Kavice pač ne bo

33

tomazic-cukjati2Spoštovani France!

Priznam, da sem kar malo žalosten… ker je očitno moj „mirovni načrt“ klavrno propadel… Za resne korake k pomiritvi (konsolidaciji) slovenske desnice nisem zaznal kakšnega resnega zanimanja niti pri NSi niti pri SDS…

Za mojo zelo nujno pobudo (prisežem, da povsem samostojno, brez kakršnegakoli posveta v svoji stranki) bi bilo nujno, da bi jo podprl vsaj ti… pa vidim, da imaš podobna stališča, kot verjetno tudi tvoj predsednik…

Saj si sicer z lepimi besedami načeloma podprl vse štiri (nujne) točke moje konkretne pobude, kot celoto pa jo v bistvu gladko zavrnil… Praviš: „Sem za male korake in velike pogovore“… Jaz sem pa za manj govorjenja, pa vsaj za kakšno konkretno (spravno) dejanje…

Ne zameri, ampak tista tvoja obrazložitev ob četrti točki, me je pa naravnost zabavala: da med strankama SDS in NSI že obstoja stalno „posvetovalno telo“, katerega jedro predstavljata moja predsednica in tvoj predsednik…

Verjetno boš priznal, da njuna koordinacija ni ravno najbolj uspešna in da pogosto stranki prej razdvajata, kot združujeta… Če ne drugega, pa s kakšnim intervjujem v „sovražnem mediju“ ali s kakšnim žaljivim twitom…
Prepričan sem, da velik del (predvsem navadnega) članstva ne odobrava takšnega mačehovskega odnosa do slovenske desnice kot celote in še posebno do vrednot in tradicije slovenske pomladi – tako v moji, kot v tvoji stranki!

In da se prav nič ne veseli naslednjega „spopada“, ki se očitno obeta, tudi iz tvojega pisanja sodeč…

Seveda bi bilo logično, da bi Nova Slovenija NAJPREJ predstavila svoj predlog zakona „o spodobnem pokopu“ stranki SDS, saj le od nje lahko logično pričakuje največ podpore! Pa tega ni storila in nima pravice sedaj kar zahtevati brezpogojne pomoči…

Bi bilo pa tudi logično, da bi stranka SDS KLJUB TEMU podprla predlog zakona, ki sicer ni idealen, vendar pa rešuje velik del problemov (zastoja pri dosedanjih predpisih) in ne bi zahtevala še takšnih dodatnih klavzul, ki bodo povsem očitno nesprejemljive za parlamentarno večino! Tak očitni „Vse ali nič!“, ki ima na koncu lahko samo „nič“!

Če vodstvo NSi ne bi pri tem zakonskem predlogu imelo za cilj predvsem tudi lastnega prestiža, bi se predhodno vsekakor moralo tudi uskladiti z Novo slovensko zavezo, saj se zaveda velikega interesa, ki ga ta organizacija ima za civilizacijsko rešitev posledic zločinskega totalitarizma.

In če za prestiž ne bi šlo tudi vodstvu SDS, bi lahko tudi še sedaj prepričalo predsednika NSZ (ki je povsem očitno pod njenim političnim vplivom), da bi bilo bolje razne (sicer še kako potrebne in utemeljene!) ideološke zahteve reševati s kakšnim drugim parlamentarnim aktom (deklaracijo, resolucijo, posebnim zakonom?), ne pa ravno v zakonu o pokopu…

Pa bomo morali na kakšen iskren in konkreten korak h konsolidaciji slovenske desnice (kamor jaz seveda štejem tudi SLS, ki pa v tem trenutku ni tako „problematična“)… očitno še kar dolgo čakati…

In bo dotlej tvoja stranka še naprej (kar dolgo) sanjala o veliki zmagi na parlamentarnih volitvah, če ne drugače, pa v koaliciji s kakšno novo, bolj „pridno“ stranko, ki bi prinesla tudi „krščanske glasove“…

In bo dotlej moja stranka (v nedogled?) sanjala o tem, kako bo enkrat postala „največja stranka na desnici“, pa četudi le s 13 odstotki (glavno, da jih bo imela druga največja le 12 odstotkov!)…

Spoštovani France, mislim, da so se naju bralci Časnika tudi že malo naveličali… veliko govoriva… za kakšen konkreten korak pa četudi majhen, se pa tudi nisva bila sposobna zmeniti… in predlagam, da najino javno dopisovanje s tem kar zaključiva, vsaj za enkrat…

Verjamem pa, da se vsaj ostrim medsebojnim napadom in obtoževanjem najinih strankarskih kolegov (ki se očitno še obetajo) midva pač ne bova pridružila…

Lep pozdrav!
Tone Tomažič

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


33 KOMENTARJI

 1. Glejte, g. Tomažič, SLO je finančno in moralno bankrotirana država, vi pa pamet solite SDS, ki je poleg kroga okrog Nove slovenske zaveze še edini preostali branik razuma v državi. Ukvarjajte se z NSI, katere član ste, njim kaj javno povejte, kaj takega kar je bistveno !

