Kavarna Hayek: Zakaj levičarji ne razumejo vrednosti Janševe nepremičnine v Trenti?

9

Saj veste, kako je z levičarji. Menijo, da se spoznajo na tržno ekonomijo, v resnici so globoki verniki planskega gospodarstva. In tudi takrat, ko želijo biti duhoviti, pokažejo vse svoje neznanje.

Potem ko je zastarala zadeva Patria, je poslanec SD Jan Škoberne na Twitterju zapisal: »Patria je zastarala. Sem vesel, da je poslanski kolega (Janez Janša; opom. Kavarna Hayek) razbremenjen te zgodbe, da bo lažje pojasnil kako prodati parcelo, vredno 20 za 150 :)« Pustimo ob strani zadevo Patria. Koliko je Slovence stala, sem pisal že (tukaj). Posvetimo se rajši drugemu delu njegove »domislice«, ki razkriva Škobernetovo ekonomsko neznanje, kar pa ni čudno, saj pripada politični stranki, je je zrasla iz Zveze komunistov Slovenije.

Škoberne je prepričan, da bodo Janšo zdaj preganjali zaradi prodaje nepremičnine v Trenti. Na kratko obnovimo zgodbo. Predsednik SDS Janez Janša je posestvo v Trenti kupil leta 1992, ki je obsegalo zazidljivo parcelo s hišno številko in hišo (v slabem stanju) tik ob Soči, v neposredni bližini avto kampa in večjega apartmajskega objekta. Lokacija je med najbolj atraktivnimi v Trenti, parcele posestva mejijo na 200 metrov obale Soče. Zanjo je odštel 1,32 milijona takratnih tolarjev, kar bi bilo vredno okoli 22 tisoč švicarskih frankov.

V časniku Finance so izračunali, da je to primerljivo z današnjimi 30.220 franki, kar znaša 24.683 evrov. Leta 2005 je to zemljišče prodal Eurogradnjam za 131 tisoč evrov, ta pa naprej Imosu. Glavni očitek Janši je bil, da je Imos preplačal zemljišče. »Če vzamemo povprečno ceno, bi bilo Janševo kmetijsko zemljišče v Trenti vredno 68 tisoč evrov, razlika 63 tisoč evrov pa je vredna ruševina hiše s 57 kvadratnimi metri neto tlorisne površine. Torej bi bila ruševina vredna 1.089 evrov za kvadratni meter oziroma stavbna parcela (176 kvadratnih metrov) 347 evrov za kvadratni meter. To je tik pod povprečnimi cenami za zazidljiva zemljišča v Trenti,« so zapisali v Financah.

Ne glede na te izračune bi moralo tudi v Sloveniji, ki ima vsaj na deklarativni ravni tržno gospodarstvo, veljati, da je stvar vredna natančno toliko, kolikor so kupci zanjo pripravljeni plačati. Gre za pomen vrednosti, ki jih različni ljudje ali pa različni poslovni subjekti pripisujejo stvarem. Te vrednosti, kar je ugotovil že Ludwig von Mises, niso del stvarnega sveta, kot so denimo masa predmeta, njegova dolžina ali širina, kar je zanimivo za naravoslovce. Vrednost namreč ni nekaj, kar bi obstajalo v samih dobrinah in jih bi bilo mogoče meriti z natančnimi lestvicami. Različni ljudje namreč različno vrednotimo stvari. Tako bodo nekateri višanje cen delnic na borzi videli kot dobro znamenje za nakup, drugi kot alarm in dobro priložnost za prodajo. Zato sta očitno Eurogradnje in Imos v Janševi parceli videla večjo vrednost, kot drugi. Prav lahko bi se našel kdo, ki bi ponudil še višjo ceno, ali pa drugi, ki bi ponudil manj, kot je Janša odštel ob nakupu. Vrednost neke stvari ni in ne more biti statična. Če bi bila, ne bi bilo ne napredka ne blaginje, kot ju poznamo danes. Samo poglejte nekdanjo Jugoslavijo, kjer je država skušala določati vrednosti stvarem. Družbo je to pahnilo v pomanjkanje in revščino.

Več lahko preberete na Kavarna Hayek.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


9 KOMENTARJI

 1. “Potem ko je zastarala zadeva Patria, je poslanec SD Jan Škoberne na Twitterju zapisal: »Patria je zastarala.”
  ===================

  Aha, to je ta tepec, ki se je proslavil tudi z izjavo, da JJ-ju ni uspelo dokazati svoje nedolžnosti.
  Nekaj podobnega je danes izjavil tudi “super pravnik” Miro Cerar: “Ni dobro za pravno državo, saj ne vemo, kakšen bi bil sodni epilog, ne nazadnje pa ni dobro niti za Janeza Janšo, saj bo vprašanje o tej zadevi ostalo neodgovorjeno”.

  Če za Škoberneta lahko trdimo, da je pač tepec pa za “super pravnika” lahko rečemo, da je načrtno zloben in nesramen politikant.

  • Finance delujejo po Tv limonadi najšibkejši člen. Kar naprej izločajo najboljše, da jim je lažje in brezskrbneje… Do bridkega konca…

 2. Mordamorda je s temi cenami res tako (in nekaj je vredno res točno toliko, kot je nekdo pripravljen plačati)… Problem, ki pa ga kavarna hayek zgleda ne vidi (ali noče videti), pa je v tem, da vsi vemo, kako so gradbena (in veliko ostalih velikih) podjetja delovala pri nas. In sem prepričan da je jj poznal vodilne eurogradenj in imosa – in se je dalo precej enostavno zmenit za “dobro” ceno. In najbrž je kakšen evrček končal tudi nazaj v žepu skleniteljev pogodb.

  Ne zagovarjam ne levih ne desnih – kriminal (izčrpavanje podjetij in pranje denarja) je kriminal – in ga je treba obsoditi. Je pa to pri gospodarskem kriminal in finančnih mahinacijah seveda zelo težko.

  Zgoraj omenjeni podjetji, očitna dobra poznavalca razmer na nepremičninskem trgu, pa sta že dolgo v stečaju. hmmmm…

  • Če je evrček ostal v žepu skleniteljev pogodb – potem je bila cena nižja…

   Si pa lep dokaz, da je cela zgodba zmontirana.

   Vemo, da so podatki o tržni vrednosti parcel in nepremičnin čisto nekaj drugega, kot realna vrednost.

   Finance so ugotavljale, da so se tisti čas podobne parcele prodajale celo malenkost dražje.

   Zdaj pa je kriza, ker so cene precej padle – in današnja cenilka je ocenila vrednost parcele malo pod 18 tisoč, gurs pa je imel malo nad 18 tisoč…

   • “… podatki o tržni vrednosti parcel in nepremičnin čisto nekaj drugega, kot realna vrednost.”

    Realna vradnort je tista vrednost, po kateri prodaš. Vse ostalo so samo pogajalske vrednosti.

  • Da ne pozabimo tudi tega. Pogoj za obsodbo v pravni državi je – dokazano onkraj razumnega dvoma.

   Tukaj je dovolj različnih cenitev, da je ta dvom ovržen – da je prodal predrago.

   Po drugi strani pa tudi to ni dovolj. Bo treba dokazati, da je v zameno kaj dobil.

Comments are closed.