Ko levica v ogledalu zagleda Orbana

17
Foto: Demokracija

Slovenski orban je že tu. In se ne more načuditi, da kdo misli drugače kot on, kaj šele, da vlado vodi kdo drug kot levi orban. Nanj pa lahko desna sredina opozori predvsem z dostojanstvom in evropskostjo.

Res je: ne Drnovšek ne Kučan, ne SD ne LDS ne Levica niso nikoli dosegli absolutne večine. Je pa takšno večino v Državnem zboru redno dosegala levica. In le v nekaj posebnih situacijah (Peterletova in tri Janševe vlade) je desnici uspelo doseči relativno večino za sestavo vlade.

Očitna je dominacija levice

Dominacija levice v civilni družbi pa je tako očitna, da se komaj opazi. A zavrtimo kolo časa za nekaj mesecev nazaj in tuj opazovalec bi moral ugotoviti: v Sloveniji so utišani skoraj vsi opozicijski mediji, vlada vodi kulturno revolucijo.

Morda leve vlade niso sprejemale zakonov, ki bi neposredno posegali v medije in civilno družbo, morda se res niso šle “vojn” z novinarji; a za kaj takšnega preprosto ni bilo potrebe, saj je bilo slovensko novinarstvo v aktivistični maniri dovolj uslužno, kritično pa le tedaj, ko je kdo od levih oblastnikov stopil na žulj katerega od rivalskih lobijev. In nikakor ne zavoljo resnice.

Liberalno in socialdemokratsko prevladuje tudi v Evropi

Domače kritike polsvobodnega medijskega prostora je bilo torej lahko utišati. Redke tuje pomisleke pa je prepričalo to, da so iz ust leve garniture slišali tisto, kar so želeli slišati: liberalno-demokratsko, politično korektno, multikulturno mantro, ki je v zadnjih treh desetletjih postala prevladujoča ne le v socialdemokratski in liberalni, temveč tudi krščansko-demokratski, desnosredinski zahodni Evropi. Na, žal, večinoma neposrečen način se ji je uprla le desna politična margina … In tako nam je levica ukradla Evropo. Tisto Evropo, v katero je desna sredina Srednje Evrope od poznih osemdesetih let iskreno verjela in videla v njej upanje za lastne zgodovinske bolečine, diskriminacijo in frustracije.

Kdo je v Sloveniji podoben Orbanu?

Treba je biti kritičen do Janševega škodljivega spogledovanja z Orbanom. Kljub temu pa je predvsem treba reči: slovenski orban je slovenska levica. Resda v tem trenutku za slovenskim orbanovstvom ne stoji nobena konkretna oseba, a to bi zlahka in hitro postal kateri izmed mladih voditeljev slovenske radikalne levice, ki s srhljivo, naduto zaverovanostjo v svoj prav ob sekundiranju kolesarjev na ulici in kolesarjev v medijih strašijo s fašizmom, v bistvu pa pretijo z boljševiško revolucijo, s kakršno je bil pred nekaj leti z granitnimi kockami zrušen zakonito izvoljen župan, danes pa bi tako naredili z vlado.

Poziv predsednika Pahorja v odličnem intervjuju za Faktor prejšnji teden (takšnega intervjuja nacionalka pač ne zna narediti) k umirjanju strasti in k dialogu je bil poveden.

Slovenski orban je že tu. In se ne more načuditi, da kdo misli drugače kot on, kaj šele, da vlado vodi kdo drug kot levi orban. Nanj pa lahko desna sredina opozori predvsem z dostojanstvom in evropskostjo.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

17 KOMENTARJI

 1. Res je. Slovenski levi Orban grozi, da bo še bolj revolucionaren in anarhističen.

  To je njegova zgodovinska in očitno tudi današnja specialnost.

 2. Spoštovani pisec “svitase”, primerjava levice z Orbanom je strel v prazno! Dovolj časa že tlačim zemljo, da natančno vem kaj se je dogajalo vzhodnem delu Evrope med in po II. svet. vojni! Primerjava slovenskih levičarjev z Madžarskim predsednikom ni posrečena, celo žaljiva! Kaj bomo še kar naprej metali blato v voditelje vzhodnih držav, ki so bile okupirane od nacistične Nemčije in stalinstičnih boljševikov dolga leta! Spomnite se dogodkov, kaj so počeli že omenjeni okupatorji in koliko je bilo žrtev? Med Čehi, Poljaki in Madžari še po končani vojni! Ali mi lahko odgovorite na vprašanje, ali je sodobni predsednik madžarske države Orban primerljiv s trdimi orto komunisti v Sloveniji??? Nekdanji državi češka in madžarska sta bili evropski gospodarski velesili ! Manj sreče so imeli Poljaki, ki pa se tudi pobirajo iz komunistične greznice !
  Ne zamerite mi g.”svitase”, da sem se na vaš prispevek odzval malo trše, vendar mi moje prepričanje ne
  dopušča, da bi pristal na vašem mišljenju, tudi glede Orbana , ki je Madžarsko pripeljal nazaj v Evropo, brez
  rdečih sovjetov!

