Kavarna Hayek: To je državni udar, zato – spelji se, Milan Brglez!

27

Ni se zgodilo v temačnih, z težkimi zavesami zastrtih dvoranah, zarote niso pletli neznanci ali obešenjaki v skritih kotičkih Slovenije, prostori niso bili podobni neki zatohli nemški pivnici pred skoraj 100 leti. Zarota oligarhije je prišla iz hrama demokracije, parlamenta, pri belem dnevu, s sporočilom za javnost, in to vsem na očeh. Kaj takega se v četrt stoletni zgodovini samostojne Slovenije še ni zgodilo, take samovolje nekega nadutega oblastnika še nismo doživeli. Celo več. To, da se je predsednik državnega zbora Milan Brglez odločil, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, ki jih je 25. aprila vložil Sindikat delavcev migrantov Slovenije, ni samo zloraba oblasti, ni samo zloraba funkcije in instituta predsednika državnega zbora, ni samo pritlehen udarec pravni državi, ne, to je kar državni udar. Mogoče se bo komu zdelo pretiravanje, toda odrekanje pravice ljudstvu, da se izreče o nekem zakonu ali vprašanju, ni drugega kot odrekanje in omejevanje pravice ljudstva do neposrednega izvajanja oblasti. To pa je državni udar.

Milan Brglez ni imel, niti nima nikakršnih pooblastil, da ne bi določil roka za zbiranje podpisov, kar z drugimi besedami pomeni, da je zavrnil pobudo za referendum. Tudi izgovor, da je s tem preprečil zlorabo referenduma, nima nikakršne pravne podlage. Kaj sploh je zloraba instituta referenduma? Lahko ljudstvo ta institut sploh zlorabi? Ne more. Tudi če bi Sindikat delavcev migrantov Slovenije vložil 100 in eno pobudo, bi Milan Brglez moral določiti rok. Razlogi, zakaj nekdo vloži pobudo, niso njegova stvar, niti ga ne bi smeli prav nič brigati. Tudi če bi nekdo zahteval referendum, ker je pač tisto jutro vstal z levo nogo, ker si je opekel prst pri peki jajc ali mu prodajalka v bližnji trgovini ni bila všeč, pa je bil jezen na cel svet, bi moral Brglez določiti rok, še posebej, če je pred tem zbral potrebnih 2.500 podpisov za zbiranje 40.000 podpisov za referendume.

Milan Brglez je s tem preprečil referendum, kar lahko stori le ustavno sodišče. Res je, da se lahko o zahtevah izrečejo tudi poslanci državnega zbora, ki referendum lahko zavrnejo (kar so storili denimo v primeru zakona o obrambi), toda zadnjo besedo imajo ustavni sodniki, če se predlagatelj referenduma pritoži. To, da bi referendum preprečil en sam človek, četudi je predsednik najvišjega zakonodajnega telesa v državi, pa je nevarno, še posebej če gre za visokega predstavnika vladajoče stranke (SMC), katere predsednik Miro Cerar je tudi že grozil, obtoževal in govoril o nekakšnih zlorabah referendumskih pobud. In če držijo zapisi nekaterih medijev, da Cerar sploh ne vodi vlade, ampak da oblast izvajajo iz ozadja lobiji tranzicijske levice, to pomeni, da so z današnjim Brglezovim dejanjem, se pravi z državnim udarom, oblast uradno prevzeli lobiji. Od danes naprej torej ne živimo več v pravni državi, ne živimo več v državi, kjer ima oblast ljudstvo, ampak (politična) elita.

Po 2. odstavku 90. člena ustave referendum sicer ni mogoč o zakonih, ki zadevajo obrambo države, o zakonih, ki zadevajo davke, carine in druge obvezne dajatve, o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb in o zakonih, ki odpravljajo neustavnost na področju človekovih pravic. Toda v pravni državi za preprečitev takih referendumov obstajajo neki postopki, ki pa jih je Brglez samopašno prezrl.

Več lahko preberete na kavarnahayek.wordpress.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


27 KOMENTARJI

 1. Po zadnji javno mnenjski raziskavi ima državni zbor, kateremu predseduje Brglez najnižjo podporo od državnih institucij.

  Očitno ga je mnenje ljudi podžgalo, da se bo maščeval ljudem, s še večjo totalitarno samodržnostjo in je samovoljno zavrnil zbiranje podpisov za referendum.
  Podobno se je zgodilo z odvzemom poslanskega mandata Janezu Janši.

  In to počnejo tisti, ki bi morali biti zgled ustavnosti in demokratičnosti. V tem trenutku bi moral odstopiti, ker ni odstopil že lani, vključno s totalitarnim kolegom Maslešo, ki je teptal človekove pravice.

