Kdo bo sodil političnim morilcem?

11
Judežev poljub

PISMO BRALCA. Pravkar je bila »Cvetna nedelja«, ko kristjani pri maši poslušamo že leta in leta zgodbo o političnem umoru, a se ljudje iz zgodbe še vedno niso naučili in ne spoznali nauka o prevari oblastnikov nad nepoučenim in naivnim ljudstvom. Zgodovinskih spoznanj so vešči samo oblastniki, ki za svoje cilje izrabljajo tudi »Iškarjote«. In tako se je zgodil politični umor, protagonisti, kot običajno, pa so ostali nekaznovani. Navaden umor je po civilnih normah in Postavi zavrženo dejanje, ki se kaznuje po postopku prijave, raziskave, sodbe in obsodbe do kaznovanja krivca. Za politični umor temu ni tako. Ni možna prijava zločina, ni sodišča, ni obsodbe, ni kazni. Protagonisti, ki so iz ozadja ščuvali ljudstvo k »linču«, ostajajo neimenovani in nekaznovani, običajno celo prevzamejo oblast, ali jo, z represivnimi sredstvi, še utrdijo.

V primeru zgodbe iz Evangelijev, se je politični umor končal s smrtjo nedolžnega. V neštetih primerih iz zgodovine človeštva vemo, da se politični umor vedno ne konča s smrtjo »obtoženega«, ker še živi, vendar je diskreditiran, odvzeto mu je dostojanstvo in doboro ime, obsojen je brez sodbe na životarjenje brez možnosti pritožbe. Kje je tu civilna družba, kje porota, kam se je izgubilo poštenje, resnica in prav? Zmagalo je zlo nad dobrim. Danes govorimo o pravni državi, ki pa ne pozna instrumentov kaznovanja ljudskega »linča«, ko zaslepljeno, nahujskano, nepoučeno in naivno ljudstvo z gnevom brez poznavanja ozadja »obeša in križa« nedolžne žrtve sovraštva in nevoščljivosti protagonistov. Je krivo ljudstvo, da se je zgodil politični umor? Dvomim. Vem pa, da v vseh primerih krivične diskreditacije in »likvidacije«, breme posledic nosi ljudstvo, ki po evforičnem »linču« in navideznem zmagoslavju živi slabše in v bolj nepredvidljivh razmerah.

Sprašujem se, ali se ni nekaj tega zgodilo pravkar v naši samostojni Sloveniji? Zmagalo je zaslepljeno sovraštvo do človeka, ki je vedel kaj je dobro in prav za državo. Njegova stališča ukrepe in programe izhoda iz gospodarskofinančne krize države so in še podpira stroka in evropske institucije. Slišim, da bo dober za svetovanje drugim vladam, za »doma« pa je bil krivec »katastrofalnega stanja države«, kot se radi izražajo njegovi nasprotniki in novi oblastniki. Res so predlagani in delno izpeljani ukrepi vlade Janeza Janša nepopularni in narekujejo odpoved nezasluženemu in življenje v razmerah prilagojenim sposobnostim državljanov in danim možnostim, vendar ne na račun rodov, ki prihajajo za nami, in ne za račun že ustvarjenega v preteklosti. Je s političnim umorom zmagalo ljudstvo, ki je zahtevalo spremembe, večjo socialno pravičnost, polno zaposlenost, višji standard, pravno državo…? Ne, zmagala je sla po oblasti nesposobnih, zmagalo je zaslepljeno sovraštvo protagonistov, ki so sprožili padec vlade, zakaj ljudje v strukturah oblasti od državnega zbora do vodij pomembnih in manj pomembnih resorjev so ostali isti ali so samo odkrili prave barve in zamenjali stolčke. Volja ljudstva, ki svoje predstavnike izbira na volitvah, je bila izigrana, moč oblasti se je preselila od sposobnih k zvitejšim in pretkanejšim, odkritost in poštenje se je izgubilo, resnico je prekrila laž in potvarjanje dejstev. Ne motim se veliko, če trdim, da se je za dobro delo padle vlade iskreno zahvali Janezu Janši in njegovi ekipi ministrov, tudi tistim, ki so ga izdali, samo predsednik države Boris Pahor, ki je dovolj pošten, pokončen in objektiven, da je zahvalo in pohvalo zmogel. In jaz, navaden državljan, naj se mu zahvalim, za kaj? Zahvaljujem se mu, ker je hotel dobro državljanom, ne sebi, ker se je žrtvoval za malo denarja in prenašal pritlehne žalitve in diskvalifikacije do zadnjega. Ja, jaz sem mu hvaležen za vse kar je storil, a komu mar moje mnenje. Življenje teče dalje, predsednik države v svoji funkciji optimistično upa na boljše čase, ljudstvo, ki je bilo prevarano, pa na volitve, če in ko bodo tako »odredili« novi oblastniki in bodo njim v korist. Z upanjem se nam slabo piše, ostaja nam samo jasno izražena volja ljudstva, da prekine agonijo in popravi zmoto z zahtevo po takojšnih volitvah. Obsodba brez sodbe je bila že »izrečena«, kakovostna sprememba ni bila dosežena in krivci ne bodo odgovarjali. Morda bi bilo celo dobro, da bi nas obiskala »trojka« in zapovedala nadaljevanje politike, ki je bila onemogočena.

