Kdo je zmagal na Hrvaškem?

41

Precej jasno je, kdo je na včerajšnjih volitvah poslancev v hrvaški Sabor izgubil:

1. Sedanja vladajoča Kukuriku koalicija pod vodstvom SDP, ki je izgubila skoraj tretjino sedežev.
2. Glavašev Hrvaški demokratski zbor Slavonije in Baranje (HDSSB), ki se je na vzhodu države na prejšnjih volitvah močno zajedel v volilno telo HDZ-ja in bo najverjetneje padel s sedmih na dva poslanca.
3. Zgolj na robu vstopa v Sabor je koalicija Uspešna Hrvaška (obeta si lahko kvečjemu enega poslanca), kar je poraz za vidne politike, ustanovitelje te koalicije kot so nekdanji predsednik države Ivo Josipović, nekdanja premierka Jadranka Kosor in nekdanji prvak HNS Radimir Čačić.

Most in Božo Petrov podobno kot DLGV in Gregor Virant

Nesporni zmagovalec volitev je Most neodvisnih list, stranka, ki jo vodi zdravnik, psihiater in od leta 2013 župan Metkovića, Božo Petrov.

Pomemben poslanec Mosta bo univerzitetni profesor medicine, otorinolaringolog Drago Prgomet, poslanec HDZ v mandatu 2003-2006, ki je februarja letos odstopil kot namestnik predsednika HDZ in hkrati tudi izstopil iz te stranke. Glavni gospodarski svetovalec Mosta, ki je bil sinoči tudi izvoljen v Sabor, je nekdanji dekan Ekonomske fakultete Univerze v Zagrebu, Ivan Lovrinović. Lovrinović je podpornik in svetovalec združenja kreditojemalcev Franak, ki se prizadeva, da bi banke nosile večje breme zaradi izdatnega povečanja glavnic posojil v švicarskih frankih.

Pojav stranke Most neodvisnih list nekoliko spominja na pojav Državljanske liste Gregorja Viranta na volitvah leta 2011. V DLGV so pomembno vlogo igrali sošolci pravniki, v Mostu bodo imeli glavno besedo kolegi zdravniki. Prgomet se je razšel s Kramarkom podobno kot Virant z Janšo. Most zahteva liberalne gospodarske reforme, je pa vsaj po Lovrinovićevih in Petrovovih nastopih sodeč manj liberalen, kot je bilo moštvo zbrano okrog Janeza Šušteršiča. Most je tudi razmeroma socialno konservativen (sploh glede na slovensko definicijo naprednosti in konservativnosti). Petrov je bil leta 2011 neodvisni kandidat na listi stranke Hrast, ki se je po takratnih Petrovovih besedah zavzemala za »krščanske, moralne, tradicionalne in družinske vrednote«.

Zadovoljen je tudi Zagrebški župan Milan Bandić. Za razliko od njegovega ljubljanskega kolega, mu je uspelo spraviti svojo stranko v Sabor. Tako on kot Živi zid ali Uspješna Hrvatska so zanimivi le za morebitno koalicijo med SDP in Mostom, ki bo potrebovala vsak glas za vzdrževanje večine v Saboru.

Skoraj zmaga HDZ

Na volitvah je bila uspešna tudi Domoljubna koalicija pod vodstvom HDZ. Ker brez koalicijskega dogovora z Mostom ne bo mogla prevzeti oblasti, svojega znatnega uspeha (povečanje števila poslancev za več kot petino) ne more razglasiti za triumf. Kot zmago, ga bo lahko razglasila le, če jim bo uspelo sestaviti koalicijo z Mostom.

HDZ je lahko zadovoljna z izkupičkom tudi zato, ker je v zadnjih tednih pred volitvami njena prednost pred SDP hitro kopnela. SDP je v zaključku volilne kampanje s pomočjo prijateljskih medijev potegnila dve učinkoviti potezi. Začela je izpostavljati osebno rivalstvo med Milanovićem in Karamarkom ter sebe predstavljati kot zaščitnico interesov javnega sektorja, HDZ pa kot stranko, ki bo rezala javne izdatke in s tem škodila javnim uslužbencem. Iz slovenskih izkušenj pa vemo, da je naklonjenost volivcev iz javnega sektorja odločilna za uspeh na volitvah.

