Bo prihodnji svetovni gospodar Kitajska?

30
V ozadju spopada s covid-19 poteka spopad za prihodnjo ureditev sveta. Bo v prihodnosti prišlo do prve svetovne vlade, ko bo celemu svetu vladal en človek? Bo prihodnji svetovni gospodar Kitajska? Potem bi morali pogledati, kaj se dogaja na Kitajskem, da vemo kaj naš čaka. Morda kakšen ekskluzivni intervju s Kitajci, ki jim je uspelo zbežati iz Kitajske in so nasprotniki kitajskega režima.

Ko se v Sloveniji pogovarjam z ljudmi, so nekateri sveto prepričani, da je bilo na Kitajskem zaradi covid-19 le okoli 3.000 mrtvih. To naj bi bil dokaz, da voditelji Kitajske komunistične partije (KKP) prekašajo nesposobno evropsko in ameriško vodstvo, kjer je že sedaj mrtvih več deset tisoč ljudi. Ko to pišem (16. 4. 2020), se ZDA približujejo 30 tisoč mrtvim. Predvidevam, da so to izvedeli iz slovenskih medijev. Grem na spletne strani ameriških časopisov in dobim drugačno poročanje. Samo v Wuhanu naj bi bilo po nekaterih ocenah (glede na ukinjene telefonske številke, prodane žare in število pogrebov) več deset tisoč mrtvih, na Kitajskem pa več milijonov.

Covid-19 omajal zaupanje v svetovno zdravstveno organizacijo (WHO)

Ameriški mediji navajajo mnenja in ugotovitve, da OZN sodeluje pri kitajskih prikrivanjih in lažeh, generalni direktor svetovne zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na škodo drugih favorizira in ščiti Kitajsko. To se dogaja kljub temu, da ZDA tej mednarodni organizaciji na leto namenijo med 400 in 500 milijonov dolarjev, Kitajska pa le 40 milijonov dolarjev. WHO ni več mogoče zaupati, Amerika mora najti druge načine za doseganje svojih interesov, potrebno je prekiniti ameriško financiranje. V ZDA menijo, če se WHO obnaša kot KKP, potem naj jo Kitajska tudi plačuje …

Nekateri slovenski mediji pojejo direktorju WHO slavospeve, ameriški mediji pa poročajo, da je bil član genocidnega komunističnega režima v Etiopiji. Pripadal je maoistični organizaciji FPLT. Obtožujejo ga, da je kot minister za zdravje v Etiopiji prikril epidemijo kolere. Ko je prišel na vrh WHO, je podpiral Roberta Mugabeja, kateremu priče pripisujejo zločine proti človeštvu. Tudi v epidemiji, kateri smo priče, se predsednik WHO ni izkazal. Soodgovoren je za velikanske zamude pri ukrepanju in razširitev covid-19 po vsem svetu. Do prve okužbe naj bi na Kitajskem prišlo že 17. novembra. Zdravniki, ki so skušali svet obveščati o smrtnosti covid-19, so bili utišani, nekateri so izginili. Predsednik WHO je še 12. januarja kot papagaj ponavljala stališča KKP. Nasprotoval je ameriškemu predsedniku, ki je prekinil letalske povezave s Kitajsko. Šele konec januarja in v začetku februarja je vodstvo WHO opozorilo na resnost situacije.

Zanimivo, da je ena izmed najtesnejših sodelavcev predsednika WHO tudi Peng Liyuan, žena kitajskega predsednika Xi-ja, torej kitajska prva dama. Znano je, da KKP izvaja politiko »prisiljenih splavov«, da prodaja organe ubitih oporečnikov … Je Tedros Adhanom Ghebreyesus kdaj povzdignil glas proti tem v nebo pijočim grehom?

Komu naj verjamemo?

Ko v različnih medijih spremljam kar precej prispevkov o določeni temi, pogosto ugotavljam, da sem, kljub pretirani informiranosti, nebogljeni nevednež. Kaj je res in kaj so lažne novice in teorije zarote? Kaj pa če so teorije zarote resnične in je uradna resnica v resnici laž? Glede na izkušnje upravičeno dvomim, da je to, o čemer pišejo mediji laž ali pa le delna resnica. V poročilu o Jezusovem vstajenju beremo, da so judovski voditelji stražarjem plačali veliko vsoto denarja, da so govorili »resnico« o tem, kako so učenci Jezusa ukradli (Prim. Mt 28, 8-15).

