Kdo bo prvi?

69
Foto: Patricija Belak.
Foto: Patricija Belak.

Pred časom je Portal Plus objavil zanimiv pogovor z bivšim ministrom za finance Janezom Šušteršičem. Zlasti mi je bilo poučno brati o dogajanju v stranki Državljanska lista v času, ko je bilo objavljeno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, ki je bremenilo takratnega premierja in ljubljanskega župana, in ko se je stranka, po besedah Šušteršiča, razdelila na dve struji, eno za izstop iz Janševe vlade, ki jo je zagovarjal Virant, in drugo za ohranitev statusa quo, ki jo je zagovarjal sam. Zakaj se mi je to zdelo zanimivo? Zato, ker je to tipičen primer, ko nekdo tretji vnese razkol med dva doslej povezana človeka, ki se zaradi tega spreta in se razideta, ne da bi kdaj koli ugotovila, kaj bi se zgodilo, če bi pravočasno spoznala, da razkol ni njuna stvar in naj ga ta tretji reši sam. Ne rečem, da bi bilo to takrat lahko narediti; dosti lažje o tem sodimo zdaj, ko so se pokazale razpoke delovanja komisije, ko se kažejo globoke razpoke delovanja sodstva in ko je razkol končno dosegel tudi takrat nastalo novo koalicijo in imamo nove volitve. Zdaj je bolj jasno, da je bil razkol v DL del te velike mreže razpok in razkolov, ki se širi naprej in ki bo požrl še marsikatero institucijo in stranko, ki se ne bo znala pravočasno zaščititi z ureditvijo notranjih odnosov v smeri preglednosti in večjega zaupanja.

Bolj previdni bodo seveda takoj pomislili, da je bil razkol v takratni vladi in DL povzročen namenoma in da je bila njegova vloga prav v tem, kar je na koncu res povzročil, se pravi, zamenjava vlade, razpad nekega obetajočega prijateljstva in osamitev neke stranke, ki je prav zaradi prijateljstva 6 ljudi obetala veliko, najbrž največ, kar smo doslej videli v našem političnem prostoru, če izvzamemo Demos. Hkrati nam zgled te stranke kljub začasnemu odhodu s prizorišča daje upanje za prihodnost: za izboljšanje stanja v Sloveniji ni nujno potrebna niti kaka velika politična sila niti izjemno pozitivna osebnost, ampak majhna ekipa treh do šestih iskreno povezanih in poštenih ljudi, kar spet ni tako nemogoče. Seveda pa se bo morala taka ekipa naučiti prepoznati v svoji okolici tiste »tretje« ljudi, ki znajo vnašati razkol in ki ponavadi izmuznejo.

Poskusimo zdaj iz teh dogodkov potegniti nekaj priročnih sklepov. Prvič, institucije v tako majhni državi, kot je naša, morajo skrbeti za čim večjo preglednost svojega delovanja in čim večjo stopnjo notranjega in zunanjega zaupanja. Notranje zaupanje seveda ni dovolj, kajti to bi lahko pomenilo, da imamo kliko ljudi, ki si neomajno zaupajo in hkrati niso odgovorni nikomur od zunaj, ker so, tako si mislijo, zunaj tako ali tako sami sovražniki in pokvarjenci, medtem ko so oni čista elita brez greha. Notranje zaupanje pomeni vrednoto samo, če so ljudje v taki instituciji odprti za kritiko od zunaj in ni njihova edina notranja moč v tem, da imajo zunanje sovražnike. Poleg marsikatere stranke mislim, da je temu podlegla tudi komisija za preprečevanje korupcije. Ko so jo vsi tolkli po glavi, je začela tolči nazaj in ni zmogla priznati nobene svoje napake, čeprav so bile nekatere javno dokazane in očitne. Na primer: napačna verzija zakona na njihovih spletnih straneh ali pa neupoštevanje drastične rasti cen nepremičnin v spornem poročilu. Nazadnje je komisija užaljeno odstopila in odšla na boljše pozicije, kjer bodo njeni bivši člani spet delili pravico in pestovali občutek, da se jim je zgodila krivica.

Drugič je pomembno, da imajo politične skupine poleg svoje notranje logike in zaupanja tudi svoje zaupanja vredne zunanje svetovalce in mentorje, ki jih lahko v primeru od zunaj vsiljenih razkolov opozorijo na to, da taki razkoli niso toliko pomembni zaradi svojih vsebinskih dilem, ampak zaradi tega, da se ob njih naučimo ohranjati notranje zaupanje skupaj z zunanjim. To se stranki DL žal ni posrečilo: da bi ohranila (zunanje) zaupanje svojih volivcev in javnosti, je žrtvovala (notranje) zaupanje med vodilnimi v stranki, kar je bilo, kot lahko ugotovimo danes, povsem nepotrebno. Medtem ko se je zunanje zaupanje hitro obrnilo v drugo smer, je notranje nezaupanje stranko pokopalo. Namesto da bi pritisk, ki ga je povzročila objava poročila, stranka ublažila s tem, da bi ustanovila ad hoc posvetovalno telo, ki bi opremljeno s strokovnjaki različnih usmeritev in pogledov preučilo vsebino poročila in podalo svoje mnenje, se je naivno postavila za razsodnika in izdala ostro sodbo, ki je od nje nihče ni pričakoval niti zahteval. Ampak, kakor pravi Šušteršič, junaki stranke so ostali vsaj za silo prijatelji, kar ni slabo.

Tretjič, v slovenskem političnem in medijskem prostoru jahajo jezdeci, ki niso nujno vidni in opazni v javnosti, in ki nosijo v sebi nepomirljiv razkol. Žal se nanje kmalu uglasijo njim podobni ljudje s svojimi lastnimi strahovi in sovraštvom, kar povzroči, da nastane vtis, da se vsi samo še zmerjamo, obsojamo in sovražimo. Slovenija je, gledano globalno in na hitro, žrtev teh redkih posameznikov, ki so s svojimi razkoli razkrili našo globoko čustveno nesamostojnost in reaktivnost, ter našo nezaščitenost in ranljivost, ko vsi samo še krivimo drug drugega za to, kar počnemo sami, in ko se zdi, da živimo v popolnoma nezaupljivem, nevarnem in tveganem svetu. Odstranitev teh posameznikov iz javnega prostora bo dolga in poštena borba. Potrebno bo veliko prijateljskega zaupanja in pogovorov, veliko javnega razkrivanja malih umazanih podrobnosti in napak, veliko razkrivanja lastnih slabosti in veliko iskrenosti.

Četrtič, v svetu, kjer je pod površino zanikanja in prefidnega govora veliko prikritega sovraštva, ne smemo nikoli uporabljati meril normalnega sveta in kriterijev pridobljenih iz lastnih izkušenj. Perfidnost namreč pomeni, da se vam ljudje na funkcijah lažejo, medtem ko vas mirno gledajo v oči in se vedejo kot nedolžne ovčke. Na primer, neki minister zagovarja prestavitev datuma referenduma s tem, da je referendum, ki ga ima sicer za čisto neumnost, »preveč pomembna stvar«. To je hudo sprenevedanje in anomalija javnega govora, zlasti ker se vanjo nihče ne obregne in ker s tem uporabljanje besed v javnem prostoru postane izživljanje nad drugače mislečimi. Toda kljub temu, da lahko občasno zalotimo kakega ministra pri sejanju sovraštva, ljudje zelo redko pridemo v stik z zgoraj omenjenimi ljudmi, zlasti pa jih ne vidimo takrat, ko so v akciji. Zato moramo to, kar se nam zdi verjetno, vedno preveriti ob tem, kar se dogaja, in ne s tem, kar bi bilo za nas normalno in kar si želimo ali nam je všeč. Velikokrat berem, kako ljudje pri nas veselo izjavljajo, da ne verjamejo v zarote in stare sile in strice iz ozadja, in ko to rečejo, so celo ponosni nase, ker mislijo, da so s tem s stvarjo opravili in da so naredili nekakšno herojsko miselno delo. Oni ne verjamejo v zarote in zato zarot ni. Ni prisluškovanja, ni tajnih služb, ni medijskih podtikanj niti montiranih sodnih procesov. Oni živijo v normalnem svetu in hočejo še naprej živeti v takem svetu, in kdor tega ne vidi tako, je nenormalen. Toda stvar sploh ni taka. Samo pomislimo: kakšna zarota pa bi to bila, da bi zanjo vedeli vsi in jo vsi prepoznali. Na primer: potem ko smo desetletja poslušali zgodbo o hrabrem uporu komunistov aprila 1941 zoper pakt med kraljevino Jugoslavijo in nacistično Nemčijo, smo lahko po odprtju arhivov v Londonu prebrali, da je oficirski puč financirala tajna služba Velike Britanije. Temu lahko rečemo zarota ali pa poiščemo boljši izraz, toda to ne spremeni dejstva, da je šlo za dogajanje, ki je bilo povsem prikrito in je vplivalo na nadaljnji razvoj dogodkov.