  • Ja,ja krog okrog NSZ……mislite še ena organizacija,ki si jo je podredila SDS in na vrh postavila poslušnega aparatčika

 2. Končno prenehate s tem neumnim dopisovanjem.
  Tomažič, ste tako naiven, da ste potrebovali kup dopisovanja, da vam je kapnilo, da se sds noče s nikomercspravit, ker jim tako bolj koristi za vlogo žrtve.

 3. Spoštovana gospoda,

  vsak poskus, da se spravijo “izbrisani člani” KPJ (SDS) in krščanski demokrati (SKD) je in bo obsojen na propad. Prehod članov SKD v SDS, ki je (socialna demokratska stranka) prodala svoje ime ZDLS kasneje SD je bil “požegnan” s strani obeh nadškofij zavestno in z namenom. Zato se mora zgoditi redovniški preporod in šele nato se bo zaničevalski duh na desnici polegel.
  Ne mogoče razmišljati veselo in breskrbno kot duh absolutizma zanika VSAKO razumno potezo. Slovenski kristjani razdeljeni med SDS in NSi so prepričani, da je potrebno vedno in vedno nastavljati lica zato, da jih tepejo in preričujejo magi neresnice.
  Kdo je kriv, če slovenski katoličani plačujejo bes nerazumnikov, ki jih stalno in stalno preričujejo da je 35 do 45% volilnih glasov že zmaga. Poslušajte in se čudite nastopom po vsakih volitvah. Od zmage do zmage ……. do družinskega zakonika …..
  Stanje duha se mora pomembno prosvetliri, razumeti je potrdbno družbo, do takrat pa oba gospoda namesto na kavico napravita dober sprehod preko Polhograjcev in na kakšno krvavico (pečenica je za delavce-kristjane predraga) z repo.

 4. berem ….”me je pa naravnost zabavala….

  ah vi se še lahko zabavate, blagor vam … nekateri pa smo zelo utrujeni in slišimo jok iz gozdov, morda veste g, Tomažič kaj naj to pomeni ?

 5. Gospod Tomažič, po mojem je zdaj čas bolj za nastop proti spremembam družinske zakonodaje. Tam obstaja bistveno več možnosti za skupen nastop.
  Sam sicer ne bi govoril o "desnici", pač pa o izvirno demokratični opciji. A pričakovati zgolj od teh strank, da bodo delale čudeže, je pač naivno. Po mojem je bolj smotrno delati na področju civilne družbe in osveščanja javnosti. Na primer, precejšen del katoličanov celo podpira spremembe družinske zakonodaje, češ vse je v imenu ljubezni, Bog je pa ljubezen – po tej platformi smo tisti, ki nasprotujemo temu, z eno nogo že v peklu. Tu je cerkveno učiteljstvo žal odpovedalo… Namreč na področju razlage ljubezni v svetopisemskem pomenu.

 6. Iskanje kompromisa s fašistoidno stranko SDS je mission impossible. Takšni stranki se lahko zgolj 100-odstotno podrediš, ali pa si njen smrtni nasprotnik. Čas bi že bil, da bi to temeljno dejstvo spoznali in priznali tudi v NSi. Na levici so ga že davno (z izjemo kakšnega sluzastega nevretenčarja Pahorja, se razume).

  • A ti , balkanos, si član NSI ? Če nisi, ne vem, kaj te potem vse to okoli SDS ( ki je itak fašistična, kenede) in NSI, tako zelo zanima…
   Jaz recimo niti od daleč ne odprem kake strani režimskih trobil, da bi tam širil demokracijo…Ker me nihče ne plačuje , da bi hodil v tujo hišo…

 7. Kar se dogaja sedaj v zvezi z družinsko zakonodajo, gospod Blažič, je tudi posledica nepremišljenega in neodgovornega ravnanja SDS in NSi.

  Če bi na desnici sodelovali, bi bili sedeži v parlamnetu drugače razdeljeni že danes in bi bili takšni poskusi spreminjanja zakonodaje neuspešni oziroma do njih ne bi prišlo.

  Tudi zato se morata SDS in NSi čimprej začeti pogovarjati in narediti skupno strategijo, da preprečita naslednje poskuse, ki bodo sledili. V civilni družbi pa bomo stopili skupaj, pravzaprav smo že, da naredimo kar zmoremo in je naša dolžnost.

