Klerikalizem v mestu vrtnic spada samo v rimokatoliško Cerkev

17

Nikogar ni motilo, da na goriški občinski volilni listi kandidira voditelj Cerkve večnega zvonjenja, motilo pa bi, če bi npr. samostanski brat s Kostanjevice nastopal na volilni listi kot varuh francoskih kraljev.

Znanec mi pomoli pod nos predvolilno brošuro občine Gorica v Sloveniji. Takoj dostavi: “Poglej, kdo vse kandidira na občinskih listah! Največ je prosvetnih delavcev, potem sledijo komunikologi pa učitelj joge, ljubiteljica plesa, ljubiteljica glasbe … Na teh listah ne vidim gospodarstvenikov. Kaj je z njimi”?

“Mogoče so se naveličali politiziranja in raje delajo”, sem pripomnil. “Kako naj bi neko občinsko upravo vodili ljudje, ki sploh nimajo pojma o gospodarstvu? Se ti ne zdi, da izgleda, kot bi se nekateri prosvetni delavci zelo radi znebili mularije, ki postaja vse bolj težavna, da ne omenjam njenih staršev. Ampak poglej: obstaja tudi klerikalizem na eni od list! Kandidira tudi nekdo iz Cerkve večnega zvonjenja! To je nedopustno, saj vedno govorimo, da je Cerkev ločena od države”!

“Ne razumem naziva Cerkev večnega zvonjenja! Kaj tam cel dan v nedogled zvonijo? Pri nas je nastal ravs, ko je sveto jutro zvonilo ob 6. in ne ob 7. uri, da je celo naš vikar, ki je pravnik, podučil našega nadškofa, ki celo pravo predava na univerzi, da mora biti pri zvonjenju red, in je zato nadškof na vikarjev predlog napisal dekret, ki je obsegal pol strani v časopisu, kako naj zvonimo.”

Nikogar ni motilo, da na občinski volilni listi kandidira voditelj Cerkve večnega zvonjenja, motilo pa bi, če bi npr. samostanski brat s Kapele Kostanjevice nastopal na volilni listi kot varuh francoskih kraljev. Potem bi videl, kakšen cirkus bi bil v našem malem mestecu! Takoj bi se oglasili, da je to klerikalizem, pa četudi je kandidat samo ponižni brat sv. Frančiška, ki pa kljub vsemu ima pomembno vlogo, saj varuje krste Burbonov.

To dokazuje, da imajo v našem ljubem mestecu za klerikalizem različna merila ali ta celo razlagajo tako, da klerikalizem spada samo v rimokatoliško Cerkev, drugih verskih skupnosti pa sem ne uvrščajo. To razlikovanje si lahko razlaga vsak po svoje, kot ve in zna, zato se ni nihče spotaknil ob tej volilni listi. Sicer pa, to se je dogodilo v mestecu vrtnic, ki niti še ne ve, kaj je – mesto, trg ali vas.

Ob vsem tem pa sem bil prijetno presenečen, ko mi je kolega povedal, da imajo v pisarnah NSi v Ljubljani na steni križ. Še več: pred vsakim zasedanjem parlamenta povabi voditeljica poslanske skupine ga. Ljudmila Novak v pisarno NSi, naj tisti poslanci, ki želijo, pridejo, da bodo skupaj molili in tako sejo priporočili Bogu. To navado so prevzeli po nemškem parlamentu, kjer tako dela nemška stranka CDU.

“Vidiš, tudi to je neki napredek, v naši ljubi Sloveniji, ki si ga lahko zapomnimo”!

Objavljeno v Novi Glas XXII/44, stran 5 (29. 11. 2018)

17 KOMENTARJI

  • Homoseksualnost je NENARAVNA spolna usmerjenost, ki z moralo nima nič, zato jo toleriramo, ni pa nobenega razloga, da jo favoriziramo, med drugim tudi s paradami ponosa (kakšnega vendar?)!

