Kdo bo branil naše vrednote?

70
242

Bodo slovenski mediji spoznali, da trači o ameriškem predsedniku Sloveniji bolj škodijo kot koristijo? Po mojem prepričanju so ukrepi predsednika ZDA, Donalda Trumpa usmerjeni zgolj proti anarho-liberalnim skupinam, ki jih podpihujejo svetovni levičarji v prepričanju, da je njihovo življenjsko poslanstvo nasprotovati vsemu in vsakomur, ki želi vzpostaviti red in spoštovanje narodne omike in zakonov. Ker protesti niso le protesti pač pa razbijanje in požiganje, s takimi pohodi po mestnih ulicah protestniki kažejo svoje nespoštovanje do narodove in osebne lastnine državljanov. Kot tudi to, da se ne želijo podrejati kulturi in zakonskim ureditvam države kot take.

Ob ukrepih predsednika Trumpa, se je najbolj dvignil prah ob prepovedi vstopa skupinam in posameznikom iz islamskih držav, tistih, ki ne spoštujejo prej naštetih vrednot, protesti pa so se razširili tudi po nekaterih evropskih državah. Posebno v tistih, v katere so se v preteklih letih zatekle množice mladih moških in deklet, predvsem iz držav islama. Vsak prišlek bi se moral zavedati, da je sleherni izmed nas, ko stopi na ozemlje tuje države dolžan spoštovati in živeti po običajih in zakonih tistega naroda. To tradicijo neverjetno dosledno spoštujejo prav države islama iz katerih prihajajo pribežniki.

Po drugi svetovni vojni je komunistična revolucija iz vzhodnih držav Evrope pognala v beg na milijone ljudi. V tujih državah so se morali prilagoditi navadam in običajem ter se aktivno vključili v avtohtono družbo. To pa (ekstremni) islam svojim ljudem strogo prepoveduje. Zahteva, da so ženske drugačne (naglavne rute), kar bi lahko pomenilo namerno izpostavljanje v družbi oziroma v javnosti.

Vero nosi vsakdo izmed nas v srcu in ne z zunanjim videzom. Številni muslimani so se že integrirali v družbo v katero so vstopili in z njo živijo. Številčnejši si tega ne želijo in s svojimi morilskimi pohodi izkazujejo moč islama, nekateri celo s posilstvi in krvavimi pohodi nad druge ljudi, samo zato ker niso njihove vere izpovedi. Je to res islam? Je to vera?

Evropa je v zadnjih desetletjih postala preveč ateistična. Spomnimo se dolgih in burnih razprav v evropskem parlamentu, ali naj bo Evropa katoliška ali ateistična. In zmagali so ateisti in s tem naredili prazen prostor in s tem odprli vrata islamu, ki je agresiven in neusmiljen do drugače mislečih.

Vendar se moramo zavedati, da islam v svoji zgodovini že tretjič osvaja Evropo, tudi Slovenijo (berite Josipa Jurčiča) in to z mirnimi prehodi njihovih množic, ki nosijo v srcih skrito orožje, da v imenu svojega boga smejo in lahko počnejo vse. Naše, skozi stoletja s krvjo pridobljene vrednote in pravice, so za njih nepomembne. Morda zato tudi Evropa potrebuje svojega ‘trampa’?

70 KOMENTARJI

 1. Temu se reče: Bobu je treba reči bob.

  Ne gre le za ohranitev civilizacijskih vrednot, ampak tudi stvarstvenih zakonitosti in vrednot.

 2. Veliko nas ve, kaj je problem in kaj narediti. Treba je stopiti skupaj in povleči voz ven. Zdaj samo čakamo nekoga, ki bo začel s tem.

  • Le kaj sprašujete? Saj ves čas ponujate samo enega mesijo, edino pravega, edino sposobnega. Nobenega drugega ne vidite že 3 desetletja. Po vseh napakah, sabotažah in neumnostih. Le ljudje nočejo več pod njega. Vsak dan jih je manj. 10% Slovenije. In večina člankov je napisana po tem kalupu in večina komentatorjev enoumno skače pod članki: Hej, hej, hej. Kdor ni Janez, ni Slovenc! 😉

 3. Kdo bo branil naše vrednote?

  Vprašanje je eno od tistih s trikom.

