Klic v sili: RTV Slovenija zapira prostor demokratične javnosti

22

O grožnjah novinarjem, dvojnih merilih in izvoru ekstremizmaPred eno uro smo na Twitterju zasledili klic v sili. Dr. Jože Možina, ki je prisoten na seji Programskega sveta RTV, je zapisal: “Sramota! Poteka seja PS RTV, govorijo o mojem delu, sliši se tudi laži in ideološke klevete posameznikov, a Ciril Baskovič mi noče dati besede …

Objavljamo zapis dr. Matije Ogrina , ki ga je pred dnevi objavil na spletni strani gibanja GLASNO!

Vse od 22. julija 2018, ko je bil na TVS 1 predvajan zdaj že znameniti intervju dr. Jožeta Možine z dr. Jožetom Dežmanom, je Možina v svojem službenem okolju pod izjemno hudim pritiskom. Namesto, da bi bil odlikovan za odlično profesionalno delo, doživlja krivično diskvalifikacijo; namesto, da bi pripoznali pomen in etično vrednost njegovega raziskovanja novejše zgodovine za Javni zavod RTV Slovenija, mu v zavodu pretijo z nekakšno orwelovsko preiskavo in ponovnim rušenjem oddaje Pričevalci. Namesto, da bi bil deležen trdne podpore v svojem zavodu in širokega priznanja v javnosti, mu na ulici osebno grozijo iztirjeni neznanci.

Od tedaj je cela vrsta javnih pozivov in protestov civilne javnosti zahtevala od vodstva RTV Slovenija, naj zaščiti osebno integriteto dr. Možine. Kaj je vodstvo doslej naredilo?

Opozarjamo, da s tem ravnanjem vodilni organi RTV Slovenija izvajajo oz. dopuščajo trpinčenje Jožeta Možine na delovnem mestu, s čimer kršijo zakon. Pri tem ne delajo velike krivice le Jožetu Možini, temveč direktno nasprotujejo pričakovanjem in željam vseh Slovencev, ki njegove oddaje spremljamo in visoko cenimo. Namesto, da bi raziskavo temnih strani slovenske zgodovine javni zavod podprl, avtorja oddaj pa nagradil, nam preti nevarno zapiranje javnega prostora pred resnico o komunistični revoluciji.

Vsem tistim Slovencem in državljanom RS, ki smo v preteklosti na kakšen koli način utrpeli krivice totalitarnega komunističnega sistema, Javni zavod RTV Slovenija s tem zapira in jemlje prostor javnosti – kajti oddaje dr. Možine so bile za nas eden redkih preostalih prostorov resnice in neokrnjene podobe zgodovine v slovenski javnosti. Ta edini, še tako majhen preostanek nam hočejo zdaj odvzeti, avtorja Jožeta Možino pa zaustaviti. To so dejanja, ki vodijo v skrajne oblike nedemokratičnosti.

Zgodovinsko izkustvo velikega števila državljanov Republike Slovenije in njihovih pokojnih prednikov, ki so izkušali nasilje komunizma, izkustvo, ki ga je dr. Možina artikuliral v svojih dokumentarnih oddajah, hočejo nekateri v RTV Slovenija in v vplivnih centrih moči potisniti v neobstoj, spomin pričevalcev izničiti, njihov glas izključiti iz prostora javnosti. Če vodstvo zavoda RTV Slovenija to dopušča, s tem deluje neposredno proti velikemu delu svojega naroda.

Zamislimo se nad dejstvom, da v državi, kjer je bilo evidentiranih več kot 600 množičnih morišč revolucije in na desettisoče pobitih, zgolj en sam novinar javne televizije, Jože Možina, raziskuje to tematiko – in zdaj se vodilni v RTV Slovenija odločajo, da bi onemogočili še njega. Takšne RTV Slovenija demokratična slovenska država ne potrebuje.

22 KOMENTARJI

 1. Koliko časa bo še pošten drugorazredni slovenski narod, prenašal to komunistično golazen ??!!

   • Desnica izgublja volitve zaradi manipulatorskih medijev, med katerimi je krona prav RTV. Skratka, ne gre za poraze desnice, ampak za problem, kako prekiniti ta začaran krog.

 2. Vodstvo RTV,
  morebitna odstranitev dr. Možine in njegovih Pričevalcev ne bo šla mirno mimo, to vam zagotavljam! Sovražni govor? Ponosno sprejemam vse konsekvence.

  • Kaj pa se ima za zgoditi? Bodo vztrajniki dobili sok in sendvic ter mal opostopali na Kolodvorski?

   • Meniš, da je opranoglavost uspela v tolikšni meri, da smo praktično brez kritične javnosti ?

   • Arzen kaj se ima “za zgoditi” , marsikaj bi se moralo zgoditi v razpadajoči
    državi , kjer samo “vodstvo” ne ve kdo pije in kdo NE plača , kdo neki , pajdaši skorumpiranih kvazi politikov , ki se množijo kot podgane , ki povzročajo rdečo kugo z vsemi posledicami ! Mislim , da so postopki do ljudi , ki vendarle opozarjajo na vse bolj umazane prijeme do tistih , ki govore in pišejo resnico , strahotno umazani in diktirani z vrha uničujoče oligarhije , ki izgublja oblast in živce ! Morala in odnos do resnice je v razsulu , to je cilj
    stremuhov in primitivcev , kar omogoča kaos in preganjanje pokončnih kritikov razkroja družbe !

    Andrej Briški

 3. Civilizacijska norma je, da na zlo opozarjamo in ga odločno obsojamo.
  Demokracije ni, če ne obsodimo preteklo zločinsko zgodovino, ki bremeni celotno družbo in ovira razvoj demokratične in pravične ter svobodne države.
  V tem smislu se moramo združevati in promovirati pravičnost in jo tudi zahtevati.
  Dr. A. Trstenjak apelira:” Vkup držimo, zdaj gre za človeka “!
  V ta namen prilagam vabilo in vabim k aktivni udeležbi:

  SOL Slovenije prireja javni shod z naslovom, ˝Javni shod za odpravo krivosodja v Republiki Sloveniji in za odpravo goljufij na volitvah v Republiki Slovenij.˝. Shod se bo izvedel v dveh delih. Oba dela se bosta izvajala v četrtek 4.oktobra 2018. Prvi del se bo izvedel pred vlado Republike Slovenije na Gregorčičevi ulici 20-25, 1000 Ljubljana. Tu se bo začel ob 11:00 uri in bo trajal do 12:00 ure. Drugi del pa bo potekal na Trgu Republike pred Državnim zborom Republike Slovenije. Tukaj s hodom začnemo ob 12:30 uri in končamo ob 14:00 uri.
  Prepričani smo, da brez sodelovanja civilne družbe ne bo prišlo do optimalnih rešitev. Prav tako bomo izpostavili dejstvo, da do sedaj vlada RS do sedaj absolutno ni naresila ničesar, kar bi morala v zvezi z vrnitvijo dostojanstva nedolžno pobitim žrtvam po 2. svetovni vojni. Tudi tukaj je civilna družba pripravljena pomagati. Zahtevamo, da na vseh moriščih v sodelovanju z vlado RS in predsednikom RS, javno in odločno obsodimo vse zločince – tirane, ki so odgovorni za vse te poboje.

 4. Smo z vami, dr. Možina!
  Bodite zdravo samozavestni in vztrajajte v plemenitih prizadevanjih!!!

Comments are closed.