  Lep pozdrav !

 3. “Treba je biti kritičen do Janševega škodljivega spogledovanja z Orbanom.” Ja, kaj pa ste v tem sicer dobrem članku hoteli povedati s tem stavkom? Da je Orban pošast, katerega ravnanja se vse bolj poslužuje slovenska skrajna levica. Da bi se mu moral tudi Janša odpovedati. Dajte no, popolnoma deplasirano! Madžari mi sicer nikoli niso bili prav blizu (z izjemo leta 1956), vendar pa – klobuk dol! – gredo v pravo smer. Z Orbanom na čelu.
  “In tako nam je levica ukradla Evropo.” No, to pa drži. Vendar ne neka politična, socialdemokratska levica, ampak ona, bolj prefinjena in manipulativna, ki se ji reče KULTURNI MARKSIZEM. Ta je dodobra zastrupil Evropo. S Frankfutsko šolo je naprej zasedel družboslovne univerze, nato medije in začel svoj pohod skozi institucije. Svoje odlično zatočišče pa je našel tam, kjer je nastal – v Nemčiji, od koder so ga med obema vojnama sicer izgnali, po vojni pa se je pod parolo, da so Nemci krivi za vse tegobe tega sveta in naj zato trpijo, zmagoslavno vrnil nazaj. Potem pa se je spajdašil še z (judovsko protežiranim) globalizmom. Rezultat pa je ta moderna, hedonistična, multikulturna in brezperspektivna EU. Višegrajska skupina je to dobro dojela.

 4. Ne poznam dovolj v detajle madzarskih razmer, a moj vtis je, da je v bistvenem Madzarska danes zelo dobro vodena drzava. Podobno kot Poljska. Signifikantno je, da Orbanova politika v ustavo postavila naslovitev na krscanske vrednote, na Boga in na tradicionalno druzino in zakonsko zvezo moza in zene. Prvi sadovi so vidni med drugim v stalni rasti rodnosti na Madzarskem. Z nekaj odlocnimi posegi v kontinuiteto starega rezima v pravosodju in medijih in normalizacijo solstva ( cezura je bila bolj upravicena kot so danasnje liberalne demokracije zahoda sposobne razumeti), vkljucno z odpiranjem sirokega prostora privatnemu, tudi katoliskemu solstvu, je Orban dosegel, o cemer lahko v Sloveniji zaenkrat le sanjamo. Sveti Stefan se danes casti na Madzarskem, na Che Guevarro ali Janosza Kadarja ne prisega vec nobena prisebna dusa. Seveda bi Marjan Sarec, vsaj z vlogo, ki so mu jo pisali drugi, verjetno z Damirjem Crncem kot zadnjim reziserjem, zelel biti slovenski Viktor Orban. A s povsem drugo, v dobrsni meri nasprotno, regresivno, po potrebi celo prokomunisticno vsebino.

  Mucno je gledati, kaj so s Slovenijo naredili od leta 1945 in kako s prelomom 1990 nismo bili sposobni dati nove in obenem tradiciji skladne vsebine novi drzavi. Tega ni nikjer. Niti na Hrvaskem in Srbiji. Kjer se iz Tita velika vecina pametnih kvecjemu norca dela. Osebno preverjeno. Cim dobimo vlado, ki daje nekaj upanja na obrat, se zgodi vojna, ki naj jo onemogoci. Ampak: dovolj je bilo, nehajmo popuscati, vztrajajmo, nismo rojeni za suznje!

  • Tako je! Zelo dober komentar. Ko človek gleda prenos s seje državnega zbora in posluša levičarje, se lahko samo zgrozi. Eno samo pljuvanje, zmerjanje, zavajanje. Brez vsakega argumenta, vsebinsko prazno, nekulturno (no, rahla izjema je vendarle gospod Bevk). Ena sama pokvarjenost! Kam smo prišli? Take primitivke, satana v človeški podobi, kot je Tomićka, ne najdeš nikjer. En sam strup. Pa saj je ta stvor skregan verjetno že s samim sabo. Res je bilo dovolj. In preveč! Ne dajmo se! Kako je že rekel oni edini preživeli iz pobite številne družine nekje v polhograjskih hribih (neformalni ustanovitelj vaških straž)? – “Jaz se bom branil!!!”

 5. “Orbanizem” kot politični pojem so si izmislili evropski levičarji in v njihovih kontekstih ima ta pojem izrazito slabšalen pomen. Uporabljajo ga levičarski politični skrajneži in njihovi medijski purši. Slovenski levičarji so ta izmišljen pojem navezali na prav tako od njih izmišljen in enako slabšalen pojem “janšizem”. Ta pojem zdaj masovno zlorabljajo protivladni protestniki pod taktirko skrajne levičarske opozicije v parlamentu.

  S tem ko desno usmerjeni pisci sprejemajo, oziroma celo posvajajo (pa čeprav v zaobrnjenem pomenu) zaničljivo levičarsko dikcijo, tako da tudi sami uporabljajo izmišljene pojme z levičarskim slabšalnim predznakom, kot sta “orbanizem” in “janšizem”, dejansko pljuvajo v lastno skledo.