  Najprej. Katere pa sploh so vrednote družbe, v kateri je vse dovoljeno? Multikuli? Laž? Kraja?

  Drugič. Če slučajno uspemo napisati, kaj so naše vrednote, potem pa sledi streznitev: nimamo nikogar, da bi branil. Otrok imamo odločno premalo, pa še ti so razvajeni, pomehkuženi.

  Joj, joj, ena sama žalost!

 4. O, mnogo ljudi je pravovernih. Le videti jih je treba.

  Ne pa trositi malodušje in brezizhodnost.

  • Jaz vas vidim. V Sloveniji vas je 10% pravovernih. V Arabskih državah pa 99%. V vsem ste isti, razen vsak svoje boga vsiljujete drugim. Zaradi te malenkosti ne morete sobivati, čeprav ste v 99% podobni častlcem šarije.

   • To pa ne bi držalo. Pravoverni kristjan ne vsiljuje Boga nikomur:

    Ko je prišel na drugo stran, v Gadársko deželo, sta mu iz grobov prišla nasproti dva obsedenca. Bila sta tako divja, da nihče ni mogel mimo po tisti poti. Zavpila sta in rekla: »Kaj imava s teboj, Božji Sin? Ali si nas prišel sèm pred časom mučit?« Daleč od njiju pa se je pasla velika čreda svinj. Demoni so ga prosili: »Če nas hočeš izgnati, nas pošlji v čredo svinj!« Rekel jim je: »Pojdite!« Šli so torej ven in vstopili v svinje. In glej, vsa čreda svinj je planila po bregu v jezero in v vodi poginila. Pastirji pa so zbežali, odšli v mesto in sporočili vse, tudi o obsedencih. Vse mesto je šlo Jezusu naproti. In ko so ga zagledali, so ga prosili, naj odide iz njihovih krajev. (Mt 8, 28-34)

    In Jezus-Bog je odšel iz njihovih krajev in ostali so sami, s svinjami in demoni. In to gospod Pavel lahko vidiš vsak dan, vsako uro, vsako minuto, vsako sekundo, ko se sprehajaš po tej deželici.

    • A moraš videti obe plati zgodbe. Takrat je prišel Jezus v to deželo. Potem so prihajali njegovi učenci in OZDRAVLJALI in oznanjevali vero.
     Kdo pa danes ozdravlja? Kdo pa danes oznanja? Veliko jih samo gospodovalno vsiljuje svojo religijo in svojo ideologijo. Poznam številne “kristjane”, tudi duhovnike in škofe, ki ko zbolijo za rakom hodijo k bioenergetikom in raznim šarlatanskim “zdravilcem” in plačujejo zaman na tisoče evrov. Povejte mi v Sloveniji enega vernika, ki ozdravlja, dela čudeže in se ob njem ljudje spreobračajo globlje k Jezusu!

     • Pri meni je ravno obratno, čudežev ni, čudim pa se večkrat na dan, predvsem: a res lahko še nižje pademo.

    • Aja še to: jaz se norčujem iz oznake pravoverni, ki so jo zlorabili katoliški fanatiki, fundamentalisti in pravi Slovenci, domoljubi.
     Resnični vernik nikomur ne vsiljuje Boga. Z Bogom je v odnosu in to seva na druge.
     “pravoverni vernik” pa je v bistvu ideolog, ki biča ateiste in nevernike in druge vernike, ker se fanatično ne držijo pravil, njegove ideologije, njegovega ideološkega boga, kulturnega boga, krščanskega boga, slovenskega boga,… Sekta skratka. Ki ne zmore ene kritike slišati in razumeti, da jih večino naroda ne more gledati pred sabo zaradi njihove sektaške ubrisanosti.

    • Aja še to: Slovenija je Gadarska dežela, kje je v Sloveniji danes Jezus, kajti zdi se mi, da sta tu samo dva demona (en zavrača religijo, drugi demon pa religijo vsiljuje). In ogromen kolektiv zmešanih svinj. Ali dva kolektiva svinj, ki drvijo k kolektivnemu samomoru.

  • Cmeravi, prezaščiteni in razvajeni otroci rabijo očija, mamico.
   Cmeravi, prezaščiteni in razvajeni “odrasli” in starci pa rabijo političnega Firerja (edinega odrešenika) in Državo, ki jim kot mamica in oči daje vsakdanji denar.

