Kje pa je slovenski FAZ?

7

Gospodarska kriza je udarila tudi medije, o čemer priča agonija novinark Dela Revij, ki se bodo v primeru propada podjetja znašle na cesti. A to ne bo prva medijska hiša, ki bi propadla in katere novinarji so izgubili delovna mesta. Spomnimo se na Slovenca, Republiko, Jutranjik, Gospodarski vestnik.

Večina novinarjev je našla druge službe, namesto propadlih so se pojavili novi mediji. A vedno ni bilo tako. Slovenca ni nihče nadomestil, čeprav smo se njegovi novinarji večinoma znašli v novih službah, tudi v podobnih časopisnih projektih. Letos mineva dvajseta obletnica njegovega ponovnega rojstva in hkrati petnajsta njegovega dokončnega propada. Bil je čas, ko so natisnili 80 tisoč novih Slovencev in prišel je čas, ko ni izšel noben izvod več.

Dnevni časnik, ki je temeljil na krščanskemu etosu, je izginil s prodajnih polic in iz slovenske zgodovine. Nikomur se ga ni zdelo vredno obdržati in mu dati priložnost, da bi iz njega morda nekega dne nastal slovenski Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tri leta pozneje se je pojavil Jutranjik, ki so ga kupovali bralci podobnih vrednot kot pred tem Slovenca, a je po treh tednih ugasnil. Slovenska medijska zakonodaja je dušila nastanek novih časopisov in ohranjala monopole starih časopisov, ki so izhajali že pred uvedbo večstrankarske demokracije. Premajhen trg pa tudi ni omogočal nastanka konkurence med mediji, ki bi temeljila tudi na svetovnonazorskih razlikah. Zdaj se s starimi časopisi bojuje nov medij – internet.

Več: Reporter

7 KOMENTARJI

 1. Svetovni krizi, so PAHORJEVI s svojim koruptivnim načinom vladanja, navezali dodatno mlinski kamen, zato nas je kriza še bolj udarila, kot bi nas sicer ! Z umnostjo, gospodarnostjo, bi padec bil milejši , manj boleč !
  V Ameriki pustoši CATRIN, pri nas pO orkankansko BARUT, KATARINA..
  UJMA JE UJMA, pa naj se jO piše, z začetnico B, C, ali K !

 2. PRJATLI: novinarstvo, TV, kot sodstvo, zdravstvo, fakultete za družbene vede, državno in občinsko upravo, šolstvo, JIH JE POTREBNO TAKOJ VSE UKINITI!
  In začeti znova!

 3. Se še dobro spomnim Slovenca ter Jutranjika in zakaj sem oba nehal brati. Ker se mi je začel gabiti, iz istega razloga, kot se mi gabi na primer Demokracija: samo pljuvanje na druge, nobene samokritike svoje strani. Ko se bo desna medijska sfera zresnila in začela pisati profesionalno, predvsem pa pošteno in z resnico kot najvišjo vrednoto, no, potem pa bo prišel čas za slovenski FAZ.

  Zaenkrat pa kaže še vedno slabo. Časnik.si je najbližje, a ga tudi vse prepogosto zanese na pljuvaško stran. Upam, da ga v bodoče manjkrat.

 4. Gospod Janko,
  mislim, da morate razmišljati tako:
  Ljudi, ki pišejo na casnik.si, prepogosto zanese na pljuvaško stran. Ljudje smo tisti, ki delamo casnik.si.

  Sicer pa, ali potem sploh kaj berete?

 5. Alfe, naročen sem na sobotno Delo ter Dnevnik, pa na Poglede, na internetu spremljam komentarje teh dveh ter Časnik.si, občasno Mladino in Reporter pa Družino, povzetek Financ dobim po e-pošti.

  Pazim, da berem kolikor se da uravnoteženo iz obeh strani ter se tako poskušam izogniti vplivu samo ene. Predvsem pa poskušam narediti sintezo iz vsega prebranega, kajti prepričan sem, da se le tako da priti najbližje resnici o neki stvari. Sledenje samo ene strani do tega gotovo ne privede.

  Zato toliko izraziteje zaznavam pljuvaške izpade in na žalost je teh iz desne strani vse preveč. Ravno iz te, ki se po drugi strani zavzema za vrednote…. Prosim vas lepo, kakšne vrednote pa so to?

 6. Janko misli, da bere uravnoteženo, pa je več kot očitno, da bere neuravnoteženo – v levo.

  Bere tri leve dnevnike, enega desnega, pa malo spleta.

  Pljuvaški izpadi so pa na levi mnogo mnogo hujši, kar pa očitno Jankota ne moti.

Comments are closed.