  Vi pa, gospod Blažič, le tvegajte in napišite kakšno kritično tudi o SDS in NSi, oziroma pritiskajte na Janšo in Novakovo, da bosta začela resneje in konkretneje razmišljati o nujnosti sodelovanja. Brez sodelovanja na desni se Sloveniji ne obeta nič dobrega.

 8. G. Jože,
  če dovolite – moja glavna kritika do SDS in NSi je predvsem v tem, da sta bili stranki v preteklosti preveč popustljivi do starih paradržavnih omrežij in sta se dali prehitro prepričati, da je naša demokracija kljub številnim anomalijam vendarle "normalna" (s tem cikam na ASK, Šrota in tisto zgodbo s Pivovarno Laško iz leta 2007, kar sem enkrat primerjal z mojo izkušnjo, ko sem v šolskih klopeh hotel biti "frajer" in sem pisal razne čudne listke, sošolci pa so me zašpecali učiteljici in naprej k ravnateljici). Zadnje dogajanje z ustavnim sodiščem pa kaže na to, da je vrag vzel šalo tudi pri zadnjih naivnežih, upam. Le da je SDS to, upam, dojela, pri NSI pa gre razmišljanje v nasprotno smer. Preseneča me ta čudna kombinacija vsegliharstva, kolaboracije in liberalne usmeritve v ekonomiji (le to tretje mi je všeč).
  Sem opisal čim bolj na kratko. Lep pozdrav.

  • Zakaj bi bilo dobro, da krščanska demokracija deklarira liberalno ekonomsko politiko? Za take stvari v normalnih demokracijah obstajajo desno-liberalne opcije. ( Prav pa je, da je liberalnejša od socialistov ali komunistov, to pač.)

   Človek bi mislim, da so krščanske demokracije zavezane socialnotržnemu modelu in ne Smithu in Friedmanu. Podobno kot je logično, da je nekdo, ki je kristjan zavezan evangeliju in ne recimo new-ageu.

 9. Jože, všeč vam je vsegliharstvo, kajne ? Razločevanje je pretežko, kenede.
  Kdo se je odkrito in jasno distanciral od koga, SDS od NSI ali NSI od SDS ?
  Kdo je to, po vašem, nesodelovanje sprožil ?
  >Kdo je torej, po logiki stvari, prvi na potezi ?
  Kako ? Vsaj tako, da ne izvaja politike, ki je pomenila ODKRIT IN HOTEN razdor, še naprej….
  A Blažič naj bi pa kar, vam na ljubo, pisal kritično o SDS ?? Pa napišite vi, kdo vam brani. Če veste kaj…

 10. Dopisovanje je bilo zanimivo in poučno.

  Je pa res, da se preko medijev to ne da urejat, ampak kolegialno za skupno mizo, vstran od medijev.

 11. N.Si je od odhoda Bajuka dokaj nezrelo vodena stranka. Od tu raje ne bom nadaljeval.

  SDS, ki mi je sicer danes najbližje, največ škode za sodelovanje pomladne opcije ( ali desno-sredinskega bloka) dela s ponavljanjem zahtev po večinskem volilnem sistemu. Prvič je povsem jasno, da ni ( in ne bo) 2/3 ustavne večine za čisti večinski volilni sistem. Efekt je ta, da manjše stranke, torej tudi N.Si, čutijo, da jim SDS streže po življenju, saj bi v večinskem sistemu verjetno odpadle. Če je SDS res do uveljavljanja elementov večinskosti, kar je tudi po mojem zaželjeno, bi se lahko zadovoljila s kompromisom kombiniranega volilnega sistema ( a la Nemčija) ali pa vsaj uvedbo relevantnega preferenčnega glasu. Ti dve opciji bi imeli znatno več šans v parlamentu.

  Škoda se mi tudi zdi, da SDS ( prestiž?)ne želi podpreti zakona ” o spodobnem pokopu”. Tu sem na Tomažičevi strani. Jasno je, da obsodba komunizma in njegovih zločinov v takšnem parlamentu ne bo šla skozi. Lahko bi pa končno šlo skozi to temeljno pietetno vprašanje in konkretna pravica vsakogar do dostojnega groba. Menim, da ne pokojnim, ne njihovim svojcem v veliki večini sploh ni bistveno, da se obenem verbalno obsodi zločince. Tem je že sojeno po njihovi vesti, če jo imajo; vsekakor pa po Bogu.