Osebno se mi zdi bolj verjetna vladna koalicija med HDZ-ejvo Domoljubno koalicijo in Mostom, kot pa vladajoča večina, ki bi jo sestavljali SDP-jeva Hrvatska raste, Istarski demokratski sabor, Most in morda še Uspješna Hrvatska. Most si je bližje z SDP in IDS v primerjavi z HDZ le glede večje regionalizacije Hrvaške (SDP, IDS in Most so za, HDZ je proti). Pri uveljavljanju gospodarskih reform bo imel Most težave z obema velikima stranka, pri čemer pa bi skupaj s HDZ-jem vseeno lažje uveljavil nekatere svoje zamisli.

Na koncu bo sestava koalicije odvisna od ega (samoljubja) vodilnih hrvaških politikov. Tu je morda zadržani Karamarko v prednosti v primerjavi z Milanovićem. Da so v SDP nervozni, pričajo javni pozivi vodilnih SDP-jevcev za sodelovanje  Mostu in poslancem manjšin. Tudi Zoran Milanović sporoča, da je sedaj, po štirih letih njegove Vlade res prišel čas za reforme, da vabi vse, ki želijo reforme, da se mu pridružijo in da on »ne postavlja nobenih pogojev«.

Slika: Portal oko.hr

 

 

41 KOMENTARJI

 1. Bravo, Most! Sveži politični veter na Hrvaškem, končno. Uspeh v Dalmaciji, od tam je večina voditeljev nove stranke doma, do neke mere pričakovan, ampak nad 18% tudi v Zagrebu.

  Odlično. Dosedanje dvovladje, izmenjave popolnih dominacij HDZ in redkeje SDP sta kazali na slepo ulico, na nevrednost obeh teh dveh opcij, da Hrvaško peljeta naprej v 21. stoletje. Skoraj desetletja neprekinjene recesije je zgovoren podatek. Bahatost, klientelizem, patriotizem brez vsebine. Na obeh straneh. Zdaj bosta povsem odvisni od Mosta, leva ali desna vlada.

  Most je reformno usmerjen, a po svojih vrednotah daleč od Virantovih liberalcev. Tudi od Šušteršiča. Daleč od navezanosti recimo na LGTB ali na rdečo petokrako. Pretežno krščanski konzervativci na umirjen način.

  Eni in drugi, HDZ ali SDP bojo skratka za parlamentarno večino in ohranitev oblasti popolnoma odvisni od njih. Petrov je podpisal izjavo, da ne bo vstopal v nobeno koalicijo in da bo nudil podporo manjšinjski vladi, v kolikor bo vlekla poteze, ki bojo njim prave. Most od tega, te sicer čudne zaveze, ne bo mogel odstopiti in iti v vlado, to bi bil samomor.

  Pritisk, da kupijo, korumpirajo poslance Mosta ali stranko kot celoto bo verjetno ogromen. Od strani SDP in HDZ, obojih. Upam, da se ne prodajo ( dobro, kakšen Pucko se utegne najti povsod) in bojo, kot so obljubili in na lokalnih nivojih nekateri že počeli kot župani, dejansko rušili prakso oblastniške bahatosti, korupcije, klientelizma in se lotili nekaterih reform, ki sta se jih opciji HDZ in SDP obe doslej izogibali kot hudič križa in ki jih je cela Evropa ali že zdavnaj izvedla, ali pa vsaj v njih previdno zagrizla.

  • No, pa se kdaj strinjava. Celo to.

   Pred 10 dnevi sem bil na Hrvaškem. Nimam veliko pojma o njihovi politiki. So mi pa bili všeč edino teli plakati
   http://m.24sata.hr/news/lazni-desni-lazni-lijevi-petrina-plakatima-ismijao-hdz-sdp-441739

   Ker za Slovenijo zagovarjam iste vrednote. Dve veliki stranki sta obe stranki mafije in birokratov. Isto kot v ZDA in sedaj v Nemčiji. Vidimo kake blodnje fura Angelca.