   • Pavel,
    voditi in odreševati se res ne pustite, v tem se vaš komentar pravilno nanaša na tretjo osebo množine – oni.

    A pošteno bi bilo, ko bi del stavka o prezaščitenih in razvajenih “odraslih” in starcih, ki rabijo Državo, da jim kot mamica in oči daje vsakdanji denar, izrekli vsaj v prvi osebi množine, če ne ednine 😀

    • Jaz si prizadevam 10 let za privatizacijo vsega in za svobodni trg. Prej sem si prizadeval 15 let, da bi emigriral.

     Razlika med mano in tabo je, da podpiraš ti samo spremembo mafije na vrhu, nove fevdalne lastnike in da voliš stranko, ki je bila 10 let najbolj srdito proti privatizaciji, tujim investicijami in je poleg SD najbolj uspešni mafijski fevdalec v Sloveniji.

     • Morda pa razlika med vami in menoj sploh ni tako velika 🙂

      Rezultati vaših prizadevanj so namreč približno enaki rezultatom mojih prizadevanj: vi ste si prizadevali, da bi emigrirali, pa očitno niste, meni pa je uspelo emigrirati, a sem kljub temu danes spet tu.

      Skupaj z najboljšim prijateljem še vedno kdaj pa kdaj obžalujeva, ker sva se aprila leta 1990 vrnila iz Velike Britanije, kamor naju je leto poprej pregnalo divjanje Miloševićevih hord po državi.

      Domov sva se vrnila zaradi prvih demokratičnih volitev v republiki Sloveniji, z upanjem, da bo tudi v SFRJ, kot drugod v vzhodnoevropskih državah, komunistični režim padel.

      No vidite, Pavel, zdaj sem pa skupaj z vami tu, kjer ni muh 😉

 5. Svoje vrednote mora braniti vsak sam. Predvsem s svojim zgledom. Pravzaprav jih vsak s svojimi ravnanji nenehno demonstrira.

    • Pravzaprav je takole rekel:

     “Danes mora Evropska unija ponovno odkriti, da je predvsem ‘skupnost’ oseb in narodov, ki se zavedajo, da je »celota več kakor del, in je tudi več kakor njihov seštevek”

   • Ljudje s podobnimi vrednotami spontano predstavljajo skupino. Za to ni potrebna organizacijska struktura.

     • Jah, pa ni čisto tako. Določil je samo voditelja, Petra. Kasneje so žrebali.

      Problem Cerkve, to si moramo verniki priznati, je toga fevdalnost. Najprej so kopirali državno ureditev, državno institucijo Rima. Potem pa so prevzemali vzorce fevdalizma iz srednjega veka. To je vse preživeto in Cerkev zelo ovira in ji zelo škodi. Moj prijatelj iz zelo cerkvene družine je lani izstopil iz Cerkve. Razlog: verjame, da pedofilija ni en eksces, ampak zli sistem vgrajen v organizacijo.

      Skratka: večina duhovnikov je danes socialističnih birokratov. Manjšina pa bi bila rada mafija (objukuje svetle čase močne, gospodovalne, totalitarne cerkve iz 18.stl.).

     • Gospod Pavel,
      pa je sploh kaj na tem svetu, da je lepo? Je kaj na tem svetu, da vam postane toplo pri srcu? 😮

     • Dobro Kosilo sem skuhal, šel na sprehod, narava je prečudovita, s prijatelji sem se dobil, otroke sem merkal, sadil solato in česen z otroci, prebral izvrstni intervju Urške Makovec. Vesel sem, da imamo nekaj liberalcev, Turka, Cestnika, Rupnika. Največje liberalno delo je v Sloveniji opravil dr. Lovro Šturm, še prej s kolumnami dr. Mićo Mrkaić. Ostali liberalci in “desničarji” pa so jalovi ali so podkupljeni od svojih fevdalcev (JPD in BB).

     • Iz občudovanja narave, kjer ste uživali, ste prišli na te spletne strani “drek in muhe” pisati?

      Ne vem, ne vem … hočem vam dobro , zato vam svetujem: nazaj v naravo!