 2. Čeprav so slovenski migranti, ki delajo v Avstriji očitno diskriminirani, zaradi česar so vložili referendumsko pobudo glede zakona o diskriminaciji, jih diskriminirajo tudi mediji, ker se nočejo poglobiti v njihove probleme, ki jim povzročajo občutek diskriminacije.

  Žalostno, a resnično.

  Njihovi problemi se obravnavajo formalistično, brezdušno, ignorantsko.

 3. Vladajoči ustavni pravnik in njegovi pomočniki in pomočnice se požvižgajo na ustavo in zakone. Raje si bodo podredili še US, kot da bi spoštovali ustavo.

  To marioneto zanima samo, kaj od njega zahtevajo njegovi gospodarji. Pri tem ni pomembno, ali je to v skladu z ustavo in zakoni ali ne. Samo tako se lahko obdrži na svojem položaju.

  Sedanja vlada je zgolj servis mafijskega omrežja. To ni postala šele s tem nizkotnim aktom, ampak je to že od samega začetka. Od trenutka, ko so mu pomagali na ta položaj.

 4. Najbrž je vsem jasno, da tile predstavniki gastarbajterjev v AU kot tudi policisti zlorabljajo inštitut referenduma in izsiljujejo s sprožanjem referedumskih iniciativ, ki z njihovimi interesi nimajo blage veze.

  Čudim se, da med Slovenci najdejo toliko podpore s takimi dejanji. To je neke vrste avtodestruktivnost nacije.

  Ne poznam države, ki bi dovoljevala in prakticirala tak način zlorabe referedumskega odločanja. Če se dovoljuje zlorabljanje demokracije, se s tem demokraciji kot taki koplje grob.

   • Tokrat, v konkretnem primeru, sem povsem na njegovi strani.

    Ne vem, kakšna je tu motivacija SDS. Gotovo niso tako neumni, da bi mislili, da je s takimi referendumskimi pobudami vse v redu. Verjetno mislijo, čim slabše gre Sloveniji pod to vlado, tem boljše šanse za nas. Te logike jaz ne sprejemam.

  • IF: “Ne poznam države, ki bi dovoljevala in prakticirala tak način zlorabe referedumskega odločanja”
   =========================

   V Švici so imeli pred leti referendum na temo privezovanja z varnostnim pasom v avtomobilu. Nekdo se je spomnil, da ga omejujejo pri svobodi pa so se se ljudje o tem izjasnili. In podobno lahko do 15 krat ali več na leto Švicarji “zlorabljajo referendumsko” odločanje.

   • Ta človek je bil očitno zainteresiran za “svobodo do nepripenjanja varnostnega pasu”.

    Ni referendum sprožil zato, da bi državo z jasnim škodovanjem izsiljeval za neko drugo stvar, za nek svoj banalni materialni interes, za katerega nima niti ustavne podlage.

 5. Slovenska oblast bi vsekakor morala pokazati pripravljenost, da se nepravičnost do tistih slovenskih državljanov reši:
  ali z dopolnitvijo slovenske zakonodaje ali pa s sporazumom z Avstrijo.

  • Glede dohodninske odmere so na istem kot slovenski državljani zaposleni v SLO in tudi ustavno sodišče je odločilo, da je tako prav. Glede nekaterih drugih stvari bi bilo smiselno, da gre vlada nasproti njihovim argumentom.

 6. Smo pred odločitvijo:

  – ali gre za zlorabo oblasti, zlasti še ker ima SMC tako vlado kot parlament v svoji oblasti, kar je menda prviu primer v samostojni Sloveniji.

  – ali gre za zlorabo referenduma.

  Dosedanje izkušnje in življenjska logika nas opozarjata, da je SMC že večkrat zlorabil oblast, slovenski migranti pa že nekaj let prenašajo krivice in niso storili še nič slabega.

  Komu bolj zaupati?!

 7. Najbrž smo blizu tega, da bo oblast uvedla institut zlorabe demokracije in bo zaradi tega zavračala vse koristne predloge :

  – opozicije
  – in civilne družbe.

  Pa saj to se že dogaja. Poglejte v parlament!

  Koristni predlogi opozicije, ki bi lahko koristili slovenskemu skupnemu dobremu, se zvračajo po tekočem traku.

 8. V Sloveniji imamo le formalno demokracijo, ne pa resnične, saj oblast ravna pogostoma tako, da se uresničuje le tisto, kar je pogodu njej, ne pa opoziciji in civilni družbi, torej slovenskemu skupnemu dobremu.

  Slovenska oblast se zgleduje očitno po tistih državah, kjer imajo nizke civilizacijske in demokratične standarde in na različne načine duši demokratični ustvarjalni duh državljanov.

  To bi nas moralo skrbeti!

 9. Torej smo bližje formalni demokraciji kot pa resnični.

  In kdo je za to odgovoren?

  Tisti, ki daje ustvarjalne predloge za rast skupnega slovenskega dobrega in želi, da se ti uresničijo ali tisti, ki to onemogočajo?!

