Kljub vsemu zaslužen Marijin triumf

4

O zmagovalki letošnjega svetovnega pokala v alpskem smučanju je verjetno odločilo vreme. Če ne bi odpadel četrtkov superveleslalom, bi se morda skupnega uspeha še četrtič zapovrstjo veselila Američanka Lindsey Vonn.

Dvoboj prijateljic prvič dobila Riescheva

Kljub samo trem točkam naskoka je kar prav, da je to pot veliki kristalni globus v zrak dvignila njena najboljša prijateljica, Bavarka Maria Riesch. Suvereno je namreč vodila večji del sezone in šestim zmagam kot po tekočem traku dodajala lepe uvrstitve v vseh disciplinah. V nobeni sicer ni bila najboljša (Vonnova kar v treh), za nameček pa je kazalo, da ji bo po kislem bronastem svetovnem prvenstvu v domačem Garmischu spodletelo čisto na zadnji stopnički. Na zadnjih tekmah ji ni in ni šlo, kar je povzročilo, da se je Američanka povsem približala in po prvi tekmi finala v švicarskem Lenzerheideju celo prevzela skupno vodstvo. Na petkovem slalomu je potem Maria pohodila plin in znova ušla za tri točke. Ko so organizatorji naredili križ čez današnji veleslalom, je bilo jasno, da je vladavine Vonnove (začasno) konec.

Odpoved veleslaloma je prekrižala načrte tudi svetovni veleslalomski prvakinji Tini Maze o naskoku na medaljo v veleslalomskem seštevku. Ne glede na to se je vpisala v zgodovino s tretjim mestom v skupni razvrstitvi. Tako visoko ni segla nobena Slovenka pred njo, niti legendarna (a manj vsestranska) Mateja Svet ne. Med fanti je podvig uspel samo Juretu Koširju v nepozabni sezoni 1994/95.

Letos je bil moški svetovni pokal odločen veliko pred ženskim. Čevlje svoje fenomenalne sestre je obul Hrvat Ivica Kostelić.

4 KOMENTARJI

Comments are closed.