   Meni liberalci pravijo, da je v Sloveniji za sredino prostora od 30 do 50 procentov. Problem je dobiti krog ljudi, ki so ekonomsko svobodni (ne birokratski, ne pohlepni, ne podkupljeni, niso mahnjeni na čast in oblast in dovolj zreli, da znajo Povezovati in držati glavno smer).

   Zakaj Slovenci in Ex YU TAKO sovražijo Hrvate: ker so Hrvati proti Yugoslaviiji.

 2. Sicer je pa težko oceniti, da je HDZ zmagal te volitve. tu se ne strinjam z avtorjem. Izgleda da bo rezultat HDZja 56 poslancev + 3 diaspora, SDPjev pa tudi 56 + 3 poslanci istrskega IDS, ki je njihov čvrst koalicijski partner. To je bolj mrtvi tek kot zmaga ene strani. 19 Mostovih poslancev ima v rokah vse. Brez njih so tu nove volitve, ob katerih utegneta HDZ in SDP izgubiti še več.

  Dinamično gledano lahko rezultatu HDZ rečemo neuspeh. Pred nekaj meseci so še krepko vodili, za okoli 10%. To, da so se izognili predvolilnim soočenjem na TV postajah je strahopetno, nevredno stranke, ki pretendira na oblast ( posebej čudno če tako dela opozicijska stranka; vlada se lahko namreč promovira skozi vladanje). Mislim, da so zato kaznovani na volitvah ( razen če je Karamarko res tako šibak v javnem nastopanju – samo potem ni za v politiko, vsaj ne vodenje stranke).

 3. Bistveno drugačna politična slika kot v Sloveniji. HDZ želim uspeh, samo da se be prelevijo v nacional socialiste. To je ahilova peta vseh desničarjev na balkanu. Namesto solidnega konzervativnega diskurza zapadejo v podkupovanje naroda, kjer pa proti komunistom nimajo šans. Potem pa se vse spremeni nazaj v 2. sv. vojno.

 4. Še za ilustracijo s terena, zakaj je zmagal Most. Zame edini, ne le moralni, zmagovalec včerajšnjih volitev na Hrvaškem:

  https://www.youtube.com/watch?v=a28aHcZQ4bk

  Ivan Kovačić, zobozdravnik, poleg Petrova eden glavnih adutov Mosta, danes v tekmi za županstvo dalmatinskega mesta Omiš, od osamosvojitve naprej trdnjavi HDZja, pomete z vso politično konkurenco in njihovo gnilobo. 60% večina v prvem krogu za njega in njegovo listo. Pokaže, kako se da z istim denarjem povsem drugače, ne v lasten žep in žep svoje lokalne nomenklature in klientele, ampak za ljudi.

  Most je upanje za Hrvaško. Tudi če sam na dolgi rok propade, je jasen signal, kaj rastoči del hrvatstva zahteva od HDZja in SDPja. Lahko da bo iz Mosta, po novih volitvah, zrasla prihodnja in drugačna hrvaška oblast. Lahko da bo ta vzpon vlival na spremembe v HDZju, da bojo ti nekoč postali spodobna stranka krščanskodemokratskega profila. Upajmo, vsaj nekaj od tega.

 5. Najbolje pojasni volitve v CRO tale TW:

  Hrvaške volitve:”Ko predsednika obeh največjih strank hrepenita po psihiatru!” 😉

 6. HDZ je v zadnjih 25 letih postala mafijska, birokratska, tajkunstvom in fašistična (socializem, crony) stranka.

  Lažni desničarji. Slabi gospodarji. Zlohotni in žlahtni gospodovalci. Podobni komunistom. Slaba kopija. Kot pri nas SDS. Tega po 25 letih ne morejo večini volivcev nikoli več prodati. Bili so ponzijeva birokratska piramida, ki se že sesuva.