Za umorjenega Filipa Terčelja so, po pričevanjih, miličniki takoj po umoru rekli, da je prava resnica o njem ta, da je zbežal v Cono A, da »je treba to govoriti«.

Koliko laži se tudi danes prodaja kot čisto zlato! Zagovarjam pravico do »negativnega pogleda«, ki temelji na dejstvih. Zagovarjam potrebo po opoziciji, ki vladi gleda pod prste. Prav je, da ima človek drugačno (negativno) mišljenje in v parlamentu zagovarja diametralno nasprotna stališča v primerjavi z vlado, toda ta ne bi smela temeljiti na lažeh. Tu pa bi se morala demokracija, če noče postati »lažna demokracija«, končati. Resnična demokracija je možna le, če vsi sprejemamo in priznavamo določene predpostavke. Je družina, v kateri se vsi kregajo in tožijo na sodiščih, lahko srečna in uspešna družina? Veseli me, da se nekateri novinarji v Sloveniji zavzemajo za pravico do kritičnosti, a žal zaznavam in imam občutek (ne delam analiz in to tudi ni moj namen), da pogosto niso kritični in poročajo enostransko.

Pričakoval bi višjo kvaliteto in boljša soočenja različnih mnenj in pogledov na resničnost. Kako nebogljeni, omejeni, pristranski in neprofesionalni smo! Ne moremo se zediniti niti o tem, kar se dogaja danes. Koliko bolj je možno potvarjati zgodovino.

Spopad za vladanje svetu v senci covid-19

Zakaj je sploh pomembno razmišljati o teh vprašanjih? Ker poteka spopad za oblast in prihodnjo ureditev sveta. Kdo bo v tem spopadu zmagal? Kakšne bodo posledice? Iz zgodovine poznamo mnoge velike imperije. Bo v prihodnosti prišlo do prve svetovne vlade, ko bo celemu svetu vladal en človek? V nevarnosti smo, če do tega pride, da bo ta vladar le lutka v rokah sebične anonimne svetovne elite. Danes obstaja mnogo poskusov zavzemanja sveta. Islamska revolucija skuša po svetu uveljavljati šeriatsko pravo. Krepi se novo poganstvo, ki temelji na češčenju Matere zemlje (Gaja, Pachamama) in seksualni revoluciji, zagovarja vegetarijanstvo in evtanazijo. Bo prihodnji svetovni gospodar Kitajska? Potem bi morali pogledati, kaj se dogaja na Kitajskem, da vemo kaj naš čaka. Pričakoval bi kakšen ekskluzivni intervju s Kitajci, ki jim je uspelo zbežati iz Kitajske in so nasprotniki kitajskega režima.

Se bo človeštvo odločilo za t. i. »novi humanizem« in »svetovno bratstvo«? Zveni lepo, toda mar ne gre za gradnjo novega Babilonskega stolpa, za še en poskus, da človek postane Bog?

Novi humanizem, kot ga poznamo, namreč omalovažuje družino, zagovarja teorijo spola, ignorira versko svobodo in pomen narodnosti, zagovarja globalno vzgojo in izobraževanje. Vsekakor taka družba ne bo laična in federalna, temveč imperialna. Cel svet naj bi vodila peščica »razsvetljenih« posameznikov, »napredna avantgarda«. Kako bo to potekalo, bi nam moralo biti, glede na zgodovinske izkušnje, jasno.

Razvoj družbenega nauka Cerkve

Počasno in neučinkovito reagiranje WHO, pa tudi EU, v času sedanje pandemije covid-19 nas opozarja, da je svetovna elita birokratov lahko skorumpirana in na prvo mesto ne postavlja dostojanstva človeka, temveč le svoje egoistične interese. Taki »transnacionalni« mednarodni organizmi ter njihovi, ljudem nepoznani in odtujeni, birokrati nikakor niso »svetovna avtoriteta«. Videli smo, da se v trenutku krize velike države obnašajo sebično in do manjših držav niso solidarne. Zaradi te žalostne ugotovitve bi morali kristjani še več pozornosti posvetiti socialnemu nauku Cerkve, kajti stališča zadnjih dveh papežev, Benedikta XVI in Frančiška I, ki govorita o »svetovni avtoriteti in bratstvu«, so v luči zadnjih dogodkov in izkušenj postavljena pod velik vprašaj. Globalizacija bi morala upoštevati določene predpostavke, sicer je iluzija. Novi humanizem res na prvo mesto postavlja človeka in njegovo zdravje, ali pa je to le slepilna pripoved za zavajanje množic?