Ervin Anton Schwarzbartl, Domžale, Aškerčeva 16

Foto: Wikipedia


11 KOMENTARJI

 1. Pahor vidi gozd, ne le drevo. Upam, da se bo na tem primeru desnica kaj naučila, kako ravnati, da si pridobi javno podporo. Veščina političnega delovanja je to, da znaš pridobiti javno podporo.
  In če si prizadevaš za dobro, moraš biti kar nekoliko neroden, da podporo izgubiš, namesto pridobiš.

  • Od Pahorja se ni kaj naučiti. Zmagal ni zato, ker si je pridobil javno podporo, ampak zato, ker jo je Türk izgubil. Če bi Türk ohranil podporo, ki jo je imel, bi Pahor lahko opravljal še enodnevno službo cerkovnika in ministranta, pa mu ne bi nič pomagalo. Marsikdo je zanj glasoval tudi zato, ker je opazil, da SDS navija zanj in ne za svojega kandidata.

 2. Jaz sem prepričana, da resnica zmeraj zmaga, včasih malo pozneje, dokončno pa vselej. Poglejte že sedanje stanje; kljub 90% medijski gonji, kljub agresivnim napadom vse levih sil, in kljub številnim posameznikom, ki so družno pljuvali po Janši je ta odšel z dvignjeno glavo, nič podoben mrliču. Vrgel jim je pod noge poslansko mesto in nadomestilo, ter se častno umaknil. Verjemite to je huda bolečina za njegove nasprotnike, zlasti za “pravičnika” Viranta. Tudi družina se mu ni razsula, vsem trudu navkljub, celo na novo se je razcvetela. JA TO BOLI, BOLI!!!
  Sedemindvajsetega marca bodo sodili M

  • Prehitro se mi je natisnilo.
   Sedemindvajsetega bodo sodili Kunstlju( piscu umazanega bloga Mikstone), morda bo že ta sodba prinesla košček resnice.

  • Ta človek je resnično bolan, takih očitnih laži normalen človek ne more pisati.
   Žalostno je pa to, da si to greznico ogleda več kot tri milijone ljudi( tako sam trdi) in, da smo tisti, ki to beremo z distanco in smo kritični do pisca, v manjšini.

 3. Ja, morda se v času Jezusa še da razumeti naščuvano in zmanipulirano ljudstvo, saj takrat ni bilo televizije in interneta, kjer bi ob lažnih informacijah z malo truda našel tudi resnično stanje. Danes pa je nedopustno že to, da je nekdo zmanipuliran in naščuvan. V modernem razdrobljenem in sekulariziren svetu, v katerem je zmaguje individualnost, smo na nek način vsi lahko bodisi Jezusi bodisi Kajfe bodisi Pilati. Nikakor se ne moremo več skriti v naščuvanem ljudstvu, za vsak slučaj, če bi se izkazalo, da nimamo prav oziroma, kar je še huje, če nam kaj ne koristi. Vsak med nami je osebno odgovoren za ‘ulično linčanje’, če nismo naredili vsega, kar je v naši moči, da bi to linčanje preprečili. Sam lahko rečem, da sem se s pisanjem na forumih, s prepiri z okolico (ki je ob rednih izjemah vsa zmanipulirana) trudil za to, da bi Janša obstal. Drugih možnosti nisem imel. Verjetno pa bi lahko naredil še kaj več. Toda ob tolikih izdajalcih tukaj resnično ni bilo drugačnega izhoda. Optimizma ne smemo izgubiti, toda žal lahko ugotovimo, da je Slovenija postala res nekaj žalostnega …

 4. Hudo.
  Da se je izlevil vajenec Dr.Virant v Judeža Prevaranta in to pod pokroviteljstvom bivšega podpredsednika SDS je huda zgodba.Da se mu je sluzasto pridružila Zagožen-Podobnikova žlahtnokučanova stranka je samo še potrdilo, da to ni več pomladna stranka.Le kaj si bo umetelno govorniško domislil svetopomladniški ata stranke ,g.Oman?A bo kej povedu?
  Licemerstvo, prevara, nezvestoba brez primere.O Desusu ni zgubljati besed.