 6. Ta članek je precej pod nivojem tistega, kar bi človek pričakoval od Francija Feltrina.

  Samo poglejmo ta dva stavka: ” Spomnimo se dolgih in burnih razprav v evropskem parlamentu, ali naj bo Evropa katoliška ali ateistična. In zmagali so ateisti in s tem naredili prazen prostor in s tem odprli vrata islamu, ki je agresiven in neusmiljen do drugače mislečih.”

  To je vse skupaj popoln nesmisel. Kaj ima evropski parlament za razpravljat, ali bo Evropa katoliška? Res samo katoliška? V smislu: Cuius regio eius religio?

  In celo, da se je eu-parlament odločal, da bo Evropa ateistična? Bože mili, kaj naj bi vse odločal ta parlament. In da so zmagali ateisti? In ker da so zmagali ateisti so s tem naredili prostor islamu ( religiji)?

  Popoln nesmisel, res …

  • A je po tvojem vedenju FF že kaj dobrega napisal? Ta članek je eno bedno navijanje, brez utemeljitve v zdravi pameti, niti v krščanski veri. Brez mere.
   A dobro da si ga ti analitično in kritično sesekljal, ker če bi ga jaz, bi mi spet ti očital žaljivost in popolno deplasiranost.

   Še to, kar sem že sam velikokrat napisal. Tu se z Majo Sunčič popolnoma spet strinjam:
   http://reporter.si/clanek/izjava-dneva/ales-primc-in-luka-mesec-sta-populisticna-dvojcka-503379

   Siamska dvojčka.
   Tudi sam sem že zdavnaj prišel do zaključkov, da je podobnost med Primcem (GOD) in Mesecem (ZL) ogromna, razlik pa ni velikih. Podobno med SDS in SD. Tiste majhne razlike potem narcisoidno napihnejo.

 7. Ne vem, koga tako ogroža naglavna ruta. Hijab, koga ogroža?

  Kako more avtor nošenje naglavne rute postavljat v kontekst terorističnih groženj? Kako si predstavlja, da bo Evropa živela v svobodi in demokraciji, da pa nošenje naglavnih rut ne bo dovoljeno, ali kaj? Svoboda za vse, razen za muslimane?

  Komunisti so imeli tak odnos do svobode. Če pogledamo nazaj, niti vladavina Franca Jožefa niti Aleksandra Karađorđevića ne. Niti na misel jima ne bi prišlo, da bi nekomu odrekala nositi neko tradicionalno oblačilo, recimo naglavno ruto. In, verjemite, nista bila muslimana. Niti prikrita ali latentna muslimana ne.

  • IF, mislim, da ste malo pomešali stvari.

   Treba je razlikovati med naglavno ruto, ki npr. ščiti pred vetrom, naglavno ruto kot modnim dodatkom in naglavno ruto kot simbolom kljubovanja in moči, ki demonstrira nespoštovanje avtohtone kulture gostiteljev.

   Človek, ki spoštuje kulturo gostiteljev, ne bo vsiljeval svoje kulture. Niti zahodnjak v arabskih deželah niti musliman v zahodnih deželah. Mislim, da je na to mislil avtor. Nobena skrivnost ni, da mnoge muslimanke nosijo ruto zaradi pritiska, ki jih nad njimi izvajajo njihovi verski voditelji.

   Treba se je vprašati, zakaj to nasilje nad ženskami. Verjetno ne zaradi mode.

   • IF tokrat ni nič pomešal. Le kako bi ti razlikoval med temi možnostmi, ki jih naštevah. Le kako naj bi ženska nosila ruto, tako da ti ne bi mislil, da ti vsiljuje svojo kulturo?!
    Kakšna je ta ruta, “ki ne demonstrira nespoštovanja avtohtone kulture”?
    Kakšno gejevsko argumentiranje, da me je sram.

    • Ona ima svojo kulturo in zame vso pravico, da jo izraža. Kje je tu gejestvo? 🙁 Na primeren način. Nošenje rute lahko moti samo sila ozkosrčne duše. Nekoga bo pa zmotila nošnja klobuka. Ali kape. Ali celo las. Nekdo se bo spomnil, da moramo vsi hoditi z obrito glavo naokoli in ti boš ploskal tej direktivi, ali kaj?