Je pomembno le telesno in duševno zdravje? Kaj pa večno odrešenje? Je v središču novega humanizma človek ali Kristus? Kristus je Bog-Človek. Tudi mene ganejo zgodbe obolelih in umrlih, toda mar se ne borimo proti covid-19, istočasno pa  smo mi sami »covid-19«? Smo odrešeniki mi? Bomo mi sami, s svojimi sposobnostmi, rešili vse probleme tega sveta? Je vse odvisno le od naše organizacije? Kaj je »resnična politična svetovna avtoriteta«? Kaj je »pristno svetovno bratstvo«? Kateri so pogoji, da bo resnično svetovno bratstvo zares udejanjeno? Vprašanja, ki jih poraja čas, v katerem živimo, so milostni trenutek in velika priložnost za nadaljnji razvoj družbenega nauka Cerkve.

Brati in razumeti znamenja časa

Verujem, da obstaja še Nekdo, ki deluje in Nanj pozabljamo. Imenuje se Bog, Stvarnik, Pot, Resnica, Življenje, Lepota, Usmiljenje … Nekateri, ki niso kristjani in nočejo pripadati nobeni religiji, ga imenujejo Višja Sila. Ta »Višja Sila« ni odvisna od volilne podpore in medijske propagande. Bog v končni fazi ni odvisen niti od nas kristjanov; od naše organiziranosti in pastoralne dejavnosti. Ne morejo ga zaustaviti niti naša izdajstva, opustitve misijonskega poslanstva, opustitve dobrega in hudobije. Jezus, ki ni »kralj od tega sveta«, je pa Kralj tudi v tem svetu, je vstal od mrtvih, kljub temu, da ga je Juda Iškariot izdal, Peter zatajil, kljub temu, da so ga judovski voditelji izročili v roke okupatorja in zahtevali njegovo smrt, kljub krivični razsodbi Poncija Pilata – predstavnika »perfektnega« rimskega prava.

Jezusa ni zaustavilo niti to, da je bil pribit na križ, niti težak kamen pred grobom, niti zapečaten grob, niti oboroženi stražarji … Ne more ga zaustaviti niti lažna propaganda. Zakaj mu ne prisluhnemo? To kar Kitajski, Evropi in celemu svetu akutno primanjkuje, je Transcendenca. Mar še vedno ne razumemo, da bo na koncu, po Božji volji, zmagalo Marijino Brezmadežno Srce?

30 KOMENTARJI

 1. Ce bi avtor ostal samo pri prvem delu clanka, bi bilo po mojem cisto dovolj. Strinjam se, ne pozabimo, da je Kitajska covid19 katastrofo zakuhala s svojo neodgovornostjo in tipicno totalitarnimi reakcijami in tudi, da je vodstvo WHO reagiralo povsem nedoraslo polozaju in z vec kot sumljivo naklonjenostjo povzrocitelju pandemije. Zahteve po zamenjavi vodstva WHO so povsem upravicene. Trump je ravnal povsem ustrezno, da je zacasno ustavil financiranje WHO. Cudno, ce ne bi.

  Kitajska si zaupanja Evrope in ZDA ne zasluzi. V Ameriki je to mnogim jasno, v Evropi zal ocitno se ne. Katastrofa je, kako smo vsi povsem odvisni pri nabavah zascitne opreme od iste Kitajske, ki je izkljucni krivec vsega tega gorja. Se enkrat – nikar v odvisnost od komunisticne Kitajske, nikar v podrejanje temu rezimu in njegovi “dobri volji”! Ni izkljuceno, da nas ti z nasmehom na ustih zelijo zasuznjiti, ce ne kar pokoncati.

 2. Bo prihodnji svetovni gospodar Kitajska?

  Pod tako vlado, kot je sedaj, ne. Še utemeljitev:
  Vsaka totalitaristična, torej tudi komunistična pa socialistična vladavina, ima negativno selekcijo in zelo hitro začne zaostajati za državami, ki:
  – imajo temeljne človekove pravice in svoboščine kot osnovo vladavine prava,
  – čim manjše vpletanje države v gospodarstvo,
  – solidarnost kot vrednoto in ne kot zakon, to je prisilo in
  – javno dobro kot vrednoto in ne kot zakon, to je prisilo.

  Lahko imate to za moje mnenje, a popolnoma drži. Čim bolj država izpolnjuje omenjene postavke, tem bolje ji gre.