  Ne pristajam na to, da se iz priimkov dveh spoštovanih evropskih državnikov njuni politični nasprotniki izmišljajo personificirane levičarske politične klevete. Beseda “orbanizem” mi dejansko ničesar ne pove o Orbanu in njegovi politiki.

  Madžarskega jezika ne razumem, na levičarsko fejknjuzanje o Orbanu v meni znanih jezikih me ne zanima. Če evropski levičarji o Viktorju Orbanu lažejo samo pol toliko kot lažejo slovenski levičarji o Janezu Janši, je to ogromno. Levičarske laži me pač ne zanimajo.

  Dejstva, ki govorijo pohvalno o Orbanu in njegovi politiki so sledeča: Orbanova, družinam prijazna politika je uspela v zadnjem desetletju znižati število splavov v državi za skoraj tretjino, opazno manj je ločitev, število porok je naraslo za več kot 40 odstotkov. Obenem se je rodnost dvignila z 1,23 na 1,5 otroka na žensko v rodni dobi.

  https://www.domovina.je/namesto-migracij-orban-s-sedmimi-tockami-akcijskega-nacrta-za-zascito-druzin-in-dvig-rodnosti/

  https://www.domovina.je/madzarski-minister-za-druzino-nasa-prihodnost-je-v-mocnih-druzinah/

  Vem, da evropskih in slovenskih levičarjev ne briga družinska politika. Slabo demografsko sliko zaradi staranja evropskega prebivalstva hočejo levičarji “popravljati” z evtanazijo in uvozom tujcev z drugih kontinentov. Prav tako levičarjev ne briga krščanska identiteta Evrope.

  Ste se že vprašali, kako to, da levičarji ne govorijo npr. o “makronizmu”, pa čeprav toliko despotizma in oblastnega nasilja, kot ga je v zadnjem letu in pol pokazal Macron nad lastnim ljudstvom, Evropa že dolgo ni videla: francoska policija uporablja proti protestnikom v rumenih jopičih grobo in pretirano silo; vlada je predlagala niz zakonodajnih predlogov za zatiranje demonstracij in razpustitev disidentskih skupin ter za promocijo “uradne resnice” in za zatrtje vsebin na družbenih omrežjih; predsednik Macron odkrito razmišlja o imenovanju javnih uslužbencev, ki bi nadzirali medije in kontrolirali novice.
  Razlogov za morebitno slabšalno poimenovanje Macronove politike “makronizem” je več kot dovolj.

  Toda – Macron se je politično povzpel kot miljenček Hollandovih socialistov in v politični tekmi porazil kandidatko Nacionalne fronte Marine Le Pen. Očitno ga prav to rešuje pred ostro levičarsko kritiko.

 6. Levi orbanizem samo kaže kako zmedena je desnica. Ne da se biti socialist in desničar. Prav to pa je slovenska desnica. Ravno tako prevratniško razpoložena kot revolucionarji.
  Ko bo desnica gradila vsaj republiko, ko ne bo sovražno razpoložena do kraljev, vsaj tujih ne, kot npr. do španskega kralja, potem bo približno na poti neodvisne Slovenije.
  Sedanja virusna kriza je pokazala zelo slab odnos desnice do gospodarstva. Bolj zaskrbljeni izpadejo levičarji! Obup.To tako ne gre.

  • Zdravko,
   mi lahko razložite, kaj za vas kot desničarja pomeni “orbanizem” in kaj pomeni “levi orbanizem”?
   Prosim, ne sklicujte se na levičarske politikantske floskule o Orbanu, ker te dejansko niso merodajne.

    • No, Zdravko, ne bodite tako prevzetno domišljavi. Kdo so moji somišljeniki, ne veste, torej tudi ne morete vedeti, ali jih prepoznam ali ne.

     Vaš odgovor je brez vsebine.
     Ali ne znate odgovoriti, kaj za vas pomeni “orbanizem”?

     • Saj sem prebral vaš komentar zgoraj. In JAZ sem vaš somišljenik, ki ga niste prepoznali.

     • A, če je pa tako, se opravičujem, ker se mi je napak zdelo, da pišete o “levem orbanizmu” kot bi ta obstajal.

      Potemtakem pojem “orbanizem” tudi vam ničesar ne pove in je logično, da nimate kaj odgovoriti 😊

 7. Zadnji čas je, da v Slovenski družbi redefiniramo dva izraza:”civilna družba” in “nevladne organizacije”.
  Pogosto jih namreč kot dvoumne fraze uporabljajo privrženci nekdanjega samoupravnega socializma ali tudi nekdanjih socialističnih sis-ov(samoupravnih interesnih skupnosti).
  Pod nepravilno ali namerno popačeno uporabo obeh pojmov se namreč zlorabljajo dejanske pravice državljanov. Dolžnosti pa povsem zanikajo.
  Ta čas posebno v nezakonitih in tudi nasilnih oblikah protestov proti uspešni demokratično izvoljeni vladi.

Comments are closed.