamerna politika je k temu poklicana.

    Nikakrsne obdavcitve sakralnih objektov in dediscine! Kar je v lasti verskih skupnosti in v pridobitni funkciji, pa seveda obdavciti kot kogarkoli drugega.

  2. Vse kaže, da se bliža zadnja faza komunizma. V Kopru so v komunizmu zgradili stolpnice samo zato, da cerkev ne bi bila najvišja stavba v mestu, kot nam je zaupal starosta slovenske kulturne dediščine dr. Šumi.

    V tej fazi bodo cerkve po potrebi tudi podrli. Na blejskem otoku si lahko obetamo socialistični blok namesto cerkvice.

    Kakorkoli, ne glede na to, kaj se bo v resnici zgodilo, gotovo nič dobrega. In ne pozabimo, k negativni selekciji in njenim rezultatom so pomembno prispevali tudi katoličani, ki so jih izvolili.

Comments are closed.