 3. “Glede na izkušnje upravičeno dvomim, da je to, o čemer pišejo mediji laž ali pa le delna resnica.”

  S to trditvijo se strinjam, le pri delni resnici in novinarjih sem zaokrožil z očmi. Delna resnica je posledica neznanja, sicer je laž. Novinar si neznanja ne sme privoščiti oziroma se ga takoj odkrije in izgubi verodostojnost.

 4. “Zakaj mu (Jezusu) ne prisluhnemo?”

  Obstaja cel kup razlogov, tu pa po mojem mnenju verjetno najbolje stoji tisti, ki ga je imela Eva, ko jo je kaša nagovorila, naj poje tisto jabolko. In ta je: “Jaz želim biti Bog!” Seveda to ne gre, tako nastaja pekel.

 5. “Resnična demokracija je možna le, če vsi sprejemamo in priznavamo določene predpostavke.”

  Ja, tako je! Jaz si pa lahko privoščim večjo ostrino:
  V resnični demokraciji sprejmejo vernike v Boga kot polnopravne člane družbe, pri nas smo pa drugorazredni. V resnični demokraciji se vernikov v Boga ne ne preganja, ne pobija:

  Zaradi vere lani umorili več kot 90 tisoč kristjanov … Od tega je bilo kar dve tretjini kristjanov žrtev islamskih skrajnežev. https://si.aleteia.org/2017/12/02/kdo-so-najbolj-preganjani-verniki-na-svetu/

  In v senci korone virusa nemoteno poteka nezakonito prehajanje muslimanov/iskamistov preko naše meje, ki so tudi trosilci korona virusa:
  Ilegalni migranti so nevarni prenašalci koronavirusa! V BiH so jim prepovedali gibanje na prostem!
  Vest je objavljena v Nova24tv dne 17. 4. 2020.

  • To je žal rezultat naravnih religij. Ni pa nov. Pobijalo in preganjalo se je t.i. heretike, protestante in druge. Sedaj muslimani pobijajo kristjane. Katoliki se pa za enkrat “samo” prepirajo, kdo je večji heretik.

   Katera je že glavna krščanska zapoved: Ljubi Boga z vsem srcem in bližnjega kot samega sebe. Kdor ne ljubi bližnjega, tudi Boga ne ljubi.

   • Ah! Gospod Tine spet navajate citat iz Svetega pisma, kar tako, brez globljega razmisleka. Gre se za odgovor agresorju, ki tudi ubija.

    Rekel jim je: »Kdor ima denarnico, naj jo zdaj vzame, prav tako tudi torbo; in kdor nima meča, naj proda svojo suknjo in si ga kupi. (Lk 22,36)

    Ja, Jezus ni rekel, komur so ubili prvega sina, naj nastavi še drugega. Ni rekel, komur so posilili prvo hčer, naj nastavi še drugo.

    Gospod Tine, imate vi kaj drugega kot pravično obrambo?

    • Ah, AlFe, ali res nekateri katoličani tako težko razumete napisano. Zgoraj pravim samo, da naravno religiozno razumevanje religije povzroča konflikte. Tudi takšne s smrtnimi izidi. To je lastnost vseh naravno religioznih organizacij. Tu ni izjem. Včasih je pobijala Katoliška cerkev, sedaj to počnejo muslimani.

     Vse skupaj pa nima nič skupnega z bistvom religije. Niti pri katoličanih niti pri muslimanih. Obratno, je odklon od njega, je njeno nasprotje. Za vsakim konfliktom, velikim ali malim, je Kristusov nasprotnik. Jezusove zadnje besede so bile: Ljubite se med seboj …

 6. A g. Vidmar tudi?! Kašne zmedene besede, ko nanese na svetne zadeve, težko brati. Nekaj tu ni vredu. Saj avtor ne ve, zato tudi ne laže,toda insinuacij je polno. Preveč.
  Na koncu pa še neka “svetovna avtoriteta”?! Večkrat sem o tem že slišal govoriti v Cerkvi, celo v katekizmu bi lahko kaj našli, jaz pa ne najdem za to nobene podlage. Odkod duhovnikom in Cerkvi ideja o svetovni avtoriteti? Kot piše avtor tudi zadnja dva papeža naj bi o tem kaj povedala, vendar nič še nisem slišal.
  Pustite družbeni nauk Cerkve teološki moralki kamor spada. Ne delajte iz tega ideologije! Resnica je že tu. Vse družbe že vsebujejo družbeni nauk Cerkve.
  Komu naj verjamemo, se sprašuje g. Vidmar. Nikomur, vendar! Mar ni to samoumevno?!