Mišljenje, da zarot ni in jih tudi ne more biti in da kdor vanje verjame, je bedak, je velika poenostavitev in velika zmota črno-belega razmišljanja, po katerem ima vedno lahko prav samo ena od obeh strani. Lahko namreč, da v splošnem ni zarot, toda to ne izključuje dejstva, da so se vedno bolj ali manj uspešno tudi dogajale. Mišljenje, ki pravi, da zarot ni, in da zato pri nas »najverjetneje« živimo v »še kar normalnem« svetu, se lahko hitro izkaže za sestavni del zarote oz. njenega zanikanja, ki prispeva k pasivizaciji javnosti in zapiranju oči pred neprijetnimi dejstvi, ki so vsem na očeh. Če zarot ni, potem lahko prikrito počnemo karkoli, ne da bi bilo s tem kaj narobe. Če ni zarot, potem nismo daleč od razmišljanja, ki pravi, da tudi storilcev ni.

Petič, ne drži samo, da lahko spremembe v svetu povzroči že majhna skupina zvestih in iskrenih ljudi, ampak je to tudi edini način, da se v svetu sploh kaj spremeni na bolje (M. Mead). Glede na to, da boste pri nas zaman iskali nekoga na funkciji ali s težo v javnosti, ki bi povedal o sebi kaj ranljivega in pokazal, kako v življenju ne moremo uiti svojim strahovom ali kako težko je premagati lastne skušnjave, grešnost, nasilnost, pohlep, laž ali oblike odvisnosti, zdaj ostane samo še vprašanje, kdo bo pri tem prvi.

Dr. Tomaž Erzar je sodelavec in soustanovitelj Študijsko-raziskovalnega centra za družino (ŠRCD) v Ljubljani, ki skupaj z ustanovo Memores, Radijem Ognjišče, spletnim medijem Časnik in drugimi sodelavci za leto 2015 pripravlja niz dogodkov in dejavnosti v zvezi z obeleženjem sedemdesetletnice konca druge svetovne vojne pod skupnim imenom “Resnica in sočutje 1945-2015”.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


69 KOMENTARJI

 1. Odlično.

  Nenamerna zarota je očitno tudi Solidarnost in modreci, kar je povzročilo velik padec SD-ja.

  Z njo so ljudje spregledali grdobno politiko SD-ja, ki jo je imela v navezi s vstajniki in strici iz ozadja.

  • SD bo zelo verjetno izpadla iz parlamenta: Združena levica jim je pobrala ortodoskne boljševistične ( skrajno fanatične glasove), Cerar pa jim bo pobral glasove socialističnih sanjačev, ki sovražijo JJ. SD je po odhodu Pahorja vedno bolj nažigala s komunizmom, pa ji to ni pomagalo.

   Mislim, da je bila ustanovitev DL večja stvar kot ustanovitev Demosa. Demos je imel takrat toliko vetra v jadrih, pa je uspel samo izstopiti iz Jugoslavije – kar so po svoje podpirali tudi komunisti, ki so se bali za svoj kapital, ki ga je hotel vzeti Slobodan Milošević.

   Demos ni imel nobene kvalitete, programa, reform. Vse je bilo popolnoma zmedeno. Seveda je najlažje kriviti udbovske krte.

   DL pa je prva imela liberalni program, ki bi lahko reformiral socialistično Slovenijo, ki jo dosedaj še nihče ni reformiral.

   Demos je propadel zaradi kapitala, monopola, ekonomije. Če bi takrat vso državno lastnino privatizirali, ne bi imeli toliko rdeče mafije in ostalih podrepnih parazitskih muh.

 2. Pred trditvijo, da notranji odnos pokvari nekdo tretji, je potreben temeljni razmislek: “Ali je to sploh možno?” Sam trdim, da ne.
  Zunanji dejavniki samo preizkušajo trdnost zveze. Zveza vedno razpade od znotraj, ker so v igro stopili “špilferderberji”, ki na začetku uspešno skrivajo svoj pravi namen pristopa z skupni zavezi. Še najbolj trdne zveze so prevarantske združbe, ki jih veže trden skupni interes. Te združbe pa seveda niso trajne, so zgolj projektne.
  Slovenske politične stranke lahko dobro razporedimo glede na to delitev. DL je nekje vmes, ker so se očitno združili ljudje zaradi dveh divergentnih ciljev, eni so mislili, da ustvarjajo novo politično paradigmo, drugi zgolj zato, da preprečijo zmago SDS-a. Naveza Virant KPK pa je prišla kasneje, ko je Juda za nekaj srebrnikov prodal politika.
  Ta kolumna je grajena na napačni predpostavki, zato so vse izpeljave napačne.

 3. Članek vreden razmisleka !
  Res mnogo na bolje, ali na slabše premakne že en sam sposoben človek, skupina petih ali šestih pa še več, vendar v taki skupini ne sme biti Viranta.
  Se pa strinjam, da je zgodba te stranke lahko znanilec bolj zdravih medsebojnih odnosov v Sloveniji !!!

  • Največ je za DL naredil Rado Pezdir, ki se je par mesecev prej spopadel z energetskimi monopolisti, ki so nabijali cena položnic navadnim ljudem. To je ukrep pravega liberalca. Potem sta bila tu še Štih in dr. Šušteršič, zraven pa je prišel še janšev človek Virant in povabili so LDSovca Pavliho. Žiga Turk je zadnji trenutek izstopil.

   Mene je predvsem motilo, da je v DL Virant nastavil tako veliko raznih birokratov za poslance.

   Mislim, da tretji človek z lahkoto uniči en odnos, ki je dosti labilen oz. če je tak odnos interesni, na visoki poziciji, kjer je polno nezaupanja.

   Mislim, da je KPK bila vodena, da naredi ta razdor. Virant je samo par dni prej dobil poročilo in odreagiral izjemno neumno. Izjemno neumno pa je odreagiral tudi Janša, ki bi lahko takoj odstopil in dal priložnost, da vlado pelje naprej dr. Šušteršič. A kaj ko je tako častihlepen.

   JJ na žalost ne bo nikoli primeren za PV, ker je absolutno osovražen pri večini ljudeh. Prav mitsko. Več ali manj pa imajo ljudje pri njem osebne zamere. Tej histeriji je sedaj podleglo tudi celo pravosodje razen res redkih izjem. Sodba je prav smešna, kot bi jo nastavil sam JJ po komandi na sodiščih. Nima zveze z zdravo pametjo. Ob tem, da obstajao sumi, da so bili določeni ljudje v krogu SDS podkupljeni, a dokazov ni. Glede na veliko število umetnih afer, ki jih je rdeča mafija podtikala JJ pa mislim, da je tudi ta afera umetna.

 4. šlo je za zelo preprosto stvar. ko je virant ustanovil DL, je pač janša na to reagiral v svojem slogu, češ, “virant izdajalec”. virant mu je pač to zameril in pač čakal na priložnost, da se janši maščuje. s sporočilom KPK je pač tako priložnost dobil, pri tem je pa še hotel izpasti kot nekdo, ki pač zagovarja visoke standarde politične kulture, čeprav se je šlo zagolj za osebni obračun z janšo in nič drugega.