     Prepoved nošenja rute je zame podobno bebavo in nesprejemljivo kot prepoved nošenja križca okoli vratu. Totalitarne duše so, ki se kaj takega spomnijo. Tudi laicizem je lahko vrsta totalitarizma.

     Sicer pa, da ne bo dvoma. Tudi mene je zmotilo, da v evropskem parlamentu ni bilo večine, da se v evropsko ustavo postavi judeokrščanstvo kot enega bistvenih temeljev evropske civilizacije. Nič ni narobe, k civiliziranosti Evropejca sodi, če se pripadnost krščanski kulturi in krščanski etični inspiraciji poudarja in tudi vzgaja, recimo v šolskem sistemu.

     To sem večkrat tu že napisal. Ko sem branil križe v avstrijskih in italijanskih šolah, bolnišnicah, na sodiščih. In versko vzgojo v šoli. Seveda da v evropsko šolo sodijo tudi krščanske figure, s Kristusom na posebnem mestu. Končno po njem štejemo leta.

     Kar pa ne pomeni, da evropski parlament določa vero in religijsko pripadnost Evrope in Evropejcev, kot je zapisal Feltrin. To je popolnoma mimo …

     • Tine, a ti lahko danes empatično začutiš ateista, ki je imel v pretklosti z določenimi kristjani vsiljivo, indoktrinatorsko, gospodovalno vlogo, zato ga vsak križ okrog vratu ali v moji kuhinji globoko iritira, kot tebe iritira na slovenski ulici muslimanka z ruto?

   • Ne nazadnje, naša vera priporoča ženskam nošenje rute v crkvi, pri mašah. Muslimanke jo nosijo tudi v javnosti. Naše redovnice tudi. Pa tudi ženskam v javnosti čisto pristojijo rute. To naša kultura povsem sprejema.
    Kako se lahko ob to kdo obregne?!

    • Kot navadno moram spet vprašati gospoda Zdravka: “Katera je vaša vera?”

     Drži pa, da so neka pravila katoliški Cerkvi, ki ima glavarja v Rimu, ki dovoljujejo ženskam pokrivala pri maši, moškim pa ne. Moški se moramo odkriti, seveda če zdravje to dopušča.

 8. Glede Trumpa: njegov dekret prepovedi vstopa v ZDA iz določenih islamskih držav je bil jasno prepoznan kot nasproten z ameriško ustavo. To, kar je prej isti populistično napovedoval, da nobenemu muslimanu ne bo dovolil vstopa v ZDA, je ne samo skregano z ameriško ustavo, ampak je necivilizacijsko in celo bebavo. Kako pa bi se na meji sploh odločalo o tem, kdo je musliman in kdo ni musliman? Po barvi ali celo vonju nogavic konkretne osebe?

  Vojna proti terorizmu je povsem legitimna. Kateremukoli terorizmu. Tudi terorizmu v imenu radikalnega islamizma, ki je v zadnjem času na pohodu. Pri čemer je problem, da je večina islamskih teroristov, ki sejejo smrt na zahodu, tudi rojena na zahodu. Neredki celo tretja generacija. Problem je torej bolj v nas, v zahodnih družbah, v nezmožnosti dobre integracije in učinkovite vzgoje, kot pa v islamskih beguncih in migrantih.

  Ne pozabimo pri tem – begunci in migranti smo bili skozi zgodovino tudi Slovenci. In tudi krščanski Odrešenik Jezus Kristus. Ni lahko biti begunec, niti migrant ne.

  In ne pozabimo, pripadnikov krščanstvu do neke mere sorodne abrahamitske monoteistične islamske vere je v svetu več kot milijarda. Tudi če smo skeptični do te vere, je enostavno neumno računati na vojno na življenje in smrt z eno milijardo(!) soprebivalcev istega planeta.

  • Odgovarjam,pa ne le ifu:res se obe veri sklicujeta tudi na Abrahama in sta v tem smislu sorodni.A obstaja tudi veliko bistvenih razlik in za kristjana je prvi in edini Učitelj in voditelj Jezus Kristus. V Njem tudi najlaže vidimo te razlike:medtem,ko so se in se še vedno vsi drugi svetovni in verski voditelji sklicujejo na to,da lahko “legalno” ali”legitmno” začenjajo napadalne ali obrambne vojne:ne boste verjeli,prav vse so isto zlo-Jezus Kristus vsako vojno zavrača in to je tista bistvena razlika.Z lastnim življenjem uči svoje učence brezpogojno odpuščati in za vse ljudi žrtvuje samega sebe.Zato pravi Kristusov učenec ne more postati morilec svojega brata niti v kai”obrambni” vojni.