 7. Komu verjeti ali verovati? Kristjanu odgovor ne bi smel biti neznan. Zagotovo ne “vladarju tega sveta” kot ga imenuje Jezus v Janezovem evangeliju. Ta je lažnik od začetka -ta tistemu,ki “pada predenj ponuja vsa kraljestva sveta”in tudi v našem času ni odnehal -ta isti nastopa med drugim tudi preko različnih “človeku prijaznih organizacij” kot je bilo npr. gibanje neuvrščenih, kot so unicef,unesco in mnogi drugi uni… že dolgo tudi preko ozn in in who ter podobnih.
  Pa vendar vemo komu smo verovali in lahko verjamemo. Njemu. ,ki JE in je Resnica. Edinole Edinemu Gospodu.
  Da pa ga bi zmogli prepoznati, sta nam potrebna stalno razlikovanje duhov in čuječnost, da bomo slišali, kadar nas bo poklical po (pravem)imenu.

 8. Luc Montagnier, virolog, Nobelov nagrajenec, soodkritelj virusa HIV je preprican, da je virus povzrocitelj covid19 pandemije umetno narejen v laboratoriju v Wuhanu. V genomu tega koronavirusa vidi sekvence virusa HIV in tudi povzrocitelja malarije.

  Preprican sem bil v teorijo naravne mutacije virusa in preskoka z divje zivali na cloveka. Ampak avtoriteto nekega Luca Montaignera ne gre ignorirati. Sicer misli, da jim je virus usel, ne da so ga namerno spustili.

  Kakorkoli, vse opcije je treba preiskati. Na Americane in Britance racunam, da bojo odlocno pritiskali v tej smeri. Tudi Macron se je prvic odlocno izrazil o odgovornosti Kitajske. Sumljivo je vsekakor, kako so bili onemogocani, zatirani in so skrivnostno umirali kitajski zdravniki, ki so se prvi srecali z boleznijo. Ne eden.

  P.s. Indikativno, da to sploh ne zanima nasih dominantnih medijev in je treba do informacij po drugih kanalih. Zamocili so pri vdoru epidemije, zamocili s podporo pristopa Pirnatove in Sarca, zamocili, ker niso hoteli razprave o politiki vodstva WHO in zamocili bojo izgleda spet, ker odgovornost Kitajske za njih ocitno ni tema. Intelektualni fiasko slovenskih dominantnih medijev na celi crti.

  • “Preprican sem bil v teorijo naravne mutacije virusa in preskoka z divje zivali na cloveka. Ampak avtoriteto nekega Luca Montaignera ne gre ignorirati.”

   Ostal sem brez besed. Šokiran! 😮

   Sedaj pa, ko govorimo o nevarnosti tega virusa, ignorirajmo javne in Janezove medije in se oprimimo avtoritete zdravnikov, ki se s tem virusom srečujejo v praksi. Ko zdravijo.

   • Ne vem, od česa bi bili šokirani? Ali od prvega stavka o domnevnem preskoku virusa z divje živali na človeka ali od drugega o mnenju slovitega Luca Montaignera? Prva je čisto realna domneva, drugo pa dejstvo. Noben šok tu ni potreben!

  • Pojavljajo pa se že tudi prve raziskave, recimo Nova24TV poroča:

   “Na kalifornijski Univerzi Stanford so prepričani, da je z novim virusom okuženih kar okoli 50 do 85-krat več ljudi kot smo mislili doslej. Podobni podatki prihajajo tudi z Južne Tirolske, kjer se je neki hotelir odločil, da bo izvedel amatersko raziskavo in na lastno pest testiral del sovaščanov. Dve tretjini pozitivnih ni opazilo nikakršnih znakov okužbe.”

   Torej je bil naš dr. Alojz Ihan zelo zadržan, ko je dal svojo oceno 5 do 10-krat več okuženih, kot je uradno poročilo. Gospod IF, ponoviva tiste moje račune ali se zadovoljiva z oceno: “Prav zato raziskovalci s Stanforda domnevajo, da bi bila umrljivost morda lahko celo manjša od dveh promilov”?