   • kjer sem pa trdil karkoli v zvezi s tem, da je kriv JJ. 🙂

    neverjetno, kakšen vpliv ima lahko ideologija na človeka. celo privide povzroča. 🙂

 5. 1. Dvomim, da je KPK s svojim poročilom od zunaj vnesla razdor med Virantovo in Šušteršičevo strujo DLa. Virant je bil del zgodbe tega poročila, deloval je v predhodnem dogovoru z njimi in zavestno rušil vlado, v kateri je sedel Šušteršič.

  2. Omenjena šesterica je postavljala na noge liberalno opcijo v SLO, ki očitno spet ni uspela. Primerjati to z zgodbo Demosa je neadekvatno. Demos je bil koalicija velike zgodovinske naloge: za vzpostavitev demokracije in samostojne moderne države. Pespektiva DL je bila samo biti liberalna opcija, ki v normalni državi ni več kot jeziček na tehtnici. ( 5-10% volilcev; za razliko od absolutne večine Demosa).

  Ambicija, da je liberalna opcija vodilna v državi ( po vzoru LDS) dokazuje nenormalnost razmer. Vodilne v državi so normalno leve ali desne ljudske stranke ( socialdemokratsko- laburistične oz. konzervativno-krščanskodemokratske), ne pa stranke kapitala in ( samooklicanih) elit.

  3. Ne samo, da za vojaškim pučem generala Simovića proti sporazumu jugoslovanske vlade s Hitlerjevo Nemčijo aprila 1941 niso stali komunisti. Komunisti so tedaj tudi bojkotirali množične demonstracije po jugoslovanskih mestih proti sporazumu. Komunisti so bojkotirali celo vojaško mobilizacijo v dneh tik pred napadom Nemčije 6.aprila. Kar se v vsaki normalni državi tretira kot veleizdaja! 😉

  4. Drži, da apriorno zanikanje zarot ni pametno. Po drugi strani je tudi res, da namigovanje, govorjenje o zarotah brez podlage v preverljivih dejstvih in podatkih, pamet odpelje na področje fantazije namesto logike. S tem podira možnost racionalne diskusije.

  5. Poznam človeka, ki precej ustreza zaželjenemu profilu iz Erzarjevega zadnjega odstavka. Žal kmalu odhaja iz Slovenije. To je ameriški ambasador Joseph Mussomeli.

  Autoironija ali prikaz lastne ranljivosti je v teh prostorih španska vas oz. nekaj kar se pripisuje lahko samo tepcu ali usekancu. 😉

  • Če je bil »Bolje rat nego pakt« res maslo Angleške zunanje politike, potem so UK zgodovinsko še večji negativci, kot je zgledalo po Vetrinju. Namesto da bi WW2 prevedrili z relativno majhnimi žrtvami, smo bili neprostovoljno porinjeni v (državljansko) vojno. Ker je to pač ustrezalo najprej Angležem, nato pa še Rusom. Da so UK zgodovinsko negativci, sicer ni nič novega, ker krvave posledice njihovega brezobzirnega zunanjepolitičnega cinizma lahko vidi vsak, na primer v neskončni krizi na Bližnjem vzhodu (posledica Britanskega mandata), v genocidni vojni leta 1971 v Bangladešu (zapuščina Britanske kolonialne vladavine) ali v naftnih miškulancah v povojnem Iranu, da niti ne naštevam številnih krvavih primerov iz Afrike, Kitajske itd.

   Če se v vrnem v Slovenijo, štofa za prepričljive teorije zarot je kolikor hočete. Tako velike svetovne sile kot tudi sosednje države so nas vedno obravnavale kot tretji svet – ali če hočete – kot drobiž v igri velikih. Dobro je vedeti, da danes ni nič drugače. Kar pa ne spreminja dejstva, da je 99% naših težav popolnoma avtohtonega izvora. In ko nam bo dokončno zmanjkalo denarja za socialni mir, ko bodo oblastne strukture začele razpadati in ko bodo režimski mediji preusmerili bes množic na notranje sovražnike naše družbenopolitične ureditve na splošno in na janšiste posebej, takrat nas bo od kaosa ločila – ironično – zgolj nevidna roka taistih velikih sil, ki ne potrebujejo Somalije sredi EU. Iz Washingtona bo v zvezi z Balkanom spet slišati besedo containment. In medtem, ko se bo nacionalnointeresna murgeljska avantgarda sončila na Deviških otokih, se bo 571 novinarjev skušalo spomniti, kaj so že pisali pred volitvami 2014.

   Fukuyama ni imel pojma!

   Full disclosure: po prepričanju sem libertarec, nisem ksenofob, zagovarjam popolno razprodajo državne lastnine (lahko tudi Angležem), silom prilike volim SDS.

   • Na spletu vas mrgoli, libertarcev. Izgleda, da je nalezljivo. 🙂 Če bi sodil po komentarjih na spletu, bi bil Ron Paul že zdavnaj predsednik ZDA.

    Sicer pa, glede tvojega mnenja se najbolj strinjam glede “dolgoživosti” spomina 571 ih. Končno jih niti ne briga, kaj so včeraj pisali, oni pač služijo ( niti ne nujno da na direktno komando, dovolj je že začutit, kam sape časa vlečejo), kot je trenutno treba služit skupni stvari- cosi nostri. Interesna avantgarda s prisvojenimi slovenskimi milijardami ( za katere se nobena oblast ne trudi, da bi jih izbezala) ima svoje hiške in lovke kar lepo razširjene po domovini in svetu in jo bo v Murglah najti le neznaten delček. BTW, mislim, da večina tistih, ki uporablja pojem Murgle, v resnici v Murglah, naselju rel. skromnih atrijskih vrstnih hišic, še v življenju ni bila.

    Ja, pakt s Hitlerjem bi nam, če bi vzdržal, verjetno (ne gotovo) prihranil del vojnega gorja. Najbrž se sicer zavedaš moralne spornosti tistega pakta in tega, da niso Angleži spravili na ulice 100.000-ev, ki so demonstrirali proti paktu po jugoslovanskih mestih. Tudi v Ljubljani. V veliki večini gotovo iskreno, ne plačano.

    Nisem tako kritičen kot ti do “politike velikih sil” v svetu, saj je jasno, da je prvo vodilo vsake diplomacije nacionalni interes države. Celo več, kdor bi se učil zunanje politike od Erjavca, torej Slovenca, bi lahko mislil, da je, in to izključno njegova kratkoročna gospodarska računica, edino vodilo. Ne strinjam se torej s povsem negativno oznako angleške ali pa kasneje ameriške “imperialne” zunanje politike. Morda se nam bo čez desetletja še kolcalo po takšnih svetovnih velesilah in policajih, ker bomo deležni manjskrupuloznih. 😉

    • Saj ne da bi plačevali ljudi. Lahko pa da so financirali organizacijo. Nič ni tako “spontano”, razen naših vstajnikov, menda.
     Se pa še celo spomnim iz šole, da so nas učili da so to organizirali komunisti. Nelogičnost glede na pakt s Stalinom niso problematizirali. Mi, otroci, pa seveda tudi ne.

    • Tudi jaz sem mislil, kako so ravno komunisti organizirali Bolje rat nego…”, vendar se pa ne spomnim, če je to pisalo tudi v učbenikih zgodovine ali se preprosto ni spodobilo (ali bilo varno) povedati resnice in smo zato logično vsi mislili, da je proteste organizirala, vodila in do zmagovitega zaključka pripeljala avantgarda delovnega ljudstva. Ima še kje kdo kak učbenik iz prejšnjih časov?