   • Islam ima svoje bojevite nastavke, ni dvoma. Več kot krščanstvo, ki bi pretirano fundamentalistično bralo Staro zavezo. Ampak vedno je pot dialoga in spoštovanja tista, ki drugo stran naredi bolj strpno, naklonjeno, razumno, empatično. Verjamem, da so papeži pokoncilske dobe dobro zastavili tako ekumenizem kot odnos do islama in drugih velikih svetovnih verstev. Vsi papeži po vrsti. Naj spomnim samo na pomembna srečanja v Assisiju; če se ne motim, jih je začel Janez Pavel.

    Nadaljevati velja po tej poti, ne pa zasukati se v agresivnost in paranojo. Nihče ne zahteva od nas, da smo mehki s teroristi. Ali pretirano zaupljivi do takih kot je Erdogan.

 9. Beden članek, da jih je malo takih. Malodušen, skoraj bi rekel tipično slovenski.
  Ni vreden besed.

 10. Težko si je zamišljati, da je taka “kapaciteta” bil v samem vrhu SLS, danes pa očitno vozi politiko SDS.

 11. iz članka:
  “Številni muslimani so se že integrirali v družbo v katero so vstopili in z njo živijo. Številčnejši si tega ne želijo in s svojimi morilskimi pohodi izkazujejo moč islama”

  Številčnejši so tisti, ki hodijo na morilske pohode? A to drži?

  • Mislim, da je še vedno na Zahodu velika večina muslimanov, ki so se integrirali, kot tistih, ki se niso. Islamisti so v glavnem iz vrst brezposelnih in lahkoživih mladih fantov, ki so vse življenje prakticirali kriminal, ne pa islama. In potem jih je en hudičev “duhovnik” ujel in jim ideološko opral glavo s svojo različico boga.
   Muslimani so kratek čas 2x kolonizirali del Evrope, veliko več časa je Evropa njih kolonizirala. Njihova nedialoška vera jih drži globoko v 12.stl.fevdalizma. So na vseh področjih strašno nerazviti in res ne razumem paničnega strahu s katerim so hudičevi politkomisarji in hudičevi duhovniki naščuvali več kot 60% Slovencev.

   • So res vsi tako grozno nerazviti? Recimo Indonezija, Malezija? Res lahko za tradicijo bosansko-hercegovskega islama trdimo, da je povsem nedialoški? Mislim, da niti ne. Imamo v Sloveniji lepo priložnost, da Katoliška cerkev z muslimani kot sta Grabus, Porič gradi dober odnos in nacionalno skupnost. Menda si ne želimo, da prevladajo med njimi vahabiti. Ali pač, če si želimo ( kulturno) vojno.

   • Gospod Pavel,
    vaše nerazumevanje je pač nerazumevanje. Mogoče boste kako drugače gledali na zadevo, če vidite hkrati demografsko izumiranje in “kolonizacijo” EU. Počasi, počasi ljudje razumejo, da so generacije, generacije belcev imele premalo otrok in da muslimani prihajajo živet na izpraznjeno zemljo. Pa čeprav so strašno nerazviti.

    • Ne govori abstraktno, povej česa ne razumem.
     Vem, da imamo premalo otrok. A fevdalistično-socialistični starci še tem otrokom, ki so, pijejo kri, jim ne omogočajo zaposlitve, jih tlačijo v slabe šole do 30-tega leta (da frizirajo manjšo brezposelnost v statistiki), jim dajejo majhne plače s 75% davki…

 12. Vprašanje za kristjane in še posebno za duhovnike (sklepam, da je baubau in guardini) :
  Ali res mislite, da boste s strašenjem nevernih ali šibkovernih kristjanov poglobili njihovo katoliško vero?
  Večino od 2000 let je bila herezija veliko strašenje vernikov pred peklom in satanom, a ravno v Sloveniji se je ta janzenizem za nekaj stoletij strahovito prijel in paraliziral ustvarjalnost ljudi in družbe. Baraga je moral prav pobegniti med indijance, toliko zla so janzenistični religiozni politkomisarji netili v Sloveniji. In še danes imajo “tamlade”.