  Dobro,niso se več strinjali z Janšo, niso ga več prenašali,ni važno in so obrnili hrbet. Ok. Ampak na tako katastrofično škodo, ki nam zdaj grozi kot povodenj?

  Janše niso bili v stanju poslušati, da bi pojasnil obtožbe “Korupcijske komisije” NE!
  V škodo države in vseh nas so ga obglavili in strmoglavili so v to brozgasto “vlado” ki jo vodi plagiatorka in korupcijska šefica zavoda Brdo!
  Ali je v magisterij zapisala tudi lopovščine, ki so se jih šli tam?
  SRAMOTA PAR EXCELLENCE!

  Absolutno pa velja čestitati Janezu Janši, ki je uspel voditi in izpeljati pet ključnih reform v manj kot enem letu dni. To je uspel v nenormalnih razmerah nasprotovanj vsega kar leze in gre iz levega tabora, medijev in rdečih civilnodružbenih gibanj in udbovsko vodenih paranormalnih društev!

  ABSOLUTNE ČESTITKE IN ZAHVALA, g.JANEZ JANŠA ZA ZGODOVINSKI DOSEŽEK!
  STORIL JE TISTO; KAR RDEČI VOLUHARJI IN PODGANE(po Pahorju Borutu)NISO USPELI V SKORAJ DVAJSETIH LETIH “DRNOVŠKOVANJA”!

  O Kučan-Golobič-Turk-Stanovnik-Klavora-Lubejevi Vstaji/revoluciji ne bi niti govoril.Govorijo sami po sebi. In to na grozen način.
  Poglejte samo Kučanov odnos in njegov pogled, mimiko ob obisku Reporterjeve novinarke na nj.dvorišču!?

  Navadna spletkarska lopovščina in mehki državni udar s pozicije moči.
  Gregor Stalin Golobič vsekakor organizirano razgrajuje
  in uničuje težko prigarano državo Slovenijo po Stalinističnih principih
  (po Žižku).
  Ključno vprašanje je koliko bo Slovenijo to stalo v denarju, stalo v razdvojenosti naroda zgodovinsko in kakšne strašne posledice bo to propadanje stalo naše otroke?
  Kdo bo komu izstavil račun?
  Ali bo po potopu narod in državljani znal kaj drugače razsojati in voliti naprednjake ali rdeče nesposobne destruktiviste ?

  Bog se enkrat že usmili! In spet pomagaj!

 5. Gleda na gnojnico,ki so jo Janša,Zver in stranka SDS ves čas stresali po Virantu in Žerjavu,je kar prav,da so Janši dali brco.Sedaj pa naj JJ išče zaveznike,kjerkoli hoče.Verjetno se bo spet šel jokcat v Bruselj

 6. Prosveta naša bo osveta! Kdo bo sodil….?
  Slovenske fakultete podpirajo krajo?
  Minuli teden je minil tudi v znamenju enega najpomembnejših intervjujev, ki razkriva skrajno bedo slovenske univerze, s tem pa tudi bedo, ki so jo dotične privzgajale na stotinam generacij.
  Maja Jančič Bogataj, Žirovka, drugače pa ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, je v Delovi prilogi odgovarjala na preprosto vprašanje: Zakaj je mogoče v Sloveniji prepisati tuj magisterij in diplomirati z ukradenim besedilom pa zato nič odgovarjati?
  Tisto, ob čemer se normalni ljudje zgrozijo, osupnejo, onemijo in ostanejo brez diha, je šele sledilo: fakulteti je bilo to, da je nekdo prepisoval, očitno, nekaj povsem vsakdanjega.
  A pazite! Treba je vedeti, da v tem primeru prepisovanje pomeni krasti intelektualno lastnino nekoga drugega!
  Povsem enako, kot če bi ukradli nekomu avto, denar, dragocenosti.
  Če slovenske fakultete nimajo v svoj sistem vgrajenega čipa, da je prepisovanje kraja, potem to- po moji kmečki pameti – pomeni, da podpirajo krajo.
  Zopet berem zame nepojmljivo in škodljivo ter nesprejemljivo izjavo nekdanjega rektorja univerze, ministra, profesorja pedagoga, ekonomista dr. Jožeta Mencingerja, ki je za Gospodarski vestnik leta 1996 izjavil:
  »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«
  Odgovornosti ni že davno nobene, cvet naroda že dolgo vene, zato imamo slabo seme!
  “Trojko”?

Comments are closed.