     Sicer pa jaz tudi ne bi kar tako kritiziral Angležev. Živel sem v njihovi bivši koloniji in je v primerjavi s kolonijami ostalih kolonialnih držav krasno funkcionirala. V primerjavi z njimi so Francozi res bili zanič gospodarji, da ne govorimo o kakih Špancih, Portugalcih ali celo Belgijcih, ki se jim še danes krave smejejo, kako so oni vodili svoj Kongo. Tudi krivde za bližnjevzhodno ali severnoafriško kalvarijo ne valite na UK. Koliko let pa so bili tam? Kdo mislite, da je prinesel obelisk Place de la concorde in kaj je tam počel? In kdo je bil na Bližnjem vzhodu ter Maghrebu pred njimi imperialna sila, in to več sto let?

     • O tem, da so ukaz za demonstracije proti počepanju Kraljevine Jugoslavije Nemčiji dali Angleži, je pisal že liberalec dr. Aleksander Bajt v svoji izjemni knjigi Bermanov dosje, ki je izčrpno dokumentirana z angleškimi, ameriškimi, nemškimi in drugimi arhivi.
      V tej knjigi dokazuje, da so komunisti kolaborirali z Nemci in Italijani veliko več kot četniki , oz. Draža Mihajlović JVvD.

     • Baje je demonstracije (taktična napaka) začela srbska Pravoslavna Cerkev.

      Komunajzerji pa takrat niso hoteli protestirati, saj so podpirali naciste.

     • Tako je. Komunsti so podpirali naciste. Oni so kasneje zlorabili zgodovino v svoj prid.
      V resnici pa so jugoslavijo uničevali na vseh ravneh in edini podprli prihod okupatorja par tednov kasneje z veselimi srci.
      Ker so bili proti narodu in za ljudsko revolucijo.

 6. Vse za ultra poštenakarja in borca za človeške pravice ponižanih in izbrisanih. Pohvalno!

 7. Erzar piše vedno boljše članke, tudi vedno bolj aktualne z dejstvi iz sedanjosti.

  Načeloma nisem nekdo, ki bi ves čas paranoično iskal zarote. Dopuščam pa, da le te so. Ker je normalno.

  Vedno bolj spoznavam, da SDS hče NSI uničiti in dominirati. Včeraj sem se še z eno osebo o tem pogovarjal, ki je bila zelo blizu tega dogajanja in mi je v pol ure par informacij dala glede tega, kako je bila NSI tik pred zdajci pahnjena v “udbovski kot”, noben medij na levici in desnici pa ni želel objaviti zgodbe Novakove. Čista medijska blokada. Potem se je slučajno ponudila Mladina in Novakovi je po 8 letnem fer služenju pač odletel ventil in je dala ven vse kar je imela na duši. Težko je imeti za partnerja izdajalca.
  Če pogledamo naivnega in zelo pametnega Mrkaića, je imel podoben crash z manipulantom. Isto JPD in isto Andrej Bajuk za katerega sem slišal, da je na koncu rekel: ” Nikoli več v vlado, v kateri bo predsednik JJ!”

  Zadnjič mi je pisal sošolec iz faksa, ki je doma v Grosupljih. Ves čas je volil SDS, v zadnjo pa ne več, ker je iz parih zgodb , ki jih je doživel sam, videl v njihovih medijih lažnjivo blatenje.

  Zadnjič mi je tudi nek mlad novinar, ki je nekoč na Dnevniku delal, govoril kako sta se urednica Dnevnika in urednik Reporterja preko emailov usklajevala kako nekoga uničiti.

  Volil bom NSI. Prvič zaradi programa, drugič ker ne igra (dela) pokvarjeno s partnerji.

  • Pavel a sedaj se tudi ti spuščaš na nivo opravljanja?
   Papež je v tem letu vsaj pet krat omenil kako veliko zlo je opravljanje, ki ga je v Cerkvi tudi veliko. Če človek, ki sposoben oceniti kvalitete sočloveka sam, potem bolje, da si o človeku nič ne misli.
   Tu ne gre za to kaj je res in kaj ne, gre za privolitev v veliki greh opravljanja. Pavel vreden si več, kot tale post, ki ti ni čast. Kako naj kdo voli NSi , kot ga nažira greh opravljanja.

   • Večina od nas nima izkušenj in prvovrstnih infromacij kaj se dogaja med JJ in MN oz. med NSI in SDS. Več ali manj zvemo samo iz medijev. SDS ima svoje medije, NSI pa ne. Že nekaj časa zbiram informacije kaj se dogaja, ker me je konflikt pred 6 meseci zelo pretresel. Oz. napadi Reporterja na NSI se dogajajo že dalj časa.

    • Pavel

     Ne prenesem opravljanja, če Cerkev ne bi bila Kristusova, bi se zaradi opravljanja sigurno distanciral od nje, tako se lahko samo od stranke, ki se poslužuje opravljanja. Opravljanje nažira temeljno substanco vsake družbe. V opravljanju ni niti trohice resnice, čeprav je lahko tudi kaj res, kajti resnica je ljubezen, opravljanje je sovraštvo. V sovraštvu pa ni resnice.

     • Žal ni prvič, da Pavel po primitivnem načelu rekla-kazala po branjevsko opravlja ljudi, ki jih osebno sploh ne pozna, največkrat ad personam udriha po članstvu SDS.
      Pred dobrim mesecem se je tudi meni zdelo potrebno opozoriti ga na njegovo klevetanje, pa očitno ni prav nič zaleglo.

      To so bile Pavlove besede 27. maja: “…Ne vem kaj je Tomčeva v življenju storila…vem, da je iz Celja, bivša partijka, da je delala kot birokratka vse življenje, da vzdržuje enega Bosanca, ki se s frajerskim avtom vozi naokrog, leasing pa ona plačuje. Ko jo poslušam, mi deluje barbika…Kukovičeva je bila groza. Ne vem kako so jo spet dobili. Pa Vizjak, socialistična žolca. Drobnič iz NSI je bil tisočkrat boljši. Bojim se, da je kriterij v SDS isti kot pri Kučanu: slepo slediti socialističnemu firerju, pa boš nekoč, nekdaj, na neznanem kraju, morda dobil kakšno neznano nagrado.”

      Menim, da je Pavel žrtev več kot dvajsetletne enostranske zlorabe slovenskega medijskega prostora, kot žrtev pa se svojega stanja v resnici ne zaveda in se mu zdi tako klevetanje normalno, ker pač prezira SDS.

      Menda se Pavel prišteva celo med kristjane, če prav razumem. Zelo značilno, da bruna v svojem očesu ne zapaža. Hkrati namreč opravičuje in oprošča vse nekrščanske poteze stranki NSi, začenši z deplasiranim intervjujem Novakove v Mladini…

     • Tadej, ker mi tvoji komentarji veliko pomenijo, sem res zmeden ob tem kaj hočeš povedati.

      Najprej obrazložitev: nisem odvisen od stranke. Nič nimam od tega, če se kdo uvrsti v parlament ali ne in če je kdo prvi ali zadnji.

      Se pa v Sloveniji na splošno dogajajo velike krivice. Če samo pogledam na delovnem mestu kako na neke moji stroki kvalitetne pozicije prihajajo ljudje z neznanjem, z nekimi čudnimi vezami in kako ti ljudje škodujejo podjetju in ostalim – a so kljub temu trdno v sedlu, ker jih vodstvo in vplivna klika v firmi podpira. Pri tem sem večkrat priča kriminalu in če bi ga izpostavil, bi imel nasproti sebi dejansko ves kolektiv. Ker pri nas kolektiv čudno vladajo. In potem mi pride nasproti nek tadej, ki pravi – ne opravljaj, bodi tiho.

      Se pravi bodi tiho, podpiraj s tem krivico in zlo.

      Kaj je zate opravljanje? Prenašanje dvomljivih sporočil v javnost?

      V Sloveniji hudo vlada negativna selekcija na vseh področjih: torej kolektiv negativcev, luzerjev in lenuhov zmaguje povsod proti tistim, ki se trudimo dobro delati. Njihove manipulacije in njihova količina v večini zmagujeta že 25 +50 let. Na njihovo listo so prišli tudi marsikateri častihlepni kao “desničarji”.