  • Dejstvo, da so mejne in dejansko skozi zgodovino bolj ogrožene evropske katoliške države bolj intenzivno gradile katoliško identiteto od večine drugih. Poljska, Hrvaška in Irska so tipični primeri. Koliko je na takšnem temelju poudarjena identiteta vredna in koliko ne, je seveda diskutabilno. Jaz ji ne bi odrekal vse vrednosti, kot jo nekateri.

   Moj problem s temi, ki strašijo je, da to ni reakcija na realnih osnovah. Kot v gornjih primerih. Da so reakcije paranoidne in ljudomrzne. Ne more se beguncev obravnavati kot da so sovražna invazijska vojska. To ni krščansko. Tudi migrantov se ne obravnava tako. Kar ne pomeni, da je nujno vse sprejeti.

   • Gospod IF,
    na kratko: med ilegalnimi prestopniki mej ni beguncev. Kaj vam tu ni jasno? Še papež je spremenil besednjak, pa ga dajte še vi.

   • IF: “… Ne more se beguncev obravnavati kot da so sovražna invazijska vojska. To ni krščansko. :::”
    ============================

    Krščanstvo v Iraku je iztrebljeno. To je krščansko!!!

 13. Kdo brani katere vrednote?
  Danes je ZB za vrednote NOB ponovno ubranila in utrdila svoje vrednote. Na spominski proslavi v Športnem centru v Ribnici ob spominjanju na največjo partizansko zmago nad italijanskim okupatorjem, 26. marca 1943 v Jelenovem žlebu na Veliki gori pri Ribnici, je bil prvi govornik župan Ribnice, SDS. Govoril je tako »vzneseno ustrezno«, da se mu je zahvalil sam predsednik ZB Tit Turnšek, ki je bil sicer slavnostni govornik.
  Tit Turnšek je v svojem znanem »državotvornem in demokratičnem duhu« zopet javnosti zagotovil, da ZB ne bo nikoli dovolila sprave z izdajalci naroda.
  K takšnemu utrjevanju vrednot NOB je prispeval s svojimi pesmimi še ribniški kvartet »Gallus, ki ga sestavljajo tudi cerkveni pevci.
  Napovedovalci programa so prisotne nagovarjali: »Tovarišice in tovariši, cenjeni gostje in drugi obiskovalci.«
  Le prisoten namestnik ruskega vojaškega atašeja si je zaslužil naziv »gospod.«
  Po končani proslavi so vsi odšli na golaž, ki jim ga je skuhala SV.
  Od izvoljene oblasti je bil prisoten torej le ribniški župan Jože Levstek in kočevski poslanec v DZ RS, Janko Veber.
  Drugih predstavnikov oblasti oz. države ni bilo na slovesnosti.

  • Predsednik državnega zbora na spominski slovesnosti v Jelenovem Žlebu
   DNEVNIK, 2. april 2016
   Bralec Franc Mihič je v objavljenem pismu Zakaj ne počastimo zmage v Jelenovem Žlebu (Dnevnik, 30. marec 2016) med drugim zapisal, da »na tej proslavi še nikoli ni bilo prisotno državno vodstvo«.
   Navedena trditev ne drži. Predsednik državnega zbora Janko Veber se je spominske slovesnosti pri Jelenovem Žlebu udeležil ob 70. obletnici zmagovite bitke (23. marca 2013) in kot slavnostni govorec ob 71. obletnici zmagovite bitke (29. marca 2014). Informaciji o obeh udeležbah sta dostopni v sporočilih za javnost na spletnem portalu državnega zbora.
   Služba za odnose z javnostmi Državnega zbora
   https://volitve.dnevnik.si/1042732854/mnenja/odprta-stran/zakaj-ne-pocastimo-zmage-v-jelenovem-zlebu