  Ne vem koliko ima most Most skupnega z Virantom. Virant in company so bili socialistični birokrati. Ekonomsko nesvobodni in progresivno (socialistično) “liberalni”. Predvsem pa vsi po vrsti skorumpirani in brez hrbtenice.

  • Mnenje nevedneža:

   pavel: “HDZ je v zadnjih 25 letih postala mafijska, birokratska, tajkunstvom in fašistična (socializem, crony) stranka.”
   =============

   pavel: “Pred 10 dnevi sem bil na Hrvaškem. Nimam veliko pojma o njihovi politiki.”
   ==============

 7. Kdaj bomo v dobrem Slovenci Hrvate prehitevali?

  Ok. Prve podgane že skačejo iz dveh nasedlih veletankerjev.

 8. Seveda bo SDS sedaj napadel vsegliharje Most.

  Bo Most ostal nesocialističen, ali pa ga bo ena od dinozaverskih strank uspela skorumpirati, oz. Ali bo kot virantov DL sam po inerciji in logiki postal vseglih, isto skorumpirano, mafijsko birokratski socialistični ISTI.

  • pavel: “Seveda bo SDS sedaj napadel vsegliharje Most.”
   =======================

   In sedaj le glej, da boš poročal o vseh napadih!

 9. Hrvaške verzije Viranta, Jankovića, Bratuškove in Danila Türka na – hrvaških volitvah

  Bojan Požar, Zagreb, Ljubljana, 09.11.2015 06:00 Objavljeno:

  Nedeljske parlamentarne volitve na Hrvaškem so prinesle precej zapleten položaj. Obe največji in “tradicionalni” stranki, sicer sinoči zmagovita desna opozicijska HDZ (osvojila je 60 poslanskih mandatov) ali poražena in doslej vladajoča leva SDP (55 mandatov) za morebitno sestavo vlade v hrvaškem saboru potrebujeta najmanj 76 poslanskih glasov, ker tako imenovana “velika koalicija” med njima – tako kot pri nas v Sloveniji – na Hrvaškem menda še ni možna.
  Tako se je mogoče strinjati sicer z nekoliko nenavadno oceno, da je SDP poražena, HDZ pa ni zmagala.
  Prava zmagovalka volitev je nova, do včeraj zvečer zgolj lokalna stranka Most, katere lider je mladi župan občine Metković in psihiater Božo Petrov. Brez Petrova in Mosta (19 poslanskih mandatov) ali “novih obrazov” ni mogoče sestaviti nove hrvaške vlade.
  In tukaj se lahko začnejo vzporednice z našo slovensko politiko.
  BOŽO PETROV = HRVAŠKI GREGOR VIRANT?!
  Zmaga Boža Petrova, ki naj bi pomenila “Ne” hrvaških volivcev levi ali desni opciji, močno spominja na Gregorja Viranta ter na uspeh in ambicije njegove Državljanske liste na predčasnih parlamentarnih volitvah decembra 2011. Tudi v Sloveniji takrat brez Viranta ni bilo mogoče sestaviti nobene vlade. Virant je naprej šel na desno z Janezom Janšo in postal predsednik državnega zbora, po aferi z danes pravno ničnim poročilom Komisije za preprečevanje korupcije pa je odigral ključno politično vlogo pri zamenjavi Janše in vzpostavitvi levosredinske vlade pod vodstvom Alenke Bratušek ali (Jankovićeve) Pozitivne Slovenije. S tovrstnimi manevri je Virant (pod Bratuškovo je bil minister za notranje zadeve in po moči tretji človek v njeni vladi, za Bratuškovo in ministrom za finance Urošem Čuferjem) na hitro zapravljal politični kapital in Državljansko listo v treh letih po avtocesti odpeljal direktno na smetišče politične zgodovine.
  Praktično in dobesedno. Še huje, večkrat namreč slišimo, da je prav Gregor Virant slovenskim volivcem za vnaprej priskutil besedici “liberalna stranka”.
  Slovensko-hrvaških paralel pa še ne zmanjka.
  Razvpiti zagrebški župan Milan Bandić je na včerajšnjih parlamentarnih volitvah dobil en poslanski mandat, po ta mandat pa naj bi šel predvsem zato, pravijo, da si zagotovi poslansko imuniteto. En tak poslanski mandat bi najverjetneje osvojil tudi Bandićev ljubljanski županski kolega Zoran Janković, če bi/bo morda šel na prihodnje parlamentarne volitve; tudi on zato, da si zagotovi poslansko imuniteto.