     • Tadej,

      tudi sam ne prenesem opravljanja.

      Osebni primer: bil sem 9 let na ZS, kjer sem se trudil biti vedno bolj iskren. Pred kratkim sem to skupino zapustil, ker ni bila dovolj iskrena. V glasnem so ljudje, ki so neiskreni, potem tudi manipulativni in opravljivi. Zakaj bi se odpiral, ko se večina noče, v privat pogovorih pa te informacije opravljajo in vrtijo kakor hočejo. To ni več smisel zakonske skupine. Ko sem nekoč ravno tako osebo zalotil pri opravljanju neke tretje osebe, ki je bila nekoč v skupini, se mi je v glavi zavrtelo od paranočinosti. V Sloveniji je normalno biti paranoik, ker je toliko neodprtosti, neiskrenosti, nefair playa, ker je toliko manipulacije. OK, če si pastir, morda ne. Če pa zamenjaš par firm in si morda še kdaj na šefovski poziciji ali v pa morda v politiki, tam pa je ena sama manipulacija.

      Tadej, nikjer nisem zasledil tvojega mnenja o Novakovi in NSI glede arhivov. Mar ni bila vsa zgodba eno samo opravljanje s strani SDS PR in njegovih medijev?

      PS Zadnjič me je eden novinar prepričeval, da je Časnik samo izpostava Reporterja. Tudi to me je pošteno streslo do kosti ob tem, da imam že par osebnih zgodb ljudi ne desnici, ki zagotavljajo, da je Reporter lagal o določenih zgodbah, kjer so bili sami vpleteni.
      Morda bi bilo dobro Šurlo vprašati kaj se on ima prijateljsko dogovarjati z uredniki Dnevnika, ki je čisti Udbovnik po večini pisanja?

    • Pavel, odličen, VRHUNSKI komentar.

     Moram reči, da vedno bolj spoštujem ga. Novakovo, ker se upa izpostaviti kot verna katoličanka in tudi pogumno, odločno a spoštljivo do sogovornika zagovarja vrednote slovenskega katolištva. Še posebej, ker je Nsi vedno na tapeti, ker je pogumno najbolj krščansko očitna stranka in takoj pade po njih v trenutnem valu anti-katoliškega razpoloženja (ki se še napaja v škandalu mariborske nadškofije).

     Tako je na primer v zadnjem intervjuju v Dnevnikovem Objektivu še enkrat podprla denimo Družinski zakonik. In lepo pojasnila, da so takšne pač vrednote Nsi.

     Poleg tega je Nsi predstavila en tak strateški uvid in začela delati dolgoročno. Navezala je stik z Radom Pezdirjem, ki jim je kolikor vem pomagal ustvarjati ekonomski program. G. Pezdir je nastopil že na lanskem kongresu Nsi-ja. In čeprav g. Pezdir ni katolik oz. kristjan in je leta 2011 pred kamerami šaljivo razlagal, da je na sestanek z Janšo in Novakovo ob pogajanjih za sestavo vlade zanalašč prišel v eni taki provokativni black-metal majici, so v Nsi-ju z enim umirjenim a odločnim in iskrenim pristopom navezali stik in vzpostavili plodno sodelovanje. Očitno so se zdaj dokončno ekonomsko pozicionirali na anti-socialistično platformo. Podobno je storila tudi SLS.

     Preprosto je Nsi videl, da mora nekje začeti delati. Kot je bilo rečeno leta 2008 – JJ jih je rezal kot salamo. Sedaj imajo lepospletno stran, lepo počasi večajo članstvo (tudi med mladimi) in so veliko na terenu (bili so aktivni že krepko pred volitvami).

     Mislim, da bo Nsi dobila kar lep odstotek glasov (ankete jim namerno kažejo manj). Po zadnji anketi imata tako SLS kot Nsi po 5% in mislim, da se bosta stranki stabilizirali in da bosta delali dolgoročno in odkrito zagovarjali svoje pozicije – brez kompromisarstva. Kar pa je prava pot.

     P.S. g. Pavel – Vam pa čestitke za odlične prispevke na tem portalu! Ali ste na Financah še kaj aktivni?

     • Na tole leporečje pa prav paše verz Pankrtov:

      Tko smo lepi
      lepi in prazni
      ampak nam je
      čist useen.

     • @Rokx
      sem še na Financah aktiven ( a ne pod imenom pavel), a veliko manj. Med forumaši Financ sem se 15 let kalil, užival in se izobraževal v člankih Mića Mrkaića, Rada Pezdirja, Stanislava Kovača in predvsem forumaša Shamana).
      Tam je Janković naredil pravo čistko s pritiski, da bo ukinil oglaševanje s strani državnih podjetij, ki v Sloveniji pokrivajo večino gospodarstva ( komunizem 2.0.). Po informacijah enega od novinarjev ( v osebnem pogovru) je odpustil 3 novinarje ( Stanislava Kovača, Uroša Urbasa in Jako Elikana), nekaj urednikov in novinarjev pa je podkupil.

  • Napadi na desnici so ostanek slovenskega značaja: nevoščljivosti in načina kako se spopadati z nasprotnikom.
   A to komunisti znajo tako silovito izkoristiti, da nam kot narodu gre vse bolj glede tega.
   Janšev zadnji tekst o tablicah v šolah me je totalno odvrnil od SDSa. Kot sem že rekel, to je zame žalitev. Seveda bo milijon ovir da tablic ne bo, potem pa bodo spet lahko komunisti po njem, da ni izpolnil obljub. In prav bodo imeli. Kaj pa klobasa take. Država v razsulu, on pa o tablicah.
   Ni mi všeč. Če misli kupovati volilce, naj ve, da komunisti podkupujejo bolje od njega. A mu tega nihče ne more povedat?!

   • Zdravko,

    zasledila sem, da se že drugič oglašaš na temo “obljuba Janševih tablic v šolah”.

    V tem primeru pa je moje mnenje ravno nasprotno tvojemu, se pravi, da je danes ta tablica kot alfa in omega vsega in jo je zelo zaželjeno imet ob svojem času.

    Ne vem,če si prebral drugi Janšev epski zapis iz Puščave z naslovom:

    dva temeljna izenačevalca: izobrazba in internet – tudi temeljno sporočilo gospodarskega foruma v švicarskem Davosu.

    • Ja, sem prebral in ravno to je bila kaplja čez rob. Janšo sem že večkrat začutil da bi rad kupil volitve. In kot pravim, v tem ne seže komunistom do gležnjev.
     Kar se tablic tiče, pa slabše ideje za naše šolarje ne bi znal najti. Že sedanja moderna šola je pripeljala didaktiko do absurda. Posel dobivajo vsi mogoči oblikovalci in delajo čudovite pripomočke, delovne zvezke, slike za učitelje za elektronske table in tako dalje. Res lepe, izjemne. Vendar kot da sploh ne razumejo da s tem popolnoma oslepijo učence, ki se na probleme sploh več ne morejo skoncetrirati. Uživajo pa, v to ne dvomim. Toda učenje je trdo delo in tega nikoli ne bodo mogli spremeniti.

   • Tudi zaradi prekratkega spomina volivcev, se nam dogaja to, da smo vedno globlje v blatu.
    Spomnim se, kako je takoj po svojem nastopu (2004-2008) vlada J. J. ukinila obvezne nalepke na avtomobilih, odpravila obvezni vsakoletni tehnični pregled v prvih štirih letih za nov avtomobil, potem pa vsako drugo leto do starosti desetih let, brezplačno malico za otroke v šolah, odpravila obvezni vsakoletni nakup novih učbenikov, drastično zmanjšala tarife notarskih storitev, uvedla vinjete (55 €) in tako naprej po spominu, ki ga že močno načenjajo leta.

    Zato se mi zdi tale Janševa predvolilna napoved o tabličnih računalnikih za vse osnovnošolce, eden, sicer majhen, vendar pomemben ukrep, ki ga bo stranka SDS zanesljivo uresničila v primeru svoje volilne zmage.

