Kopalna idila sredi zimske pokrajine

6
Kleveške toplice so urejene v majhno zajetje, plitvo kopališče. Tu si v poletnih mesecih kopel privoščijo številni kopalci iz okoliških krajev, v preostalih, predvsem zimskih mesecih, pa se prav tako najde nekaj navdušencev, ki se razvajajo s termalnimi užitki. Foto: Primož Hieng

Vodne užitke povezujemo s poletjem. Izjema je obisk toplejših obmorskih krajev oziroma urejenih toplic kot so Šmarješke, Čateške, Olimia, Snovik ITD. Le malokdo pa ve za prosto dostopne izvire tople vode, ki so urejeni kot kopališča in jih mnogi obiskujejo celo v zimskem obdobju.

Skriti biser Dolenjske

Enega takšnih sem pred nedavnim obiskal v bližini Šmarjeških toplic: blizu Šmarjete na Dolenjskem. Govor je o Klevevžu oziroma Klevevških toplicah. Iz Šmarjete do termalnega izvira prispemo po glavni cesti. Ko naselje pustimo za seboj, po kakšnem kilometru zavijemo levo, na stransko cesto ter se povzpnemo na grič, v objem sadovnjakov in vinogradov.

Spodaj na levi strani je cerkvica. Peljemo se še kakšnih petdeset metrov, dokler se po pobočju ne spustimo navzdol in se nato po ozki poti zapeljemo skozi gozdič. Ko se pripeljemo do stare hiše in mlina, smo že skoraj na cilju. Avtomobil lahko pustimo na manjšem parkirišču in se peš odpravimo do že omenjenega izvira, ki leži ob potoku Radulja, ki ga tudi segreva s termalno vodo.

Voda je topla kot julijsko morje

Naravne toplice so urejene v majhno zajetje, plitvo kopališče. Tu si v poletnih mesecih kopel privoščijo številni kopalci iz okoliških krajev, v preostalih, predvsem zimskih mesecih, pa se prav tako najde nekaj navdušencev, ki se razvajajo s termalnimi užitki.

Voda ima namreč skoraj 25 ◦C, kar zadostuje za zimsko kopanje na prostem, če mraz seveda ni prehud. Temperatura zraka okoli ledišča je še ravno pravšnja za tovrsten podvig.

Tam, kjer sta se razvajala že Prešeren in Marija Terezija

Po kopanju sem si privoščil kosilo v  krčmi Mrak blizu Novega mesta, nato pa razmišljal o obisku še kakšnega podobnega termalnega izvira na območju Dolenjske. Slišal sem že za Klunove in Stare toplice v Bušeči vasi. Prve sicer veljajo za zelo stare slovenske toplice in naj bi jih poleg največjega slovenskega poeta obiskovala tudi avstro-ogrska cesarica Marija Terezija.

Voda v prvih menda doseže 27 ◦C, v drugih pa celo 32 ◦C. Tako sem se v iskanju novih prigod podal do Klunovih toplic. Tudi tu je mogoče kopanje v zimskem obdobju. Malce neokusno se sicer zdi vodno rastlinje, ki je kar gosto v plitvem bazenu.

Če bi bila destinacija malenkost bolj urejena, bi bila prav prijeten kraj za zimsko ali vsaj jesensko in spomladansko kopel. Drugih toplic nisem našel, četudi so menda v bližini in slovijo po tem, da je zaradi plitvosti in visoke temperature vode mogoče le namakanje v njej, ne pa tudi plavanje. Morda jih bom obiskal ob kakšni drugi priložnosti.

6 KOMENTARJI

  1. Da, vendar pa je Neprimerljivo Bolj Zdravilnejše Zimsko kopanje v rekah in jezerih , ki ga redno izvajamo na Bledu, Bohinju, Šobskem jezeru, Kolpi, Kamniški Bistrici , Savinji, in podobnih vodah vse od sredine zime naprej. Mir vam bodi .

  2. Poznam klevevški vrelec. Tu je bil tudi znamenit klevevški grad. Je bil to res kakšna pomembna strateška točka v samotni dolini, da so ga rdeči revolucionarji požgali? In še 64 drugih po Sloveniji. Če bi ostali, sicer ne bi bila to slavna dolina Loare v Franciji, ampak tudi ne daleč od nje (v turističnem smislu). No, na pogorišču graščine Rakovnik pri Šentrupertu, ki od Klevevža ni prav daleč, kjer je našla smrt številna mučeniška Mavsarjeva družina, so danes zapori Dob, največji v Sloveniji. Treba je bilo pač zabrisati sledi zločinov. Pa se jih ni dalo.

Comments are closed.