   Vir do omenjene spletne strani: https://nova24tv.si/svet/ameriska-studija-s-koronavirusom-je-okuzenih-od-50-do-85-krat-vec-ljudi-kot-smo-mislili/

 9. Zame nekako najbolj verjeten scenarij: Netopirji,ki živjo s tem virusom živijo v jamah več kot 1000km stran od Wuhana. Kitajski znasntveniki preučujejo za virus v Wuhanskem laboratoriju in so v ta namen nabrali kup netopirjev iz teh jam. Tu je virus pobegnil. Morda so “prodali” stare zaloge netopirjev na wuhanski tržnici… Šverc, varnostni spodrsljaji, ali pa je kaj okuženega ušlo iz laboratorija.
  Ne verjamem, da bi znanost znala umetno ustvariti virus. Laboratorijska nesreča pa je dokaj možna.

 10. AlFe, vasega vzisenega zajedanja imam vec kot dovolj. Nisem nek kratkohlacni solarcek, pocasnega uma seveda in v uku pri vas, namisljenemu profesorju-vsevedu.

  Luc Montaigner ni bil nikoli klinicni zdravnik in tudi ce bi bil, pri 87 letih najbrz ne bi bil aktiven. Razen tega klinicno delo ne more razvozlati skrivnosti izvora virusa. Do neke tocke najbolj verjetnih domnev lahko pomaga le znanost, pa se tedaj je marsikaj odvisno od Kitajcev in njihove volje po brisanju sledi.

  Ves cas tule, AlFe, od nekod vlecete vire, ki bi vse ukrepe proti pandemiji radi prikazali kot nepotrebno paniko in celo zaroto. In da virus v resnici sploh ni nevaren. Seveda med stotisoci zdravniki tega sveta prav gotovo najdete tudi kaksnega, ki taksne stvari razlaga po spletu. Gre za manjsino od manjsine. Ne manipulirajte torej, AlFe in nehajte prikazovati ta stalisca kot zvelicavna strokovna stalisca!

  Edini meni znani drzavi, ki zaenkrat vztraja pri nizki stopnji ukrepov proti epidemiji sta Svedska in Brazilija. Slednja s tropsko klimo in usekanim predsednikom. Svedska, redko poseljena skandinavska dezela pa z drzavnimi epidemiologi, ki zaenkrat res tako mislijo. Samo Svedska ima ze danes krepko cez 1300 zrtev covid epidemije, medtem ko je soseda Norveska s povsem drugim pristopom pri 160.

  Lahko, da se je z virusom srecalo in nanj odreagiralo s protitelesi precej vec ljudi kot izhaja iz domneve 5-10 kratnika diagnosticiranih okuzenih. To bomo v kratkem videli iz reprezentativne raziskave, ki je v teku. Zanesljivo pa Slovenija s tem virusom niti priblizno ni prekuzena toliko, vsaj 60 odstotno, da bi to z naravno odpornostjo upocasnjevalo siritev virusa. Tudi ce odmislimo, da prisotnost protiteles ne pomeni avtomaticno odpornosti na virus, bi za zadostno prekuzenost Slovenije rabili 1 milijon dvestotisoc (!) odpornih proti virusu. Torej skoraj 1000 kratnik aktualnih okuzenih!

  Prekuzevanje populacije kot nacin soocanja s covid19 skratka ni resen koncept. Je zgresen koncept! To je jasno kot beli dan, dovolj mi je razprave o tem!

  Seveda se pa mora razpravljati o rahljanju ukrepov, saj na dolgi rok tako zivljenje ne more teci.

  • Sem vesel tega zadnjega stavka. Me prav zanima kako se bo razvila ta misel. Kajti doslej nihče ni niti namignil, da tako ne bi moglo iti v nedogled. Doslej je veljalo, da bomo raje travo jedli,če je treba.

  • Zelo se strinjam, vseeno pa bi bil malo bolj previden pri trditvi o usekanosti brazilskega predsednika.

 11. Sem kar vedel, da gospod IF ne bo pustil strokovnjakom do besede. Tisto je bila le trenutna slabost.

  Tako, spet se lahko v krogu somišljenikov greste kavč strovnjake oziroma čivave gospoda Janeza.

  • Nesramnez! Ce bi bilo vsaj res, pa se lazes. Jasno sem napisal pred casom, da mi je pretirana omejitev, da ne smemo preckati meje obcin. Naj ponovim jasneje: nebistvena mi je in tezko jo prenasam! Tudi pretirana konzervativnost pri rahljanju ukrepov mi ni po volji. Ukrepe bi lahko rahljali skupaj z Avstrijo, Nemcijo, Dansko ( saj imamo celo boljso epidemiolosko situacijo kot pri njih), in ne da pravijo, bomo videli, kako bo pri njih in potem morda sproscamo ukrepe. Covid 19 vseeno ni edini problem Slovenije. Niti ni edini zdravstveni problem in bolezen Slovencev. Treba je videti celoto in tudi, da na tak nacin ni mogoce ziveti leta dolgo. Zal bo ta hudicev virus kljub borbi proti njemu ostal.