    Iz očitkov v komentarjih, pa naj bo to stranki SDS ali NSi, razberem le poskus vzpodbujanja sporov med njima. Zato sem prepričan, da ti komentatorji zagotovo ne bodo volili nobene od njiju.

    • Vse kar si naštel pozdravljam. Res se pozablja, pa ni prav.
     Jaz samo ne prenesem igranja z otroci, z mladino. Tega komunistom ne odpustim nikdar. In tudi drugim tega ne bom nikoli spregledal.

    • Ukinitev birokratskih in parazitskih ukrepov LDS je bila zame pozitivna pri JJ in SDS. Brezplačne malice in vrtci pa so bili prvovrstni socialistični ukrep oz. podkupovanje volivcev, kar priakujem in videvam pri socialističnih strankah.

     A ti moram obkrožen volilni listič poslati po telefonu ali emailu, da me ne boš štel med udbovske provokatorje?

  • Dragi Pavel, če je to vse res, pričakujem, da bo tudi Novakova kaj povedala na to temo in še kdo drug.

   • Če jo bom kaj videl, jo bom gotovo o tem vprašal. Sicer naj bi bila sedaj veliko na tereno. Meni je ta oseba sporočila; da so imeli popolno blokado, ko so hoteli predstaviti svojo stran. Na Družini, v Demokraciji, v Reporterju. Ne vem, če so na Časniku poskušali.

    Tudi sam doživljam podobne privatne stvari, kako lahko eni ljudje brez znanja in brez izobrazbe ( s šnel kurzi) napredujejo in gospodujejo), kako se nikjer ne odloča po znanju, referencah, izkušnjah, ampak o tem odločajo neki neznani krogi, prikrito. Ta omrežja krivice me bolijo.

    Ne dam roke v ogenj z NSI, toda že to, da se je NSI končno po 20 letih odločila za klasični liberalizem in edina izmed “desnih” strank končno zavila v desno, je zame velik pomen.

    Milko poznam 20 let in nikoli mi ni delovala barbika, res pa je, da tudi s poznanimi ljudmi lahko v trenutku konflikta močno zapnem. V konfliktih se vidi značaj človeka. Mene so v konfliktih številni kristjani močno razočarali.

    Za rajo je super igrica o UDBI. Ker raja ne zna razmišljati, samo zadovoljuje svoje čute na prvo žogo.

    Lejte: vsa zgodba o Novakovi glede arhivov je na nivoju OPRAVLJANJA. A je kdo njo vprašal, ali vsi opravljate s pomočjo Reporterja?

  • Pavel, tole je res na nivoju opravljanja. Verjamem, da kot povsod v politiki na področju naše desne-sredine obstajajo rivalstva, da se ljudje želijo izrinjati, da si aparatčiki iščejo čimboljša zagotovila za solidne službe, če ne kaj več. V katerikoli od pomladnih 3 strank.

   To so ozadja, ki jih jaz ne poznam in osebne računice povprečnežev, ki mene ne zanimajo.

   Drugo je pa ocenjevanje politike strank na podlagi njihovega javnega delovanja in izrekanja. Tu bo pa že dovoljeno, v svobodni družbi, kritično opazovanje in izrekanje. Ali pač ne? Novakova in krog njenih mladeničev iz urada nasproti Opere je pač pokazal neko politično (ne)zrelost, ki ne dosega Peterletove ali Bajukove ( ali Hojseve) in bo z volitvami pač dobil mesto, ki mu gre. Vsekakor ne bojo vodili vlade.

   To, da se niso znali z besedo distancirat od škandaloznega poročila KPK o Janši ( ki je sesulo njihovo vlado) ali do grotesknega procesa proti Janši in njegovega vnovičnega političnega zapora je njihova osebna izkaznica. Izkaznica nenačelne preračunljivosti. In dejstvo, da zdaj jamrajo, zakaj nimajo podpore v Cerkvi, tudi. 😉

   Tudi podpore Viktorja Blažiča, enega ustanovnih krščanskih demokratov, disidenta, zapornika in ene največjih moralnih avtoritet druge polovice 20. stoletja na Slovenskem, niso imeli.

   • Hm, jaz pa med vrsticami voham prej kakšno osebno politično ambicijo. Je najpogostejša mati umazanih igric, neusmiljenih, pristranskih sodb in nepremišljenih potez, ki usmerjajo posameznika na njegov ego in končno v skupno škodo. Kot se je to zgodilo Virantu, npr. Po moji presoji ni bil ravno utelešen hudobec, le zamere je kuhal in malo se mu je zvrtelo od ambicij, pa je bil neučakan in je verjel, kar mu je takrat pač najbolj “pasalo” … Prepričana sem, da je nekdo, ki je vedel, kaj hoče doseči, pred tem zelo dobro razumel njegov značaj, bolj kakor on sam. Enako tako ali tako prepoznava enako, le v zavedanju je lahko razlika. “Podrtija hiše” je bila potem resnično velika in omenjeni gospod od nje ni imel prav dosti. Saj sploh ni težko: malo pogledaš tele dialoge zgoraj, pa imaš na dlani način, kako ljudi, ki jih morebiti družijo celo podobni cilji, čim bolj spreti.
    Sicer pa odličen članek – tudi na temo “kako se sploh poznam, kaj pravzaprav želim in kaj sem sposoben tvegati”. Pa res želimo demokracijo, svoboden trg in odgovorno družbo z nekaj osnovnega medsebojnega zaupanja? O, ja, ampak to je naporno 🙁 …

    • Če mene misliš glede kakšne osebne ambicije, potem si zgrešil. Ker nisem bil strankarski človek, šele 1 mesec sem v lokalnem odboru, ker nimajo kogar dobiti, pa so mene prosili.

     Glede Viranta vidim podobno zgodbo iz medijev, prefiltrirano: Virant je socialistični častihlepni vojak SDS bil. Zaradi njegove velike narcisisitičnosti in parih hib, ki jih je v zadnjem intervjuju iskreno opisal dr.Š. je Virant ZAMERIL JJ in mislil napačno, da ima dovolj moči, da se mu maščuje.

     Gledati Viranta za hudobca je tako opravljivsko zdresirano. Virant je samo en JJ POVPREČNI sodelavec, ki ni prenesel kako se je JJ nad njim znašal. Tudi JJ ne gledam kot hudobca, ampak kot človeka, ki hoče imeti nad vsakim človekom popolno komando in ga popolnoma upravljati. Osebno ga ne poznam, a vsi, ki so se z njim spičili, imajo svojo karakterno pot: Mrkaić, Bajuk, Novakova, Turk, Virant.

     Prosim, naštejte mi vsaj enega fejst kristjana, ki je JJ sodelavec že dolgo časa.

    • Tinamalina ima dobre komentarje, čeprav so včasih malo v šifrah.
     Politične ambicije so častna zadeva, pa vendar zelo nevarne. Nujno se mi zdi, da ima pred tem človek počiščeno sam s sabo in s svojimi bližnjimi.

     • O, j! 🙂 Kako prijazno od tebe, če gre tale sočno sladko kisli “nickname” meni. Se strinjam s popravkom. Drugače pa tudi jaz kar rada prečekiram j-jeve komentarje. Tudi Pavlove, seveda. Mi ga je kar žal, ko se mi zdi, da ga včasih malo lomi. Mojo žensko dušo in telo sedaj zelo mika, da bi še kaj dodala, ampak tale tehnično in vizualno precej nemogoč komentatorski portal je povsem neprimeren za klepetalne izlete. Pa čeprav se zadeve, kot je videti, pogosto tako zasučejo.

   • Viktorja Blažiča nisem poznal, razen v medijih.
    Zadnjič sem prebral, da je bil med parimi partizani ( la kako je bil lahko partizan, ko pa je večina normalnih fantov po mesecu od tam dezertirala, ali pa so jih komunisti pobili s streli v hrbet) po koncu vojne izbran med 5 najbolj “verodostojnimi” , ki jih je Partija poslala na komunističen tečaj časnikarstva, dopisništva, ali nekaj podobnega.