  Veliko važnejše se mi zdi, da bi bila obeležitev grobišč in spominska znamenja v duhu krščanske civilizacije, ki so ji pokojni skoraj vsi pripadali, ne pa z raznimi hinduističnimi in podobnimi umotvori, s katerimi je naša država dokazovala svoj laicizem že v Kočevskem rogu. Ozrimo se po svetu, padli vojaki kristjani imajo skoraj povsod na svojih grobovih znamenje križa. 😉

  • Noben prestiž. Zakaj prestiž? Ker ga ni SDS predlagala? NIkoli niso pokazali najmanjšega namena.
   Zakon je slab. Zakaj niso predlagali resolucijo. Bi bilo veliko lažje in bolj primerno. Zakon pa že po nazivu ne sodi med zakone.

  • Za Boga, nehajte ze s temi grobisci! Soglasja v tej druzbi, kakrsna slovenceljska je, ni mogoce doseci! Ocitno bomo greh nosili se 9 generacij!
   Slovenceljni radi vidijo, da jih nekdo tlaci, da se plazijo po hlapcevsko, bebavi, leni, nagnusni, pijani!

 12. Upam, da se vsi strinjamo, da nesloga na desnici škoduje Sloveniji.

  SDS in NSi, bi me težko prepričali, da ne vidita, da smo v slepi ulici in da ne moreta nič narediti. Če bomo razpravljali le o tem kdaj in koliko ga je kdo “zamočil”, kar še vedno delamo, ne bomo prišli nikamor. Ko so na tehtnici na eni strani zamere in na drugi slovenski danes in jutri, bi moralo biti jasno, kaj je treba izbrati. Pa žal ni. Ta “kratkovidnost” me žalosti. Menim, da je velik tisti, ki je sposoben narediti prvi korak. Resne pripravljenosti za prvi korak ne vidim ne pri Janši in ne pri Novakovi.

  In kaj bi lahko naredili desni novinarji? Pričakoval bi, da bodo s svojim pisanjem pripravljali ozračje za sodelovanje, ne pa pogrevali stare zamere in še poglabljali razdor.

  • To je bila hiba desnice od samega začetka. Namesto, da bi držali skupaj, se javno kregajo in tolčejo eden po drugem.

   Levica to zna bolje – na eni strani zna v javnosti pokazati, kako so samostojne stranke – tako, da, ko ti ni všeč ena, voliš drugo.

   Po drugi strani so pa složne tam, kjer jim prav pride.

 13. Kako pa kaj A.Tomažič komentira odločitev svojega kolege Miroslava Mozetiča, bivšega člana SKD?

  Dunja, Etelka, Jasna, Jadranka in Miroslav

   • On je pravnik, vi ste pravnik, on je kristjan, vi enako, on bivši član SKD, vi član NSi, kar je skoraj enako. Nisem mislil (niti vedel) ali sta prijatelja, to me niti ne zanima pač pa na kakšni politični osnovi se odločate kristjani. Njegova odločitev me precej spominja na enesijevske “arhive” in t.i. “zakon o pokopih”.

    SSKJ:

    koléga -a tudi -e m (ẹ̑) 1. kdor ima s kom enak poklic ali je zaposlen v isti ustanovi: on je moj kolega; za pomoč je poprosil mlajšega kolega / kolega iz službe, šolskih let / kot nagovor spoštovani kolega 2. pog. tovariš, prijatelj: ves prosti čas prebije s kolegi; bila sta dobra kolega ♪

    Glej točko ena!

 14. Kar nas razmišlja konservativno in smo se prepoznali v slovenski pomladi, bi na nek način (z nekaj širine in potrpežljivosti, sprejemanjem drugega tudi s kakšno majhno “posebnostjo”) morali sodelovati v dobro Slovenije.

  Volilna matematika kaže, da se naše energije, zaradi zagledanosti v svoj prav, izgubljajo. Če hočemo dobro svojemu narodu, se čimprej naučimo sodelovanja.

  O da bi SDS, NSi in SLS končno stopile na skupno pot, ki je nujna za večjo možnost uveljavitve narodnih programov! Če ne, je tistim, ki bodo morda zdržali, usojena obrobna vloga ali koalicija z razmimi “erjavci” in novimi “viranti”, kjer ni možnosti za uresničevanje temeljnih pomladnih poudarkov.

 15. G.Franceta se ne da naveličat,je prevelik svetovljan da bi nekomu prišel do konca! Za razliko od Antona,ki je pa z svojo vstrajno in premišleno retoriko,poskusil napraviti razdor med 2 pomladne stranke! Tako kot vi nakazujete poti sprave in pitje kavice,je v mojih očeh le slaba krinka v raspoke pomladnih strank nalivati vodo in čakati da v največjem mrazu nastane prepad!Med partnerji pridejo obdobja sožitja ali pa neskladja! kavica tukaj pač ne bo pomagala,optoževanje vidnih politikov obeh strank pa še manj! spoznanje in priznanje neke dileme je pa vedno pokazal,razkril čas,tedaj je pa tudi čas za kavico!

Comments are closed.