 10. Zakaj se ignorira skrb za resnično demokracijo, ki omogoča rast civilizacijskih in demokratičnih standardov?

  Zakaj se tega bistvenega poganjalca razvoja bolj ne oprime opozicija, ki je žrtev zlorab oblasti in zahteva nenehno njeno uveljavitev?!!!

  Tudi revolucionarji nočejo demokracije, saj vedo, da v resnični demokraciji nimajo oblasti in pogojev za svoje razdiralno delo v svojo korist.

 11. Tu sploh ne gre za to, ali je referendum zlorabljen ali ne. Državljani Slovenije imajo z Ustavo zagotovljeno pravico do referenduma. In Brglez je samovoljno to pravico v nasprotju z Ustavo vzel. V katerikoli demokratični državi bi zaradi tega moral takoj oditi s te funkcije. Močno je prekoračil svoje pristojnosti in si prisvojil položaj diktatorja.

  Če kdo misli, da je treba v zvezi z referendumi kaj spremeniti, za to obstajajo ustrezne ustavne procedure.

  • And he is right about it. Upal bi se staviti, da mu bo ustavno sodišče dalo prav.

   Po logiki stvari se kaosa neštetih referendumskih pobud in blokiranja neštetih zakonov ne more in ne sme dopustiti!

   Bilo bi lahko škodljivo v vseh pogledih za demokracijo, za državo in imelo konkretne negativne materialne in druge posledice za slovenske državljane.

   • IF: “Po logiki stvari se kaosa neštetih referendumskih pobud in blokiranja neštetih zakonov ne more in ne sme dopustiti!”
    =========================

    2500 podpisov ni lahko dobiti, 40.000 pa skoraj nemogoče.

    in

    Ne potrebujemo neštetih zakonov!!!!!!

    Tvoje gledanje je izrazito etatistično.

 12. Totalitaristi pač ne morejo in ne zmorejo biti demokrati. Zato v demokraciji ne bi smeli imeti nobenih funkcij.

 13. IF, močno podcenjujete voljo ljudstva. Če bo ljudstvo odločilo, da je referendum potreben, ga je treba izvesti. To je bistvo demokracije. Demos je ljudstvo.

  Drugačna ureditev je totalitarna. Ali si želite takšne? Če ne, spoštujte pravila demokracije!

  • Ne vem, če vi sploh veste, na katere zakone ti zastopniki migrantov in prej policistov vlagajo referendumske pobude? Na katerega koli, podarjam – kateregakoli, ne glede na vsebino, ki je tik pred tem, da bo podpisan in objavljen v Uradnem listu RS.

   To je totalni absurd. In vi predlagate, naj zdaj gre ljudstvo to brat in se noč in dan poglabljat v vsebino vseh teh zakonov, ki jih bojo po tekočem traku brez konca ti izsiljevalci sprožali v svojih referendumskih pobudah, dokler od vlade ne bodo izsilili, kar jim paše?!

   Ljudje Božji, a res ne vidite, da je to Narrenhaus, deželna blaznica Studenec, da je to za na Luno?!

 14. Odlični komentarji, s katerimi se strinjam.

  Parlament, ne pa Brglez, bi mogoče lahko zavrnil le tiste referendumske pobude, ki ne zadevajo pravic oziroma pravnih interesov migrantov, ne pa tudi tiste, ki jih vsekakor zadevajo.

 15. IF, najprej morajo zbrati 40.000 podpisov. Če ljudje za to ne bodo imeli interesa, jih ne bodo zbrali in referenduma sploh ne bo. Če pa interes bo, je referendum treba izvesti.

  Alternetiva temu je diktatura tov. Brgleza.

 16. Dejstvo je, da smo na temelju ideologije sprti narod in državljani. Za to je kriva oblast, ki to še kar naprej spodbuja, namesto da bi odpravljala sovražnosti in gradila tekmovalnost za dobro in boljše. Demokratične vrednote bo potrdila tista oblast, ki bo uredila zgodovinsko-ideološko sprtost in dosegla narodno spravo. Samo s tem bomo uspešni in polnopravni del evropske skupnosti narodov.
  Namesto praznične zlaganosti bi bilo potrebno izreči empatično in spodbudno uporništvo negativnim ravnanjem oblasti.
  Tozadevni primer je izjava avstrijskega predsednika Fischerja 10. maja 2015 v Mauthausnu:
  “Centralna vrednota je človeško dostojanstvo in brez sočutja ni človeškega dostojanstva. Zato je treba to senzilibirati. Samo očiščene in čste rane lahko zacelijo, ne da bi se ponovno vnele.”!!!!!

  • Predstavniki te iste oblasti pa odgovornost za sprtost valijo na opozicijo, češ da ta znova in znova vleče na plano stvari, ki da delijo narod ???

Comments are closed.