    Enostavno ne morem enačiti Blažiča z Janezom Zdešarjem ali Justinom Stanovnikom ali tožilcem Drobničem ali če hočete z Ljubom Sircem – ki imajo vsi zelo jasno načelno pot v življenju in karakter.

    Pa do zadnjega je bil krščanski SOCIALIST. Kjer jaz že nekaj let na svojem blogu trdim, da je to bistroumni nesmisel, ker socialist veruje v Državo, ki ga bo z ukradenimi davki reševala in preživljala. Socialist veruje v Nebesa na Zemlji, ki jih socialisti naredijo. Medtem ko katolik veruje v osebnega Boga, v odrešenje s strani Boga, Skrivnosti, v Cerkev, v nebesa po smrti, v večno življenje. V osebno in prostovoljno solidarnost, ne v kolektivno in prisilno solidarnost, KRAJO.

    V vsem spoštovanju do pokojnega g. Blažiča ( ki je gotovo bil oporečnik komnuistov) se mi pojavljajo ti pomisleki ob branju njegove zgodovine.

  • (Odgovor na Pavlov komentar)
   Komentar je najbrž res opravljanje. Kar je seveda nedopustno.

   Ampak kaj pa imamo volivci na razpolago za odločanje, razen celega kupa raznoraznih govoric.

   Zadnji referendum o arhivih recimo, je bil zame popolna zmeda. Bilo je toliko nasprotujočih mnenj (od ljudi, ki bi jim običajno zaupal), da nazadnje nisem šel na glasovat (kar spet ni prav). Glede na to, da niti SDS niti NSI ni dala popolnoma jasnih odgovorov, predvidevam da imajo vsi v ozadju neke svoje računice.

   Kljub temu pa se z nekaterimi stvarmi v Pavlovem komentarju strinjam. Tudi jaz imam občutek, da hoče SDS uničiti NSI. Zelo verjetno se mi zdi, da je pred dogovarjanjem o arhivih SDS pripravil NSI spletko. Kolikor sem razumel, so se SDS in NSI najprej dogovarjali, da bodo zakon skupaj podprli, potem pa se je SDS v zadnjem trenutku premislila in vse sile usmerila v to, da je NSI prikazala v najslabši luči. Svoj lonček je pristavila še Mladina, ki je Iz Novakove izvlekla najslabše.

   Ampak to je spet samo moje mnenje, ki temelji na ugibanju. Da pa bi se izognili tem ugibanjem in opravljanjem, bi moral nekdo, ki je bil pri tem dogajanju vpliven, povedati kompletno resnico (vključno s samokritiko). Kdo bo prvi?

   • Hvala. Tudi sam sem prvi mesec na teh komentarjih javno spraševal in prosil naj se kdo od politikov izpove in opraviči kot je storil prvi normalni politik Slovenije dr. Janez Šušteršič.

    Očitno je psihopatstvo prvi in zadnji predpogoj, da si v Sloveniji politik.

 8. Zanimivo.
  Ni kritika.
  Je vprašanje?

  V Dolini črnih vranov in pred Sodiščem z kitajsko zastavo se odvija Zgodovina.

  V časniku pa se ne dogaja dovolj, pokorno javljam!

  kaj je to za en cahn?

  Hvala in lepo se imejte, vse dobro!

 9. Spoštovana Pavel i Zdravko.

  Ali res menita, da bi za revne učence v osnovnih šolah, ki so obveza do države, morala skrbeti KARITAS ? Če mislita, da je skrb za to področje, značilnost socializma, potem socializma sploh ne poznata.

  Če so tablični računalniki, ki bi jih dobile šole, igra z otroci in mladino, potem so tudi stoli, mize in učni pripomočki v učilnicah igranje z učenci. Razlika je le v tem, da bodo tablice lahko odnesli tudi domov, enako kot delovne zvezke.
  Janša je namreč, med drugim, zapisal :

  Osnovna infrastruktura danes v Sloveniji obstaja, praktično ni nobene šole, ki bi bila brez nje. Čas je za naslednji korak. Šolski sistem mora narediti hiter prehod iz papirnatih učbenikov na elektronske, hkrati z njim pa dokončati tudi prehod od šole, ki zahteva preveč faktografskega znanja in učenja na pamet, na šolo, ki učencu in dijaku da temeljna znanja, predvsem pa ga usposobi, da bo znal ogromno dostopnega znanja in informacij poiskati in uporabljati. Da se bo “znašel” v “vesolju vsega” , da bo lahko uspešen v življenju, ki je vedno nepredvidljivo. Tablični računalnik in hitra brezžična povezava sta zelo pomembna, nujna tehnična elementa oziroma pogoja za uspešen korak. Informacije nudita v ogromnih količinah, različnih oblikah in takoj. Papirnati izdelki so v tej konkurenci kot konjska vprega proti avionu.

  • Če so tablični računalniki, ki bi jih dobile šole, igra z otroci in mladino, potem so tudi stoli, mize in učni pripomočki v učilnicah igranje z učenci. Razlika je le v tem, da bodo tablice lahko odnesli tudi domov, enako kot delovne zvezke.
   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   … itak …

  • Jaz se precej ukvarjam s sodobno tehnologijo, ampak te tablice me nikakor ne potegnejo. Za šolarja se mi zdijo prej izguba, kot pa dodana vrednost. Otrok, ki veliko časa gleda v 2D sliko in razmigava dva prsta ima precej bolj osiromašen razvoj, kot pa nekdo, ki več časa preživi v živem 3D svetu. Tablice pa so znane po tem, da otroka pritegnejo in to močno.

   Zelo lep video na to temo:
   http://iskreni.net/druzina/starsevstvo/150-vzgojni-izzivi/sodobna-tehnologija/165182-dvigni-pogled.html

   • … več ljudi – več pogledov …

    sem vesela za šolarje, če bi dobili te tablice od države “brezplačno” anywhey. Sp v duhu današnjega časa.
    S temi tablicami pa mislim se RES ne kupuje volitev – one so kar so.

    • Kako da ne kupuje? Poglej, saj navaja prihranek staršev, ki je pravzaprav edini argument za tablice. Edini!
     To je kupovanje volitev. Tako kot tistih 50€ za vse z majhnimi plačami. Naj on uredi spodpuden davčni sistem, seveda, ampak prodajati teh 50€??? Potem pa bo realnost taka, da bodo plače manjše za teh 50€ in bodo vsi ti lepo potegnjeni za nos in razočarani.
     Tako se ne da vodit ljudstva in države.

     • Sama ne vidim, da je prihranek staršev edini argument za tablice.
      Gre za vsaj dve muhi na en mah.
      Tudi tablice same po sebi take kot so, so odraz realnosti današnjega evropskega časa.
      A ja, saj res.Tudi seniorji bi bili pri prevozu izenačeni z delavci in dijaki ter študenti.

      Ne vem pa če bi nam povrnili regres?

      No ja, tega bi pa povrnil Desus. Gre za “kupovanje” druge stranke.

  • Večina v Sloveniji nas je revnih zaradi socializma.

   Seveda sem zato, da nehajo nas starše odirati z delovnimi zvezki. Večina otrok še v 3. razredu ne zna dobro pisati in brati ali računati. Imam tri otroke in zadnjič je za šolsko prtljago ( zvezki, delovni zvezki) za prvošolca žena zapravila 300€, čeprav torbe in puščice kupujeva rabljene preko Bolhe. S temi delovnimi zvezki monopolistično služijo barabe, učitelji pa so ležerni in sploh več nočejo učiti brez njih.

   Tablični računalniki so socialistični ukrep. Prav tako še ena zblojena cvetka v štabu SDS: da je srednja šola obvezna. To je spet odlaganje problemov, podobno kot se slepijo orto socialisti z MC in AB na čelu.