   • If, vi ste najbrž družboslovec in imate velike težave pri interpretaciji strokovnih vprašanj, pa naj bo to epidemiologija ali klimatske spremembe.
    Tako tudi ne bi niti omenjali reprezentativnosti “trenutno v teku” raziskave, ki ne more ničesar prispevati razen porabe denarja in časa.
    Trenutno bi bila edina uporabna raziskava analiza obstoječih podatkov o epidemiji, kar po mojem pridno delajo na NIJZ, čeprav ne smejo ničesar poročati ali sklepati. Tudi zahvaljujoč histeričnemu javnemu mnenju, katerega del ste.

    • Ja, jaz sem seveda druzboslovec, ja in vi seveda najvec veste o raziskavi, ki jo kordinirata dr. Petrovec in dr. Poljak z Instituta za mikrobiologijo. Ki ne bo vredna nic, ker je ne delajo na NIJZ. Ej, Zdravko, tz vami nima vec nobenega smisla nadaljevati debat. Ce bi imeli kaj pojma, bi vedeli, da so sluzbe na NIJZ uradniske sinekure, da se tam od nekdaj v glavnem zbirajo komunisticne kokosi, ki jih noben resen zdravnik ne ceni in nihce v tujini ne pozna.

     • Jaz ne poznam nikogar na NIJZ. Kako spretno mi podtikate nekaj česar ne pravim, da raziskava ni vredna, ker ni na NIJZ. Sramota!!!
      Takih argumentov si ne dovolim z vaše strani!
      Vem pa kaj pomeni konkluzivna raziskava. In ta ni.
      Do sedaj je bilo v medicini veliko raziskav nalezljivih bolezni. Takšne raziskave sam Petrovec priznava, da je še ni bilo. Seveda, medicinska znanost ne dela raziskav, ki niso konkluzivne.
      Morda niste družboslovec,ne vem. Kar pa pravim o vašem tolmačenju stroke pa še vedno menim isto.

     • Raziskali bodo na podlagi prisotnosti protiteles, tako kot se marsikje po svetu, priblizno koliksen delez Slovencev se je doslej ze okuzil z virusom. V cem ti je to problem in zakaj jih vnaprej dajes v nic?

      Sicer pa: dobro, da je nova Janseva vlada poslusala drugo stroko in ne vodstva NIJZ. Po njihovi zaslugi jo je zaenkrat Slovenija pri epidemiji zelo dobro odnesla. Ce ne bi prejsnja vlada v odstopu ravnala ravno obratno in poslusala to institucijo in mizala pred groznjo oz jo podcenjevala , bi pa lahko imeli podobno situacijo kot Hrvaska. Torej se nekajkrat manj zrtev. Obala in Goriska, ceprav na meji z Italijo sta pa prav po zaslugi drugacnih epidemiologov od Pirnatove (Krek, Pretnar) in drugacnih lokalnih oblastnikov od Sarcevih kameradov zdaj z minimalno okuzenimi in povsem brez zrtev.

     • Sem napisal zakaj dajem to raziskavov nič!
      Janševa vlada ni poslušala nobene stroke. Od vse stroke so jih našli nekaj, ki so skušali stroko izkriviti vladi v prid. To je vse.
      Poglejmo, kako bomo ven prišli. To bo težje. Ker se s tem stroka niti ne ukvarja in nimajo kaj spraševat več, četudi bi hoteli. Zdaj je vse na Janševih ramenih. In na vas, histerikih, kako boste to sprejeli,ko bo začel denar puhtet iz žepov. Doslej ste se junačili,da denar ni važen. Zdaj bo treba položiti jezike na tnalo.

     • Nasprotno, medicinska stroka in Janseva vlada gresta v borbi proti covid epidemiji z roko v roki. Zato tudi odlicen uspeh Slovenije. Ki ga ne more zbrisati niti nekaj kur na NIJZ, niti mnogo vec kozlov in kur iz druzboslovja.

      Upam pa, da bo ta vlada pogumna tudi pri sproscanju ukrepov. To so ukrepi za akutno stanje. Kronicno se tega zdrzati ne more, ne materialno, ne zdravstveno, ne psihicno. Ostati pa mora racionalna mera zascitnega vedenja in socialnega distanciranja, dokler ta virus grozi. Vsekakor brez mej na obcinah.