  PORAZI FRUSTRANIH POLITIKOV, KI NE ZNAJO ODNEHATI …

  Nekdanja predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor, ki je na volitve šla skupaj z “reformistom” Radomirjem Čačićem in bivšim hrvaškim predsednikom Ivanom Josipovićem znotraj predvolilne koalicije Naprijed Hrvatska, je ostala brez poslanskega mandata in pristala pred vrati sabora (za nameček njej in tudi Čačiću sprva sploh niso dovolili voliti, ker so na volišču ugotovili, da nimata več veljavne osebne izkaznice!). Enako Josipović.
  Podobno mizerna politična usoda v slogu Jadranke Kosor na prihodnjih parlamentarnih volitvah v Sloveniji zanesljivo čaka Alenko Bratušek, in ja, počakala bi tudi na Danila Türka, bivšega slovenskega predsednika, če bi se, pač v slogu hrvaškega kolega Josipovića, spustil v kakšno strankarsko avanturo. Pri tem je prav noro, ne samo tragikomično, kako sta Kosorjeva in Josipović včeraj zvečer hitela novinarjem razlagati, da bosta v politiki še vztrajala.
  Pač porazi frustriranih politikov, ki ne znajo odnehati …
  Mimogrede. Tudi Zoran Milanović, odhajajoči predsednik hrvaške vlade in prvak SDP, kljub volilnemu porazu očitno ne zna ali ne zmore odstopiti kot šef stranke ali pa vsaj ponuditi odstopa, kot bi bilo normalno in politično spodobno.
  Tomislav Karamarko, prvak HDZ in zelo verjetno novi predsednik hrvaške vlade, pa, bog pomagaj, tako retorično in vsebinsko slabega nagovora, kot ga je imel on okoli ene ure zjutraj v “stožerju HDZ”, kjer se je ob “volilni zmagi” HDZ in hrvaških zastavah pilo, jedlo, pelo in plesalo, še nikoli nisem slišal. Res. Brrr.
  Kar se tiče slovensko-hrvaških odnosov v prihodnje, no, tukaj pa ne bo bistvenih sprememb. Niti na bolje niti na slabše. Hrvaška zunanja politika praviloma ostaja enaka, ne glede na strankarske barve (nove) hrvaške vlade. Oni namreč nekaj dajo na svoje državne interese in zraven kupujejo velika slovenska podjetja …

  http://www.pozareport.si/?Id=necenzurirano&View=novica&novicaID=21688&type=tags

  • Enačaj BOŽO PETROV = GREGOR VIRANT je velika brca v temo Požarja, ki ima mogoče opraviti s tem, da se naši novinarji nikoli niso zanimali za Most. Če so o kom tretjem govorili, so bili to Bandič, Glavaš, IDS, Živi zid, Orah. Če bi imeli kaj pojma, bi vedeli, da bo Most tretja opcija, to je bilo jasno že pred volitvami.

   Sicer slovenski novinarji od vekomaj večinsko navijajo za SDP in satelite. Protirežimski pa za HDZ. Most so enostavno prezrli eni in drugi, Most je za njih motnja.

   Petrov, Kovačić, Prgomet so ljudje povsem drugega nazorskega profila kot Virant in njegovi. So katoliki in zagovorniki tradicionalnih vrednot. Predvsem pa niso taki očitni koristolovci in nepošteni zaslužkarji kot omenjeni, ampak se izpričano v korist skupnosti odpovedujejo priviligejim, ki so se jih prigrabili predhodni oblastniki. Ne iščejo poceni letalskih kart pod mizo, ne prejemajo nadomestnih funkcionarskih plač, pa obenem mastno honorarno služijo ipd.

   Vsaj zaenkrat Most kaže, da bo v primerjavi z Virantom kot dan in noč.

  • Odgovorna in zrela oseba tega sploh ne ve. Ker ne gleda nacionalke, ker jo je odpovedala in ne plačuje naročnine.

   • Sam sem se že zdavnaj odpovedal TV in kabelski TV, imam pa internet in preko njega lahko spremljam tudi SLO TV poročila.
    Samo neodgovorna in nezrela oseba trdi, da sploh ne gleda nacionalke.

    • Da, da. Sva na drugih straneh, čeprav oba ne marava Milana. Vi zato ne, ker bi bili radi na njegovem mestu, jaz pa zato ne, ker je vse prej kot liberalni demokrat.
     😉

     • Opppsss! Pa še to:

      “preko njega lahko spremljam tudi SLO TV poročila.” Pomembno je le, da si pustiti prati možgane.

     • Če imate umazane možgane in se tega zavedate, potem vam verjamem, da si ne upate pustiti prati možgane.

  • Ne bom branil nacionalke, saj je res smešno, če po 60% preštetih glasov v sosednji državi kot veljaven rezultat še vedno objavljajo samo izid vzporednih volitev, ki so sevedsa samo malo boljša anketa in nič več kot to. Brezigar se je upravičen razburjal.

   Uredništvo Portal+ je pa tudi svojega denarja vredno. Od prepričljive zmage HDZja namreč ni niti z-ja. Nekateri hrvaški mediji, pa ne nujno pristransko v prid ex-komunistov, pišejo o izenačenem rezultatu 56+3:56+3. Dejstvo je, da imata tako HDZ kot SDP trenutno zagotovljeno podporo 59 poslancev. Do 75 manjka ogromno.

   Tudi, če bi bilo eden poslanec več ali eden manj, torej. Če ne želita velike koalicije ( kar bi bilo na Hrvaškem prava bomba, čudež) in ne želita novih volitev ( in jih, sem prepričan, ne želita), potem bo treba dobiti podporo Mosta. Ki je pa podpisal, da ne gre v koalicijo ne z enimi, ne z drugimi. Manjšinjska vlada torej najverjetneje. Ni jasno, ali HDZjeva ali SDPjeva. Komentarji na Slovenskem so prehitri v oceni, da bo nastala vlada HDZ + Most.

   • Sicer pa, nova “dopisnica” nacionalke iz Hrvaške, Ulčar Cvelbar, včeraj zvečer ni znala niti omeniti liste Most med kandidati za preboj v sabor. Naštela je pa ene 10 drugih list. 🙂 Profesionalnost pa taka.

   • Ampak, da bi Most vladal iz opozicije, ne glede na to a bo SDP ali HDZ v vladi, je pa tudi čuden, oz. nemogoč scenarij. Velika koalicija ne pride upoštev. Torej, nove volitve?!

    • Pred kratkim je Jutarnji list objavil, da gre Most v povolilna pogajanja s predlogom, da oni postavijo premiera – dr. Prgometa, profesorja ORL. Bivšega namestnika Karamarka. Ne vem, če je res- to bi bila zgodba o zelo zarečenem kruhu.

     Sicer pa, če HDZ ne bo sestavljal vlade, je to prav mogoče zaradi tega ( poglej posnetek od sedme do 17. sekunde) 🙂

     https://www.youtube.com/watch?v=2FOr3kmaTBA

     • Jaz ne bi bil tako zahteven. Jaz ne bi zaupal politiku, ki bi stresal iz rokava tehnične argumente.
      Mene bolj skrbi, ko stvari nanesejo na nacionalna vprašanja, ko postanejo stvari nacionalno socialistične. Raje bi videl da ga skrbi pravna država, kot pa blaginja ljudi. Politik na blaginjo nima veliko vpliva. Lahko pa jo zapravlja na veliko, to pa!

     • Tudi Mosti ne bi štel to za zarečen kruh. V tej situaciji bi bilo otročje vztrajati na nekem umetnem načelu.

  • Hm, kako je slavila s 56 glasovi? Ravno toliko jih je dobila levica. A to je tako, kot je pri nas SDS druga stranka na volitvah?

    • Riki, vsakega, ki ne misli enako kot vi, obmetavate z etiketami in mu pravite, da laze. Kakor zelite. Ni pa vam ta lasnost glih v ponos.

     A ob tako katastrofalnem vodenju drzave s strani levice, je razglasiti 56+(3) : 56 za “slavljenje zmage” skrajno smešno. V domovini so dobili enako stevilo sedezev, kot levica. Ne pozabite, da je stranka IDS, ki je dobila 3 sedeze, zlizana s SDP. Enako kot je tragikomicno slaviti drugo mesto, ki ga je na volitvah v sloveniji zasedla SDS. V obeh primerih sta SDS v RS in HDZ v RH doziveli hud poraz, saj ob ocitnem unicevanju drzav s strani levice ne znata in ne zmoreta prepricati ljudstva. Na zalost nista sposobni ponuditi prepricljivega programa. Pa ne mi zdaj nakladati o tem, kako je ljudstvo bebasto. To je izgovor za majhne otroke. Pa se v necemu sta si obe stranki, HDZ in SDS, zelo podobno. V tem, da najvise pozicije v strankah zasedajo nekdanji komunisticni podrepniki in funkcionarji. Ki so menda leta 1990 naenkrat spregledali.

     • To pa spet ne drži. Ne Karamarko, ne pred njim Sanader nikoli nista bila v partiji. Spličan Sanader ima recimo brata duhovnika in sestro nuno in je čas pred spremembo režima preživel v Innsbrucku.

      Karamarko je pa bil v prejšnjem režimu, ne kot ravno briljanten študent ( menjal je tudi študije) aktiven v mladinskem katoliškem združenju in se je ponašal s takrat zatiranim hrvatskim patriotizmom ( ob obisku papeža 1982 v Rimu je šel tja z razvito hrvaško zastavo).

      Josip Manolić, bivši HDZjev premier, ki je bil tedaj v vrhu hrvaške udbe, sicer zdaj javno očita Karamarku, da je bil sodelavec udbe, je pa vprašanje, kaj je res.

     • jozev: “Riki, vsakega, ki ne misli enako kot vi, obmetavate z etiketami in mu pravite, da laze.”
      ====================

      Tu ni kaj misliti enako ali neenako, samo prebrati se mora kar je objavila volilna komisija Hrvaške in seveda prepoznati razliko med 56 in 59. Če tega niste sposobni pojdite nazaj v osnovno šolo. Ste pa sedaj dokazali in samo potrdili, da ste lažnivec saj kljub vsemu vztrajate da je 56 enako 59. Ne morete preboleti, enako kot slovenski glavni mediji, da je levica na Hrvaškem izgubila.

      In, le kje ste vi videli, da je SDS slavila 2. mesto?

     • Ja, Riki, to je tako: A so se ustrelili? Niso. Ergo, slavili so!
      Kaj moremo. Eni zahtevajo zmage!
      59:56, jaz sem upal na še večjo zmago HDZja, ampak tudi na Hrvaškem je očitno levica še zelo močna.

     • Zdravko: “…, jaz sem upal na še večjo zmago HDZja, …”
      =======================

      Milanović je izkoristil situacijo z migranti in se napihoval tako proti Srbiji kot proti Sloveniji in tako dobil več glasov kot bi jih sicer.

     • Žal, Riki tvoja matematika ne zdrži, ko se začne seštevati. OK, 3 mandati diaspore gredo k HDZ, torej skupaj 59.

      Levica pa ni samo SDP. SDP ima 56, torej je HDZ res relativna zmagovalka. A k SDP se ne more drugače kot prišteti 3 glasove istrske IDS, ki je že pred volitvami rekla, da za njih ni druge kot biti z SDP in proti HDZ. IDS je leva stranka.

      Torej je že 59:59, nobenega vodstva HDZ več.

      Potem pride Most, brez katerega ni parlamentarne večine ( razen ob veliki koaliciji), ki ga ne bomo šteli, ker je deklarirano distanciran enako do HDZ kot do SDP in je trdil in še trdi, da ne gre v koalicijo ne z enimi, ne z drugimi. Zame je Most slejkoprej krščansko-demokratska opcija, slovenski komentarji jih razglašajo za liberalce ( ampak o tem zdaj ne bi tu).

      Preostali izvoljeni poslanci? Bandića si je možno zamišljati tako z SDP ( iz katere izhaja) kot z HDZ. Živi zid- 1 poslanec je ideološko na levici. 3 poslanci srbske manjšine bi bilo zelo čudno, če bi podprli HDZ, saj je prav to stranka, ki jim krati ustavno določene manjšinjske pravice v Vukovarju ( jezik in pisavo).

      Torej, 3 Srbi skoraj gotovo na strani SDP. Potem je še 5 preostalih manjšincev. Tudi ostali manjšinjci se ponavadi bolje počutijo pri bolj levih strankah, kot pri ” domoljubnih koalicijah”, ker domoljubje pomeni poudarjanje hrvatstva. Sanader je znal kar spretno z manjšinci in Srbi, Karamarko pa je bolj nacionalno usmerjen.

      Tako je to. HDZ je malo spredaj v smislu relativne zmagovalke, a v saboru ima realno SDP trenutno boljše možnosti. Če odmislimo Most.

      Skratka, o vsem odloča Most. Izjemno močna pozicija teh novincev in izjemna tako odgovornost kot pritisk na njih. Mogoče ne bi bilo slabo, če ima Hrvaška mladega Boža Petrova za premiera. Za Prgometa kot premierskega kandidata bi lahko rekli, aha, finta, spet HDZ kot hegemon v novi preobleki.

     • IF, diaspora ni stranka, diaspora so normalni volilci. Tako da drži 59:56. HDZ je relativna zmagovalka. Kako bo pa z vlado, kdo jo bo sestavil pa še ni povsem jasno. Lahko jo celo SDP… Toda volilna zmaga je jasna. HDZ se bo moral skregati z vsemi, da bi potem prišel na vrsto SDP. Morda se motim, sicer, ker ne poznam vseh podrobnosti hrvaške volilne zakonodaje.

     • Brez podpore Mosta ni ne vlade HDZja, ne SDPja. Če pa dobijo eni ali drugi podporo Mosta, je tu že parlamentarna večina in vloga oz. podpora preostalih poslancev ni prav bistvena. Bistvena bi postala le, če bi se Most razdelil, razpadel pod pritiski, če bi se pojavili Pucki ipd.

     • IF; “Žal, Riki tvoja matematika ne zdrži, …”
      ====================

      Pojdita se vidva z jozevim solit. Za nobeno matematiko ne gre, sem samo prebral to kar je napisala hrvaška volilna komisija. Branje pa ni matematika. Še enkrat tukaj:

      Domoljubna koalicija – 59 mandata
      Hrvatska raste – 56 mandata
      MOST – 19 mandata

      http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/parlamentarni-izbori-2015-ovdje-saznajte-rezultate-izbora—415590.html

      Za razliko od jozeva, ki je na 56:56
      si ti na 59:59, hrvaška volilna komisija pa na 59:56.

      Kaj bo in kaj ne bo, pa ne nameravam ugibati, Hrvaška mi je precej nepomembna in se z njo ne nameravam preveč ukvarjati, niti ne vem kakšen volilni sistem imajo, očitno enako neustrezen kot Slovenija. Ne kupujem njihovih izdelkov, ne letujem, tudi ne hodim na Hrvaško, nimam opravka s Hrvati …

Comments are closed.