   Če prištejemo 100.000 nezaposlenih mladih, ki se celo večnost valajo po šolah k brezposlenim, dobimo v Sloveniji 25% brezposelnost, ki je bolj realna kot 12%. In to imamo vse zaradi centralnoplanskega vodenja gospodarstva in države.

  • Spet prihajajo časi, ko bodo šolarji s tablicami hodili v šolo? 🙂 Aja: brez krede, seveda! …

   Ko sem hodila v šolo, niti kalkulatorjev nismo mogli kupiti (še pomnite, SFRJ? – prvega mi je prinesla teta iz Italije, takrat, ko zaradi depozita nismo mogli čez mejo …), o računalnikih nismo imeli pojma (niti tega, da obstajajo, si nismo znali predstavljati). Ko je šef v službi dobil svoj (prvi) PC, ga je imel (ponosno!) na svoji pisalni mizi, vsem na očeh, toda pogrnjenega (ker ga ni znal uporabljati (niti prižgati!) in tudi ni vedel, kaj naj bi z njim počel). Itd.

   Hočem povedati: nismo imeli računalnikov, a smo se jih naučili uporabljati brez posebnih problemov.
   Kaj pa bodo (hipotetično) počeli naši tehnično osveščeni rodovi, ko se bo v tablico priklatil virus ali bo zgolj zmanjkalo baterije? Bo to enako, kot da bi ostali brez možganov (oz. rečemo: kot brez glave)? … …

   Vsekakor je bil moj prvi pomislek ob izjavah o brezplačnih tablicah predvsem “didaktične” narave: nas bo tehnika (od)rešila? Ne zanemarljivo: jih bodo otroci res uporabljali zgolj za učne namene? Ni to še ena od neprikritih poti v neko zasvojenost in virtualni svet?

   Kot mama iz neke druge ere ob naši prvošolki nisem imela niti najmanjših pomislekov, ko sem razredničarki zatrdila, da hči doma ne bo delala vaj na računalniku, ki so na voljo kot dodatek pri učenju. In hkrati kot mama najstnikov vidim, da tudi 15 – 18-letniki v glavnem še niso dovolj »močni«, da bi znali pravilno »dozirati« uporabo telefonov in interneta.

   Zame tablica ni kot nekakšen čarovniški klobuk: nekaterih (mnogo) stvari se preprosto ne da povleči iz nje. »Nekoč« sem že navedla povezavo na zelo plastičen prikaz meja tehnike: https://www.youtube.com/watch?v=dwAuTbx3xKE.

   (Se opravičujem, ker nadaljujem razpravo, ki z osnovnim člankom nima posebne zveze, me pa ne pušča ravnodušne …)

 10. Pripis: velja pa tudi za nas old timerje; samokontrola pri ” dolžini visenja” za računalnikom ni odveč, kakorkoli že.

 11. Seveda sem zato, da nehajo nas starše odirati z delovnimi zvezki. Večina otrok še v 3. razredu ne zna dobro pisati in brati ali računati. Imam tri otroke in zadnjič je za šolsko prtljago ( zvezki, delovni zvezki) za prvošolca žena zapravila 300€, čeprav torbe in puščice kupujeva rabljene preko Bolhe. S temi delovnimi zvezki monopolistično služijo barabe, učitelji pa so ležerni in sploh več nočejo učiti brez njih.

  Tablični računalniki so socialistični ukrep
  *************************************************

  Tablice so dejstvo današnjega časa, vsaj tu Evropi, če ne v Afriki oz. na Madagaskarju.

  Da se ne bodo s tem kitili samo bogati je že prav (moja ocena, da država kupi vsem našim šolarčkom, če se le da.
  Malo karikiram – lepopisja pač naši pionirčki nimajo, se ne učijo toliko pesmi na pamet kot smo se jih mi itd.
  Sicer pa mislim, da že ob prihodu v prvi razred obvladajo marsikaj.Je že tako, da je skozi zgodovino gledano VSE naravnano razvojno – vsaka nova generacija ima svoje posebnosti itd.

  Kolikor sem sama zasledila, ni cilj SDS obvezna srednja šola, pač pa je bolj poudarek na ponovni uvedbi vajeništva itd.

  • Tablice so dejstvo današnjega časa. Toda nikjer v Evropi jih še nimajo. Povsod šolarji šilijo svinčnike, še danes. In to je normalno. Sploh ti ne pride na misel da tablice niso nič, če nimaš gradiv v elektronski obliki. To bi bila pa mastna pečenka za naše založnike, za naslednjih deset let. In medtem bi bile tablice temne!

   Didaktično pa da ne ponavljam. To je komunistični ukrep, spet nekaj da bomo unikatno najnaprednejši od vseh. Nadaljnjih deset let si bomo vsi lomili zobe na tem projektu, medtem ko bi oblast lahko delala naprej kar bi hotela. To je kot bi si Kučan izmislil, osebno.

   • Da ne omenjam škodljivosti za otroke! Menda ne bomo še naprej vzgajali take veleizobražence, kot jih je en par tudi tu na portalu?!

   • No, dobr, dobr no. Saj je obema jasno,
    da nimava enakih pogledov o tablicah.Tako pač je.

    Praktično pa mislim, da nobeden od naju nima kaj dosti vpliva na to ali bodo ali ne.

    Želim ti še lep večer in lahko noč.

  • Tudi sodobna didaktika mislim, da le še nima toliko jajc da bi predlagala tablice. Tako da je tudi strokovno to vprašljivo. Kar bo potem Janši prav prišlo, češ stroka pravi ne, dobr, pol pa ne.

   • P.S.
    Sem še v razmisleku koga volit, glede na ponudbo (prodajo):

    vrnjenega regresa se ne branim – torej Desus!

    bonitete pri javnem prevozu za seniorje tudi ne – torej SDS!

    • To je pa čisto navadna korupcija.

     Politikom bi morali odvzeti možnost direktnega upravljanja z denarjem.

     • SDS ima program bolj podoben Cerarjevem kao programu s katerim blefira, da je nekaj več in spraven in pravniški itd – v resnici pa socialist.

      Danes sem prebral “@Libertarec “… naši programi so tako nasprotujoči, da ne vidim možnosti za koalicijo s Cerarjem” (Tonin za Reporter) @NovaSlovenija”

      Torej bosta šla v koalicijo Cerar in SDS, ki imata programe bolj podobne.

      Čeprav se mi zdi, da SDS in JJ v zadnjih letih krize ( 7 let) sploh ne želita zmagati. Dejanja so tako destruktivna dostikrat, kot bi hoteli podzavestno povedati: ne nas voliti – kar komuniste dajte, naj oni rešijo ta drek, ki so ga oni v 99% zakuhali. Včeraj sem prebral, da bodo vrnili mandate- s tem spodbujajo svoje volivce, da ne bodo šli niti voliti zanje.

      Nekdo je za tablične računalnike rekel: ” Kot bi Kučan to hotel, da SDS naredi”.

      Večkrat sem se v 15 letih vprašal, kaj če je JJ samo “negativna” lutka s katero upravlja Kučan in UDBA, da lahko nemoteno vlada. Saj veste: lutkar rabi “dobrega človeka” in “slabega človeka”, ki se tepeta pred navijaškimi množicami, ki ne znajo razmišljati, znajo pa čustvovati. Sam pa v miru vlada, krade in ropa ljudstvo. Problem je, ker mu manjka “dobrih ljudi”- ki jih menja hitreje kot gate.

 12. Včeraj sem prebral, da bodo vrnili mandate- s tem spodbujajo svoje volivce, da ne bodo šli niti voliti zanje.
  ********************************************************
  … sinoči je ga.Jerajeva v Odmevin na vprašanje o vrnjenih mandatih odgovorila n e g a t i v n o …

  • Saj, zdaj je parlament tako razpuščen, nimajo kaj vračat mandate. Je pa res problem, kaj narest. Poslanci protestirajo pred sodiščem??? Država je padla na glavo.

Comments are closed.