  • Resnica v muslimanskem svetu pa ni taka! Pojdite na Youtube in poiščite več pretresljivih filmov The shameful culture of Pakistan! Tu je lepo razložena kultura spolnosti v največji in eni najbolj radikalnih islamskih držav. Saj je logično. Deklice in ženske so v lasti družin in moških, zaprte in zakrite za zidovi in nedostopne drugim, kot npr. moje hlače ali moj avto. Zato si spolni nagon milijonov moških, ki nimajo dostopa do žensk, poišče dečke in mlade fante, ki se svobodno podijo naokrog. Zato je (pre)mnogo mladih fantov v islamskem svetu zlorabljenih, dekleta pa z obrezovanjem, prezgodnjimi porokami, pretepanjem itd. tudi. Menim, da je zato mnogo mladih motenih in je tudi ta motnja eden od vzrokov, poleg verske radikalizacije seveda, za samomorilne napade.

 1. Izven prismuknjencev kot je ocitno tale novogoriski primer, je v glavnem mestu drzave zadeva klerikalizma nekoliko bolj resna. Jankovicevo stranko v mestnem svetu zastopa kar drugi clovek islamske skupnosti v Sloveniji. Plus sam Jankovic je bil delez izrecne volilne podpore vrha islamske in evangelicanske cerkve in prejsnjega paroha pravoslavne.

  Vsi dominantni in obenem levi in obenem provladni mediji o zadevi molcijo kot grob. Kaj sele, da bi jo problematizirali kot klerikalno. A pomislimo, kaksen vik in krik bi nastal, ce bi podporo eni od pomladnih strank izrazil nadskof Zore. Ali ce bi jo v mestnem svetu zastopala skofa Jamnik ali Sustar.

  Pac pa je bila veckratna tema drzavne RTV priporocilo zupnika v malem Sentrupertu, ces da je cas za spremembe in boljsi odnos lokalnih oblasti do zupnije.

  Oprostite izrazu, ampak za posrat je tole.

  • A je to kaj čudnega? To je eden izmed rezultatov usmeritve: samo da ni Janša in SDS. Privrženci te usmeritve naj se veselijo svojih uspehov.

 2. Na to kar opozarja IF je res alarmantno, saj gre za dvojna merila, ki v demokraciji niso dopustna.

  Pčitno bo treba te probleme pred javnostjo aktualizirati.

  • Hudimana. Nisem vedel, da v demokraciji ni dopustno, da gre volilcem.na živce zgolj ena verska ločina, za preostsle pa jim je popolnoma vseeno. Kakšna nedemokratična občutja.

   • Sprenevedanje. Ker tej “ločini” ne pustite živeti, gospod pripadnik potomcev rdečih totalitaristov.

    Sama prisotnost muftija med Jankovičeimi privrženci je seveda dopustna in je problem nadškofa Zoreta, ki ga nikjer ni. Ali kdo ve, kam je izginil?

 3. Kako večina slovenskih državljanov NAROBE razume ustavno opredelitev ločitve Cerkve od države in sprejema boljševiško razlago, da se verniki ne smejo vtikati v politično delovanje. Popolna neumnost! Verniki in njihove institucije kot civilnodružbene organizacije SE SMEJO vključevati v kakršne koli politične aktivnosti: v kandidiranje, predvolilna soočenja (spoštovati morajo samo zakonsko zapovedan sobotni predvolilni molk, kar je naša posebnost in velika neumnost!), volitve, v delo oblastnih organov itd. Tako SMEJO tudi duhovniki, katere koli vere, izražati svoja politična prepričanja, kjerkoli, tudi na prižnici. Vsaka drugačna razlaga je ustavni kretenizem!

  • Jaz pa ne vem, če si ti kdaj prebral karkoli od Jezusa iz Nazareta. Verniki seveda sodelujejo v političnem življenju, čeprav je vsekakor bolje, da se ukvarjajo z vero in prihodom pred Gospodovo obličje. Nikakor pa tuzemska politika in stvarnost ne zadevata božjih odposlancev na tem svetu.

   • Gospod Eržen,
    Jezus iz Nazareta ni napisal ničesar. Prve “knjige” o njem so nastale par desetletij po njegovi smrti.

    In krščanska Cerkev je organizirana opozicija oblasti, zato jo totalitaristi ne marajo in jo preganjajo. Človekoljubni vladarji jo pa seveda z veseljem sprejemajo.

Comments are closed.