Klikanje in tvitanje – pot v nebesa

2

pope francis - twVatikan je objavil pogoje, po katerih lahko dosežeš odpustek (izbris kazni za grehe) tudi s pomočjo internetnega spremljanja svetovnega dneva mladih v brazilskem Riu.

Prihodnji teden, ko se bo v brazilskem Riu de Janeiru poldrugi milijon mladih srečal s papežem Frančiškom, bo to tudi priložnost doseči popoln odpustek. In to ne le za tiste, ki jim bo uspelo priti v oddaljeni Rio, ampak tudi tiste, ki bodo svetovni dan mladih (SDM) v živo spremljali tudi s pomočjo elektronskih medijev.

Brez spovedi ne gre

Sama udeležba za odpustek, s katerim preko Cerkve dosežemo odpustitev božje kazni za storjene grehe ali preprosteje povedano, pridemo v nebesa, ne bo dovolj. Pogoj za odpustek je tudi opravljena spoved, ki jo lahko opravi samo duhovnik na štiri oči. To pa, mimogrede, vključuje tudi iskreno kesanje, saj samo izgovarjanje molitvenih obrazcev ne dovolj.

Vodja papeškega sveta za družbena omrežja, nadškof Claudio Maria Celli pa opozarja, da se samo s klikanjem z miško ne pride v nebesa. »Odpustka ne moreš dobiti tako kot kavo iz avtomata,« je povedal za levo-liberalni dnevnik Corriere della Sera.

Odpustki, ki jih iz slovenskih zgodovinskih učbenikih poznamo kot srednjeveško služenje denarja od preprostih vernikov, so še vedno praksa rimokatoliške Cerkve ob posebnih dogodkih ali praznikih. Že dolgo se odpustkov tudi ne plačuje.

Odpustek nekoč in danes

Za zunanje opazovalce, pa tudi nekatere katolike, je papeževo podeljevanje odpustkov precej nenavadno ali zastarelo početje. Danes papeški odpustek lahko pridobimo s hojo po kolenih po rimskih svetih stopnicah (prinesli so jih iz Jeruzalema, saj je po njih okoli leta 30 hodil Kristus). Izročilo pravi, da se na tak način izbriše sedem let trpljenja v vicah. Precej manj, le 100 dni pa je bil vreden odpustek, za katerega so verniki nekoč prosili pred oltarjem Device brezmadežne v cerkvi sv. Benedikta v Kresnicah pri Litiji.

Danes lahko odpustek dobijo tudi udeleženci svetovnega dneva mladih, ki pa pravzaprav traja ves teden, od 23. do 28. julija. Tisti, ki ne morejo v Rio, pa lahko priložnost dobijo, če v živo in pobožno spremljajo verske obrede po elektronskih medijih. Poleg spovedi, seveda.

Odpustek je na voljo tudi sedmim milijonom sledilcev papeževih tvitov. Papež tvita običajno enkrat dnevno v osmih jezikih: španščini, italijanščini, portugalščini, angleščini, nemščini, poljščini, francoščini in arabščini. V uradnem jeziku Cerkve, latinščini, pa tvitov ni.

Vatikan je odprl tudi svojo stran na facebooku (poleg nje je cela vrsta tudi neuradnih papeževih strani), mobilno aplikacijo, načrtujejo pa še vstop na omrežje Pinterest.

V nedavnem tvitu je papež omenjal prav pot v nebesa, kamor pridemo z »molitvijo, skromnostjo in usmiljenjem do vseh ljudi«.

Življenje je nedotakljivo

Papež doslej ni veliko odpiral moralnih vprašanj. Se je pa sedaj, tik pred odhodom v Rio, odločno oglasil po Radiu Vatikan s sporočilom za irske, škotske, valižanske in britanske katoličane. Človeško življenje je treba braniti od njegovega začetka, to je spočetja, do konca, oziroma naravne smrti. »Tudi najšibkejši in najranljivejši, bolni, stari, nerojeni in revni – vsi so mojstrovine, ki jih je ustvaril Bog in jih določil, da živijo.« Na Irskem so namreč nedavno sprejeli novo zakonodajo, ki v določenih primerih dovoljuje umetno prekinitev nosečnosti. Na celotnem britanskem otočju pa bodo katoličani v nedeljo 28. julija praznovali Dan za življenje.

 

2 KOMENTARJI

  1. Ni pravično. Tisti, ki nimajo računa na Twitterju ne morejo dobiti odpustka. Oča Johannes Tetzel bi bili tega odpustkovnega napredka jako veseli. 😉

  2. Odpustki so problematični za nepoznavalce. Zato vse, ki imate s tem kakršne koli probleme, vabim, da se poglobite v stvari.
    Kaj storimo, ko nas čevelj žuli? Vsekakor nam kritiziranje nič ne koristi, škodujemo le sebi, če pravilno ne ukrepamo. Podobno je, če nas žulijo stvari, povezane z vero, s Cerkvijo. Mislimo, da bomo stvari rešili ali vsaj omilili s kritiziranjem duhovnika, škofa, cerkvene hierarhije…, a po treznejšem premisleku lahko hitro ugotovimo, da je dostikrat problem prav za prav pri nas samih.
    Ko končno iskreno stopimo na pot iskanja resnice, spreobrnjenja, je večina nadležnih problemov že razrešenih.
    Nihče ne more dobiti odpustka, če dogodek spremlja preko twitterja, če ni podlage v globoki in pristni veri. Najmanj pa je res, da je odpustek pridobljen z odprtim računom na Twitterju. Če boš dogodek spremljal (predvsem sveto mašo, darovano na svetovni dan mladih, in boš opravil sveto spoved (zakrament sprave, ki ga podeli duhovnik v živo) in boš zmolil še predpisano molitev po papeževem namenu in ne boš v srcu dvomil temveč veroval, potem so pogoji za prejem odpustka izpolnjeni.

Comments are closed.