 14. Bine Kordež brani svoje vrednote kar iz zapora
  Bine Kordež, piše iz zapora in javnost sprašujete:«Ali je IKEA socialistično podjetje?«
  Moj odgovor je:«Ne, IKEA ni nikakor socialistično podjetje.
  Kordežev članek pa je socialistična zavajajoča pravljica. Če bi ga bral lastnik IKEE, bi ga kap.
  V letih 1975-80 je bil Inles Ribnica, kjer sem bil vodja razvoja izdelkov, velik jugoslovanski izvoznik v okviru tedanje lesne industrije. IKEA pa je bila največji Inlesov izvozni kupec, ki je kupoval na vagone kuhinjskih delovnih pultov iz naoljenega naravnega bukovega lesa, ki je bil dolžinsko in širinsko zlepljen v plošče. IKEA je tudi so investirala v potrebno tehnologijo.
  Posel je bi za IKEO tako pomemben, da je lastnik IKEE g. Ingvar Kamprad osebno obiskal tedanji proizvodni TOZD v odmaknjenem Loškem potoku, da si je ogledal proizvodnjo.
  Nato je v rokopisu napisal zahvalno pismo, ki je bilo kot faksimile in v prevodu objavljeno v podjetniškem glasilu. IKEA mi torej ni povsem tuja.
  Kordež piše: »Kriza je sicer pomemben del vrednosti “odnesla”, a na osnovi rezultatov poslovanja gospodarskih družb zadnjih let bi ga ponovno lahko ocenili na vsaj 40 milijard evrov…. Podjetja pa so kupili tujci, deloma pa tudi domači podjetniki, predvsem bivša vodstva, ki so vanje verjela, seveda pa so imeli tudi bistveno večje možnosti. Podjetja so poznali, cene so bili ugodne in dosegljive, večkrat pa so uporabili tudi kako sporno prakso financiranja nakupa s premoženjem same družbe in prepričevanjem zaposlenih k prodaji. To seveda velja za odkupe na začetku drugega privatizacijskega vala (nekje do leta 2002-2004), ko je bila tudi prodana večina predvsem manjših podjetij. V kasnejših letih je bilo prodanih samo še nekaj družb, a večjih, bolj odmevnih, po praviloma previsokih cenah. Te transakcije so potem (negativno) zaznamovale celotni privatizacijski proces.
  Pravi torej, da velja za odkupe na začetku drugega privatizacijskega vala (nekje do leta 2002-2004), ko je bila tudi prodana večina predvsem manjših podjetij, da so »podjetniki«. večkrat pa so uporabili tudi kako sporno prakso financiranja nakupa s premoženjem same družbe in prepričevanjem zaposlenih k prodaji.
  Torej so podjetniki uporabili sporno prakso financiranja nakupa s premoženjem same družbe, kar je lahko tako milo rečeno samo v državi, kjer ima večina in tudi sodstvo oprano glavo.
  Pri IKEi oz. v EU pa to pomeni oškodovanje gospodarske družbe in je zato strogo prepovedano oz. je kaznivo. Vsa slovenska politika doslej in pravna stroka in tožilstvo ter sodišča pa tega še sedaj niso dojeli ali pa tajijo in zavajajo državljane.
  Pravi celo, da se je to dogajalo samo do leta 2004, a največji tjakunski krediti so bili odobreno ravno v letih 2004-2008, tudi za enedžerje MERKURJA oz. Merfina.
  Šele l. 2008 je bila dodatni sprejeta zakonodaja, ki je prepovedala takšno financiranje, čeprav je že preje obstajala takšna zakonodaj, a je niso upoštevali, ne politiki, ne prevzemniki, ne tožilci, saj nanjo še danes pozabljajo, saj ljudstvo vse poplača.
  Toliko za enkrat o moji drugačni, ne socialistični pravljici za lahko noč, ki nam državljanom povzroča akutni glavobol….
  https://www.portalplus.si/2111/ikea/

  • Slovenski ekonomisti in pravniki ne razumejo ali tajijo, kaj je kazniva goljufija. Velika izjema je dr. Ernest Petrič, ki je kot predsednik ustavnega sodišča jasno in javno povedal na RTV, prevzemanje podjetij brez vložka lastnega denarja in neplačevanje prispevkov je velika goljufija. Druga ekonomsko- pravna -politična elita oz. oblast je pa povsem tiho, a poniglavo prisega na državo pravo, a jo že v startu ruši, saj so za njo le kurji tatovi problem, ne pa povzročitelji bančne luknje in oškodovanje gospodarski družb. Takšna ekonomija in družba je gnila, živi na račun bede malega človeka.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite