Kdo je komu ukradel praznike

14

PISMO BRALCA. Bliža se mesec maj, ki velja za najlepši mesec leta. Nekatere levo usmerjene sodobnike moti, da ga tudi Cerkev praznuje. V nasprotju z njimi po tihem in brez kravalov.

Ker nimajo zgodovinskega spomina včasih menijo, da ga je Cerkev ukradla. Vendar je maj že od srednjega veka veljal za Marijin mesec. Ko so ga po drugi svetovni vojni po celi Evropi razglasili za mednarodni praznik dela, jim je 1955 papež Pij XII. prekrižal račune in dodal nezapovedan praznik sv. Jožefa delavca. Pri tem levičarje ne moti, da je bil ta po poklicu delavec in tesar. Moti pa jih, ker je Cerkev spet pokristjanila „levi“ praznik dela. Tako lahko delavci ne samo “štrajkajo,” ampak tudi molijo.

Zanimivo je, da so v začetku 19. stoletja za prvega maja najbolj stavkali delavci v Ameriki (Chicago). Pa tam se dandanes ne velja uradno za praznik dela. Najprej so ga seveda uvedli v Sovjetski Zvezi. V zahodni Evropi in Nemčiji se ga je opozicija precej časa otepala. Šele levičarju in nacionalsocialistu Hitlerju se je posrečilo, da ga je uvedel 1933 kot internacionalni praznik dela. No, 2. maja 1933 pa je že zahrbtno ukinil vse delavske sindikate in obdržal samo svojega nacionalsocialističnega. Potem pa, da bi se razlikovali od ostalih socialistov in boljševikov, so besedico „internacionalni“ ukinili.

Tako so že od leta 1934 Nemci slavili 1. maj kot„praznik delavnega nemškega ljudstva”. Ker so v vzhodnih evropskih komunistično-socialističnih deželah že vse revolucionarne “tekovine” dosegli, so 1. maja slavili predvsem z paradami in razkazovanjem orožja.

Krščanski prvi november je v rimskem cesarstvu nastajal iz poganskih kultov čaščenja prednikov. Njihov glavni tempelj naj bi bil v Rimu Panteon, katerega je v 7. stoletju papež posvetil v cerkev vseh svetih in tako rešil propada. Praznik vernih duš pa so od 10. st. dalje širili benediktinci. Dokončno se je utrdil v 14. st. Pravoslavni ga praznujejo v soboto pred binkoštmi, protestantje pa precej okleščenega na zadnjo nedeljo cerkvenega koledarja, konec novembra ali na našo nedeljo Kristusa Kralja. V 19. st., skoraj istočasno kot z Marijinim majnikom, se je v Ameriki začelo praznovanje vseh svetnikov. Nekdanji krščanski “Halloween” –praznik svetnikov, so razvrednotili kot praznik strahov. V Evropi pa so našemu prvemu novembru ukradli svetnike in jih nadomestili s svojimi navadnimi mrtvimi. Žalostno je, da tudi verni ljudje prevzemajo te novodobne neumnosti in ne uvidijo, da vse to sluzi samo razkristjanjenju naroda.

Jan

Foto: Time and date

14 KOMENTARJI

 1. G. Jan,
  kako bi pa opisali zgodovinski odnos Cerkve do delavstva nasploh in posebej v luči praznika 1. maja?

 2. Celotna premisa tega zmazka izhaja iz trhle premise, čes da nekatere včasih moti. Koga, kdaj, kje? To bi se še prebavilo, če bi se avtor vzdržal označevanja Hitlerja za levičarja, kar preprosto ne drži (Blut und Boden, voelkish gibanja,…), služi pa diskreditaciji nazorske pozicije.

  Govoriti o kraji praznikov je tako ali tako banalno, saj se od nekdaj prevzemajo od kulture in vere do kulture in vere. Pa kaj potem, če mesec maj od srednjega velja za Marijin mesec? A ni simbolika maja kot meseca preroditve in mladosti univerzalna že od poganskih časov? Praznik dela se na današnji dan praznuje v spomin na boj za osemurni delavnik, čigar najbolj tragičen dogodek je prav Haymarket afera v Chicagu, ki se je zgodila na 4. maj. Ne vem, kaj točno ima Jožef delavec s tem, razen dokaza, da se je tudi Cerkev prilagodila toku časa in prevzela konkreten praznik.

  • Hitler je vodil delavstvo v skrajni levičarski stranki = socialistična stranka.
   Od komunistične socialistične sekte se je razlikoval samo vtem, da ni hotel biti hlapec Moskve, Kominterne. Ni hotel biti internacionalist, temveč je delal na nacionalen socializmu, to kar Kučan-Mencingerjeva banda ali Miloševičeva banda govori o nacionalnem interesu. Zato je imel veliko prestopov levičarjev v NSDAP ( National- Socialist Deutch Arbeit Partei), pobral je ves socialističen spekter ( sanjači, ki so si z ropom – revolucijo obetali lagodno življenje).

   Ja, za komuniste je bil Hitler skrajni desničar, ker poznajo samo socialistični diapazon. Za demokrate je Hitler skrajni ( nasilni, teroristični, roparski) levičar, = socialist. Hitler je imel v Nemčiji velik uspeh zaradi treh faktorjev:
   1. socializem ( romantika o pravičnem ropu) se je množično širil po vsej Evropi že 50 let
   2. Nemčija je bila po WW1 zaradi proušenosti in oderuških vojnih povračil v vseh pogledih zelo na kolenih, zato je bilo romantično obujanje Naroda in socializem ( s “pravičnim” ropom in “pravično” vojno si bomo zaslužili bogastvo) tak magnet za praznoglavo množico, ki je “razmišljala ” s kolektivno glavo.
   3. glavni razlog pa je bil ( da so tudi demokrati v Nemčiji zamižali in zatisnili ušesa in čakali naboljše čase), da je Hitler s svojo armado zagotavljal, da v Nemčijo ne bo spustil sovjetov, boljševikov. Vsak normalni človek se je boljševikov resnično, upravičeno bal, saj so bili simbol najbolj krvoločnega terorističnega zla in velike revščine in lakote množic.

 3. NSDAP je prototip skrajno desničarske stranke, o temu ni diskusije, ker ti bo to potrdil vsak resen zgodovinar. Kot si sam ugovotil, je bil njen socialističen program zgolj bombonček za razžaljene množice. Za njo se je skrivala agenda agresivne vojne, policijske države in rasne ideologije. Slednje je značilnost skrajno desnih, ne skrajno levih strank. Strah pred Sovjeti je slab izgovor za odpoved demokracije v Nemčiji. Izkušenj s slednjo Nemčija ni imela, Weimarska republika pa je imela preveč notranjih problemov, od katerih so bili komunisti in nacisti zgolj vrh ledene gore. Pogojev za razvoj ni bilo. Torej ni presenetljivo, da je večina Nemcev nekritično ali vsaj pasivno sprejela nov režim, vključno s predstavniki velika kapitala (Krupp, leta 1947 sojen v Nurnbergu), da o militarističnih Junkerjih iz vzhodnih provinc sploh ne govorimo. Tisti, ki niso, so bodisi emigrirali (Willy Brandt) bodisi končali v lagerjih.

  Veš, evropska zgodovina ni tisto, kar pišejo na Cato Institute. Verjamem, da je argument ad hitlerum najlažji način za diskreditacijo socializma in levice, ampak nekje je meja.

  • Tega nisem vedel, da to Cato Institute zagovarja.
   Že imena internacional -socialist in nacional-socialist pove, da gre za isto družino socialistov ( ki s svojimi norimi in psihopatskimi dejanji sami sebe diskreditirajo in so se ves čas SAMO diskreditirali).

   Vsi so preganjali Jude ( Stalin jih je pobijal v Babnem dolu in iz SFRJ je večino Judov ušlo razen komunistov) predvsem zaradi kapitala, Hitler pa še posebej rasno. Tudi homoseksualce so vsi komunisti preganjali. A bova prišla sedaj do tega, da so bili tudi komunisti skrajna desnica? Hitler je dajal poudarek ( tako kot Sloba) nebeškemu narodu, prav tako Mussolini. Zanimivo, da je tudi Tito dajal poudarek JUGOSLOVANSKEMU narodu in jugoslovanskemu nacioanlizmu. Tako kot je Mussolini hotel eno italijo in izganjal dialekte in pokrajince, je tudi Tito dol tiščal narode in uvajal En narod, YUGO narod- Še danes imamo v Sloveniji konflikt med Slovenci in Jugoslovani in trenutno gospodujejo Slovencem prav Jugoslovani.

   Dejstvo je, da je Evropa že 200 let socialistična v mainstreamu, zato je še vedno veliko zgodovinarjev, ki brani socializem.

   Zanimivo, da se je Tito gospodarsko odpovedal leninizmu in stalinizmu, ker sta prinašala z agrarnimi reformami v SFRJ veliko lakoto. Oprijel se je nacistično-fašističnega gospodarstva: korporativnega-državnega kapitalizma, ki je zagotavljal fevd komunistični eliti. Torej ves kapital je v rokah oligarhije, komunističnih funkcionarjev, komunistične mafije, ki še bolj krvavo izkorišča delavce. To mencinger-kučanovsko nacional-interesni socialistični gradualizem je dejansko uvajal Mussolini leta 1922.

   Ja, marsikoga od industrialcev v Nemčiji so nacisti prisilili, mariskoga pa so ideološko premamili. O tem bo potrebno še kaj več arhivov prrebrati. Dejstvo pa je, da so se SS in nacisti tudi v času pakta hodili šolati v Sovjetsko zvezo, glede mučenj, glede koncentracijskih taborišč itd. V stotinah kriterijev sta si ista, v niansah pa različna.

   • Vi veste stvari v glavnem skozi ideološko prizmo, in posledično enačite stvari, ki ne gredo skupaj. Če ne vidite razlike med načrtno agendo antisemitizma, ki ga je imela nacistična Nemčija, in Stalinovimi morilskimi izpadi v Noči umorjenih pesnikov, vam ne morem pomagati. Morda vam lahko USHMM. Babi Yar je bil nacističen zločin leta 1941. Vem, ker sem dolinico obiskal pri obisku Kijeva. Judje so res emigrirali iz Sovjetske zveze, toda ne zaradi pogromov. Nenazadnje je večina vodilnih starih boljševikov bilo judov. Glavni razlog je bila ustanovitev države Izrael. SS z Sovjetsko zvezo ni sodelovala. Sodeloval je Wehrmacht, ki je tam uril tankovske sile in pilote. Koncentracijska taborišča so pa itak britanska iznajdba iz Burske vojne, nacisti so jih zgolj oplemeniti s krematoriji in spremenili v tovarne smrti. Tito je Jugoslovanstvo uvajal z namenom zagotovitve miru in posledično lažjega nadzora nad sedmimi narodi SFRJ. Ne gre pa tu za kompleks inherentne večvrednosti, kot so ga gojili fašisti, nacisti, ter belci v dobi imperializma. Razlika je!

    Mainstream zgodovinarji v Evropi zagovarjajo predvsem trojico svoboda, enakost, bratstvo. Socializem je bil poskus premika v tej smeri. Preden se podaja vrednostne sodbe o socialistični ideji, jo je potrebno razumeti v zgodovinskem kontekstu breobzirnega kapitalističnega izkoriščevanja, česar vi niste zmožni, saj vam idealiziranje ideje prostega trga in malega podjetništva zamegljuje resnično sliko družbenega dogajanja zadnjih dveh stoletij.

    • Ne panzergrupe, Pavel ima prav, le ti si tako zaslepljen s socialistično ideologijo, da nočeš videti velike podobnosti med nacional-socializmom in ostalimi socializmi in komunizmi.

     Poskušaš nas prepričati, da je Stalinovo pobijanje nekaj čisto drugega kot Hitlerjevo.

     Potem misliš, da ti bomo nasedli s tem, da zdaj praviš, da ni bila ravno SS, ampak Wehrmacht.

     Koncentracijska taborišča so kopije Gulagov, le, da so uporabili bolj humane načine usmrtitve – plin.

     Socializem ni bil poskus premika v smeri svobode in bratstva, ampak je bil to le cukrček, da so ljudje to raje sprejeli.

     Tebi pa sovraštvo do kapitalizma in in socializem zamegljujeta resnično sliko dogajanja zadnjih dveh stoletij, kjer
     je življenje bilo sicer težko, ni pa bilo izkoriščanja, kot praviš.

     Treba je prebrati še kaj drugega poleg Marxa.

  • Panzergrupe, vem, da ti nočeš razpravljati o NSDAP, vendar je NSDAP prototip skrajno levičarske stranke oplemenitene z nacionalizmom.

   Po tvoji logiki in vsebini, so bili tudi vsi komunizmi in socializmi bolj ali manj skrajno desni.

   Sploh pa pišeš neumnosti o hitlerum argumentu. Levaki poskušate na tak način diskreditirati desnico, ko naciste lažnivo tlačite v desno.

 4. Ne bi se prerekal ali ej “kraja” prehud pojem… ampak gre za nekaj takega: odkod mlaji za 1.maja? V resnici so ukradli binkošti in jih prestavili kot praznik svojega razsvetljenja… mislim da isto velja za kres. Kaj imata kres in mlaj s štrajkom v Chicagu?

 5. V Nemciji nimajo samo socialisti (SPD) svojega disidenta Thila Sarrazina.
  S svojo knjigo: Nemcija ukinja samo sebe, razkrinkava nemsko politicno slepoto v zvezi z Islamom in Islamizmom svoje partije in partijskih tovarisev kot grobarjev Nemcije.
  Krscanska demokratska unija (CDU) pa je lansko leto dobila enakovredno disidentko, poslanko Eriko Steinbach.
  Na svojem Twitterju in Facebooku je s svojo tezo, da je bil Hitler in njegova NSDAP ultra levecarska in ne ultra desnicarska partija, je silno razburkala nemske duhove.
  Za nase nespravljene razmere, bi bila sorodna trditev, da je slovenska ljudska stranka, ki je bila med vojno oficielno na oblasti sokriva vseh levicarsko partizanskih pogromov.
  S tem je izzvala ogorceno nasprotovanje celega levicarskega spektra (SPD,Levih, Antifa, Zelenih, celo Plavih, ki so vohali politicni kapital.
  Vsi vecinski mediji so se prar mesecev kolektivno zgrazali.
  Kdor je to spremljal lazje razume tudi slovenske medijske pogromcke.
  Tudi njena lastna CDU in CSU se je distancirala od nje, ker si navzlic EU levicarsko usmerjene politike, ne morejo privosciti prevelikih ideoloskih skokov cez plot v tuj zelnik.
  Pri tem pa je gospa samo citirala znanega zgodovinarja in Hitlerjevega zivljenjepisca Joachima Festa.
  Ocitali so ji sovrazni govor, ravansizem, sovinizem in rovarjenje proti tekovinam Holokausta.
  J. Fest je sicer uveljavljen profesor zgodovine in sme kaj vec vedeti.
  G. Steinbach pa, je le navadna poslanka v parlamentu, sicer pa pregnanka iz Poljske.

  Dejstvo je, da so absolutno vse Hitlerjeve nacional-socialisticne tekovine v najozjem sorodu z ostalimi znanimi levicarsko-boljsevisticno-komunisticnimi doktrinami in obicaji.
  Stalin je sicer zaupal Hitlerju, Hitler pa ne Stalinu in je kot patoliski nacionalist samo gledal kako bi svojega “primitivnega” boljsevisticnega bratranca “nadmudrio”.
  Ceprav se je navidezno vedno bolj sopiril proti ruskim Bojsevikom in judovskim kapitalistom, je vedno prevzemal njihove zlocinske izkusnje in iznajdbe ( Lazi, prevare in umore).
  Nemski Wehrmacht je imel do zadnjega zivahne stike s sovjetsko stranjo.
  Od leta 1921, je bila DAP zaradi Hitlerjevega puca (8. 11.23) ind stalnih ljudskih vstaj in kravalov veckrat prepovedana.
  Od legalne vlade, kjer so sedeli Ludendorfova nemsla liberalna partija (DVFP), nemsko-nacionalna narodna stranka (DNVP) in socialisticna partija (SPD)
  Bilo je se nekaj nepomebnih socialisticno-revolucionarnih anarhistov, ki so z DAP delali skupne kravale.
  Ce bi bila takrat ves cas na oblasti samo SPD, sicer druga po moci, Hitler ne bi imel nobene sanse.

  G. Steinbach obsoja zlagano politiko levicarjev, da bi zlocine svojih levicarskih sorodnikov naprtili konzervativnim strankam kot desnicarski ekstremizem in s tem pridobivali politicen kapital.

  • Joachim Fest ni nikoli trdil, da je bila nacistična stranka “ultra-levičarska” stranka. In, zanimivo, tega tudi ne trdi nihče od avtoritet na področju zgodovine fašizma in sorodnih gibanj. Ne Roger Griffin ne Robert O. Paxton ne Stanley Payne in ne Zeev Sternhell.

   • Jasno, da nihče ne trdi. Saj so vplivni socialisti vse prepričali, da je nacionalizem desničarska ideja, čeprav ni.

 6. Jaz bi rekel, da so tudi mlaji za prvi maj cerkvenega izvora.
  Na mlajih so privlacevali pogled posebno raznobarvni “panklci”.
  Visina in njihova pestrost so bili stvar prestiza, med posameznimi vasmi.
  No, za Marijin mesec Maj so predvsem okrancljali Marijin kip.
  Za telovsko in druge procesije pa tudi hise mimo katerih so sli.
  Sedaj postavljajo mlaje v glavnem za prvi maj, za poroke in nove mase.

  Katoliska cerkev gotovo ni pustila delavcev nikoli na cedilu.
  Znane so mnoge papezke Enziklike kot navodila za socialno udejstvovanje vernikov.
  Najbolj so znane enziklika smernic papeza Leona 13 Rerum novarum (1891), Quadragesimo anno (1931) in Pacem in terris (1963).
  Cerkvena socialna angaziranost pa je bila zelo razlicna in odvisna od posameznih osebnosti in njihovih talentov.
  Najbolj svetla osebnost za slovensko katolisko delavsko gibanje je
  gotovo J. E. Krek (1865-1917), organizator, teolog, casnikar, pisatelj in politik.
  Poleg skofa A. M. Slomska, zaradi slicnih dejavnosti, gotovo najbolj zasluzen Slovenec sploh.
  Na zalost ni ustanovil nobene nove kongregacije ni blestev v svetnistvu in herojskih krepostih, zato ne bo postal kandidat za beatifikacijo.
  Med tem so se casi popolnoma spremenili.
  Sedaj prevzemajo taksne obveznosti namesto klerikov, lajiki (civili),
  tako da se Cerkev lahko posveca svoji bistveni dejavnosti: oznanjevanju bozje besede.
  Sicer pa ni bistvo cerkvenega poslanstva v karitativnih in socialnih dejavnostih, temvec v oznanjevanju evangelija in vodenja ljudi v nebesa.

  No, Babji Jar je prepad na robu Kieva, v katerega so Nemci pometali okrog 33 tisoc ukrajinskih judov,baje kot talce, ker so Sovjeti iz zased napadli in pobili nekaj cez sto Nemcev.
  Jude so izbrali, ker so bili ti itak na spisku zaradi etnicnega ciscenja.
  Racunali pa so, da se bo prostovoljno prijavilo in prislo najvec tisoc Judov.
  Potem pa se jih je nabralo cez stirideset tisoc. Niso jih spustili domov ampak skoraj vse pobili.
  Te ukrajinske “Drazgose” kazejo, da bi bilo v Sloveniji se hujse, ce ni bilo ze tako dovolj hudo.

  • “Jaz bi rekel, da so tudi mlaji za prvi maj cerkvenega izvora.”

   Mene pa zanima odkod ti to? Kolikor jaz vem so mlaje postavljali za binkošti. Kaj pa ti praviš?

Comments are closed.