     • Zdravko,
      od kod vam informacija, da Janševa vlada ni poslušala nobene stroke?
      Ali pa je to kar eno tako vaše fejknjuzanje o vladnih ukrepih?

      Noben vladni ukrep ni bil sprejet brez posvetovanja s stroko. Nobena vladna odločitev ni bila nepremišljena.

      Če tega niste zasledili v medijih, naj vam povem, da se bodo gospodarske in ostale družbene dejavnosti postopoma znova aktivirale, tako da se bo v čim večji meri ohranjala socialna distanca. Nič ne bo moglo biti, kot je bilo prej.

      Zaradi socialnega distanciranja, ki je trenutno edino učinkovito orožje proti širjenju okužb, saj cepiva še ni, bo potrebno najti novo ravnovesje med dejavnostmi.
      Nekatere dejavnosti so v družbi nujno potrebne, druge pač niso. Nekatere dejavnosti lahko potekajo varno na daljavo s pomočjo medmrežja, pri drugih bo potrebna zaščita ob fizičnih stikih med ljudmi. Nobena od dejavnosti ne bi smela postati žarišče okužb!

      Z novim koronavirusom se bomo morali naučiti živeti na način, da se v državi okužbe ne bodo prehitro širile. Kajti v takem primeru bo zdravstveni sistem zagotovo klonil in ljudje bodo umirali samo zato, ker v bolnišnicah za njihovo oskrbo in zdravljenje ne bo prostora.
      Tako zaradi nezadostnih zmožnosti zdravstvenih ustanov ljudje že umirajo v Italiji, v New Yorku, v Španiji in še marsikje po svetu. Ne verjamem, da bi si želeli videti množično umiranje tudi v Sloveniji.

      Poleg tega mora medicinsko osebje zagotavljati okoliščine, da se v zdravstvenih ustanovah okužbe ne bi širile med ostale paciente in medicinsko osebje. Da se to ne bi dogajalo, zdravstvene ustanove nujno potrebujejo zaščitno medicinsko opremo. Vemo, da je morala nova oblast vso zaščitno opremo šele nabaviti, ker je ni bilo ne v zalogah bolnišnic ne v skladiščih blagovnih rezerv. Ustavitev mnogih dejavnosti v državih je upočasnila širjenje okužb do te mere, da je oblast v pridobljenem času uspela zagotoviti zaščitno opremo in respiratorje za pomoč najtežje obolelim.

      In tako dalje in tako naprej…

      Vlada je sprejela tudi ukrepe, da lahko tisti, ki so zaradi gospodarske blokade izgubili sredstva za preživljanje, dobijo finančno pomoč od države.

      Zdravko, res ne vem, kaj bi še hoteli slišati, da bi razumeli in sprejeli nove razmere, v kakršnih se nahajamo vsi, ne le v Sloveniji, temveč v državah po vsem svetu.

      Ne želim vam tega, ampak zdi se mi, da ste tiste sorte junak, ki bi težo razmer širjenja smrtonosnih okužb doumel, šele če bi obolenje doletelo tudi njega in njegove bližnje. Tako kot je zelo hitro razumel Boris Johnson, da ne more več postavljati gospodarstva na prvo mesto, ko ljudje v državi množično umirajo in bolnišnice preštevilnih bolnikov ne morejo sprejeti.

      Takšno moje razmišljanje ni nikakršna histerija, temveč terja takšno razmišljanje nova stvarnost, v kateri smo se znašli zaradi pandemije COVID-19.

      Prej kot se boste sprijaznili z novimi načini družbenega življenja, hitreje boste lahko spremembam prilagodili tudi svoj življenjski slog.

 12. Joj, koliko nakladanja o “stroki”. Kateri, čigavi? Še v medicini je več strok, v družbi pa še toliko več. Vsaka lahko s svoje strani obdeluje fenomen koronavirusa. Zdravko, po uvodnih tehtnih komentarjih pa ste se začeli še v zapletati v nesmisle: Zakaj dajati neko raziskavo v nič? Veliko odgovorov res ne bo dala, kakšnega pa vendarle. Tudi v tujini jih delajo. Potem pa še: “Janševa vlada ni poslušala nobene stroke. Od vse stroke so jih našli nekaj, ki so skušali stroko izkriviti vladi v prid.” Ojej, sancta simplicitas!

Comments are closed.